Home Duitse steden Dagtrip Friedrichstadt: een stukje Holland in Nordfriesland

Dagtrip Friedrichstadt: een stukje Holland in Nordfriesland

door Fem
Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Mijn jaarlijkse staycation is altijd een goed moment om ook weer eens een tripje buiten Hamburg te maken. Deze zomer maakte ik daarom o.a. een dagtrip Friedrichstadt. Na gut, ik bleef er stiekem twee dagen, maar ook als je maar één dag hebt is het Holländerstädtchen Friedrichstadt een mooie dagtrip vanuit Hamburg.

Holländerstädtchen? Jazeker! Lees maar gewoon gauw verder 😉

Holländerstädchen Friedrichstadt

Het Nordfriese Friedrichstadt, ook wel Frederikstad, werd in 1621 gesticht door hertog Frederik III van Sleeswijk-Holstein-Gottorp. Het ligt op een slordige 135 km van Hamburg, en je vindt er ook nu nog grachten, bootjes en Hollandse trapgevels. Een beetje als Alkmaar. Of Leiden. In het klein. Of, oké, in het heel klein.

Frederik zelf had bij het stichten van het stadje Amsterdam als model in gedachten. Hij wilde namelijk een handelsstad stichten en had daarvoor de Hollanders nodig. Dus dacht hij, als ik hier nou zorg voor vrijheid van godsdienst, dan komen die in Nederland vervolgde remonstranten, tevens gewiekste handelslui, wel deze kant op. Helemaal als ze hier het gevoel hebben gewoon aan een Hollandsche gracht te zitten.

Hollands stadje in Duitsland: Friedrichstadt

Rozen in Friedrichstadt

Bezienswaardigheden Friedrichstadt

Remonstrantenkirche

Die vrijheid van godsdienst trok natuurlijk ook andere gelovigen aan, en Friedrichstadt werd in rap tempo bekend als “Stadt der Toleranz”. Ook de joodse gemeenschap was bijvoorbeeld lange tijd groot, en zelfs nu telt het stadje, hoe klein ook met zijn ong. 2.500 inwoners, nog 5 kerken. Een van die kerken is de charmante remonstrantse kerk aan de Kirchenstraße uit 1624 (herbouwd in 1854, na de Schleswig-Holsteinische oorlog). Er is nog steeds een Nederlandse dominee in de gemeente.

Hollandse gevels vol Hausmarken en bloemen

“Bij het huis met de zingende kikker rechts” zou tijdens een dagtrip Friedrichstadt zomaar onderdeel van een routebeschrijving kunnen zijn. (Vlak voor de TomTom-mevrouw begint te roepen dat je echt NU om moet keren…) Deze kleine reliëfs aan de voordeuren en gevels vertelden vroeger iets over het beroep en de status van de huiseigenaren. (Wat een zingende kikker over je status zegt weet ik dan niet precies, maar bij nader inzien is het mogelijk dat ik nu twee Hausmarken door elkaar haal.) De huidige Friedrichstadtenaren houden de traditie in ere – oude Hausmarken worden goed onderhouden, en moderne worden ook aangebracht. (Nu wil ik er dus ook één.)

Ook de Hollandse deuren en gevels zelf zijn trouwens prachtig, vooral omdat heel Friedrichstadt prachtig onderhouden voor- en geveltuintjes heeft en dus vol mooie bloemen staat.

Bezienswaardigheden Friedrichstadt: Remonstrantste kerk

Bezienswaardigheden dagtrip Friedrichstadt: Remonstrantste kerk

Stadtfest Rosenträume

Dat vol met bloemen, dat bedoel ik vrij letterlijk, trouwens. Loop je door het oude centrum, dan kan je niet ontgaan dat al die prachtige deuren omlijst worden door rozen die tegen de gevels groeien. Elk jaar viert de stad haar rozen met een speciaal festival, Rosenträume. De laatste zaterdag van juni staat dan helemaal in het teken van de rozen. Kwekers tonen zowel nieuwe rozensoorten als historische klassiekers, en overal is muziek te horen. Je kunt de rozen bovendien niet alleen bewonderen en ruiken, maar ook… proeven. (Rozenkaas, iemand?)

