Home Emigratie Das gibt’s nur (k)einmal: Olympia 2024

Das gibt’s nur (k)einmal: Olympia 2024

door Fem
Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Hamburg 2024 – das gibt’s nur einmal!

Of toch niet?

Het referendum waarbij de Hamburgers voor of tegen de Olympische Spelen stemmen nadert, maar de Orga(nisatie)* van het hele Olympische festijn wankelt.

Lange tijd leek iedereen Prolympia, en leek het Nolympia-kamp bevolkt te worden door radicale types met ongewassen haren. Toch begint nu het een en ander te verschuiven in de publieke opinie en komen er uit verschillende hoeken kritische geluiden. Er lijkt hoop voor de huis-tuin-en-keuken Hamburger die niet op de Spelen in Hamburg zit te wachten (voor mij, dus, bijvoorbeeld).

De Hamburgse academici vinden wat van dat Olympia

Zo’n 20 href=”http://www.olympiakritik-aus-der-wissenschaft.de” target=”_blank” rel=”noopener noreferrer”>Hamburgse academici beschuldigen de stad ervan de publieke opinie te willen manipuleren met niet-transparante en leugenachtige info waarbij negatieve aspecten onderbelicht blijven.

Kritiekpunten zijn o.a. dat voor de Spelen enorme investeringen moeten worden gedaan in een infrastructuur die ná de Spelen de stad niet meer van nut is, en dat het onwaarschijnlijk is dat de begroting van elf miljard euro niet overschreden gaat worden.

Bovendien heeft Hamburg, met het oog op veiligheid, ‘militarisatie’ van bepaalde gebieden voor, wat burgers in hun vrijheid zal beperken, maar is het budget voor de totale beveiliging alsnog te krap bemeten (zie ook Deutschlandfunk

Daarbij zouden de Spelen de stad minder opleveren dan ze zouden kosten en kan Hamburg de begroting onmogelijk zelfstandig rond krijgen.

En toen stemde de Bundestag over de begroting

Om de begroting rond te krijgen heeft Hamburg tenminste zes miljard euri van de staat nodig. Daar is inmiddels in de Bundestag over gestemd: de Bundesregierung ziet het niet zitten dit bedrag voor Hamburgs Olypmische droom op tafel te leggen.

“Berlin habe der Hansestadt klar signalisiert, dass der Bund nicht mit sechs Milliarden Euro dabei sein werde, erfuhr das Handelsblatt aus Regierungskreisen. Damit ist acht Wochen vor der Volksabstimmung in Hamburg völlig unklar, wie das Projekt seriös finanziert werden soll.”

Hamburg zet echter nog steeds in op Berlijn, hopend dat de staat na uitvoerige Überprüfung van alle Unterlagen toch nog met het benodigde geld over de brug gaat komen.

(Gesproken over bruggen, lees mijn artikelen over Hamburgs mooiste bruggen, veel leuker dan dit geneuzel over de Olympische Spelen!)

De Bundesregierung vindt vooralsnog dat Hamburg veel meer geknutsel aan de stad en infrastructuur begroot heeft dan voor de Spelen noodzakelijk zouden zijn.

Voor eind november zijn we in elk geval van die Feuer&Flamme posters verlost

Die moeten namelijk weg: als Olympia-kandidaat mag Hamburg zich niet profileren met uitingen waarop de Olympische vlam staat afgebeeld. Voor het einde van november moeten de Feuer&Flamme für Hamburg posters uit het straatbeeld verwijderd zijn. (Ben ik de enige die het gek vindt dat niemand hier eerder naar/over gekraaid heeft? Die posters rijden al vanaf begin dit jaar op bijna alle bussen rond!)

Meer actuele berichten over Olympia 2024 in Hamburg:

Het referendum vindt op 29 november 2015 plaats.

Update: Nolympia it is! Dus hoog tijd voor een stedentrip Hamburg om het te vieren, of niet soms?!

* Orga, ook weer zo’n veel gezien Kurzwort

Feuer und Flamme Olympia 2024 - Standort Hamburg

Heb je deze artikelen al gelezen?

Laat een reactie achter

Standort Hamburg is de enige Nederlandstalige blog die helemaal om Hamburg draait. Dé plek dus om tips te vinden voor je stedentrip Hamburg!

© 2013-2023 Standort Hamburg / femina docta. Alle rechten voorbehouden.  

Standort Hamburg gebruikt cookies om de site goed te laten draaien. OK Cookiebeleid