Home Ontdek Hamburg Drankjes op de kerstmarkt: een Glühwein- en Punschtest

Drankjes op de kerstmarkt: een Glühwein- en Punschtest

door Fem
Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Glühwein en Punsch, het hoort erbij op een Weihnachtsmarkt, om niet te zeggen dat de kerstmarkten een goed excuus zijn om ’s middags al aan de wijn te gaan. Maar Glühwein en Punsch zijn niet de enige drankjes op de kerstmarkt. Daarom vandaag hier op Standort Hamburg een kleine, zeer bescheiden Glühwein- en Punschtest, ofwel dit kun je drinken op een kerstmarkt:

Heidelbeerpunsch

Ik begon met een Heidelbeerpunsch die ik dronk op de Weihnachtsmarkt aan de Gänsemarkt. Hier werd me gevraagd of ik de variant mét of zonder alcohol wilde. Goed om te weten dat er opties zijn! Ik koos voor de alcoholhoudende variant. In theorie zou een Punsch een behoorlijk alcoholpercentage moeten bevatten (soms tot 32%!), maar deze was relatief mild.
Vond ik het lekker, nee. Het is zoet en heeft een hoog ‘net niet’-gehalte, maar het smaakt in elk geval niet naar opgewarmde wijn zoals Glühwein dat doet (en ook is). Bovendien zijn de ketels, soms zelfs ‘echte’ heksenketels, waarin het goedje verhit wordt best mooi om te zien. Cijfer: 5 á 6.

De Weihnachtsmarkt aan de Gänsemarkt is overigens niet onaardig: vrij klein, en daarmee redelijk knus. Heel veel aankopen kun je er niet doen, maar je kunt er wel bij verschillende kraampjes Glühwein en Punsch drinken, en prima Flammkuchen eten.

De mokken waren helaas niet om over naar huis te schrijven. Je betaalt er € 2 á € 3 Pfand (statiegeld) voor, die je weer terug krijgt als je de mok weer inlevert. Het is echter traditie om de mokken, met naam van de kerstmarkt en jaartal erop, mee naar huis te nemen. Deze waren de moeite niet waard, helaas.

Glühwein

Voor jou getest aan de Mönckenbergstraße, Fleetinsel, de Rathausmarkt en op de Weihnachtsmarkt in Ottensen (niet op dezelfde dag overigens, voor het geval je dat dacht). Conclusie: ik vind de traditionele rode Glühwein gewoon niet te hachelen. Ik kan er niet bij, warme wijn. Ik houd heus van een warm, kruidig drankje. Dat drankje heet thee. Koffie of chocolademelk, voor de liefhebber met een scheut likeur erin vind ik ook heus nog acceptabel (en kan zelfs lekker zijn), maar opgewarmde wijn, nee dank u vriendelijk. Voor Glühwein kan ik niet meer dan een 3 geven, en het maakte hierbij niet uit welke ik dronk.

In Trier schijnt men naast rode wijn ook witte wijn te gebruiken voor de Glühwein. Hoewel ook dat me uitermate goor lijkt, staat dat op mijn testlijstje. Je moet het toch een keer geprobeerd hebben.

Drankjes op de kerstmarkt: Glühwein, Punsch en meer

Weißer Glühwein

Ik heb natuurlijk meteen daad bij woord gevoegd, al ben ik niet naar Trier afgereisd. Gewoon op de Ottenser Weihnachtsmarkt bleek namelijk ook witte Glühwein verkrijgbaar. En je zult het niet geloven, maar witte Glühwein is dus warempel een stuk beter te hachelen dan rode Glühwein. Waar met rode Glühwein zo ongeveer alles mis is wat er met wijn mis kan zijn, is witte Glühwein best oké.

Het smaakt nog steeds naar witte wijn, maar dan warm (het is bijna obsceen om op te schrijven, warme witte wijn…), en met kaneelkruidige smaak (of zo je wilt ‘afdronk’, maar ik zie geen reden om duur te doen over Glühwein). Tip voor de Glühweinhaters dus, probeer de witte variant eens!

Cijfer: toch wel een 8, denk ik. Het zal niet mijn favoriete drankje worden, maar als je dan warme wijn moet drinken…

➤ Op zoek naar tips over de verschillende Hamburger kerstmarkten? Check: Kerstmarktenoverzicht Hamburg

Bratapfelpunsch

De Bratapfelpunsch dronk ik op Santa Pauli, de Weihnachtsmarkt die ik eigenlijk ook het leukst vond, ondanks het feit dat hij zich aan de Reeperbahn bevindt. En nee, dat komt niet doordat je er vibo’s kunt kopen en er ter plekke intiempiercings kunt laten zetten… Deze kerstmarkt is relatief groot, met een showbühne en een Winterdeck waar gedanst kan worden, maar waar je ook gewoon bij een open haard kunt neerploffen met een drankje.