Kunst kijken

Het verbaast je vast niet dat de kunstenaarsdichtheid in een fotogeniek plaatsje als dit vrij hoog is.  Je komt onder andere schilders, beeldhouwers, goudsmeden en zelfs een faiencekunstenares tegen als je door Friedrichstadt wandelt. Hoef je niet eens veel voor te doen. Loop ook even bij het Tischlereimuseum  langs en bewonder niet alleen het huis uit 1876, maar ook de opgeknapte meubels.

Doorporn in Friedrichstadt

Bezienswaardigheden Friedrichstadt

Hausmarken in Friedrichstadt

Doen in Friedrichstadt

Varen over de grachten

Daar kom je niet onder uit bij een Holländerstädtchen: de rondvaart over de grachten. Boottochtjes over de grachten en de Eider/Treene kun je maken met rederijden Schröder en de Prinzen-Linie. Actuele info haal je bij Friedrichstadt Tourismus.

Zelf varen kan natuurlijk ook, een kano kun je huren bij Kanu Kunterbunt.
Ben je liever in het water, dan kun je bij het Treenebad een duik in de Treene nemen.

Verken de omgeving op de fiets

Als Hollander beweeg je je natuurlijk het liefst op de fiets voort. (Ik ben toch zeker niet de enige?!) Door het kleine Friedrichstadt ben je met een fiets zo heen gezoefd, maar het is een goed vertrekpunt voor mooie fietstochten in de buurt. Bijvoorbeeld langs de rivier, naar Husum, of in de richting van de Noordzee.

Je huurt het makkelijkst een fiets via de Tourist-Info. Meer info: www.radverleih-friedrichstadt.de.

Kanoverhuur Friedrichstadt: Kunterbunt

Fietsen tijdens een dagtrip Friedrichstadt

Rondleiding door het historische centrum

Alle ins en outs over Friedrichstadt kan een gids in oud-Hollandsche klederdracht (!) je het beste vertellen. De rondleidingen vertrekken elke dag om 11 u vanaf de Tourist-Info en kosten € 4 voor volwassenen of € 13 voor een familie.

Ik weet nu dus waarom Duitsers altijd denken dat ‘de Nederlander’ geen gordijnen heeft: kennelijk was het niet-hebben van gordijnen bij de remonstranten gebruikelijk om te laten zien dat ze niets te verbergen hadden.

Zelf meer te weten komen over de Friedrichstadtse geschiedenis kan ook, in Museum Alte Münze.

Hollands centrum in het Holländerstädtchen

Wandelen langs de Eider en de Treene

Ik vond het stadje heel schattig en fotogeniek, maar was ook blij dat er veel groen in de buurt was waar ik uit kon waaien en uiteindelijk met mijn boek kon neerstrijken. (Ik las natuurlijk weer eens een toepasselijke Nordsee-Krimi!) Ik had na een dag wandelen ook behoorlijke platvoeten, kan ik je zeggen.

Uitwaaien aan de Treene

Uitwaaien aan de Treene

Taart eten in stijl bij de Prinzenstube

De Prinzenstube is een bezienswaardigheid op zich. Eén blik op de foto’s hieronder en je begrijpt waarom. Een perfecte plek voor een kopje thee (pink omhoog!) en een stuk taart. Omdat ik niet zo verfijnd ben en al veel gelopen had, ging ik gewoon voor een stevige schnitzel met champignons. 🙂

Eet je liever in wat Hollandser sferen, dan is de Holländische Stube in Hotel Klein Amsterdam een goed alternatief. De kaart is niet erg Hollands, maar het interieur doet denken aan een bruincafé, en op het terras aan de gracht waan je je in Gouda.

Bij Kajüte 1876 (FB-pagina) kun je een goed biertje ook aan de gracht drinken, met uitzicht op voorbij varende rondvaartboten. Elke eerste maandag is er muziekavond, met muziek, wijn en Flammkuchen.

Taart eten bij de Prinzenstube

Prinzenstube Friedrichstadt

Kom, laten we meteen een dagtrip Friedrichstadt plannen!

