Home Ontdek Hamburg Alter Schwede, een zwerfkei die je moet kennen

Alter Schwede, een zwerfkei die je moet kennen

door Fem
Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Ooit las ik eens per ongeluk een blog van iemand die wel drie dagen in Hamburg was geweest. Ze had alleen gezien wat de tourism board haar gezegd had te gaan zien. Ze schreef dat je als stad echt een probleem hebt als ‘een tunnel’ een van je belangrijkste bezienswaardigheden is.*

Tsja. Dan heb je er niks van begrepen, hè… Maar met liefde maak ik het graag nog even erger door te melden dat we hier in Hamburg ook een gigantische zwerfkei als bezienswaardigheid zien!

Welkom bij een nieuwe #kortenkrachtig. Maak kennis met…. drumroll….

Der alter Schwede. Een zwerfkei die je tot je vriendenkring zou moeten rekenen

Ja, goed, een zwerfkei dus. Ik geef toe dat het een wat ongebruikelijke bezienswaardigheid is. Maar toch, hij ligt aan het strand, in de buurt van de zon, van bijzondere Altbau, goede fietsroutes en fijne strandtenten. Ik zie hier echt geen reden tot mopperen, hoor.

De alter Schwede is dus een zwerfkei van grijs graniet, met een niet kinderachtige omvang van 7,9 meter en 5,2 meter en een hoogte van 4,5 meter. Daarmee is hij de #1 op de ranglijst van Noord-Duitse zwerfkeien. (Ja, die bestaat…) Hij werd in 1999 bij baggerwerkzaamheden uit de Elbe gevist.

Der alte Schwede, een hotshot in Hamburg

Zwerfkei op reis

Ondanks zijn afmetingen heeft onze vriend mooi wel een aanzienlijke reis gemaakt. Hij stamt uit de Elster-ijstijd en komt uit het zuiden van Zweden. Hij bestaat uit hezelfde graniet als het spul dat je in Oost-Småland vindt.

Ereburger van Hamburg, quasi…

In 1999 werd onze alter Schwede dus gevonden bij baggerwerkzaamheden, op zo’n 15 meter diepte. Op 6 juni 2000 werd hij officieel de “alter Schwede” gedoopt en ook officieel genaturaliseerd. Oké, ik erken toe dat dat misschien een beetje… apart is.

Maar goed, in datzelfde jaar vond onze Zweed zijn eindbestemming op een stuk strand bij Oevelgönne. Niet slecht, hoor!

Als ik nog even de taalnerd mag uithangen…

‘Alter Schwede’ is natuurlijk ook gewoon een Duitse uitdrukking uit het Niederdeutsch waarmee je grote verbazing kunt uitdrukken, wat niet geheel onpassend is voor onze zwerfkeivriend. (Jij ook hier?!) Meer over de herkomst van deze mooie uitdrukking lees je in dit artikel. En meer mooie Duitse uitdrukkingen vind je hier – doen het altijd leuk op een feestje, al zeg ik het zelf.

Je vindt je nieuwe zwerfkeimattie hier, en dit moet je nog meer over de alter Schwede weten

Also, dus je vriend de zwerfkei woont hier, aan het Elbstrand, niet ver van Oevelgönne, waar je trouwens sowieso nog naartoe moest, want strand, want dat is een prachtig straatje met prachtige Altbau en je kunt er ook leuk vis eten.

De alter Schwede is bovendien station 8 van het Geschichts- und Kulturpfad Othmarschen, een doe-het-zelf rondleiding door Othmarschen die ik je echt kan aanraden, zéker als je iets anders wilt zien dan de standaardbezienswaardigheden die je sowieso in Hamburg moet gaan zien. (En die moet je ook echt gaan zien hoor. Maar nu je toch al op pad bent, check ook zeker mijn insider tips om Hamburg nog beter te leren kennen.)

De alter Schwede, iedereen wil met hem op de foto

De alter Schwede, iedereen wil met hem op de foto

*Die tunnel is natuurlijk de alter Elbtunnel en die zou je alleen al vanwege het schitterende trappenhuis moeten gaan zien, maar dat heb jij natuurlijk allang begrepen!

Op naar Hamburg!

Kun je niet wachten om zelf vrienden te worden met de alter Schwede, dan helpt deze pagina je op weg om je reis te plannen. Met de trein sta je in een paar uur aan het Elbstrand! Bekijk voor meer inspiratie deze artikelen:

Over #kortenkrachtig: omdat je vast niet altijd tijd hebt om lange artikelen te lezen, deel ik regelmatig een tip van het type kort maar krachtig. Geen lang verhaal, wel erg de moeite waard om te ontdekken. 

Heb je deze artikelen al gelezen?

Laat een reactie achter

Standort Hamburg is de enige Nederlandstalige blog die helemaal om Hamburg draait. Dé plek dus om tips te vinden voor je stedentrip Hamburg!

© 2012-2024 Standort Hamburg / femina docta. Alle rechten voorbehouden.  

Standort Hamburg gebruikt cookies om de site goed te laten draaien. OK Cookiebeleid