Home Duits Te lui om zelf te lezen: mijn favoriete Duitse luisterboeken

Te lui om zelf te lezen: mijn favoriete Duitse luisterboeken

door Fem
Gepubliceerd: Bijgewerkt op

“Welkom bij deze ’te-lui-om-zelf-te-lezen’ audioversie van…” – zo begint Tommy Jaud als hij zijn eigen luisterboeken inspreekt.

Tommy Jaud is een grapjurk: het luisterboek is namelijk een geweldige uitvinding.

Want boeken kunnen zo verslavend zijn… Maar soms moet je ze nu eenmaal wegleggen omdat het zo lastig over straat loopt met een boek in je handen.

Enter het audioboek waarmee je kunt lezen terwijl je aan het sporten bent. Terwijl je boodschappen doet. In de file staat. De afwas doet. Menig saaie activiteit wordt zo een stuk interessanter.

Dit zijn de mooiste Duitse luisterboeken op mijn audioboekenplank.

De beste Duitse luisterboeken, mijn persoonlijke tips

De beste Duitse luisterboeken

Mijn favoriete luisterboeken zijn allemaal niet al te ingewikkelde, goed te volgen boeken, ook als je Duits nog niet heel goed is. Je merkt bovendien al snel dat je Duits met sprongen vooruit gaat als je je voor laat lezen. Sneller dan wanneer je het allemaal zelf leest. ;) Het heeft bovendien iets gezelligs, vind ik.

Ik heb een voorkeur voor series, omdat ik me dan na het uitlezen van een boek minder snel hoef af te vragen wat ik nu in vredesnaam moet gaan doen met mijn leven. (Dat heeft toch iedereen na het lezen van een goed boek?!) Dit zijn ze:

Küsten-Krimis / Insel-Krimis – Krischan Koch

Kort samengevat is dit Midsomer Murders, maar dan aan de Noordzee. In het (fictieve) Nordfriese Fredenbüll gebeurt zo weinig dat de regionale politie het bureau van Dorfspolizist Thies Detlefsen eigenlijk wil sluiten. Maar steeds als sluiting dreigt, raakt Thies verwikkeld in allerlei moordzaken. Hij wordt bijgestaan door Hauptkommissarin Nicole Stappenbeck uit Kiel, en zijn vrienden van de Steh-Imbiss de Hidde Kist.

Ik vind dit heerlijk; de verhoudingen in het deurp, hoe Thies zich laat meeslepen door zijn zaken omdat hij te goed heeft opgelet bij de nascholing en droomt van grote internationale gevallen, de Nordfriese woorden en accenten die voorbij komen. Zijn Mordfälle worden niet heel gruwelijk beschreven, maar zijn wél boeiend.

Er zijn (tot nu toe, 2021) 9 delen, voorgelezen door Bjarne Mädel (delen 1 en 2) en Krischan Koch zelf (de overige delen).

Toch liever zelf lezen?
Rote Grütze mit Schuss | 9783423214339 (deel 1)

Duitse luisterboeken: Küstenkrimis van Krischan Koch

Der Dativ ist dem Genitiv sein Tod – Bastian Sick

Ofwel Taal is zeg maar echt mijn ding, maar dan in het Duits, en dan ook meteen in 6 delen.

Wil je je Duits verbeteren, dan zijn de deeltjes in de serie Der Dativ ist dem Genitiv sein Tod van Bastian Sick dus een grote aanrader. Ze zijn gebaseerd op de ‘Zwiebelfisch’-columns in Spiegel en bespreken alle ins & outs van de Duitse taal.

Heel vaak dacht ik ‘ja! nou, dat vroeg ik me dus inderdaad af’ en ook ‘o, gelukkig, dat begrijpen de meeste Duitsers dus zelf ook niet’. Het is bovendien bij uitstek interessant om als buitenlander te lezen: je leert niet alleen veel over de taal, maar ook veel over Duitse gewoonten en de manier waarop Duitsers naar hun taal kijken. En het is ook erg grappig (nee, echt!).

Toch liever zelf lezen?

Een aantal van Bastian Sicks columns kun je bij Spiegel.de teruglezen: Zwiebelfisch en meer taalspaß lees je op zijn blog.

