Home Duitse steden Dagtrip naar Lauenburg an der Elbe

Dagtrip naar Lauenburg an der Elbe

door Fem
Gepubliceerd: Bijgewerkt op

“Een beetje zoals Lüneburg, maar dan in het klein”, zei mijn vriendin P over Lauenburg an der Elbe. Dat klopt aardig. Ik voeg er nog aan toe dat zich aanzienlijk meer trappen in dit kleine stadje bevinden dan in Lüneburg, maar dat dit je zeker niet van een uitstapje moet weerhouden.

Op een uurtje treinen van Hamburg is Lauenburg namelijk een mooie bestemming voor een dagtrip aan de Elbe.

Bezienswaardigheden in Lauenburg an der Elbe

Altstadt

Middelpunt van de Altstadt is de Elbstraße, de oudste straat van Lauenburg. Deze straat staat vol vakwerkhuizen. Je vindt er ook het Elbschifffahrtsmuseum en de oude Raths-Apotheke. Deze apotheek, voor het eerst geopend in 1736 (!) vestigde zich in 1824 in de Elbstraße en bleef in bedrijf tot 1990.

De oorspronkelijke inrichting van de apotheek kun je tegenwoordig in het Altonaer Museum bij mij om de hoek vinden, in de apotheek zelf is een natuurgetrouwe replica te vinden.

In de Elbstraße vind je verder een aantal leuke winkeltjes en galerietjes, en, ook bepaald niet onbelangrijk, restaurantjes met uitzicht op de Elbe. Wij aten op het terras van de Schifferbörse.

Naturschutzgebiet hohes Elbufer

Als je vanaf het station langs de Elbe loopt beland je uiteindelijk vanzelf in een natuurgebied. Naturschutzgebiet Hohes Elbufer telt in totaal niet minder 455 hectare om te wandelen langs de elbe op het strand te liggen of door het bos te banjeren.

Bevalt de omgeving je, dan kun je je tent opzetten op camping Campingplatz hohes Elbufer.

Kunst op straat

Om dit stadje een street art paradijs te noemen gaat wat ver, en murals kom er er ook niet tegen. Maar Lauenburg kan toch bogen op een tiental in het wild geplaatste kunstwerken. Overwegend Noord-Duitse kunstenaars hebben de stad versierd met stenen, bronzen en keramieken sculpturen.

Het bekendste beeld is ‘Der Rufer’, een bronzen beeld van Karlheinz Goedtke. Het staat over de Elbe te roepen aan de Ruferplatz, naast het terras van restaurant Rufers. (Ik vind restaurants en cafés nu eenmaal handige referentiepunten ;))

Andere sculpturen staan (o.a.) bij de Albinus-Gemeinschaftsschule, de jeugdherberg en voor het ambtshuis op de Schlossberg (vanwaar ook weer mooi zicht op de Elbe).

Maak een dagtrip naar Lauenburg an der Elbe: Altstadt

Lauenburg centrum

Historische brievenbussen

Wil je het thuisfront een vakantiekaartje sturen? Dan kun je je kaartje in de blauwe brievenbussen aan Elbstraße 18 en Elbstraße 59 droppen. Of je kaart aankomt is de vraag (de Deutsche Post maakt haar reputatie van betrouwbaarheid bepaald niet meer waar), maar dan heb je mooi wel je kaart afgegeven in een originele jugendstilbrievenbus.

De uitvoerig versierde blauwe brievenbussen zijn nog steeds in gebruik. Ook als je kaart onverhoopt niet aankomt, is het een mooie foto.

Fürstengarten

Lauenburg an der Elbe heeft een boven- en een benedenstad. 300 redelijk steile treden brengen je naar boven, waar je vrijwel meteen in de Fürstengarten staat. Deze werd al in 1590 aangelegd als tuin waarin ook gejaagd kon worden. In 1656 werd de tuin omgetoverd tot barokke ‘Lustgarten’.

