Home Ontdek Hamburg De grote Hamburg Craft Beer gids

De grote Hamburg Craft Beer gids

door Fem
Gepubliceerd: Bijgewerkt op

In de categorie ‘Redenen om naar Hamburg te komen’ gooi ik vandaag het craft beer in Hamburg in de groep. En ik ben niet zo’n bierdrinker, dus dat zegt wel iets.

Craft beer is hot, happening en booming en dus zit ook Hamburg goed in de ‘Bierlokale’. En brouwerijen. Bierwinkels. Brouwhuizen. Biertours. Bierfestivals. En nog veel meer.

Hoog tijd dus voor een gids langs Hamburgs leukste craft beer adressen. Proost!

Grote Craft Beer gids voor Hamburg - Standort Hamburg

De beste Bierlokale: craft beer Cafés in Hamburg

We beginnen met de Bierlokale, de kroegjes en restaurants met vele bierspecialiteiten op de kaart. Hier kun je in Hamburg het beste craft beer proeve:

Altes Mädchen

Een Walhalla voor bierfans die graag veel keus hebben: bij Altes Mädchen staan meer dan 60 biersoorten op de kaart. Dat is ook niet zo gek, want het Braugasthaus ligt pal naast de Ratsherrn-Brauerei (daar gaan we in deze blog ook nog langs).

Bij elk gerecht op de kaart is dan ook zeker een passend biertje te vinden. Het oude meiske is een grote zaak, maar kan ’s avonds behoorlijk druk worden – voor de open haarden kan het dringen worden.

Altes Mädchen, Lagerstraße 28b, S/U Sternschanze
Check de eventkalender voor proeverijen, lezingen en concerten
Altes Mädchen ligt in de Schanzenhöfe, het vroegere slachthuisterrein. Het complex van bakstenen gebouwen is zeker het bekijken waard.

Alles Elbe | Durst und Wurst

De bieren van Alles Elbe worden gemaakt door ‘nanobrouwers’ uit Hamburg en Tsjechië. De gin komt uit Altona, kaas en worst komen uit Nedersaksen: alles wat je hier eet of drinkt is gemaakt aan de oevers van de Elbe.

Alles Elbe is een klein, maar gezellig souterrainkroegje waar je voetbal kunt kijken en pubquizen kunt doen. En lekkere biertjes uitproberen, versteht sich.

Alles Elbe, Hein-Hoyer-Straße 63, U St. Pauli

Biergids Hamburg

Brewdog St. Pauli

Hamburgs haven staat bekend als de ‘Tor zur Welt’, de poort naar de rest van de wereld. Brewdog St. Pauli is graag je poort naar de bierwereld. Beneden in de Tanzende Türme vind je sinds kort dus een nieuwe craft beer tempel.

BrewDog tapt niet alleen eigen bier, maar ook dat van andere Hamburger brouwers.

Brewdog St. Pauli, Reeperbahn 1, S St. Pauli

Störtebeker Elbphilharmonie Beer & Dine

Ich weiß, er gaan nog maar weinig blogs voorbij zonder dat ik  de Elbphilharmonie noem tegenwoordig. Maar met reden! De kans dat je op korte termijn een concertkaartje weet te bemachtigen is gering, maar je kunt wel bier gaan drinken in de Elphi. Met geniaal uitzicht over de Elbe, shop en bierproeverijen.

Störtebeker Elbphilharmonie, Platz der Deutschen Einheit 3, U Baumwall

Brews Brothers

Kunst uit de Millerntor Gallery aan de muur, een goed Hamburgs bier in je glas, midden in St. Pauli: je bent bij het in maart 2019 geopende en nu al gezellige Brews Brothers.

Brews Brothers, Talstraße 29, U St. Pauli

Galopper des Jahres

In Haus 70&III, Schulterblatt 73, naast de Rote Flora, heb je keuze uit vier clubs en kroegen: Chambre Basse (nieuw sinds 2018), Jolly Jumper, Schmidtchen en Galopper des Jahres. Voor vandaag is de Galopper het interessantst, want daar staat de ‘alternatieve biercultuur’ centraal.

Hier geen ‘industriebier’, maar een goed gevulde kaart met ambachtsbieren, houten tafels en een relatief jeugdig publiek.

Galopper des Jahres, Schulterblatt 73, S/U Sternschanze

Uitgaan in het Schanzenviertel

Malto

Het Hamburgse bier van Birrifico Shanghait heeft sinds dit jaar een eigen thuishaven. Gewoon in Altona. Aan de Max Brauer Allee, waar je verder geen groot spektakel verwacht, maar waar je beter toch even langs gaat om je te vergapen aan de bierkaart. Bijzonder is het eigen bier ook, want eigenaar Francesco vindt dat bier vers moet zijn en dus niet ver moet reizen. Only in Hamburg dus!

