Home Duits 10x Duitse series die je gezien moet hebben

10x Duitse series die je gezien moet hebben

door Fem
Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Fijn kuschelig op de bank Duitse series bingen kijken en tegelijkertijd je Duits verbeteren … mijn voormalig huisgenoot M. zou zeggen ‘bonus!’

En terecht! Dit zijn 10 binge-worthy Duitse series op Netflix en co. die je gezien moet hebben. (Want geef toe, bingen gaan we toch ;))

 

1. Weissensee

Duitse series hadden in mijn jeugd een nogal twijfelachtige reputatie (of misschien ben ik gewoon getraumatiseerd door Derrick en het Oostenrijkse Kommissar Rex…). Deze serie is echter een ontroerende en scherpe serie die al je vooroordelen over Duitse series meteen wegneemt.

In Weissensee herbeleven we de jaren ’80 en volgen we de families Kupfer en Hausmann. Vader en zoon Kupfer werken voor de Stasi, Frau Hausmann zingt Stasi-protestliederen. De verschillen kunnen niet groter zijn, maar dan… o je… worden hun kinderen verliefd op elkaar. O dear, o dear…

Weissensee telt 4 seizoenen en is te zien op Netflix, en op dvd.*

2. Der Tatortreiniger

Het is je misschien niet ontgaan dat Tatort bepaald niet mijn serie is… Der Tatortreiniger daarentegen is heel andere koek. In deze komedie (ja, Duitse komedie is gelukkig niet meer wat het vroeger was of wat we er vroeger aan vooroordelen over hadden!) maken we kennis met een man met een bijzondere baan. Hij is namelijk Tatortreiniger, ofwel degene die nadat de politie klaar is met een plaats delict de boel komt opruimen. Lekker verfrissend, deze serie. 🙂

Leuk detail: deze serie is bedacht door Bjarne Mädel en hij heeft er zelf ook een rol in. Nou en, zul je denken, maar Bjarne Mädel spreekt ook fijne luisterboeken in. En fijne luisterboeken zijn altijd een leuke bonus.

Der Tatortreiniger telt 7 seizoenen en is te zien op Netflix, en op dvd.

3. Kleo

Kleo is een Duitse actie-thrillerserie waarin we meegaan met Kleo, een voormalige huurmoordenares van de DDR op oorlogspad. Na een van haar missies wordt ze gearresteerd en in de gevangenis gegooid. Als ze daaruit komt, begint haar persoonlijke wraakmissie die haar naar de duistere wereld van geheime genootschappen en corruptie leidt. 

Deze serie is, wel, crazy. Hij doet denken aan Killing Eve en aan In from the Cold, maar dan met een veel beter verhaal (en vooral einde). De accenten zijn fan-tas-tisch!

Kleo is op Netflix te zien.

4. Das letzte Wort

Het zal je gebeuren: je viert je 25-jarige huwelijk en je man valt dood neer, en bij het regelen van de begrafenis vallen er ook nog allerlei lijken uit de kast. Dan kun je in zak en as gaan zitten, ik zou het je niet kwalijk nemen. Of je besluit, net als Karla, dat het tijd is voor een carrièreswitch, en je wordt Trauerrednerin (spreekster op begrafenissen), want waarom ook niet. Met alle gevolgen vandien, versteht sich.

Das letzte Wort telt momenteel 1 seizoen en is te zien op Netflix.

Overigens, overweeg je een zo’n carrièreswitch of ben je benieuwd waarom Karla’s idee zo gek nog niet is, lees dan dit boek van de leukste begrafenisondernemer die ik ken. (Tevens de enige begrafenisondernemer die ik ken, maar daar gaan we niet over kniesoren.)

