Home Duitse steden 20x bezienswaardigheden in Lübeck

20x bezienswaardigheden in Lübeck

door Fem
Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Leude, het is tijd voor een dagtrip Lübeck! Jawel!

Als je namelijk aan de Hanze denkt, dan denk je toch vooral aan Hamburg. (Of doe alleen ik dat?) Maar… de Koningin van de Hanzesteden was eeuwenlang niet Hamburg, maar Lübeck: ooit een van de grootste en machtigste steden van Duitsland, nu een schattig stadje vol geschiedenis en bijzondere bezienswaardigheden. En dat op maar 60 km van Hamburg!

Hoogste tijd dus voor een dagtrip Lübeck. Vandaag geef ik je mijn 20 tips met de leukste bezienswaardigheden in Lübeck.

Maak een dagtrip naar Lübeck: 20 bezienswaardigheden en meer | Standort Hamburg

20x bezienswaardigheden in Lübeck

1. Wandel de hofjes binnen

Het middeleeuwse centrum van Lübeck is zo bijzonder dat het in z’n geheel op de UNESCO-werelderfgoedlijst staat. Geen wonder dus dat het een van de belangrijkste bezienswaardigheden in Lübeck is.

De oude straten zijn natuurlijk heel fraai, maar het leukste aan het centrum van Lübeck ligt achter en tussen die straten: de meer dan 50 ‘Gänge’, ofwel de wirwar aan hofjes.

In Nederland is het meestal niet de bedoeling dat je zomaar een hofje binnenwandelt, maar in Lübeck zijn de hofjes openbare weg. Als de deur open staat, mag je dus gewoon een kijkje nemen. Je kunt ook met een hofjestour meegaan.

De hofjes zijn zeker een van de bezienswaardigheden in Lübeck die je niet mag missen

Dagtrip Lübeck: duik de hofjes in

2. Shop in de Hüxstraße

Ben je op zoek naar een nieuwe outfit, naar wijn, of leuke hebbedingen voor in huis, dan stelt Lübeck niet teleur, ook al is het maar een klein stadje. Alleen al in de Hüxstraße vind je veel leuke winkels, bijvoorbeeld Kontor 54, Herzstücke en de wijnshop van Miera.

3. Vergaap je aan alle fraaie deuren

Weet je niet zo goed waar je moet beginnen met de bezienswaardigheden in het centrum van Lübeck, begin dan bij de deuren. Liefhebbers van deuren (#doorporn…) hoeven echt maar één stap in het centrum te zetten om hun hart op te halen aan de fraaiste deuren. Voor meer architectuur ins&outs ga je mee met een architectuurtour.

Bezienswaardigheden Lübeck

Dagtrip Lübeck: deuren kijken

4. Beklim de St. Petri voor het uitzicht

Ondanks mega hoogtevrees die je (ik) ervoor moet overwinnen (en in die zin niet per se een aanrader) is het uitzicht over Lübeck vanaf de St. Petri ziemlich wunderbar.

Voor de tentoonstellingen in de St. Petri hoef je gelukkig niet te klimmen, die zijn gewoon op de begane grond. Naast tentoonstellingen worden er ook concerten, performances en lezingen in de kerk georganiseerd.

St. Petri, Petrikirchhof

5. Bezoek de Ratssaal in het Rathaus

Er is zo’n 100 jaar over gedaan om het Rathaus van Lübeck te bouwen, waardoor je verschillende stijlen terugvindt in het gebouw. Van de buitenkant is het Rathausbalkon misschien wel het opvallendste kenmerk. Nog veel mooier, vind ik, is de Ratssaal (Rococooooooo!), waar vroeger recht gesproken werd.