De Bratapfelpunsch smaakt daadwerkelijk naar Bratapfel, en daar houd ik wel van. Nadeel is dat hij als hij afkoelt niet lekker meer is, maar toch. Cijfer is dan een 7,5.

Alcoholvrije tip voor thuis: in de wintermaanden kun je bijna overal ook Bratapfeltee kopen!

Op de kerstmarkt is Punsch ook in de alcoholvrije variant te krijgen.

Dit drink je op de kerstmarkt

Feuerzangenbowle

De Feuerzangenbowle probeerde ik voor je bij de Hexenkessel op de Ottenser Weihnachtsmarkt. Het is een geflambeerde punschvariant die geschonken wordt uit grote heksenketels. De ketels zijn meteen ook het spectaculairste aan het drankje, wat mij betreft. Het is best OK, mierzoet, en beter weg te krijgen dan rode Glühwein, maar ik geloof dat ik het wat de Feuerzangenbowle hierbij laat…

Glühbier

Tot slot is er nog een drankje op de kerstmarkt dat ik nog niet heb geprobeerd: Glühbier. Ik betwijfel eerlijk gezegd of het hier ooit van gaat komen. Ik ben geen bierdrinker, en bij de gedachte aan warm bier lopen me de rillingen over de rug. Maar ik heb me laten vertellen dat het lekker zou moeten zijn, dus misschien wil je het zelf wel proberen. Dat kan trouwens ook gewoon thuis, volgens de Bierentdecker

[update 2023, jawel bijna tien jaar later, nog steeds geen Glühbier geprobeerd, ik laat het erbij 😉 ]

Fazit…

Vooralsnog gaat de weißer Glühwein dus aan kop, maar ik moet nog een aantal Punschvarianten uitproberen, alsmede de witte Glühweinvariant met een scheut likeur erin (ik heb daar mijn twijfels over). Aan Glüh-Gin ga ik écht niet beginnen. Er is verder ook nog Eierpunsch en Glögg (heb ik ook mijn twijfels over, als ik eerlijk ben) – december is nog niet voorbij…

Kerst vieren in Hamburg!

De beste manier om zelf een Glühwein-expert te worden is natuurlijk een tripje naar Hamburg. Check deze pagina voor je planning.

Hamburg is dichter bij dan je denkt: met de trein ben je er al in een paar uur.

Kom je voor de kerstmarkten, dan zijn deze artikelen ook zéker handig:

Bekijk ook deze artikelen voor extra inspiratie:

Heb je deze artikelen al gelezen?

6 reacties

Alexandra 9 december 2014 - 17:08

Grappig dat jij glühwein ook zo übergoor vindt. Ik ga dat ook nooit begrijpen. Maar Hamburg staat nu wel op m’n verlanglijstje 🙂

Antwoorden
Fem 9 december 2014 - 20:36

Ha, een medestander, ik denk hier soms dat ik de enige ben… Maarreh, Hamburg is zéker absoluut heel erg de moeite waard!!

Antwoorden
Joyce 9 december 2014 - 19:35

Op de kerstmarkt aan de Jungfernstieg/Alster kun je witte Glühwein drinken!!! En heb je de Feuerzangenbowle al geprobeerd?? Die is zoeter dan Glühwein en is beter te doen…

Antwoorden
Fem 9 december 2014 - 21:04

Echt? Daar was ik, maar witte Glühwein heb ik niet gezien. Toch nog maar terug dan… De bowl staat nog op mijn lijstje, lopend onderzoek enzo… 😉

Antwoorden
Judith 10 december 2014 - 08:49

Ga je voor de volgende post Lebkuchen testen? Gewoon, om in de winterse stemming te blijven. 😀

Antwoorden
Fem 10 december 2014 - 09:05

Du, jij bent een grapjas… Lebkuchen vind ik ook al vies… (jaja, ik moet nog even werken aan mijn status als importduitser…) Maar goed, alles voor de wetenschap, he, ik moet ook al terug naar de Alster voor de witte Glühwein, dus wie weet 🙂 (overigens ga ik nog iets doen met de tagnominatie, ik breek alleen mijn hoofd over 5 dingen die men van mij zou kunnen willen weten!)

Antwoorden

Laat een reactie achter

Standort Hamburg is de enige Nederlandstalige blog die helemaal om Hamburg draait. Dé plek dus om tips te vinden voor je stedentrip Hamburg!

© 2012-2024 Standort Hamburg / femina docta. Alle rechten voorbehouden.  

Standort Hamburg gebruikt cookies om de site goed te laten draaien. OK Cookiebeleid