Home Duits 13x spannende Duitse true crime podcasts

13x spannende Duitse true crime podcasts

door Fem
Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Soms kan ik er niet van slapen, maar ik luister toch altijd de volgende aflevering: ja, mensen, ik ben momenteel onwaarschijnlijke hoeveelheden true crime podcasts aan het bingen. En natuurlijk ook Duitse true crime podcasts.

Dus daar gaan we het eens over hebben vandaag, want wat is er leuker dan én je Inner-Kommissar ruim baan te geven én je Duits lekker op te poetsen? Ik bedoel maar.

Also, riemen vast, kopje thee erbij, en Sherlock-petje op je hoofd, dan zijn hier 13 Duitse true crime podcasts voor op je playlist!

Mijn favoriete Duitse true crime podcasts

1. Verbrechen der Vergangenheit

Verbrechen der Vergangenheit true crime podcast tip

Ik begin, het zal je niet verrassen, met een historische true crime podcast. Ja, hé, moord en doodslag, dat is al zo oud als, nou, je weet wel, en ik ga ook graag op tijdreis, of een misdaad nu 30.000 of 30 jaar geleden plaatsvond. Deze tijdreis gaat van het negentiende eeuwse Londen naar het oude Egypte en weer terug, maar ik raad je aan te beginnen in Hamburg. En wel bij de aflevering over Klaus Störtebeker, een echte piraat uit Hamburg. Hoewel, echt? …

Verbrechen der Vergangenheit is te beluisteren via Spotify, Apple Podcasts en Google Podcast.

2. 1929 – das Jahr Babylon

Beste Duitse true crime podcasts: 1929

Auteur/regisseur Volker Heise duikt in deze podcast van radioeins in het Berlijn van de roaring twenties. In elke aflevering staat er een aparte zaak centraal. Met de hulp van deskundigen, dossiers, dagboekfragmenten en krantenberichten reconstrueert Heise niet alleen de zaak en maar ook het Berlijn van 1929.

Er zijn twee seizoenen (Das Jar Babylon en Schatten über Babylon) en je kunt ze luisteren bij radioeins en via Apple Podcasts.

Nu we het toch over het Berlijn van 1929 hebben, de boekenserie van Volker Kutscher, over Kommissar Gereon Rath, hoort ook in je boekenkast. Alternatief heb je Babylon Berlin, de op deze boeken gebaseerde tv-serie.

3. Die Zeit – Verbrechen

Die Zeit Verbrechen, de moeder aller Duitse true crime podcastsZeg je ‘Duitse true crime podcast’, dan zeg je Verbrechen van Die Zeit, want dat is zeg maar de oerpodcast als het om true crime in Duitsland gaat. Maar dat ontdekte ik natuurlijk pas toen ik al met de podcast begonnen was. Hij wordt gepresenteerd door Sabine Rückert (adjunct-hoofdredacteur van Die Zeit) en Andreas Sentker (redacteur van Die Zeit). Humor is toegestaan in deze podcast. 🙂

Tip: aflevering #78 Auf Frauenjagd, over een bizarre ontvoeringszaak uit Lübeck. Ik herinnerde me de nieuwsberichten over deze zaak nog, maar de achtergronden had ik nooit geraden.

Die Zeit Verbrechen kun je beluisteren via Spotify en Apple Podcasts.

4. True Crime Germany

True Crime Germany podcastDe podcast over de grootste en schokkendste misdaden uit de Duitse misdaadgeschiedenis. En uit Hamburg, dat wil ik er ook even bij zeggen. 😉 Of het nu mysterieus, wreed of spectaculair is – spannend wordt het elke aflevering. Veel aandacht voor achtergronden, geschiedenissen en de mensen die op de een of andere manier met de zaak te maken hadden.

Tip: aflevering #42, over de St. Pauli-Killer, over, jawel, een huurmoordenaar uit Hamburgs eigen St. Pauli.

True Crime Germany kun je beluisteren via Spotify, Apple Podcasts en Google Podcast.