Duitse luisterboeken: Der Dativ ist dem Genitiv sein Tot

Avonturen van Commissaire Georges Dupin – Jean-Luc Bannalec

Opnieuw doen we een beetje Midsomer Murders, maar dit keer in Bretagne, en met heel veel lokale geschiedenis. De naam van de auteur doet Frans aan, maar is een pseudoniem van Jörg Bong. Zijn eigengereide Commissaire Georges Dupin is na een voorval bij de Parijse politie ‘verbannen’ naar de Bretagne. Samen met de goeiige Riwal en de onuitstaanbare Kadek lost hij intrigerende moordzaken op. Ze worden bijgestaan door secretaresse Nolwenn, die en passant verantwoordelijk is voor de ‘bretonisering’ van Dupin en hem alles over de de Bretonse ziel en geschiedenis bijbrengt.

Er zijn (tot nu toe, 2021) 8 delen, voorgelezen door Gerd Wameling.

Toch liever zelf lezen?
Bretonische Verhältnisse | 9783462044065 (deel 1)

Een van mijn favoriete Duitse audioboekenseries: Bretonische Krimis van Jean-Luc Bannalec

Herrn Haiduks Laden der Wünsche – Florian Beckerhoff

Herr Haiduk heeft een piepkleine kiosk in Berlijn. Hij verkoopt tijdschriften en kranten, koffie, verhalen en loten. Het leven kabbelt rustig voort met al zijn vaste klanten uit de buurt. Tot er 13 miljoen euro valt op een lot dat in zijn winkel gekocht werd. De rechtmatige eigenaar van het lot en dus van het geld is echter onvindbaar. Herr Haiduk gaat op zoek.

Dit is zo’n ontzettend mooi boek, mensen. De hele buurt is in rep en roer. Er gebeurt van alles en tegelijkertijd helemaal niets. En dat wordt prachtig beschreven. En ook prachtig voorgelezen door Philipp Schepmann. Ga het maar gewoon lezen.

Toch liever zelf lezen?
Herrn Haiduks Laden der Wünsche | 9783959671347

Een van mijn favoriete audioboeken allertijden: Herrn Haiduks Laden der Wünsche

Renate Bergmann

Renate Bergmann is ‘Deutschlands bekannteste Twitter-Omi’. Ze woont in Berlin-Spandau, heeft vier echtgenoten begraven en heeft sinds kort wat ze noemt een ‘Händi’ en een ‘Klappcomputer’. En een Twitter-account. Deze krasse tante vertelt over haar belevenissen met haar vrienden Gertrud, Kurt en Ilse, dochter Kirsten (die macht Yoga mit Katzen – ich bitte Sie!) en neef Stefan.

De serie begon met het Twitter-account @renatebergmann, waarachter Thorsten Rohde schuilgaat. De online Omi was zo’n succes, dat een heerlijke boekenserie volgde. Ik moest even aan Renate Bergmann wennen, maar als je haar en haar Berlinerisch eenmaal kent, is het altijd gezellig met ’tande Renade’.

Er zijn inmiddels ruim 10 delen, gelezen door Marie Grüber en Carmen Maja Antoni.

Toch liever zelf lezen?
Ich bin nicht süß, ich hab’ bloß Zucker – Eine Online-Omi sagt, wie’s ist | 9783499236907 (deel 1)

Een van de beste Duitse luisterboeken: Renate Bergmann

Bullenbrüder 1 en 2 – Hans Rath en Edgar Rai

De een, Holger Brinks, leidt de Mordkommission, de ander, zijn broer Charlie, is een wat dubieuze privédetective die voortdurend een puinhoop van zijn leven maakt. Door toeval raken ze betrokken bij dezelfde zaken en werken ze soms met elkaar en soms tegen elkaar. Net als de andere Krimis in dit lijstje worden bloederige details niet tot in de gruwelijkste puntjes beschreven, maar is er wel humor en een interessante zaak.

Er zijn (tot nu toe) 2 delen, voorgelezen door Christoph Maria Herbst.

