Home Duitse steden De gaafste street art in Duitsland

De gaafste street art in Duitsland

door Fem
Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Berlijn is natuurlijk niet alleen de huis-tuin-en-keuken hoofdstad van Duitsland, maar ook de street art hoofdstad. Overal waar je kijkt vind je de prachtigste murals en paste-ups. Maar ook andere steden veranderen in rap tempo in openluchtmusea, waaronder natuurlijk Hamburg. Vandaag neem ik je mee op een selectief en subjectief rondje langs de gaafste street art in Duitsland.

(Maar dit eerste plaatje is natuurlijk wel van Hamburgse makelij! Het is van Rebelzer, je vindt het in het Karolinenviertel. OK, nu kunnen we verder ;))

Düsseldorf

Dé street art hotspot van Düsseldorf is de Kiefernstraße. Bont, bonter, bontst lijkt hier het motto: alle huizen in deze straat zijn van onder tot boven met de mooiste murals beschilderd. Bekijk bijvoorbeeld de foto’s van Art Weekenders en Wilma takes a break en je begrijpt wat ik bedoel.

Maar de Kierfernstraße is niet de enige plek in Düsseldorf waar je als street art fan je hart kunt ophalen. Er is bijvoorbeeld een Düsseldorfs Urban Art festival, en op de FB-pagina Street Art Düsseldorf worden nieuwe kunstenaars en hun kunstwerken op de voet gevolgd.

Streeet art in Düsseldorf

Street art in Düsseldorf

Berlijn

Berlijn mag natuurlijk niet ontbreken in dit lijstje, al is het lastig kiezen. Er is gewoon zoveel! Ik begin maar bij de Berlijnse street artist El Bocho, want dat is langzaam aan een van mijn favorieten geworden. Hij heeft ook in Hamburg (en andere steden) de muren versierd, maar Berlijn is zijn thuisbasis.

Marjolein van Berlijn-Blog geeft je een voorproefje: El Bocho’s street art in Berlijn.
Andere kunstenaars tref je bijvoorbeeld in haar blog Street art in de Bülowstraße en een Berlijnse street art wandeling in de post: Street art spotten in Berlijn.

El Bocho Berlin, foto door Steffi Reichert

Street Art (Bülowstraße), foto door Michael

Berlin Street Art, foto door Johnny, hunzas666

Hamburg

Zelf doe ik ook graag een duit in het zakje, want Hamburg is absoluut ook een street art hotspot. Wijken waar je naartmoe moet zijn St. Pauli, het Schanzenviertel en het Karolinenviertel, maar ga ook zeker op street art jacht in Altona en Ottensen.

Ik zette in deze blogs een aantal kunstwerken voor je op een rij:

Voor de liefhebbers van street art met een verhaal: ook de FrauenFreiluftGalerie verdient een plekje bij de street art hotspots. 15 schilderingen vertellen het verhaal van vrouwenarbeid in de haven.
Bekende en gave street artists van Hamburgse bodem zijn Rebelzer en Ray de la Cruz.

Street art Hamburg

De mooiste street art in Hamburg

Keulen

Als je in Keulen op zoek gaat naar street art, dan beland je waarschijnlijk in de wijk Ehrenfeld. En terecht, want daar vind je veel gaafs op de muren.

De rest van Keulen mag er ook zijn, trouwens, als je het over street art hebt. Bijvoorbeeld in deze wijken. Ook de Groene Meisjes struikelden over de street art in hun zoektocht naar groene hotspots in Keulen.

Wil je alle ins en outs over street art in Keulen weten, ga dan eens mee met een gratis street art rondleiding van Alternative Cologne Tours.

Street art Köln-Ehrenfeld, foto door Michael

Dresden

‘Paint everything, leave nothing!’ is het motto van street art verzamelplaats Street Art Dresden. Ook Dresden timmert hard aan de weg als street art stad. Voorbeelden daarvan zie je bijvoorbeeld bij Brooklyn Street Art: Discovering a ‘Magic City’ in Dresden (die murals!). Tip: ga mee met een street art tour door Dresden-Neustadt.

Zoals op zoveel plekken gaat street art ook in Dresden perfect samen met gezellige wijken vol quirky winkels, theaters en cafés. Bekijk hier 6x gave tips voor Dresden Neustadt.

Street Dresden, foto door Epsilon

De beste street art in Duitsland: Dresden

Dit huis tel ik natuurlijk ook mee – onder street art valt voor mij alle kunst op straat!

Hannover

Kunst ligt in Hannover overal op straat voor het oprapen. Van kunstroutes tot designbushokjes, van de beelden van Niki de Saint Phalle tot de murals in de wijk Linden en de Nordstadt. (Ik begrijp echt niet waarom Hannover de reputatie heeft ‘saai’ te zijn! Dat zeggen waarschijnlijk alleen Kunstbanausen…) (cultuurbarbaren)

Ik verzamelde alles over kunst op de Hannoverse straten in deze blogpost: Hannover voor kunstliefhebbers. Hannover is trouwens een ontzettend leuke stad voor een stedentrip, zie hier al mijn tips voor Hannover.

Street art in Hannover: stedentrip Hannover voor kunstliefhebbers

Meer! Meer!

Al deze kleurexplosies vragen wat mij betreft dringend om meer! Daarom aan jou de vraag: wat is jouw favoriete Duitse stad voor de gaafste street art? Waar moet ik unbedingt ook naartoe?

Street Art in Duitsland: Hamburg Ottensen

Op naar Hamburg!

Kun je niet wachten om naar Hamburg te gaan, dan helpt deze pagina je op weg om je reis te plannen. Met de trein ben je er zo! Bekijk ook deze artikelen voor nog meer inspiratie:

Heb je deze artikelen al gelezen?

2 reacties

Esther 28 augustus 2017 - 08:51

Toen ik pas in Heidelberg was, ben ik mee geweest met een street art tour! Was echt tof en een heel fijne manier om even wat anders te zien dan het heel toeristische centrum (en goede werken, dat ook nog!)

Antwoorden
Fem 28 augustus 2017 - 17:01

Ja cool, vooral omdat Heidelberg juist bekend is om heel andere dingen en je niet onmiddellijk denkt, kom ik ga naar Heidelberg om de street art te bekijken!

Antwoorden

Laat een reactie achter

Standort Hamburg is de enige Nederlandstalige blog die helemaal om Hamburg draait. Dé plek dus om tips te vinden voor je stedentrip Hamburg!

© 2012-2024 Standort Hamburg / femina docta. Alle rechten voorbehouden.  

Standort Hamburg gebruikt cookies om de site goed te laten draaien. OK Cookiebeleid