Home Duits 20+ goede Duitse podcasts voor op je playlist

20+ goede Duitse podcasts voor op je playlist

door Fem
Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Duitse podcasts, mensen, daar gaan we het vandaag over hebben. Ik heb namelijk een nieuwe hobby en ben de ene na de andere podcast aan het verslinden.

Mijn idee was je 7 goede Duitse podcasts voor te stellen. Voor ik het wist waren het er 15. En nu zijn het er meer dan 20 geworden… Oeps. Maar goed, je weet maar nooit wanneer je om entertainment verlegen zit, en met deze podcasts ben je dan in elk geval goed voorzien. Gaan we!

Hitpodcasts uit Duitsland

Fest & Flauschig

Duitse hitpodcasts: Fest & FlauschigWe beginnen met Duitse humor, zeker wel. Fest & Flauschig is een grote hit in Duitsland, nee, zelfs een hype. Het is de podcast van Jan Böhmermann (in Nederland vooral bekend door zijn Erdogan-gedicht) en muzikant Olli Schulz. Elke zondag bespreken ze thema’s die hen bezighouden. Deze podcast is misschien niet voor iedereen, maar hij is zeker het uitproberen waard.

Luisteren?
Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts

Herrengedeck

Herrengedeck: hitpodcast uit DuitslandAriana en Laura ‘doen dingen met media’. Vinden eenhoorns niet schattig, maar paarden met een genetisch defect. Praten over bier, seks, ‘Realtalk’ en wat er verder nog ter tafel komt. Ze zijn altijd goed gemutst en kletsen erop los. Ik geef toe dat ik zelf geen groot fan van Herrengedeck ben, maar het is al jaren een van de populairste comedy-podcasts van Duitsland.

Luisteren?
Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts

Duitse podcasts met bijzondere gesprekken

Elementarfragen

Duitse podcasts met goede gesprekken: Elementarfragen‘Außergewöhnliche Persönlichkeiten und Biographien’ – Nicolas Semak gaat in lange interviews op zoek naar antwoorden op elementaire vragen. Dat kan een gesprek zijn met een psychiater, een zangeres of een politicus, maar ook een interview over afpersing met iemand die jarenlang grote bedrijven afperste, of een gesprek over het oplossen van moorden met een rechercheur.

‘Durch die Gegend’ is trouwens een andere interessante podcast van podcastlabel Viertausendhertz, waarin kunstenaars, filosofen, schrijvers tijdens een wandeling door hun eigen wijk geïnterviewd worden.

Luisteren?
Elementarfragen, Apple Podcasts

Unangepasst

Unangepasst podcastMatze Hielscher (von Mit Vergnügen Berlin) gaat in gesprek met mensen die ondefinieerbaar, onaangepast, of zo je wilt unorthodox zijn en laat hen een uur lang over hun leven vertellen. Inspiratie voor deze podcast is de Netflix-serie Unorthodox.

Luisteren?
Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts

Gästeliste Geisterbahn

Gästeliste Geisterbahn: Duitse podcast-tips“Im Podcast-Land hat direkt am Ende des Regenbogens der Blitz eingeschlagen. Wie durch Geisterhand entstand dabei Gästeliste Geisterbahn.” Nilz, Donnie en Markus bespreken alles dat hen bezighoudt. Ik ben niet echt een fan van kletspodcasts, maar deze tovert toch vaak een grijns op mijn gezicht. Om de week is er bovendien een aflevering waarin de jongens vragen van luisteraars beantwoorden. En dat kunnen de raarste vragen zijn…

Luisteren?
Gästeliste Geisterbahn, Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts

Einschlafen Podcast: een saaie podcast

Einschlafen podcast: een Duitse podcast die bewust saai is en daarmee geniaalDe volgende podcast is een bewust ‘saaie’ podcast. Toby Baier vertelt elke twee weken iets over zijn leven, en zorgt daarbij dat het niet te spannend is. Zo worden al die drukke gedachten die door je hoofd razen tot stilstand gebracht en kom je in ontspanningsmodus. Aan het einde van de podcast leest Toby dan een stuk voor uit een saai boek (hij heeft een voorkeur voor Kant…), zodat je rustig in slaap kunt vallen. Hij heeft echt een heerlijk gemütliche en geruststellende stem. Gezellig gebabbel, ook als je gewoon wat voor op de achtergrond zoekt.