Toch liever zelf lezen?
Tote haben kalte Füße | 9783805251051 (deel 1)

Duitse luisterboeken: Bullenbrüder

Hummeldumm – Tommy Jaud

Duitse humor, jawel! Grappige Duitse humor! Vind ik, in elk geval. Toegegeven, het is geen literatuur met een hoofdletter L, maar daar hoef je ook niet per se naar op zoek te zijn, vind ik. Tommy Jaud vertelt in Hummeldumm hoe hij, niet geheel vrijwillig, samen met zijn vriendin op groepsreis door Namibië gaat.

Voorgelezen door Tommy Jaud zelf.
De andere boeken van Tommy Jaud vind ik ook erg vermakelijk. Ze worden voorgelezen door Christoph Maria Herbst.

Toch liever zelf lezen?
Hummeldumm | 9783596174768

Duitse luisterboeken: Hummeldumm

Mijn favoriete voorlezers

  • Philipp Schepmann – waarschijnlijk mijn favorietste favoriet. Door hem is het begonnen met mijn luisterboekenliefhebberij. Als eerste las hij de Century Trilogy van Ken Follett (of liever, de ‘Jahrhundertsaga‘) aan me voor, maar inmiddels heb ik alles gelezen dat hij heeft ingesproken. Ik heb de grens getrokken bij een wetboek dat hij voorlas…
  • Uve Teschner – ken ik via Philipp Schepmann, omdat ze samen het boek Dreimal wir voorlezen. Hij heeft de boeken van Carloz Ruiz Zafon fantastisch ingesproken.
  • Franziska Pigulla – heeft een geweldige, diepe stem, ik ken haar van een aantal boeken van Ken Follett. Leest verder vooral veel Engelse thrillers die mij vaak wat te bloederig zijn. Overleed helaas in 2019.
  • Christoph Maria Herbst – leest vooral humor/satire. Naast Tommy Jauds boeken ook het geweldige Das total gefälschte Geheim-Tagebuch vom Mann von Frau Merkel.
  • Gerd Wameling – hoor ik het liefst als Commissaire Dupin en zijn assistente Nolwenn vertellen over de geschiedenis van Bretagne.
  • Carmen Maja Antoni – zij is voor mij Renate Bergmann. Niet de (veel te jonge!!) actrice die haar op toneel speelt.
  • Christiane Blumhoff – en zij is Mamma Carlotta. Dio mio!

Waar vind je deze luisterboeken?

Storytel
Onbeperkt luisteren naar alle boeken in de Storytel-bibliotheek! Het voordeel van Storytel is dat je boeken in meerdere talen kunt beluisteren en dat je dat zelf kunt instellen. Je kunt de app een maand gratis proberen, daarna betaal je € 14,90 per maand. Mijn favoriete luisterboeken-app.

Audioteka
Audioteka is een handige website waar je Duitse luisterboeken kunt vinden en direct kunt kopen. Je kunt er ook voorproefjes horen. Er is een app voor zowel Android als iOS, en je kunt zelf de taal kiezen.

Audible
Audible laat je voor € 10 in de maand onbeperkt podcasts en één boek luisteren. Vind je één boek per maand net als ik echt véél te weinig, dan kun je andere boeken bij kopen. Boeken kopen via Audioble kan ook als je geen abonnement hebt. Boeken die je gekocht hebt blijven van jou, ook als je je abonnement opzegt. Ze zijn dan wel alleen beschikbaar in de Audible-app.

Vorleser.net
Er is ook nog vorleser.net, met apps voor zowel iOS als Android. Veel boeken kun je je hier gratis laten voorlezen.

Losse boeken kopen
Je kunt natuurlijk ook gewoon boeken los kopen, als digitaal bestand of op cd’s.

Meer Duitse boeken die je gelezen of geluisterd moet hebben

De mooiste Duitse luisterboeken in 7 favorieten

Op naar Hamburg!

Kun je niet wachten om naar Hamburg te gaan, dan helpt deze pagina je op weg om je reis te plannen. Met de trein ben je er zo! Bekijk ook deze artikelen voor nog meer inspiratie:

Heb je deze artikelen al gelezen?

Laat een reactie achter

Standort Hamburg is de enige Nederlandstalige blog die helemaal om Hamburg draait. Dé plek dus om tips te vinden voor je stedentrip Hamburg!

© 2013-2023 Standort Hamburg / femina docta. Alle rechten voorbehouden.  

Standort Hamburg gebruikt cookies om de site goed te laten draaien. OK Cookiebeleid