Home Ontdek Hamburg 7 Duitse kerstfilms voor je kerstvakantie

7 Duitse kerstfilms voor je kerstvakantie

door Fem
Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Ik mag dan niet bekend staan als kerstfanaat en elk jaar gepassioneerd aan #whamageddon meedoen, van Duitse kerstfilms verstehe ich was. Daar gaan we ons vandaag dus eens lekker in onderdompelen, ho-ho-ho!

Kerstfilms zijn namelijk een uitstekende manier om even aan alles te ontsnappen en ze zijn gelukkig ook zeker niet allemaal romcoms. Na los! Hier zijn zeven Duitse kerstfilms en 1 kerstserie om er een gezellige kerstvakantie van te maken dit jaar. Hohoho!

7x Duitse kerstfilms die je gezien wilt hebben

Weihnachts-MännerDuitse kerstfilms: Weihnachts-Männer

We beginnen het rijtje Duitse kerstfilms met een heuse komische kerst-Krimi. Kerstavond begint voor Hauptkommissarin Caroline Bremer niet zoals ze bedacht had. In plaats van met haar familie zit ze opgescheept met drie als kerstman verklede kerelds. Vrienden Fritz, Walter en Andi worden namelijk, in kerstpak en al, op heterdaad betrapt bij een inbraak. Het zijn rare types, maar kan het zijn dat uitgerekend zíj de kerstmannenbende zijn die de stad in z’n greep houdt? De drie kerstmannen dissen wel heel malle verhalen op… met andere woorden: het wordt een lange avond voor de Hauptkommissarin.

Weihnachts-Männer is te zien in de online Mediathek van ARD.

Zwei WeihnachtsmännerZwei Weihnachtsmänner: favoriete Duitse kerstfilms

Jaaa! Deze film is namelijk geschreven door Tommy Jaud, en zijn boeken vind ik hilarisch. Bovendien speelt Christoph-Maria Herbst mee, en hij is een van mijn favoriete voorlezers van luisterboeken. Extra bonus: het is een kerstfilm in twee delen van elk anderhalf uur. Uitgangspunt: twee zakenmannen die elkaars tegenpolen zijn (de een een kwast van een advocaat, de ander een Poolnudel-verkoper) willen op tijd thuis zijn voor kerst, maar hun vlucht wordt omgeleid en ze worden gedwongen samen te proberen vanuit Tsjechië in Berlijn te geraken. Ik vind hem heerlijk. Sterker, dit is mijn favoriete Duitse kerstfilm.

Beide delen van de Zwei Weihnachtsmänner wonen op Netflix.

Alle unter eine Tanne

Duitse kerstfilms: Alle unter eine Tanne

Elli en Robert zijn na 40 jaar huwelijk uit elkaar gegaan. Dit is inmiddels drie jaar geleden, en ze hebben allebei een nieuwe relatie, wat je ook van hun partnerkeuze mag vinden (zijn secretaresse, haar 22 jaar jongere rij-instructeur). Alleen… hun volwassen kinderen zijn nog steeds niet op de hoogte van hun scheiding… Voor kerst willen ze de schijn ophouden en gezellig met z’n allen bij de boom zitten alsof er niks aan de hand is. Hun (inmiddels ook helemaal niet meer zo) nieuwe partners zijn het helaas absoluut niet met dit plan eens. En krijg nou wat, alle drie de kinders van Elli en Robert blijken zelf ook een en ander voor de familie verborgen gehouden te hebben! Chaos alom in Alle unter eine Tanne… 😀

Alle unter eine Tanne wordt momenteel nergens gestreamd, maar is wel verkrijgbaar als luisterboek.

Ein Lächeln nachts um vier

Duitse kerstfilms: Ein Lächeln nachts um vierRomantiek in Hamburg! Jule heeft net haar studie rechten afgerond en is klaar voor de toekomst. Die toekomst moet gaan inhouden 1) een goed beetaalde baan en 2) een fatsoenlijke meneer aan haar zijde. De zorgeloze Max komt niet in haar plan voor. Maar hij is het die ze op een feestje van een vriendin tegen het lijf loopt en met wie ze in bed belandt. Daarna wil ze hem nooit meer zien, maar je weet hoe dat gaat in kerstfilms: dat loopt natuurlijk heel anders. Zowaar een romantische film in mijn lijstje met Duitse kerstfilms, maar wel eentje die in Hamburg speelt, dus ja, vooruit… 🙂

Ein Lächeln nachts um vier is te zien op Amazon Prime.