Luisteren?
Einschlafen podcast, Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts

Duitse podcasts over True Crime en Krimi-podcasts

Duitse true crime podcasts

Ik ben een groot fan van Krimis en true crime, of we het nu over boeken, series of podcasts hebben. Hier heb ik mijn 13 favoriete Duitse true crime podcasts bij elkaar gezet.

Krimi-Kiosk

Krimi-Kiosk: podcast voor crime verhalenIn de Krimi-Kiosk kun je terecht voor de Krimi’s (romans en korte verhalen), true crime verhalen en reportages van Henrietta Pazzo. Een goede combinatie van luisterdocumentaires en hoorspelachtige podcasts. Op de blog lees je recensies van Krimi’s en staan links naar nog meer spannende verhalen.

Luisteren?
Krimi-Kiosk, Spotify, Apple Podcasts

ARD Radio Tatort

Radio TatortVoor meer ‘akustischen Nervenkitzel’ is er ARD Radio Tatort: elke maand is een nieuwe aflevering te beluisteren op de deelnemende radiozenders, daarna is hij als podcast te vinden in de ARD Mediathek. Ik ben, ik maak er geen geheim van, geen Tatort-fan. Mij vind je zondagavond niet aan de buis gekluisterd. Maar grappig genoeg vind ik Tatort als hoorspel een stuk interessanter.

Luisteren?
ARD-Mediabibliothek, 
Apple Podcasts

Bilals Weg in den Terror

Podcast tip: Bilals Weg in den TerrorEen beetje vergelijkbaar met de Amerikaanse true crime podcast Serial, maar toch anders, en beter: Philip Meinhold vertelt met ‘Bilals Weg in den Terror’ het verhaal van de 16-jarige Bilal (die eigenlijk Florent heet) die vanuit Hamburg naar Syrië vertrekt om zich daar bij terroristen aan te sluiten. Niet veel later is hij dood. Meinhold gaat op zoek naar antwoorden en oorzaken. Wat is er gebeurd en hoe kwam zo’n jonge jongen uit een christelijke familie tot zo’n drastisch besluit?

Luisteren?
Radio Eins
 en Apple podcasts

Duitse podcasts over geschiedenis

Faking Hitler

Duitse podcasts: Faking Hitler25 april 1983 lijkt een wereldsensatie te beloven: op deze dag presenteert Stern namelijk niets minder dan de dagboeken van Adolf Hitler. Vervelend alleen is dat de dagboeken vervalsingen blijken te zijn. Faking Hitler duikt in het schandaal, compleet met originele opnames van telefoongesprekken tussen de Stern-journalist en de vervalser die de dagboeken aanbood. Toen ik om podcasttips vroeg, was dit de podcast die het meest genoemd werd. Direct op mijn lijst gezet dus, nu mee bezig!

Luisteren?
Faking Hitler, Spotify, Apple Podcasts en Google Podcasts

Deutsches Museum Podcast

Podcast van het Deutsches MuseumEen kijkje achter de schermen van het Deutsches Museum – van de bijzondere items in de collectie tot de spannendste onderzoeksprojecten van het museum.

Luisteren?
Deutsches Museum, Spotify, Apple Podcasts, ook te vinden op YouTube

Psst, museumfans, check hier de boeiendste musea van Duitsland, en zeker ook mijn overzicht van Hamburgs mooiste musea.

His2Go

His2Go Duitse podcast over geschiedenisOm de tien dagen presenteren geschiedenisstudenten David en Viktor ons en elkaar een nieuw, uniek of bizar, verhaal. Goed opletten, want we worden overhoord! 😉 Check bijv. aflevering #17, over Babylon (‘Als das legendäre Babylon von einem deutschen Archäologen wiederentdeckt und ausgegraben wurde’).

Luisteren?
His2Go, Spotify, Apple Podcasts

Hafenradio

Hafenradio: geschiedenispodcast uit en over HamburgIn een lijst met Duitse podcasts hoort natuurlijk minimaal één podcast uit Hamburg! Das Hafenradio bespreekt maandelijks een onderwerp uit de geschiedenis, archeologie en musea van Hamburg, en dat kun je breed opvatten. Luister bijvoorbeeld naar de aflevering over graffiti (‘eine bunte Zeitreise’).