5. Ku’damm 56

Stel, je bent een conservatieve Mutti in de fifties, met drie dochters in wat men noemt ‘huwbare leeftijd’. De naam van de familie staat voor jou op #1. Je man wordt sinds de oorlog vermist, dus het is aan jou alleen om je dochters aan de man te brengen, een van hen is een probleemgeval. (Ook dat nog!)  Daarnaast heb je ook de regie over een dansschool aan, je raadt het, de Berlijnse Kurfürstendam. Welkom in het leven van Caterina Schöllack. En dat van haar dochters Monika, Helga en Eva.

Ku’damm 56 is een driedelige miniserie die zo’n succes was dat hij werd opgevolgd door een tweede (Ku’damm 59) en een derde (Ku’damm 63) miniserie. Deze serie heeft alles en kan wat mij betreft nog wel doorgaan…

Ku’damm 56, Ku’damm 59 en Ku’damm 63 zijn te zien op Netflix.

6. Babylon Berlin

Babylon Berlin speelt zich af in een steeds grimmiger wordend Berlijn aan het einde van de roaring twenties. De eigenwijze Kommissar Gereon Rath is na een incident overgeplaatst naar de zedenpolitie, maar uiteraard weet hij zich terug te bewegen naar de Mordkommission, want daar hoort hij toch echt thuis.

Deze serie is gebaseerd op de romanserie van Volker Kutscher, die tot nu toe 8 boeken telt en loopt van 1926 tot 1936. De zaken waar Gereon aan werkt waaieren alle kanten op, maar ze zijn spannend, en historisch zitten deze verhalen heel goed in elkaar. De tv-serie is een aanrader, maar stiekem vind ik dat je eerst de boeken moet lezen. 😉

Babylon Berlin telt vier seizoenen en is te zien op Netflix en op dvd. Ik raad je ook zéker aan de boekenserie te lezen, want die is nog veel fantastischer. Deel 1 in de boekenserie is Der nasse Fisch.

7. Charité

Het is 1888 en mensen vallen bij bosjes om. Is het niet door tbc, dan wel door eenvoudige ontstekingen of een griezelige geslachtsziekte. Om een paar dwarsstraten te noemen. De medische wetenschap zit erbovenop, en het Berlijnse universiteitsziekenhuis Charité loopt vooraan.

In het oudste ziekenhuis van Berlijn wordt niet alleen spectaculair onderzoek gedaan, maar bloeit ook buiten de petrischaaltjes van alles op. Een soort Grey’s Anatomy in de 19e eeuw, maar dan veel beter. 

Charité is te zien op Netflix en telt drie seizoenen. In het tweede seizoen springen we naar 1943 en in het derde naar de koude oorlog. Ook te zien in de Mediathek van ARD.

8. Deutschland 83

In deze serie is het 1983 – in de Koude Oorlog is de spanning om te snijden. De Oost-Duitsers zijn ervan overtuigd dat het Westen een raketaanval aan het plannen is en willen daar het fijne van weten. Aan Martin Rauch de schone taak under cover naar West-Berlijn te gaan om de raketplannen van de NAVO te ontmaskeren. Martin, die under cover gaat als luitenant Moritz Stamm, heeft hier helemaal geen trek in, maar ja, wat doe je, als je baas je stuurt. Hoe geschikt hij is als spion valt eigenlijk ook nog wel te bezien…

Spanning en humor vormen een prima duo, blijkt ook in deze serie. Seizoen 1, uit 2015, telt acht afleveringen en is te zien op dvd. In 2018 werd een tweede seizoen gemaakt.

9. Unsere Mütter, unsere Väter

Vijf vrienden maken een afspraak om elkaar met kerst 1941 weer in Berlijn te zien. Greta, die de nieuwe Marlene Dietrich wil worden, haar Joodse vriend Viktor, Charlotte, die als Krankenschwester naar het front gaat, en de broers Friedhelm en Wilhelm, die allebei als soldaat naar het front gaan – allemaal zijn ze ervan overtuigd dat die oorlog niet lang kan duren. Het loopt anders…

Unsere Mütter, unsere Väter was de eerste Duitse serie die ik zag nadat ik in Hamburg was komen wonen, zonder ondertiteling en alles. Je begrijpt, ik was best trots op mezelf. 😉

De serie zelf is heel indrukwekkend, maar ook buitengewoon rauw en deprimerend (zoals oorlogen plegen te zijn). Er zijn drie afleveringen, allemaal te zien op Netflix, en op dvd.

