Home Ontdek Hamburg De mooiste musea in Hamburg

De mooiste musea in Hamburg

door Fem
Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Heb je zin om iets nieuws te ontdekken, door de tijd te reizen of gewoon mooie dingen te zien? Duik dan een van de musea in Hamburg in: want waar je hart ook sneller van gaat kloppen, de kans is groot dat er in Hamburg een museum voor is.

Ga je mee op museumtocht door Hamburg? Ik heb de bekendste, mooiste en boeiendste musea in Hamburg op deze pagina verzameld.

Musea in Hamburg: MARKK

Musea in Hamburg: Met oma in Ballinstadt

Historische musea in Hamburg

Hamburg Museum

Het Museum für Hamburgische Geschichte, of in het kort gewoon het Hamburg Museum, is natuurlijk een van de musea die je zeker moet zien als je naar Hamburg komt. Je komt er te weten hoe Hamburg aan zijn naam komt en hoe het nou precies met die piraat Störtebeker zit, maar ook hoe Hamburg de oorlog door kwam. Er is een modeltreinbaan en er zijn wisselende interessante tentoonstellingen.

Meer info: Museum für Hamburgische Geschichte

LET OP: het Museum für Hamburgische Geschichte is momenteel gesloten tot 2027 (!) i.v.m. grondige renovatie.

Ballinstadt Auswanderermuseum

Als havenstad is Hamburg altijd een grote trekpleister geweest voor mensen van buitenaf. Maar ook voor mensen die Hamburg/Duitsland/Europa juist wilden verlaten. Ballinstadt, de voormalige ‘Auswandererhallen’ bij Veddel, was namelijk dé plek waar emigranten verbleven voor ze op een schip naar elders stapten.

Nu is het een groot en indrukwekkend museum vol bijzondere verhalen uit 400 jaar migratiegeschiedenis.

Meer info: Ballinstadt Auswanderermuseum

Altonaer Museum

Altona was tot 1938 een zelfstandige stad, voor het een Stadtteil van Hamburg werd. Het was ooit een vissersdorp en is als stad zowel in Pruisische handen geweest als in Deense. Altona kan dus op een rijke geschiedenis bogen. Het museum geeft een mooie indruk van Altona en de regio.

Meer info: Altonaer Museum

Altonaer Museum Hamburg

Gedenkstätte Bullenhuser Damm

Na Operatie Gomorrha in 1943 lag een groot deel van Hamburg in puin, met name het oosten van de stad. In Rothenburgsort had alleen de school aan de Bullenhuser Damm de bombardementen doorstaan. Maar omdat er geen kinderen meer waren, was de school niet meer nodig. Vanaf 1944 werd de school daarom gebruikt als subkamp van concentratiekamp Neuengamme.

In Neuengamme werden gevangenen misbruikt voor medische experimenten en nu de geallieerden steeds verder oprukten, was het voor de nazi’s zaak zich te ontdoen van bewijsmateriaal. Op 21 april 1945 zijn in de kelder van de Bullenhuser Damm Schule om die reden 20 joodse kinderen vermoord.

In de school is tegenwoordig een klein museum gevestigd, ter nagedachtenis aan deze kinderen, hun verzorgers en Russische krijgsgevangenen.

Meer info: Gedenkstätte Bullenhuser Damm
Let op: het museum is alleen op zondag geopend. Toegang is gratis

Meer historische musea in Hamburg

Maritieme musea in Hamburg

Rickmer Rickmers

De Rickmer Rickmers is een vrachtzeilschip uit 1896 (vernoemd naar de kleinzoon van de eigenaar van de rederij). Het voer o.a. 12 keer rond de wereld, vervoerde later kolen van Chili naar Europa en werd in de Eerste Wereldoorlog ingezet om oorlogsmateriaal te vervoeren. Nu ligt het schip in de haven van Hamburg en kun je het als museum bezoeken. Ben je een klimmer? Dan zit je hier ook goed, want in de masten wordt geklauterd.

➤ Meer info: Rickmer Rickmers

Cap San Diego

De Cap San Diego is een voormalig vrachtschip uit 1962 dat vroeger tussen Duitsland en Zuid-Amerika voer. Nu is het een museum, waar je het schip zelf kunt kijken en tijdelijke tentoonstellingen kunt zien. Een deel van het schip is in gebruik als hotel.