Rathaus Lübeck, Breite Straße 62, rondleidingen ma-vr om 11.00, 12.00 en 15.00, zaterdag om 13.30

Bezienswaardigheden in Lübeck: uitzicht over de stad vanaf de St. Petri

Zeker zien in Lübeck: het Rathaus

Bekijk het Rathaus van Lübeck

6. Verdiep je in de Hanze in het Europäisches Hansemuseum

Het in 2015 geopende Hansemuseum neemt je mee door de geschiedenis van Lübeck en de Hanze – op een heel interactieve manier. Je museumticket laat je bijvoorbeeld niet alleen binnen, maar activeert ook allerlei onderdelen van de tentoonstelling.

Een prachtig museum, wat mij betreft een van de mooiste Duitse musea überhaupt. Wat ik echter het fijnst vond was het klooster. Het Hansemuseum is namelijk deels gevestigd in het oude Lübecker Burgkloster. Dat gedeelte van het museum is een oase van rust!

Europäisches Hansemuseum, An der Untertrave 1

Ik maakte ook meteen nieuwe vrienden in het museum, zie onder!

7. Puf uit in het park bij de Mühlenbrücke

Even op adem komen en toch uitzicht houden op de stad (‘skyline’ is misschien wat overdreven) doe je in het park bij de Mühlenbrücke.

Bezienswaardigheden Lübeck

Bezienswaardigheden in Lübeck: het Hansemuseum

8.  Ga marsepein eten

Marsepein vind je overal in Lübeck, en niet zonder reden: de Lübeckers hebben marsepein uitgevonden! Café Niederegger is dé marsepeinhotspot van de stad. Buiten dat alles er van marsepein gemaakt is, vind je er ook een museumpje (entree gratis).

Niederegger is echter geenszins de enige plek waar je aan marsepein kunt komen, en omdat het er vaak druk is, kun je ook uitwijken naar de Marzipanspeicher aan de Holstentor.

Café Niederegger, Breite Straße 89

9. Bezoek de duivel bij de Marienkirche

De Marienkirche is zeker een bezoek waard (groot, pracht, praal, mensen, check dat plafond!), maar het leukste detail aan deze kerk vind ik het duiveltje dat naast de kerk zit. Dat komt zo:

Toen de kerk gebouwd werd kwam de duivel langs en vroeg wat er gebouwd werd. Een herberg, zeiden de Lübeckers, om hem niet kwaad te maken. Dat leek hem wel wat, want daar wordt gedronken en gefeest. Toen het gebouw een kerk bleek, was hij natuurlijk woedend. De duivel wilde een grote steen naar de kerk gooien om hem te doen instorten.

Niet doen, riepen de Lübeckers, we willen náást de kerk nog een herberg bouwen! Daarop liet de duivel de steen vallen, dicht tegen de kerk aan, en zeeg op de steen neer. Daar zit hij nog steeds… Het beeldje (lijkt klein, maar is zo groot als een tienjarig kind) is gemaakt door Rolf Goerler.
Marienkirchof 1

Psst, in Hamburg kun je ook op bezoek bij de duivel! Ik geef het je maar even mee! 😉

Stedentrip Lübeck: bezoek de duivel bij de Marienkirche

Dagtrip Lübeck

10. Aai een kat

In Hamburg zijn katten op straat een zeldzaamheid, in Lübeck een bezienswaardigheid. In de afgelopen jaren ben ik in Hamburg welgeteld misschien vijf op straat tegengekomen, waarvan één aangelijnd door zijn baasje werd uitgelaten (!) en twee op het platteland bij Moorwerder woonden. Magertjes dus, qua katten, hoewel we inmiddels een kattencafé hebben.

Hoe anders is dat in Lübeck! In een paar dagen ben ik zéker vijf katten tegengekomen. Ik dacht dat het toeval was, maar ook bij volgende bezoeken aan de stad liepen er gewoon poezenbeesten op straat.

Daarom: aai een kat. Als geen kat mee wil werken, dan kun je altijd nog de kat-op-de-muur bekijken aan de achterkant van het Hanse Museum…

Dagtrip Lübeck: aai een kat!

