Home Duits Te lui om zelf te lezen: 5x Duitse luisterboeken

Te lui om zelf te lezen: 5x Duitse luisterboeken

door Fem
Gepubliceerd: Bijgewerkt op

“Welkom bij deze ’te-lui-om-zelf-te-lezen’ audioversie van…” – zo begint Tommy Jaud als hij zijn eigen luisterboeken inspreekt.

Tommy Jaud is een grapjurk: het luisterboek is namelijk een geweldige uitvinding.

Want boeken kunnen zo verslavend zijn… Maar soms moet je ze nu eenmaal wegleggen omdat het zo lastig over straat loopt met een boek in je handen.

Enter het audioboek waarmee je kunt lezen terwijl je aan het sporten bent. Terwijl je boodschappen doet. In de file staat. De afwas doet. Menig saaie activiteit wordt zo een stuk interessanter.

Dit zijn de 5x fijne Duitse luisterboeken voor op je audioboekenplank. Plus nog een berg bonusboeken.

5x favoriete Duitse luisterboeken

Mijn favoriete luisterboeken zijn allemaal niet al te ingewikkelde, goed te volgen boeken, ook als je Duits nog niet heel goed is. Je merkt bovendien al snel dat je Duits met sprongen vooruit gaat als je je voor laat lezen. Sneller dan wanneer je het allemaal zelf leest. 😉 Het heeft bovendien iets gezelligs, vind ik.

Ik heb een voorkeur voor series, omdat ik me dan na het uitlezen van een boek minder snel hoef af te vragen wat ik nu in vredesnaam moet gaan doen met mijn leven. (Dat heeft toch iedereen na het lezen van een goed boek?!) Dit zijn ze:

Der Dativ ist dem Genitiv sein Tod – Bastian Sick

Der Dativ ist dem Genitiv sein Tod - Duitse luisterboekenOfwel Taal is zeg maar echt mijn ding, maar dan in het Duits, en dan ook meteen in 6 delen.

Wil je je Duits verbeteren, dan zijn de deeltjes in de serie Der Dativ ist dem Genitiv sein Tod van Bastian Sick dus een grote aanrader. Ze zijn gebaseerd op de ‘Zwiebelfisch’-columns in Spiegel en bespreken alle ins & outs van de Duitse taal.

Heel vaak dacht ik ‘ja! nou, dat vroeg ik me dus inderdaad af’ en ook ‘o, gelukkig, dat begrijpen de meeste Duitsers dus zelf ook niet’. Het is bovendien bij uitstek interessant om als buitenlander te lezen: je leert niet alleen veel over de taal, maar ook veel over Duitse gewoonten en de manier waarop Duitsers naar hun taal kijken. En het is ook erg grappig (nee, echt!).

Een aantal van Bastian Sicks columns kun je bij Spiegel.de teruglezen: Zwiebelfisch en meer taalspaß lees je op zijn blog.

Herrn Haiduks Laden der Wünsche – Florian Beckerhoff

Herr Haiduk heeft een piepkleine kiosk in Berlijn. Hij verkoopt tijdschriften en kranten, koffie, verhalen en niet te vergeten loten voor de loterij. Het leven kabbelt rustig voort met al zijn vaste klanten uit de buurt. Tot er 13 miljoen euro valt op een lot dat in zijn winkel gekocht werd. De rechtmatige eigenaar van het lot en dus van het geld is echter onvindbaar. Herr Haiduk gaat op zoek.

Dit is zo’n ontzettend mooi boek, mensen. De hele buurt is in rep en roer. Er gebeurt van alles en tegelijkertijd helemaal niets. En dat wordt prachtig beschreven. En ook prachtig voorgelezen door Philipp Schepmann. Ga het maar gewoon luisteren. Zelf lezen mag ook.

Herrn Haiduks Laden der Wünsche

Duitse Luisterboeken: Renate BergmannRenate Bergmann

Renate Bergmann is ‘Deutschlands bekannteste Twitter-Omi’. Ze woont in Berlin-Spandau, heeft vier echtgenoten begraven en heeft sinds kort wat ze noemt een ‘Händi’ en een ‘Klappcomputer’. En een Twitter-account. Deze krasse tante vertelt over haar belevenissen met haar vrienden Gertrud, Kurt en Ilse, dochter Kirsten (die macht Yoga mit Katzen – ich bitte Sie!) en neef Stefan.