Malto, Max Brauer Allee 88, S Altona

Ratsherrn Bar

Bierpairings en bierproeverijen direct aan het Osterbekkanal. Sinds deze zomer doe je dat bij de nieuwe Ratsherrn Bar in Winterhude. Dit weekend ga ik het terras, en het bier, uitproberen!

Ratsherrn Bar, Mühlenkamp 2, bushalte Gertigstraße, U Sierichstraße

Ik probeerde hier als eerste een ‘Wildwuchs Fastmoker Pils’ uit. (Met dank aan mijn favoriete handmodel :))

Hamburgs grote brouwhuizen

We gaan fluks verder met de traditionele brouwhuizen. Compleet met grote koperen ketels, uiteraard.

Gröninger Braukeller

Voor Gröninger Pils en Hanseaten Weisse ga je naar de Gröninger Braukeller. Het Gröninger organiseert in samenwerking met Spicy’s Gewürzmuseum de ‘Urige Brauhaustours‘ waarbij een acteur (in kostuum, jawel) je meeneemt op een tijdreis door het kruidenmuseum, de Speicherstadt en het Brauhaus. Je kunt natuurlijk ook gewoon direct naar het Brauhaus gaan voor een biertje 😉

Gröninger Braukeller, Willy-Brandt-Straße 47, U Meßberg

Blockbräu

Blockbläu ligt direct aan de Landungsbrücken, wat betekent dat je er niet de enige zult zijn. Naast veel toeristen vind je er echter ook goed bier, een stevige Duitse keuken en een fantastisch dakterras waar je in de zomer prima mensen en bootjes kunt kijken. Niet voor niets heet het uitzicht hier ‘Hafenkino’. Binnen is er vaak live Schlagermusik. (Ik waarschuw vast…)

Blockbräu, Bei den St. Pauli-Landungsbrücken 3, S/U Landungsbrücken

Brauhaus Joh. Albrecht

In dit Brauhaus proost je direct aan de Binnenalster. Naast traditionele bieren pruttelen er tegenwoordig ook craft bieren in de ketels van Johann Albrecht: New Taste Craft Beer Joh. Albrecht.

Brauhaus Joh. Albrecht, Adolphsbrücke 7, U Rathausmarkt

Bier voor thuis: craft beer winkels in Hamburg

Thuis nog een beetje nagenieten met een biersouvenir? De beste bieren om mee naar huis te nemen vind je in deze winkels.

Beyond Beer

Ook de echte bierdummy gaat bij Beyond Beer als kenner weer naar buiten. Nuja, uitgezonderd de hopeloze gevallen (zoals ik). Maar het BB-team staat je graag uitgebreid te woord om je alles te vertellen over hun bieren én de makers ervan.

Het verhaal van de brouwer is voor Beyond Beer namelijk minstens zo belangrijk als de smaak van het bier. Achter in de winkel is een kleine bar, waar je proeverijen bij kunt wonen. (Je moet toch praktijkervaring opdoen…) Ga je voor de titel ‘bierprofessor’, meld je dan aan voor een brouwcursus.

Beyond Beer, Weidenallee 55,  S/U Sternschanze

Het leven is te kort om slecht bier te drinken
– wijsheid van Hopper Bräu

Hopper Bräu

Wat doe je als je vindt dat er te weinig écht bijzonder bier op de markt is? Precies, dan sla je, onder het motto ‘Het leven is te kort om slecht bier te drinken’, zelf aan het brouwen. Dat hebben de brouwmeester van Hopper Bräu gedaan. Ben je het met ze eens, dan kun je zelf een bijdrage leveren aan de craft beers van Hopper Bräu.

Van elk bier wordt namelijk een prototype gebrouwen dat je in de winkel kunt proeven. Vervolgens geef je aan wat je ervan vindt. Zo weten de brouwers wat wel en niet in de smaak valt bij hun klanten en welke bieren ze verder moeten ontwikkelen. De bierliefhebber bepaalt dus welke biersoorten er in de winkel komen. De Hopper Bräu bar bevindt zich midden in de brouwerij.

Hopper Bräu, Beerenstraße 12, bushalte Bornkampsweg

Craft beer gids Hamburg: dit zijn de leukste adressen voor bierliefhebbers

Haus der 131 Biere

Voor het huis van de 131 bieren moet je naar Bramfeld afreizen, maar daarvoor vind je in deze winkel dan ook bier uit echt alle hoeken van de wereld. Ben je op zoek naar iets echt exotisch, dan moet je dus hier zijn. (Geen trek in Bramfeld? Er is ook een online shop…)

Haus der 131 Biere, Karlshöhe 27, bushalte Karlshöhe

Craft Beer Store

De Craft Beer Store naast de Ratsherrn-Brauerei noemt zichzelf ook wel een menerenparadijs. Dat is wat dubieus, maar gelukkig zijn damesbierfans ook welkom. Het bier komt van over de hele wereld, en je hebt keuze uit ruim 300 soorten. Dat is een beetje overweldigend misschien, maar elke week worden proeverijen georganiseerd zodat je met de verschillende bieren kennis kunt maken.