Ediths Glocken

Duitse kerstfilms: Ediths GlockenEdiths Glocken is een soort Priscilla, Queen of the Desert, maar dan in het Duits. En nog meer over the top. Maak kennis met Edith: ontvanger van een bijstandsuitkering, drag queen zonder familie. Kerstavond wil ze echter niet alleen doorbrengen. Hoewel het niet het plan is, komen haar twee vriendinnen langs en ontstaat er een tamelijk bizar kerstfeest. Ediths Glocken is gebaseerd op de cult-theaterserie Wenn Ediths Glocken lauten en is… wel, crazy. Beter dan Priscilla? Natuurlijk niet. Maar wel vermakelijk, als je in de stemming bent. Misschien kan een Lidl-wijn voor stemming zorgen, net als bij Edith en haar drag crew.

Ediths Glocken is te vinden op Amazon Prime.

Merry Christmas

Duitse kerstfilms: Merry ChristmasKerst, 1914, aan het Duitse westfront: midden in de loopgraven geeft soldaat en stertenor Nikolaus Sprink een adventsconcert – en de vijandelijke regimenten doen spontaan mee. Waar het geluid van kanonnen had moeten klinken, zingen ze nu samen “Stille Nacht, Heilige Nacht” en wordt tot kerst een wapenstilstand afgesproken. Ook al weet iedereen dat dit niet lang gaat duren. Merry Christmas is een Franse, Engelse, Belgische, Romeense, Noorse, Duitse kerstfilm op basis van een waargebeurd verhaal.

Merry Christmas is te zien op dvd en op Amazon Prime.

Polska Love Serenade

Duitse kerstfilms: Polska Love SerenadeMidden in de advent lopen de Berlijnse studente Anna en advocaat Max elkaar tegen het lijf in de Poolse provincie. Ze hebben heel andere doelen: Anna wil haar afgedankte VW Golf laten stelen om het verzekeringsgeld op te strijken, Max probeert in opdracht van zijn dominante vader de oude landgoederein uit de familie op te sporen om daar nog een slaatje uit te slaan. Ze zijn totaal verschillend, maar besluiten toch samen verder te reizen. Onderweg komen ze piresters tegen, maar ook mafiosi. Verder de kerstman, en ook veel wodka.  Tussen misverstanden en autopech door leren ze de Poolse cultuur, maar ook elkaar kennen. Ze krijgen ruzie, en willen apart van elkaar verder reizen, maar dáár is het kerstlot het natuurlijk niet mee eens. Het is maar goed dat het een Poolse gewoonte is om op kerstavond altijd voor minimaal één extra persoon de tafel te dekken.

Polska Love Serenade is te koop op Amazon.

Über Weihnachten

Duitse kerstserie: Über WeihnachtenEn tot slot een Duitse kerstsiere: Über Weihnachten. Want ja zeg, het zal je gebeuren: je broer verschijnt aan het kerstdiner met zijn nieuwe vriendin… die helaas ook jouw ex is. Om wie je nog altijd treurt… Deze serie laat het standaardplaatje van o-wat-zijn-we-toch-allemaal-blij-met-kerst gelukkig ook weer lekker links liggen en is weer eens een bewijs dat Duitsers absoluut wel humor hebben.

Je vindt Über Weihnachten op Netflix.

Meer Duitse films en series voor je kerstvakantie

Ik kan me best voorstellen dat je kerstvakantie ook na deze Duitse kerstfilms nog niet helemaal compleet is. Wat dacht je van:

Kom je de kerstvakantie in Hamburg doorbrengen?

Goed idee, natuurlijk. Hier vind je al mijn tips voor kerst in Hamburg bij elkaar – van hoteltips tot de gezelligste kerstmarkten, van kerstkoekjes tot het ov tijdens de feestdagen.

Deze pagina je op weg om je reis te plannen. Met de trein ben je er zo! Bekijk ook deze artikelen voor nog meer inspiratie:

Heb je deze artikelen al gelezen?

Laat een reactie achter

Standort Hamburg is de enige Nederlandstalige blog die helemaal om Hamburg draait. Dé plek dus om tips te vinden voor je stedentrip Hamburg!

© 2012-2024 Standort Hamburg / femina docta. Alle rechten voorbehouden.  

Standort Hamburg gebruikt cookies om de site goed te laten draaien. OK Cookiebeleid