➤ Meer info: Cap San Diego

Internationales Maritimes Museum Hamburg

In een havenstad als Hamburg is het Internationales Maritimes Museum Hamburg een absolute must, maar gelukkig is dat verre van een straf. Het museum beschrijft in 9 verdiepingen ruim 3.000 jaar scheepvaartgeschiedenis. Het beste bedenk je dus vooraf een plan voor waarop je je wilt concentreren, of ga je mee met een rondleiding. Voor kinderen is er een speciale kinderspeurtocht.

➤ Meer info: Internationales Maritimus Museum Hamburg

Hafenmuseum

Het Hafenmuseum is een dependance van het Museum der Arbeit. Het ligt in de oude Freihafen bij Veddel en de tentoonstelling gaat over de geschiedenis van de havenarbeid en de ontwikkeling van Hamburg als havenstad. Als bonus zie je meteen de haven een keer vanaf de andere kant van de Elbe. Check zeker ook de Peking (een historische viermaster met een eigen vriendenclub, jawel!).

➤Meer info: Hafenmuseum Hamburg

Meer maritieme musea in Hamburg

  • Benieuwd hoe het nu zit met die Freihafen van Hamburg? Dan op naar het Deutsches Zollmuseum!
  • Wil je meer weten over wat er allemaal verhandeld werd in de historische Speicherstadt, dan ga je naar het Speicherstadtmuseum.
  • Wat in elk geval zo vaak verhandeld werd dat er een eigen museum voor is: kruiden en specerijen. Je ontdekt er alles over in Spicy’s Gewürzmuseum.
  • Museumshafen Övelgönne.

➤ Bekijk ook: Maritieme Highlights in Hamburg

Kunstmusea in Hamburg

Bucerius Kunst Forum

Het Bucerius Kunstforum heeft geen vaste collectie, maar is met vier bijzondere tentoonstellingen per jaar een Geheimtipp die je het beste gewoon op je lijstje zet. Elke tentoonstelling wordt aangevuld met concerten en lezingen rond het thema van de tentoonstelling.

Meer info: Bucerius Kunst Forum

Museum für Kunst und Gewerbe

Het MKG is al vanaf het eerste begin een van mijn favorieten. Mijn eerste twee maanden in Hamburg keek ik zelfs vanuit mijn raam (aan de Hühnerposten, mocht je het willen weten) uit op het museum. Het was het eerste museum dat ik in Hamburg bezocht, en ik kom er nog steeds graag. Je kunt er van alles zien: van klassieke oudheid tot muziekinstrumenten, van Aziatische kunst tot een afdeling met ‘Dingen’. In de adventstijd is er een speciale Weihnachtsmesse in het museum. 

Meer info: Museum für Kunst und Gewerbe

Tip: Neem zeker ook een kijkje in de psychedelische Spiegelkantine op de bovenste verdieping!

Hamburger Kunsthalle

De Hamburger Kunsthalle bestaat eigenlijk uit drie musea, die via tunnels met elkaar in verbinding staan. Je kunt geen stroming bedenken of je vindt er iets over in de Kunsthalle – niet voor niets is dit het belangrijkste kunstmuseum van de stad.

Meer info: Hamburger Kunsthalle

Tip: koop je kaartje vast online

Inside out, Einblicke in Mode in het Museum für Kunst und Gewerbe liet me zien waarom ik nooit hip zal zijn. Ik begrijp gewoon niks van mode…

Kunstverein in Hamburg

De Hamburger Kunstverein werd opgericht in 1817 en is daarmee een van de oudste Kunstvereine van Duitsland. De Verein is gehuisvest in deel van de oude markthallen rond het Hauptbahnhof, net als de Deichtorhallen (zie verderop). De grote, lichte hallen lenen zich uitstekend voor het tentoonstellen en bekijken van kunst. De Kunstverein laat niet alleen werk van gevestigde namen zien, maar ook van (nu nog) onbekende kunstenaars. Soms een beetje té obscuur en modern naar mijn smaak, maar zeker interessant als je op zoek bent naar ‘iets anders’.

Meer info: Kunstverein in Hamburg

Ernst Barlach Haus

In het Jenisch Park heeft het Ernst Barlach Haus een indrukwekkende collectie van het werk van expressionist Ernst Barlach.