Aan de elbzijde is een kleine grot, vroeger gebruikt voor feestelijkheden en (eveneens feestelijk) heimelijk gevozel met geliefden (uitsluitend door de hertog, natuurlijk). In 2005 is de tuin naar originele plattegronden gerestaureerd. Vanuit de tuin en het terras van Restaurant Elbterrassen heb je goed zicht over de Elbe.

Slot

De naam Lauenburg suggereert de aanwezigheid van een burcht. Die was er ook, al is er nu weinig meer van over dan de toren. Met de bouw van de Lauenburg werd in 1182 begonnen door hertog Johannes vi.

Nog tijdens de bouw werd het complex voor de eerste keer verwoest (door aanhangers van Hendrik de Leeuw, je kent het wel). Er ontstond uiteindelijk een groot wooncomplex voor de hertog, compleet met paardenstallen. In 1595 werd er nog een kerk aan toegevoegd.

Niet heel veel later, in 1616, brak er brand uit die de meeste gebouwen onbewoonbaar maakte. Het slot kreeg later nog behoorlijk te lijden onder rondvliegende kogels en branden en was ook nog even in handen van de Denen.

De nog overeind staande gebouwen (1708) zijn sinds 1920 het thuis van de Lauenburger gemeenteraad. Het oudste nog bestaande deel van de oude burcht is de verdedigingstoren (1477).

Dit is het enige deel van het slotcomplex dat je nog bezoeken kunt. Hij is niet heel hoog, maar voor extreem hoogtevrezigen (zoals ik) toch best een dingetje (ik schrok me in elk geval de pieten toen ik boven aankwam en wist niet hoe snel ik weer naar beneden moest komen).

Blik op de Elbe vanuit Lauenburg | Standort Hamburg

Waar wacht je nog op? Maak een dagtrip naar Lauenburg!

  • Lauenburg an der Elbe ligt op ong. 48 km ten (noord)oosten van Hamburg, aan de Elbe (koekoek). Met de trein ben je er, via Lüneburg, in een uurtje, voor ongeveer € 15 (retour).
  • Wil je weten wat er zoal loos is in Lauenburg als je die kant op komt, check dan de Evenementen Lauenburg.
  • Het stadje is vrij klein; als je niet van plan bent een lange wandeling te maken in het natturgebied (of er aan het strand te liggen), dan heb je aan een lange middag genoeg om Lauenburg te bekijken.
  • Heb je voor of na je bezoek zin om nog meer te bekijken, neem dan het boemeltje naar Lüneburg. Je doet er 10-15 minuten over.

Lauenburg an der Elbe

Heb je deze artikelen al gelezen?

3 reacties

Ximaar 10 december 2017 - 10:50

In hartje Würzburg kwam ik ook zo’n fraaie blauwe ‘briefkast’ tegen. Mogelijk staan er nog veel meer in Duitsland. In Lauenburg heb ik er destijds niet op gelet. Zelf vond ik het hoogteverschil wel aardig. Dat had ik daar niet zo verwacht. Het oude ligt beneden aan de Elbe en boven gaat de grote weg door een nieuwer deel. Ik meen dat er ook een bootje is waarmee je een op en neertje in het Hebewerk van Scharnebeck kan maken. Zelf las ik zoiets in een B&B van Lauenburg waar ik overnachtte. De volgende dag ben ik zelf naar dat Hebewerk en Lüneburg gefietst.

Antwoorden
Fem 10 december 2017 - 23:13

Volgens mij staan er zuidelijker nog wel meer van dit soort brievenbussen inderdaad. We waren ‘gewaarschuwd’ voor de boven- en benedenstad, maar dachten dat de buurvrouw overdreef 😉 Toen ik de klim achter de rug had kon ik het ook wel waarderen 🙂

Antwoorden
Fem 3 november 2024 - 11:07

Test

Antwoorden

Laat een reactie achter

Standort Hamburg is de enige Nederlandstalige blog die helemaal om Hamburg draait. Dé plek dus om tips te vinden voor je stedentrip Hamburg!

© 2012-2024 Standort Hamburg / femina docta. Alle rechten voorbehouden.  

Standort Hamburg gebruikt cookies om de site goed te laten draaien. OK Cookiebeleid