Home Ontdek Hamburg Dockland, must-see, must-climb

Dockland, must-see, must-climb

door Fem
Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Dockland, Leude, waren jullie daar al?

Het is een kantoorgebouw aan de haven, heel toepasselijk in de vorm van een scheepsboeg. Dat klinkt misschien niet zo heel spannend, maarrrrr, dat is het wel.

Je kunt het dak namelijk beklimmen, en het gebouw is een architectuurjuweel dat zich buitengewoon goed leent voor dramatische foto’s.

Dockland, Hamburg: een architectonisch hoogstandje

Hamburg zit niet slecht in zijn markante kantoorgebouwen, al zeg ik het zelf. Neem bijvoorbeeld het Chilehaus, of gewoon het hele Kontorhausviertel, dat zelfs op de Werelderfgoedlijst staat. Dat geldt voor Dockland niet, maar het hoort zeker ook in het rijtje met kantoorjuwelen thuis als een van de bezienswaardigheden van Hamburg. Je kunt het aan de Elbe niet missen: het is een parallelogram waarvan de laatste 40 meter als een scheepsboek boven het water uitsteken.

Dockland werd in 1995 ontworpen door het Hamburgse architectenbureau BRT Architekten, bestaande uit Jens Bothe, Kai Richter en Hadi Teherani. Om ruimte te maken en om voor stabiliteit te zorgen, moest er aan de kade een en ander versleuteld worden.

Gelukkig verliep dit alles aanzienlijk soepeler dan de bouw van de Elbphilharmonie en was het geheel in januari 2006 klaar voor gebruik. Zelfs voordat het af was won Dockland in 2005 de Leaf Award in de categorie Best Structural Design. In 2006 volgde de German Steel Construction Award.

Dockland-stats, leuk voor op een feestje

Om ook in de toekomst verzekerd te zijn van een uitnodiging kun je op feesten en partijen de blits maken met de volgende Dockland-feitjes:

  • Het gebouw is 25 meter hoog (6 verdiepingen) en meet in de breedte 21 meter. Het is 136 treden klimmen naar het uitkijkplatform van 500m2.
  • De zijkant is een paralellogram van 134 meter lang.
  • De lift (alleen toegankelijk voor medewerkers) beweegt zich diagonaal door het pand. (Ik kan me daar maar moeilijk een voorstelling van maken, maar denk automatisch aan de lift in het Ministry of Magic…)
  • Dockland ligt direct aan de ‘Bermuda-Driehoek’ van Hamburg. Op dit punt stromen de Norderelbe en de Süderelbe, die 35 km eerder bij de Bunthäuser Spitze gescheiden waren, weer samen.
  • Een gebouw zo pal aan de Elbe, in zo’n malle vorm ook nog en bijna geheel van glas, wordt behoorlijk blootgesteld aan wind en licht. Maar er moet wel gewoon gewerkt worden, natuurlijk. Daarom is het hele pand voorzien van speciaal voor dit gebouw ontworpen zon- en windwering.
  • Om dezelfde reden zijn er allerlei ingenieuze staalconstructies ingezet om de boel stabiel te houden. (Ik ga me aan de technische details niet wagen, maar je vindt ze hier.)
  • Het hele gebouw straalt ruimtelijkheid en vrijheid uit, dus vond de opdrachtgever, Robert Vogel GmbH, dat dit ook weerspiegeld moest worden in het interieur. Lees: kantoortuinen. Ja, goed, minpuntjes moeten er ook zijn…

De beste momenten om Dockland te beklimmen

Het mooiste is het uitzicht vanaf het platform bij zonsopgang of zonsondergang. Je zult niet de enige zijn, maar ik heb het er gelukkig ook nog nooit afgeladen vol gezien. Het uitzicht over de haven is absoluut de moeite waard.

Doen in de buurt van Dockland

Als je toch vroeg op bent met het oog op zonsopgang op Dockland, dan kun je je zondag het beste beginnen bij de Fischmarkt en dan na je ontbijt fijn aan de Elbe wandelen. Je komt dan ook de FrauenFreiluftGalerie tegen. Nadat je eigenvoetig Dockland hebt bestegen, kun je doorlopen, of fietsen, naar Övelgönne en koffie lurken aan het Elbstrand. Of in het koepelrestaurant van het Augustinum, de Elbwarte!

Zijn de benen nog niet moe, dan kun je vrolijk verder wandelen of fietsen. Gewoon langs de Elbe, grotendeels zonder auto’s die je van de sokken rijden. Onderweg ga je nog even bij de duivel op bezoek, en in Blankenese is het vast alweer tijd voor de volgende versnapering.

Vervolgens is het misschien tijd om na te denken over een verlenging van de vakantie, want hier moet je waarschijnlijk van bijkomen, en er is nog meer te zien. Bijvoorbeeld de scheepswrakken van Blankenese en het natuurgebied bij de Falkensteiner Ufer.

Overigens, ben je op zoek naar meer plekken om Hamburg van bovenaf te kijken, lees dan hier verder: Het beste uitzicht over Hamburg.

Werken in Dockland?

Het is natuurlijk een kantoorgebouw. Dus als je zou willen, zou je, reintheoretisch, kunnen gaan jagen op een baan bij een van de bedrijven die zich in Dockland gevestigd hebben. Zo zijn daar het NSC Schifffahrtsgesellschaft en de Nordakademie Graduate School, waar je o.a. een MBA kunt halen. (Op zoek naar een andere baan in Hamburg? Check hier mijn tips.)

Praktisch

Je vindt dit plaatje aan de Van-der-Smissen-Straße 9 (naast de cruise terminal, maar je ziet het vanzelf ;)). Er is hier ook een ferryhalte.

Je kunt de trappen elke dag gratis beklimmen, hoewel het wordt afgeraden bij sterke wind.

Het platform/dat bevindt zich op 25 m hoogte. Voor de hoogtevrezigen zoals ik: aan de reling, aan de binnenkant, vind ik het redelijk te doen. Het platform is groot genoeg om geen paniek te veroorzaken (bij mij, maar dat zegt een hoop).

Het gebouw heeft wel een bijzondere lift, maar die is helaas alleen toegankelijk vanuit het gebouw en voert niet naar het platform. Met andere woorden: voor de lift moet je er werken en dan beland je ook nog eens niet op het platform. Rolstoeltoegankelijk is dit platform dus helaas niet.

Meer architectuur in Hamburg? Geht doch!

We hebben natuurlijk nog veel meer bijzondere architectuur in Hamburg, van historisch tot modern en van alles ertussenin. Bekijk voor de zekerheid gewoon al mijn architectuurartikelen op Standort Hamburg, zit je meteen goed. 🙂

Heb je deze artikelen al gelezen?

Laat een reactie achter

Standort Hamburg is de enige Nederlandstalige blog die helemaal om Hamburg draait. Dé plek dus om tips te vinden voor je stedentrip Hamburg!

© 2012-2023 Standort Hamburg / femina docta. Alle rechten voorbehouden.  

Standort Hamburg gebruikt cookies om de site goed te laten draaien. OK Cookiebeleid