Katten zijn in Lübeck ook absoluut een bezienswaardigheid

11. Laat je rondleiden door Lübeck

Ben je nieuwsgierig naar hoeveel Holland er in Lübeck terug te vinden is, of wil je je beeld van de stad verlevendigen met mooie anekdotes, duik dan de stad in met Jan Kruijswijk, die al meer 25 jaar in Lübeck woont. Hij weet alle hofjes te vinden (die je toch met een gids net wat makkelijker binnenloopt dan alleen – vind ik tenminste), en toevallig wist hij me ook daar te brengen waar katten waren (en dat is een bonus, zie vorige tip).

Jan doet overigens ook rondleidingen in kostuum (ik geef het je maar even mee). Ook in burgerklof zijn zijn verhalen echter zeer vermakelijk en kom je dingen over Lübeck te weten die je anders gemist had.

Bekijk voor rondleidingen: Lübecker Stadtführer e.V.

12. Wip even binnen bij het Schiffergesellschaft

In 1535 aangekocht als gildehuis van het Schiffergesellschaft Lübeck, tegenwoordig een toeristische trekpleister waar je niet alleen voor het eten komt, maar ook voor de scheepsmodellen aan de muur en het plafond.

Het moet een beetje je ding zijn, maar je kunt er prima eten, zij het niet goedkoop. Zorg dat je in de voorste zaal zit, die is het sfeervolst, met zwarte houten banken en scheepsmodellen. De Hansezimmer is ook beroemd, maar vond ik toch een beetje de B-zaal…

Schiffergesellschaft, Breite Straße 2

13. Ga Rotspon proeven bij Von Melle

Alles in Lübeck ademt geschiedenis, zo ook Weinhaus H.F. von Melle, al sinds 1853 in Lübeck. Hier bezoek je een Wein- und Käseseminar (behoeft geen verdere uitleg, toch?!) en proef je de Lübecker Rotspon: een rode wijn uit Bordeaux, die de Hanzesteden in de middeleeuwen in eikenhouten vaten naar Noord-Duitsland brachten en daar bottelden.

De zeelucht en het deinen op het water hadden een heel eigen effect op de smaak van de wijn. Bij Von Melle wordt de Rotspon op traditionele manier gebotteld.

H.F. von Melle, Fleischhauerstraße 33 en Beckergrübe 86

Bezienswaardigheden Lübeck

Dagtrip vanuit Hamburg: Lübeck | foto Stefan Störmer

14. Sla ook de Holstentor niet over

De Holstentor overslaan is eigenlijk zo goed als onmogelijk, want je loopt er vrijwel direct tegenaan als je het station uit loopt. Je ziet ze ook op alle foto’s en merchandise uit Lübeck. Geen wonder.

Lübeck was in de 15e eeuw een bijzonder rijke stad, en daar wilde iedereen wel een graantje van meepikken. De stad had daar niet zo’n zin in en zette meteen vier kloeke stadspoorten om zijn centrum. De Holstentor dateert van 1478 en is een van deze poorten.

In de Holstentor zit nu een klein museum.

15. Plof op een terras tegenover de Salzspeicher

Direct achter de Holstentor liggen de Salzspeicher, de pakhuizen uit de 16e-18e eeuw die gebruikt werden voor opslag van zout dat uit Lüneburg aangevoerd werd.

Aan de overkant van de Obertrave vind je in de zomer fijne terrassen om een biertje te drinken met uitzicht op de Salzspeicher.

Salzspeicher Lübeck

16. Bezoek ook de Burgtor aan de andere kant van Lübeck eens

Van de oorspronkelijk vier stadspoorten zijn er nu nog maar twee over. De eerste, de Holstentor, hebben we net gezien. De andere toren, de Burgtor, staat aan de noordkant van Lübeck, en is eigenlijk nog mooier dan de Holstentor. Je vindt hem min of meer om de hoek bij het Hanse Museum.

Zien en doen in Lübeck: Burgtor | Standort Hamburg

17. Bekijk moderne kunst in Museumsquartier St. Annen

De moderne Kunsthalle van Lübeck vind je in het Museumsquartier St. Annen. Bekijk je toch liever historische kunstschatten? Geen probleem, het St. Annen Museum zit ook in het museumkwartier. En direct daarnaast ligt de Carlebach-Synagoge.