Craft Beer Store, Lagerstraße 30a, S/U Sternschanze

 

Brouwerijen in Hamburg

Hamburg is een bierstad waar al honderden jaren eigen bier gebrouwen wordt – in de Middeleeuwen telde de stad meer dan 500 brouwerijen. Tegenwoordig zijn er nog een paar over, hoewel microbrouwerijtjes in opkomst zijn.

Holsten-Brauerei

Helaas, de Holsten-Brauerei is verhuisd en geeft momenteel geen rondleidingen meer. Maar lees vooral hoe mijn eerste brouwerijtour ooit was, want dat is zeker de moeite waard.

Craft beer proeverij in Hamburg

Ratsherrn-Brauerei

Ratsherrn heeft in de loop der jaren verschillende metamorfosen ondergaan en dreigde zelfs korte tijd uit Hamburg te verdwijnen. De opening van de Ratsherrn-Brauerei in de Schanzenhöfe stak daar een stokje voor. Een eigen microbrouwerij zorgt bovendien naast het klassieke Ratsherrn voor allerlei kleinere (seizoens)bieren.

Ratsherrn-Brauerei, Lagerstraße 30a, S/U Sternschanze
Brauerei-Führung 60 min + proeverij met drie bieren € 12,50, Brauerei-Führung 105 min + proeverij met vier beiren € 24,90
rondleidingen do, vr en za, de 60 om 16.30, de 105 om 18 u.

Craft beer in Hamburg: op bezoek in de Ratsherrn-Brauerei

Craft beer tours

Wil je meer te weten komen over hoe bier gemaakt is, dan kun je meegaan met een rondleiding door de Ratsherrn-Brauerei of de Holsten-Brauerei (zie boven). Wil je meerdere goede bieren proeven, en tegelijk iets van de stad zien, dan kan ik je deze twee biertours tippen:

Craft beer walking tour
In 2,5 uur proef je zeven craft biertjes, op verschillende locaties midden in St. Pauli. Een combinatie van traditioneel bier, craft beer, Hamburgs biergeschiedenis en het wilde St. Pauli. Tours op vrijdagen en zaterdagen, in het Engels of Duits,  

Craft beer tasting tour
Duik in St. Pauli en de Schanze in de geschiedenis van het bierbrouwen, bezoek een microbrouwerij en proef natuurlijk meerdere craft biertjes. Tours op vrijdagen en zaterdagen, in het Engels of Duits, 
Tip: check ook de andere tours van Alternative Hamburg, er is ook een street art tour en een street art workshop.

NB zorg dat je voor deze tours je ID bij je hebt…

Craft beer festivals in Hamburg

Craft Beer Days

Tijdens de Craft Beer Days in de Schanzenhöfe presenteren de craft beer brouwers hun nieuwste creaties. Voor een kleine prijs kun je ze allemaal proeven. Houd de website in de gaten voor actuele data.

Meer info: Craft Beer Days

Duckstein Festival

Het Duckstein Festival, sinds een aantal jaar in HafenCity, draait niet alleen om bier, maar het is er natuurlijk wel. Daarnaast ook muziek, markt, lekker eten en flaneren langs het water.

Meer info: Duckstein Festival

Winter Beer Day

Heb je de Craft Beer Days in de zomer gemist, dan is er geen m/v overboord, want in november presenteren de brouwers van Hamburg en ver daarbuiten op de Winter Beer Day hun nieuwe wintercreaties. Heb je al eens een Glühbier geproefd?

Dorst naar een stedentrip Hamburg gekregen?

Heb je al dorst gekregen en ben je klaar om je trip naar Hamburg te plannen? Waar wacht je nog op!

Bekijk ook deze artikelen voor nog meer inspiratie:

Zum Wohl!

Bewaar voor later:

Heb je deze artikelen al gelezen?

4 reacties

Judith 27 februari 2017 - 13:32

Craft beer een reden om naar hip & happening Hamburg te gaan? Dat geldt net zozeer voor Beijing! Craft beer verovert de wereld blijkbaar. En dat vind ik helemaal niet erg. 🙂

Antwoorden
Fem 27 februari 2017 - 14:20

Schrijf een blog over craft beer in Beijing! Ik ben op zich meer van de craft-wines, maar moet toegeven dat een niet nader te noemen naaste van mij me wel tot meer bier gebracht heeft 😉

Antwoorden
NIgel 16 maart 2017 - 20:58

Thanks guys for the write up! Nigel | Alles Elbe.

Antwoorden
Fem 16 maart 2017 - 21:12

Hey Nigel, sehr gerne!

Antwoorden

Laat een reactie achter

Standort Hamburg is de enige Nederlandstalige blog die helemaal om Hamburg draait. Dé plek dus om tips te vinden voor je stedentrip Hamburg!

© 2012-2023 Standort Hamburg / femina docta. Alle rechten voorbehouden.  

Standort Hamburg gebruikt cookies om de site goed te laten draaien. OK Cookiebeleid