Luisteren?
Hafenradio Podcast, Spotify, Apple Podcasts

Meer podcasts uit Hamburg? Ja geht doch!

Ausgesprochen alt

Ausgesprochen alt: Duitse podcast over de oudheidFabiola houdt van stenen. Max van munten. Zij is archeologe, hij muntenspecialist. In hun podcast kletsen ze over de oudheid. En ik, wel, je merkt er in het dagelijks leven niks van, maar ik heb in een grijs verleden Latijn & Grieks gestudeerd. Dus ik luister graag mee.

Luisteren?
Ausgesprochen alt, Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts

Meer historische podcasts vind je hier!

Duitse podcasts over boeken en literatuur

eat.READ.sleep Bücher für dich

eat.READ.sleep podcast voor wie op zoek is naar nieuw leesvoerNieuwe boeken, bestsellers, interviews met ‘Büchermenschen’ en leuke boekenweetjes – ben je op zoek naar nieuw leesvoer, check dan even bij de boekenpodcast van NDR.

Luisteren?
eat.READ.sleep, Apple Podcasts, Google Podcasts

Long Story Short

Long Story ShortLong Story Short is de podcast van Randomhouse. Ze stellen dus alleen boeken uit eigen stal voor, maar dat mag de pret niet drukken. Hosts Karla Paul en Günter Keil hebben namelijk vaak echt originele tips. Korte afleveringen, heel unterhaltsam.

Luisteren?
Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts

Feuilletöne

Duitse podcasts voor in je playlist: Feuilletöne over cultuur en whiskyLiteratuur, muziek, films, series, Feuilletöne is de ‘Kultursendung mit wöchentlichem Wohlsein für Augen, Ohren und Hirn’. Frau Eichler en Herr Martinsen bespreken wat ze gezien en gehoord hebben, en proeven daarbij… whisky (compleet met beoordeling).

Luisteren?
Feuilletöne, Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts

In trockenen Büchern

Duitse podcasts: In trockenen Büchern, een boeiende podcast over saaie boeken“Das Unlesbare hörbar gemacht”

Je moet er maar op komen, een podcast over saaie non-fictie boeken! Schrijfster Alex probeert zogenaamd onleesbare boeken toegankelijk te maken in haar podcast. En ja, soms bespreekt ze best taaie kost. Maar ze doet dat op zo’n leuke manier, dat ik toch blijf luisteren. (Als ik eerlijk ben vind ik deze podcast zelfs veel toegankelijker dan bijvoorbeeld Feuilletöne.)

Luisteren?
In trockenen Büchern, Apple Podcasts

Duitse podcasts om je Duits te verbeteren

Wil je podcasts gebruiken om je Duits op te poetsen?

  • Check dan deze podcasts die Lingoda voor je verzamelde. Voor elk niveau is er een podcast.
  • Je Duits zal trouwens ook met sprongen vooruit gaan als je luisterboeken leest. Dit zijn mijn favoriete Duitse luisterboeken.

En er is meer luister- en leesvoer!

Maar natuurlijk is er nog véél meer moois te beluisteren en te lezen:

De beste Duitse podcasts voor je playlist | Standort Hamburg

Heb je deze artikelen al gelezen?

2 reacties

Margaret van etten 12 december 2022 - 20:50

Ooohh wat ben ik blij dat ik dit heb gevonden. Ik luister graag podcastst over True crime. In het Nederlands heb ik niet zoveel kunnen vinden,dus was in her Duits aan het zoeken. Had podcasts van aktenzeichen xy gevonden maar die heb ik nu gelezen. Weer heel blij met deze dus. . Mijn Duits is goed dus leest prima voor mij. Bedankt

Antwoorden
Fem 13 december 2022 - 18:30

Moin Margaret, leuk om te horen! 🙂 Veel luisterplezier!

Antwoorden

Laat een reactie achter

Standort Hamburg is de enige Nederlandstalige blog die helemaal om Hamburg draait. Dé plek dus om tips te vinden voor je stedentrip Hamburg!

© 2012-2024 Standort Hamburg / femina docta. Alle rechten voorbehouden.  

Standort Hamburg gebruikt cookies om de site goed te laten draaien. OK Cookiebeleid