18. Maak er een feestje van bij Kulturwerft Gollan

Mocht je nou denken dat Lübeck ‘alleen maar’ geschiedenis te bieden heeft, ga dan de bloemetjes buiten zetten bij Kulturwerft Gollan. De Kulturwerft is gevestigd in een historisch industrieel pand in de haven en organiseert events van feesten tot tatoobeurzen.

Kulturwerft Gollan, Einsiedelstraße 6

Foto kulturwerft.gollan.official via IG.

19. Ga naar het strand bij Travemünde

Heb je even behoefte om uit te waaien, dan ben je vanuit Lübeck in een half uurtje in Travemünde, waar het strand vol staat met deze kleurige strandstoelen die je voor een dag of een paar uur kunt huren.

Ook als het zand bijna van het strand waait zit je in zo’n hutje lekker beschut. Zoals je aan de vlaggetjes ziet, zijn ook de Hamburgers hier goed vertegenwoordigd 😉

20. Boemel over Lübecks knusse kerstmarkten

Het zal je waarschijnlijk niet verbazen dat het centrum van Lübeck ook een perfect decor is voor maar liefst tien (!) kerstmarkten. De historische kerstmarkt bij het Rathaus bestaat zelfs al sinds 1648. In de buurt van de Koberg, bij het Schiffer-Gesellschaft woonden vroeger alle zeelui. De kerstmarkt hier heeft daarom een maritiem tintje (tip!).

Bekijk ook: 10x gezellige kerstmarkten in Lübeck

Restaurants in Lübeck

Lübeck heeft veel leuke tentjes waar je een wijntje kunt ploppen of lekker kunt eten. Dit zijn mijn favorieten:

Cafébar
Een fris en gezellig cafeetje met een kleine maar fijne kaart. Ik ben er nu een paar keer geweest en kom een volgende keer in Lübeck zeker terug. (Vreemd toch dat ik in Lübeck en Berlijn makkelijker een favoriet café vond dan in Hamburg zelf…)

Miera Lübeck
Miera heeft ook een restaurant in Travemünde. In Lübeck zelf zit er tegenover het restaurant bovendien een Miera wijnshop. Tip: het kaasplankje!

Schiffergesellschaft
Al even genoemd, en echt een ervaring. Het publiek was gemiddeld wat ouder, het bier smaakte prima en de omgeving is uniek. Zorg wel dat je in de voorste zaal komt te zitten, die is het gezelligst (en het fotogeniekst).

The Newport
Fancy, modern en heel leuk gelegen aan het water (op het eilandje tussen het spoor en de Altstadt).

Fräulein Brömse
Een gezellige plek voor een fijn ontbijt.

Marae
Goede vega(n) keuken, heel geschikt om met kinderen naartoe te gaan.

Dagtrip Lübeck: restaurants

Hoteltip Lübeck: Hotel Ko15 | Standort Hamburg

Plan een dagtrip Lübeck

Hotels in Lübeck

Hotel Ko 15
Vanuit Hotel Ko 15 rol je meteen vanuit je bed het centrum van Lübeck in. Bij wijze van spreken dan. Maar veel centraler kun je niet zitten. De kamers zijn fris en licht (zie foto boven), en je ontbijt met uitzicht op de Koberg.

Motel One Lübeck
Bij Motel One weet je wat je krijgt: een prima kamer voor een fijne prijs. Motel One Lübeck ligt zo ongeveer naast de Marienkirche en op spuugafstand van het marsepeinparadijs (Niederegger).

Dagtrip Lübeck: bezienswaardigheden | Standort Hamburg

Op naar Lübeck! Zo kom je er:

Klaar om naar Lübeck af te reizen?

Vanauit Nederland naar Lübeck
Kom je vanuit Nederland, dan ben je vanaf Amsterdam met de trein zo’n 6,5 uur onderweg.