De serie begon met het Twitter-account @renatebergmann, waarachter Thorsten Rohde schuilgaat. De online Omi was zo’n succes, dat een heerlijke boekenserie volgde. Ik moest even aan Renate Bergmann wennen, maar als je haar en haar Berlinerisch eenmaal kent, is het altijd gezellig met ’tande Renade’.

Er zijn inmiddels meer dan 15 delen, gelezen door Marie Grüber en Carmen Maja Antoni.

Ich bin nicht süß, ich hab’ bloß Zucker – Eine Online-Omi sagt, wie’s ist (deel 1)

Bullenbrüder – Hans Rath en Edgar Rai

De een, Holger Brinks, leidt de Mordkommission, de ander, zijn broer Charlie, is een wat dubieuze privédetective die voortdurend een puinhoop van zijn leven maakt.

Door toeval raken ze betrokken bij dezelfde zaken en werken ze soms met elkaar en soms tegen elkaar. Net als mijn andere favoriete Duitse Krimis worden bloederige details niet tot in de gruwelijkste puntjes beschreven, maar is er wel humor en een interessante zaak.

Er zijn (tot nu toe) drie delen in deze serie, voorgelezen door Christoph Maria Herbst.

Luisterboek: HummeldummHummeldumm – Tommy Jaud

Duitse humor, jawel! En wel heel geestige Duitse humor! Vind ik, in elk geval. Toegegeven, het is geen literatuur met een hoofdletter L, maar daar hoef je ook niet per se naar op zoek te zijn, vind ik. Tommy Jaud vertelt in Hummeldumm hoe hij, niet geheel vrijwillig, samen met zijn vriendin op groepsreis door Namibië gaat.

Voorgelezen door Tommy Jaud zelf.
De andere boeken van Tommy Jaud vind ik ook erg vermakelijk. Ze worden voorgelezen door Christoph Maria Herbst.

Hummeldumm

Meer Duitse luisterboeken en podcasts voor je audioboekenplank

Ik geef het maar meteen toe: ik lees eigenlijk nooit meer een boek zelf, maar laat me alles voorlezen. Mijn favorieten zijn dus ook allemaal te verkrijgen als luisterboek. Lees en luister hier verder:

Waar kun je deze Duitse luisterboeken beluisteren?

Storytel

Storytel is favoriete luisterboeken-app: onbeperkt luisteren naar alle boeken in de Storytel-bibliotheek en een groot aanbod. Het voordeel van Storytel is dat je boeken in meerdere talen kunt beluisteren en dat je dat zelf kunt instellen. Je kunt de app een maand gratis proberen, daarna betaal je € 14,90 per maand.

Audioteka

Audioteka is een handige website waar je Duitse luisterboeken kunt vinden en direct kunt kopen. Je kunt er ook voorproefjes horen. Er is een app voor zowel Android als iOS, en je kunt zelf de taal kiezen.

Audible

Audible laat je voor € 10 in de maand onbeperkt podcasts en één boek luisteren. Vind je één boek per maand net als ik echt véél te weinig, dan kun je andere boeken bij kopen. Boeken kopen via Audioble kan ook als je geen abonnement hebt. Boeken die je gekocht hebt blijven van jou, ook als je je abonnement opzegt. Ze zijn dan wel alleen beschikbaar in de Audible-app.

Vorleser.net

Vorleser.net heeft apps voor zowel iOS als Android. Veel boeken kun je je hier gratis laten voorlezen.

Losse boeken kopen

Je kunt natuurlijk ook gewoon losse boeken kopen, als digitaal bestand of op cd’s.

Veel luisterplezier!

De leukste Duitse luisterboeken: 5 tips om mee te beginnen | Standort Hamburg

De leukste Duitse luisterboeken: 5 tips om mee te beginnen | Standort Hamburg

Heb je deze artikelen al gelezen?

Laat een reactie achter

Standort Hamburg is de enige Nederlandstalige blog die helemaal om Hamburg draait. Dé plek dus om tips te vinden voor je stedentrip Hamburg!

© 2012-2024 Standort Hamburg / femina docta. Alle rechten voorbehouden.  

Standort Hamburg gebruikt cookies om de site goed te laten draaien. OK Cookiebeleid