10. Stromberg

En tot slot, Stromberg, ook wel de Duitse The Office. Christoph Maria Herbst (die je ook moet kennen als voorlezer van o.a. de boeken van Tommy Jaud) is Bernd Stromberg, de baas bij Kölner Capitol-Versicherung, Abteilung: Schadensregulierung M bis Z. Hij maakt zijn personeel het leven vijf seizoenen lang aangenaam zuur.

Stromberg telt vijf seizoenen en ze staan op Netflix en Amazon. 

In de bonus, meer Duitse series om ook op je lijst te zetten…

Och, Mensch, er zijn nog zo veel meer Duitse series die echt de moeite waard zijn! Bijvoorbeeld deze:

  • Bad Banks, met Barry Atsma, want die zit tegenwoordig, lijkt het, in élke serie. Hij is inmiddels te zien op Netflix en telt twee seizoenen. Seizoen 1 over de bizarre bankenwereld heb ik verslonden, maar bij seizoen 2 bleef ik steken bij de eerste aflevering. Desalniettemin, in seizoen 1 is het een tolle Duitse thrillerserie.
  • In de categorie Duitse Krimi-serie: Criminal Germany laat zien dat een serie die zich in één ruimte nog steeds heel spannend en boeiend kan zijn. ‘Criminal’ is er in de varianten France, Spain, Germany en UK, en volgt rechercheurs bij het verhoren van schurkeboeven. Te zien op Netflix, absoluut gaan zien. 
  • Ben je niet vies van een uitdaging, dan heb ik ook nog de Zwitserse serie Der Bestatter voor je, over een voormalig Kommissar die tegenwoordig begrafenisondernemer is en het rechercheren toch niet kan laten. Geweldige serie, maar zonder Duitse ondertitels versta ik er geen ene ruk van. 😉
  • Tatort… Tsja, elke zondagavond, vaste prik, het is tegenwoordig weer hip ook. Maar sorry, Leude, ik kan niks met deze politieserie. Mijn tip: vermijden, en mocht je er echt niet onderuit komen, zorg dan dat je Tatort kijkt in een Hamburgse Tatort-Kneipe, waar je gezellig met de hele buurt kunt kijken. 
  • En natuurlijk… Derrick... 😉

  • Zijn films meer je ding, dan heb ik hier mijn favoriete Duitse films voor je. En hier fijne Duitse kerstfilms!

Nu we toch bezig zijn, wat dacht je van deze Duitse boekenseries en podcasts?

We zijn er nog niet met de Duitse tv-series, natuurlijk. Nay, nay!

Om te beginnen zijn dit mijn favoriete Duitse Krimis en horen deze romans over Hamburg op je leeslijst. Als je slim bent, sla je deze Duitse luisterboeken ook niet over, en ben je meer van de podcasts, dan heb ik die ook voor je: podcasts uit Hamburg (uiteraard, je had toch niet anders verwacht?) en nog 20+ Duitse podcasts die je ook niet moet missen. En verder ook nog 13 Duitse true crime podcasts.

*Ik kijk Netflix Deutschland, dat een net ander aanbod heeft dan Netflix Nederland. Daarom geef ik je ook de dvd-optie mee als die er is, mocht Netflix Nederland besluiten te spelbreken.

Heb je deze artikelen al gelezen?

Laat een reactie achter

Standort Hamburg is de enige Nederlandstalige blog die helemaal om Hamburg draait. Dé plek dus om tips te vinden voor je stedentrip Hamburg!

© 2012-2024 Standort Hamburg / femina docta. Alle rechten voorbehouden.  

Standort Hamburg gebruikt cookies om de site goed te laten draaien. OK Cookiebeleid