Meer info: Ernst Barlach Haus

de leukste musea van Hamburg: Hamburger Kunsthalle

Fotografie in Hamburg

Deichtorhallen: Haus der Fotografie en Halle für aktuelle Kunst

Houd je van fotografie? Dan op naar de Deichtorhallen. Het museum bestaat uit het Haus der Fotografie, de Halle für aktuelle Kunst en een dependence in Harburg, de Sammlung Falckenberg. Het museum is net als de Kunstverein gevestigd in de oude markthallen (1911-1913) rond het Hauptbahnhof. Elke drie jaar is het Haus der Fotografie de organisator van de Hamburger Fotografie Triennale.

Naast gave tentoonstellingen is er een goede boekhandel én een goed restaurant (Fillet of Soul). Tip voor een leuk souvenir uit Hamburg: posters van actuele en afgelopen tentoonstellingen, op de kop te tikken in de museumshop, vaak met korting!

Meer info:

Musea over natuur, wetenschap en wereldculturen

Zoologisches Museum en Geologisch-Paläontologisches Museum

Roept je innerlijke David Attenborough om avontuur? Neem hem mee op ontdekkingsreis in het CeNak (Centrum für Naturkunde) van de Universiteit Hamburg. Iets verderop vind je het Mineralisches Museum en het Geologisch-Paläontologisches Museum. Deze musea kun je gratis bezoeken.

Meer info:

Medizinhistorisches Museum

Het UKE (universitair ziekenhuis in Eppendorf) is geen plek waar je hoopt te belanden, maar voor het medisch-historisch museum kun je gerust een uitzondering maken. Het museum voor medische geschiedenis leidt je langs de medische ontwikkelingen vanaf de 19e eeuw tot nu. Indrukwekkend aan dit museum vind ik dat er een permanente tentoonstelling is over medische misdaden in de Tweede Wereldoorlog.

Meer info: Medizinhistorisches Museum Hamburg
Let op: open op zaterdag, zondag en woensdag
Elke zondag is er om 15 u een open rondleiding (aanmelding niet nodig, kosten: museumentree)

MARKK

Het MARKK, vroeger het Museum für Völkerkunde, laat zich het beste omschrijven als wereldcultuurmuseum. Tip: loop ook even achter het museum langs, waar je het Chinese theehuis Yu Garden vindt, dat sinds begin 2020 weer geopend is. In de vakanties zijn er vaak workshops, markten en festivals.

Meer info: Museum am Rothenbaum – Kunst und Kulturen der Welt

Sternwarte Bergedorf

De Hamburger Sternwarte ontstond in 1799 in de werkplaats van een Hamburgse brandweerman, die in zijn vrije tijd graag observatie-instrumenten bouwde.  In 1802 kreeg hij van de senaat toestemming een privésterrenwacht te bouwen. De Hamburger Sternwarte streek in 1912 neer in Bergedorf. Er worden rondleidingen door de sterrenwacht gegeven en in de wintermaanden kun je elke eerste woensdag van de maand vanaf 19 u sterren komen staren.

Meer info: Hamburger Sternwarte
Rondleidingen op zaterdagen en zondagen
Tip: bezoek de sterrenwacht tijdens de Lange Nacht der Museen, en sla de bibliotheek niet over!

Musea in Hamburg: MARKK en het theehuis Yu Garden

Musea in Hamburg: een overzicht van de mooiste musea

Thematische musea in Hamburg

Museum der Arbeit

Direct naast station Barmbek ligt het terrein van de New-York-Hamburger Gummi-Waaren Compagnie. In de fabriek wordt nu geen rubber meer verwerkt, maar kom je alles te weten over de werkende Hamburger. Het Museum der Arbeit heeft o.a. een mooie tentoonstelling over boekdrukkunst, en over de overzeese handel. Er zijn ook tijdelijke tentoonstellingen die vaak echt de moeite waard zijn.

Meer info: Museum der Arbeit

Harrys Hafenbasar

Is het een winkel? Een rariteitenkabinet? Een museum? Moet ik hier naar binnen gaan? En wie is die Harry? Goede vragen, want Harrys Hafenbasar is niet zo makkelijk te beschrijven.

Harry is oud-zeeman Harry Rosenberg, die begin jaren ’50 een zieltogende postzegelwinkel had in St. Pauli. Mensen kwamen niet voor de postzegels, maar voor de curiosa die hij van meegebracht had uit verre oorden en die hij van een oude kapitein had geërfd. Na een aantal jaar stond zijn winkel propvol curiosa en niet veel later ontstond de Hafenbasar: museum, verhalenwereld en winkel in één.