Vanuit Hamburg/Schleswig-Holstein naar Lübeck
Vanuit Hamburg ben je er met de Regionalbahn in 40 minuten. Als je voor één dag gaat, dan ben je het voordeligst uit met een Schleswig-Holstein Ticket: vanaf € 29 kun je een dag onbeperkt door de regio reizen. Reis je met iemand samen, dan betaalt diegene maar € 3 voor zijn ticket. (Je kunt tot maximaal 4 anderen meenemen op je ticket.)

Restaurants in Lübeck | Standort Hamburg

Nog meer bezienswaardigheden in Lübeck, de bonustips

Het wordt onderhand best een lange dagtrip, niet? Misschien is een weekendje Lübeck toch een beter idee 😉 We zijn er namelijk nog steeds niet met de bezienswaardigheden in Lübeck…

  • In het Günter Grass Haus ontdek je alles over de bekende schrijver en beeldend kunstenaar. Tip: de tuin van het museum is een fijne plek, mét kunst van Grass (natuurlijk).
  • Om het jaar wordt het Hansekulturfestival georganiseerd, waarbij heel Lübeck in één groot historisch-hanseatisch festivalterrein verandert.
  • Op zoek naar leesvoer voor in de trein? Ik ben een groot liefhebber van zgn. Regionalkrimis, Krimi’s die naast een spannend verhaal ook iets over de regio vertellen. Het tweede deel in de Pia Korittki-serie van Eva Almstädt, Engelsgrube, speelt zich af in de binnenstad van Lübeck.

Viel Spaß!

Stedentrip Lübeck: architectuur | Standort Hamburg

Stedentrip Lübeck: bezienswaardigheden | Standort Hamburg

Stedentrip Lübeck: bezienswaardigheden | Standort Hamburg

Heb je deze artikelen al gelezen?

7 reacties

Marjolein 31 augustus 2020 - 12:00

Dank voor deze heerlijke informatie en de leuke verkwikkende schrijfstijl. Het was alleen al een genot om het te lezen.

Antwoorden
Fem 2 september 2020 - 18:13

Dankjewel Marjolein, fijn om te horen! 🙂

Antwoorden
T.Cornelissen 1 september 2020 - 19:36

Helemaal mee eens. De manier van schrijven en vertellen maakt ons zeer nieuwsgierig.
Wij gaan morgen dus naar lubeck ipv. Hamburg.

Antwoorden
Fem 2 september 2020 - 18:13

Dank, en viel Spaß! 🙂

Antwoorden
Manita 23 september 2020 - 10:36

Ook wij zijn uitgeweken naar Lübeck, puur omdat het leuker leek dan Hamburg. En tot nu toe is dat ook zo! Nu nog ’n paar van jouw tips opvolgen, dan moet het helemaal goed komen. Bedankt daarvoor en voor de leuke verhalen. Het duiveltje hadden we al ontdekt, zó grappig en nu met het verhaal er bij nog leuker. Wij verblijven in hotel Kaiserhof…ook een mooi hotel.

Antwoorden
Ans 3 juli 2021 - 12:45

Heb je nog leuke of goede overnachting tips vlak bij die BreitestraBe?

Antwoorden
Fem 3 juli 2021 - 13:40

Hoi Ans, het centrum van Lübeck heeft een beetje het formaat van een postzegel, dus heel veel maakt het niet uit. 😉 Maar in de Hundestraße (zijstraat) zit Ballhorn (appartement) en er zit een Motel One in Schüsselbuden (ook een zijstraatje)

Antwoorden

Laat een reactie achter

Standort Hamburg is de enige Nederlandstalige blog die helemaal om Hamburg draait. Dé plek dus om tips te vinden voor je stedentrip Hamburg!

© 2012-2024 Standort Hamburg / femina docta. Alle rechten voorbehouden.  

Standort Hamburg gebruikt cookies om de site goed te laten draaien. OK Cookiebeleid