Home Ontdek Hamburg Een nieuwe hobby: de mooiste deuren in Hamburg

Een nieuwe hobby: de mooiste deuren in Hamburg

door Fem
Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Iedereen moet een hobby hebben, toch? Dat dacht ik ook. Liefst meerdere.

En omdat er geen betere tijd om nieuwe hobby’s te bedenken tijdens de jaarlijkse staycation, trok ik er de afgelopen maand bijna dagelijks met de fiets op uit om nieuwe stukjes Hamburg te ontdekken. Ik bracht niet alleen buitensporig veel tijd aan de Elbe en in het Jenisch-Park door (tenslotte was het hier 35°C graden en zaten er überhaupt geen mussen meer op de daken), ik maakte ook thematische fietstochten. Ik ben nerdy genoeg om dat toe te geven. 🙂

Een van de thema’s was ‘deuren in Hamburg’, want deuren blijken een fascinerende bezienswaardigheid te zijn en Hamburg heeft veel fraaie exemplaren. Bovendien maken ze me nieuwsgierig. (Want wie woont er, en wie maakte de deur??)

Deuren, dus. Hierbij een selectie.

Altbau-deuren

Beginnen we in de Luterothstraße in Eimsbüttel. Ik was eigenlijk op zoek naar een andere deur (over mijn navigatieskills hebben we het wel een andere keer), maar vond deze ook wel erg mooi. Ik schat hem op 1880-1890:

Deuren in Hamburg: Altbau | Standort Hamburg

Dit is de buurdeur, ook niet verkeerd:

Deuren in Hamburg: Altbau | Standort Hamburg

Er zit overigens geen logische route in mijn deuren, die zat er in mijn fietstochten ook niet erg. We gaan dus door naar de Hospitalstraße. Deze deur is altijd goed verzorgd en wordt vreemd genoeg nooit het doelwit van lelijke tags en andere graffiti (in tegenstelling tot bijna alle andere deuren in deze straat). De plantjes vind ik gezellig, hoewel ik die hangplant in het portiek potentieel verontrustend vind. Het huis is uit 1870:

Deuren in Hamburg: Altbau | Standort Hamburg

Deuren in Hamburg: Altbau | Standort Hamburg

Hopla, opnieuw naar een andere wijk, ergens in Eppendorf. Dit portiek deed me denken aan dat van mijn Steuerberaterin. Bovendien snijdt het een ander fietstochtenthema aan: tegels!

Deuren in Hamburg: Altbau | Standort Hamburg

Het Amtsgericht Altona blijft ook altijd interessant. Dit is een van de zijdeuren:

Deuren in Hamburg: Altbau | Standort Hamburg

Bij tropische temperaturen noteer ik me niet altijd even nauwkeurig waar ik ben… Dit is ‘ergens in Altona’…

Deuren in Hamburg: Altbau | Standort Hamburg

Hier aan de Lornsenstraße (sowieso een mooi straatje voor liefhebbers van Altbau):

Deuren in Hamburg: Altbau | Standort Hamburg

Een Harry Potter-set? Nee, het Fernmeldeamt aan de Schlüterstraße in het Grindelkwartier. Hier gaan we het binnenkort ook zeker nog even over hebben! Tegenwoordig huist hier de Deutsche Post, maar vroeger werden hier berichten doorgegeven in plaats van zoekgemaakt. Bovendien is het in de lente en herfst een magisch plaatje (ja, dus ben ik er nu in de zomer, soit, je kunt ja niet alles hebben):

Deuren in Hamburg: Altbau | Standort Hamburg

Behoefte aan meer Altbau-plaatjes? Snap ik 100%. Hier: Niet te missen, de mooiste historische architectuur van Hamburg

Baksteendeuren

Dat baksteenarchitectuur verre van saai is, ontdekte ik tot mijn schaamte pas vrij recentelijk… Maar kijk dan…

Hier bij het Holthusenbad in de buurt (Goernestraße):

Deuren in Hamburg: Baksteen | Standort Hamburg

Of hier het politiebureau aan de Reeperbahn: de Davidwache, een van de gratis bezienswaardigheden voor je eerste bezoek aan Hamburg:

Architectuur in Hamburg: #doorporn

En ergens in Eppendorf-maar-het-kan-ook-Eimsbüttel-geweest-zijn:

Deuren in Hamburg: Baksteen | Standort Hamburg

Dit waren de deuren waar ik in de Luterothstraße naar op zoek was (en waar ik ze gelukkig uiteindelijk ook aantrof – wie gesagt, mijn richtingsgevoel is een beetje tanende). Het is een school. En inmiddels twijfel ik of deze kant van het parkje niet de Eidelstedter Weg heet, want het duiden van kaarten blijkt tegenwoordig ook geen sinecure meer…

Deuren in Hamburg: Baksteen | Standort Hamburg

Dit is allemaal in Altona-Nord:

Deuren in Hamburg: Baksteen | Standort Hamburg

Architectuur in Hamburg: doorporn

Funky deuren

Ja, was heißt funky… voor moderne deuren is mijn verzameling nog niet groot genoeg (werk aan de winkel!) en in welke categorie valt deze Altonaer deur eigenlijk? De deur is prachtig, maar het huis zelf is een weinig inspirerend naoorlogs 13-in-een-dozijn geval:

Deuren in Hamburg: Altbau | Standort Hamburg

Toch wel een beetje funky, deze deuren in de Chemnitzstraße. Met een bezettingsverleden en krakerstypes met ongewassen haren:

Idem voor deze deur aan de Rosenhofstraße in het gezellige Schanzenviertel. Overigens vind je links van deze deur (hier niet in beeld) een little Lucy van El Bocho.

Ook helemaal niet funky en eerder baksteen: een secret selfie aan de Meßberg:

En zo doen we dat in het Karolinenviertel

Also, dat was mijn eerste selectie deuren in Hamburg. Ik heb me nog ingehouden, aangezien ik de afgelopen tijd toch echt een paar honderd deuren op de kiek gezet heb. Andere thema’s waar ik in gedoken ben zijn tegels, meer moderne architectuur en, zoals gezegd, lanterfanten aan de Elbe en het Jenisch-Park, want je woont op een tropische bestemming of niet. Gaan we het bestimmt nog over hebben.

O, kijk: St. Pauli! ↓

Meer moois bekijken in Hamburg

Joe, ik weet heus wel dat niet iedereen enorm wild wordt van de Hamburgse deuren zoals ik dat word. Macht nichts, hoewel ik het wel een beetje gek vind. Voor jullie heb ik alle andere bezienswaardigheden hier genoteerd: De mooiste bezienswaardigheden in Hamburg.

Heb je nou zelf zin gekregen om de deuren van Hamburg met eigen ogen te aanschouwen, dan helpt deze pagina je op weg om je reis te plannen. Met de trein ben je er in mum van tijd. Zoek je fijne hotels en goede deals voor je stedentrip, kijk dan eens hier. Bekijk ook deze artikelen voor nog meer inspiratie:

Heb je deze artikelen al gelezen?

Laat een reactie achter

Standort Hamburg is de enige Nederlandstalige blog die helemaal om Hamburg draait. Dé plek dus om tips te vinden voor je stedentrip Hamburg!

© 2012-2023 Standort Hamburg / femina docta. Alle rechten voorbehouden.  

Standort Hamburg gebruikt cookies om de site goed te laten draaien. OK Cookiebeleid