    • Friedrichstadt ligt op iets meer dan anderhalf uur treinen van Hamburg. Met een Schleswig-Holstein-ticket kun je op één kaartje de hele dag onbeperkt door de regio reizen. Dat is handig als je aan het einde van de dag nog ergens anders naartoe wilt, bijvoorbeeld om te overnachten in Husum, of zelfs op Sylt. Voor één persoon kost een SH-ticket € 29, maar het wordt goedkoper als je met meer mensen reist.
    • Hoewel het Holländerstädtchen zo ongeveer de afmetingen van een postzegel heeft, weten toeristen het goed te vinden. Ik vond het zelfs begin september nog best druk. De beste tijd om Friedrichstadt te bezoeken is daarom wat mij betreft eerder de herfst, of de vroege lente. Om de Marktplatz in kerstsferen te zien, bezoek je de Weihnachtsmarkt Friedrichstadt. Wil je het stadsmuseum Alte Münze bezoeken, houd er dan rekening mee dat het van november tot en met maart alleen voor vooraf aangemelde groepen open is.
    • Op zich heb je aan een dag genoeg om de bezienswaardigheden van Friedrichstadt te bekijken. Ben je van plan om in de omgeving te fietsen of wil je het gewoon rustig aan doen, dan kun je er rustig een paar dagen aan plakken. Ik bleef zelf twee dagen in Friedrichstadt en logeerde in Hotel Klein Amsterdam. Het restaurantgedeelte van het historische pand is aangenaam ouderwets en tuttig, maar het hotelgedeelte is geheel gerenoveerd en daarmee heel comfi. (Ik was erg te spreken over het matras – het hotel is er kennelijk ook trots op, gelet op de matrassenfolder die ik op de kamer vond ;))

Andere dagtrips vanuit Hamburg

Heb je al eens aan Stade gedacht? Of misschien aan Lüneburg of Glückstadt? Of aan een zomervakantie aan de Duitse kust?

Heb je toevallig een 9-euro-ticket op zak? Dan zijn dit leuke dagtrips vanuit Hamburg om alles uit je ticket te halen.

Psst, Friedrichstadt is dus heel goed te bereiken vanuit Hamburg!

Ik zeg het je maar even! 😉  Bekijk dus ook deze artikelen voor nog meer inspiratie en combineer je dagtrip Friedrichstadt met een reis naar Hamburg:

Tips voor een dagtrip Friedrichstadt | Standort Hamburg

Heb je deze artikelen al gelezen?

4 reacties

Ximaar 16 september 2019 - 07:12

Ik had van dit stadje nog nooit gehoord. Ik ben niet dichterbij geweest dan Schleswig, Rendsburg en Glückstadt. Dit had ik daar duidelijk niet verwacht. Leuk voor als ik eens in de buurt ben.

Antwoorden
Fem 17 september 2019 - 07:32

Je bent er echt zo, en de omgeving is echt leuk voor een fietstocht. Ik ben tegenwoordig erg gecharmeerd van Nord-Friesland!

Antwoorden
Wanda 23 september 2019 - 15:58

Nog nooit van gehoord, maar ik zet het op mijn lijstje, want ik ben gek op dit soort fotogenieke stadjes vanwege het oude centrum en als er dan ook nog groen in de directe omgeving is, dan ben ik helemaal in mijn element.

Antwoorden
Fem 25 september 2019 - 13:33

Leuk! Het is echt heel schattig, en ik vind het ook een plus dat er niet alleen veel groen in de buurt is, maar ook water (de 2 rivieren, maar de noordzee is ja ook niet zo ver weg, goed te doen met de fiets) 🙂

Antwoorden

Laat een reactie achter

Standort Hamburg is de enige Nederlandstalige blog die helemaal om Hamburg draait. Dé plek dus om tips te vinden voor je stedentrip Hamburg!

© 2012-2024 Standort Hamburg / femina docta. Alle rechten voorbehouden.  

Standort Hamburg gebruikt cookies om de site goed te laten draaien. OK Cookiebeleid