Meer info: Harrys Hafenbasar
Let op: alleen geopend in het weekend!

Polizeimuseum

Duik in de wereld van Hamburgs duistere kanten en ontdek je innerlijke Kriminalhauptkommissar. Zeker ook erg leuk voor kinderen.

Meer info: Polizeimuseum

Chocoversum

Een museum dat geheel gewijd is aan chocola, en aan het proeven ervan. Eigenlijk ontbreekt hier alleen nog een kaasmuseum… Ik dwaal af. In het chocoversum ontdek je hoe chocola gemaakt wordt, en kun je je eigen chocoladereep maken.

Meer info: Chocoversum

Jenisch Haus

Het tussen 1831 en 1834 gebouwde landhuis van Martin Johann Jenisch is zeker een bezoekje waard, al was het maar om de fraaie uitzichten over het Jenisch Park en de Elbe. Het interieur mag er overigens ook zeker wezen, en ik ben gefascineerd door het schaakspel uit 1820.
Het Jenisch Park is gedeeltelijk beschermd natuurgebied waar veel vogels wonen, en is een leuke plek voor een wandeling.
Tip: vaar over de Elbe naar het Jenisch Haus toe, uitstappen bij Teufelsbrück.

Meer info: Jenisch Haus

Sterrenwacht| foto met dank aan Markus Daams

Kaffeemuseum Burg

Het Kaffeemuseum vind je in de ‘Genuss-Speicher’. En die Genuss-Speicher doet zijn naam zeker eer aan, want in dit museum kom je niet alleen alles te weten over koffie, maar kun je ook zelf een koffiemix samenstellen. De privéverzameling van Jens Burg (van Kaffeerösterei Burg) bevat zo ongeveer alles dat met koffie van doen heeft. En dat is veel, ook al woont maar 10% van zijn collectie in het museum.

Meer info: Kaffeemuseum Burg

Tip: logeren in de oude koffiebeurs? Dat kan in het Ameron Hotel Speicherstadt!

Automuseum Prototyp

Midden in de historische Speicherstadt vind je opeens een automuseum. Het is ontstaan uit de privécollectie van twee broers (quasi een uit de hand gelopen hobby) en telt een groot aantal bijzondere sportwagens.

Meer info: PROTOTYP Museum

Tip: koop je tickets vast online

MARKK Hamburg: museumtip

Wasserkunst

Elbinsel Kaltehofe is een kunstmatig aangelegd eiland in de Elbe waar alles om water draait: vanaf de 19e eeuw werden op het eiland waterbassins aangelegd om de kwaliteit van het kraanwater van Hamburg te verbeteren. Na de choleraepidemie van 1892 was dat hard nodig.

Rond deze bassins ligt nu een beschermd natuurgebied vol vogels. Er is ook een museum waar je door de geschiedenis van Hamburgs watervoorzieningen wandelt – van de ooit slechte hygiëne door gebruik van vies water tot de indrukwekkendste fonteinen die je in Hamburg ziet. (Je ontdekt bijvoorbeeld waarom het naburige Altona geen last had van de cholerauitbraak.)

Meer info: Wasserkunst Elbinsel Kaltehofe

Klick! Kindermuseum

Kom je met een nieuwsgierig kind naar Hamburg? Dan kan hij/zij zich lekker austoben in het interactieve kindermuseum. In de tentoonstelling over geld kunnen de kinders zelf geld drukken, en in de tentoonstelling ‘Urgroßmutters Alltagsleben’ kunnen ze zien hoe telefoons zonder touch screens werk(t)en (!), zelf de was doen zoals in de jaren ’50, en andere huishoudartikelen ontdekken die we nu niet meer kennen. Er zijn ook tentoonstellingen over het menselijk lichaam en de steentijd. Voor de allerkleinsten (tot 2 jaar) is er een speciale speel-en-kruip-tuin.

Meer info: Klick! Kindermuseum Hamburg
Let op: op zaterdagen is het museum alleen voor kinderfeestjes geopend.

Die goldenen fünfziger Jahre

Gesproken over de jaren ’50, daar hebben we ook een museum voor. Het richt zich (gelukkig) meer op muziek, meubels en petticoats dan op het doen van de was! 😉

Meer info: 50er Museumsverein

Miniatur Wunderland

Miniatur Wunderland is Hamburg in het klein en nog veel meer. Naast modeltreinen en miniatuurwerelden hebben de makers van het wonderland allerlei kleine grapjes en verrassingen in het museum verstopt. ET fietst bijvoorbeeld door Oostenrijk, ergens ligt een lijk, en er lopen kamelen door de sneeuw.

Meer info: Miniatur Wunderland

Meer thematische musea in Hamburg

Mijn favoriete musea in Hamburg

Uiteraard zijn er onder al deze mooie musea een paar musea waar ik graag blijf terugkomen. Dit zijn mijn 5 persoonlijke favorieten.

  1. Museum für Kunst und Gewerbe – ik raak hier gewoon niet uitgekeken, bovendien zijn de tijdelijke tentoonstellingen vaak ook erg interessant.
  2. Zoologisches Museum – klein, maar fijn, ik heb toch een leunstoelontdekkingsreiziger in mij 😉
  3. Ballinstadt Auswanderermuseum – al die migratieverhalen blijven me raken.
  4. Internationales Maritimes Museum Hamburg – ik ben gewoon dol op scheepvaart, zolang ik zelf maar niet hoef te varen. Het IMMH is ook zo gigantisch dat er altijd iets is wat ik niet eerder gezien had.
  5. Kaffeemuseum – ik twijfel hier tussen het medisch-historisch museum en het koffiemuseum, maar ga toch voor de koffie. Omdat ik geen idee had hoeveel gekke koffie-artefacten je kunt verzamelen. En ik ben ook niet vies van een stevig bakkie pleur.

Tips voor een museumbezoek in Hamburg

Een museumkaart waarmee je alle musea in kunt hebben we in Hamburg (helaas) niet. Maar we hebben wel andere manieren om te besparen op museumkaartjes, zodat je meerdere musea met elkaar kunt combineren.

Lange Nacht der Museen
Aan de Hamburgse museumnacht doen elk jaar meer dan 50 grote en kleine musea mee. Je hoeft je niet benauwd te maken dat je niet alles dat je wilt zien op één avond redt, want je kaartje is ook de volgende dag in alle deelnemende musea geldig.

Hamburger Kunstmeile: All you can art
Eén ticket dat een jaar geldig is, toegang tot vijf verschillende kunstmusea in Hamburg, waaronder de Deichtorhallen, het MKG en de Kunsthalle.

Gratis naar het museum op Reformationstag
Sinds 2018 is 31 oktober in Hamburg een officiële vrije dag. Op deze vrije dag kun je onder het motto ‘See for free’ gratis naar het museum. Bijna alle musea in Hamburg doen mee.

Hamburg Card
Met een Hamburg Card kun je niet alleen gratis van het ov gebruik maken, maar krijg je ook leuke kortingen op vele musea (en bij restaurants, just sayin’ 😉 )

8x leuke musea in Hamburg voor kinderen
Ga je met het hele gezin naar Hamburg? Dan zijn deze musea speciaal voor kinderen zeker een must!

Op naar Hamburg!

Zin gekregen om in Hamburg cultuur te komen snuiven? Dan helpt deze pagina je op weg om je reis te plannen. Met de trein ben je er zo! Bekijk ook deze artikelen voor nog meer inspiratie:

50x musea in Hamburg

 

Dit had je vas al vermoed, maar toch: deze lijst is natuurlijk niet volledig, al probeer ik de pagina steeds bij te werken. Omdat openingstijden en prijzen nogal eens wijzigen, heb ik die niet op deze pagina gezet, behalve wanneer een museum slechts een paar dagen per week geopend is. Alle actuele openingstijden, prijzen en route naar het museum vind je op de website van het betreffende museum. Heb je zelf nog tips, zet ze dan in de reacties hieronder!

Heb je deze artikelen al gelezen?

Laat een reactie achter

Standort Hamburg is de enige Nederlandstalige blog die helemaal om Hamburg draait. Dé plek dus om tips te vinden voor je stedentrip Hamburg!

© 2012-2024 Standort Hamburg / femina docta. Alle rechten voorbehouden.  

Standort Hamburg gebruikt cookies om de site goed te laten draaien. OK Cookiebeleid