5. Verbrechen von nebenan

Verbrechen von Nebenan podcastGruwelijkheden vinden natuurlijk niet alleen in de groten steden plaats, maar ook gewoon om de hoek. Misschien wel bij de buren. Want wanneer was eigenlijk de laatste keer dat ik die rare buurman heb gezien, en wat was dat harde geluid in de kelder vannacht? Ik bedoel maar. Mogelijk is de buurvrouw inmiddels trouwens wel ergens ingemetseld. Je weet het niet, hè. Kortom, een podcast over zaken die bij iedereen in de buurt hadden kunnen gebeuren. Oder? (Bij mij is er, voor zover ik weet, nog nooit een buurvrouw ingemetseld…)

De afleveringen verschillen in lengte, soms duren ze 45 minuten, soms meer dan anderhalf uur. Soms zijn ze behoorlijk gruselig, maar de host brengt de verhalen heel boeiend.

Tip: aflevering #40: Der St. Pauli-Killer, over, inderdaad, diezelfde moordenaar uit St. Pauli. In deze aflevering is een psycholoog te gast die gespecialiseerd is in misdaadpsychologie. In deze versie van het verhaal dus wat meer aandacht voor psychologie en valkuilen bij het opsporen van moordenaars.

Verbrechen von nebenan kun je beluisteren via Spotify, Apple Podcasts en Google Podcast.

6. Schwarze Akte

Scharze Akte: de Duitse true crime podcast over de bizarste zakenSommige zaken zijn gewoon bizar. Mensen die kwijtraken, lijken die nooit gevonden worden, dingen die eigenlijk niet kunnen. Wat is waar, wat niet? Wat kan een kern van waarheid bevatten en wat is gewoon te bescheuert voor woorden?

Tip: aflevering #46 In Luft aufgelöst, das Geheimnis der Sodder-Kinder over de kinderen van de familie Sodder, die bij een brand omkomen, maar die nooit gevonden zijn. Heel intrigerend verhaal! (Ligt het Duits je niet zo, dan heeft het Buzzfeed Unsolved Network een hele goede video over deze zaak.)

Heb je zelf een spannende theorie of wil je een zaak aandragen, dan kan dat via Instagram (@schwarzeakte).

Schwarze Akte kun je beluisteren via Spotify, Apple Podcasts en Google Podcast.

7. Dunkle Spuren

Dunkle Spuren de Duitse cold case podcastEen cold case podcast mag ook niet ontbreken in deze lijst! Dunkle Spuren duikt in zaken die anderen hebben opgegeven. De meeste verhalen worden gesplitst over meerdere afleveringen. Interessant zijn ook de bonusafleveringen met interviews, bijvoorbeeld die met een Phantombildzeichner (tekenaar van compositiefoto’s).

Dunkle Spuren kun je beluisteren via Spotify, Apple Podcasts en Google Podcast.

8. Christin und ihre Mörder

Christin und ihre Mörder podcast

Juni 2012, de 21-jarige Christin wordt dood gevonden in Berlijn-Lübars. Ze had de opleiding tot paardentrainster net afgerond en werd enorm verliefd op springruiter Robin. Klinkt romantisch, is echter het begin van een nogal turbulente en ongebruikelijke relatie. Of die Robin wel pluis is? En wat is er met zijn moeder? En hoezo trok Christin opeens weer bij haar ouders in?

In acht afleveringen ontrafelen RBB-journalisten Martina Reuter en Uta Eisenhardt de ‘Pferdemädchen-Mord’. Ze duiken de originele politieverklaringen in, en praten met verdachten en met de familie van Christin.

Christin und ihre Mörder kun je beluisteren via Spotify en Apple Podcasts.

9. True Klein Crime

True Klein Crime Duitse podcast over true crime, maar dan andersDe meeste true-crime podcasts zijn nogal gruwelijk (obviously). Van sommige podcasts kun je niet te veel afleveringen achter elkaar luisteren. (Ik althans niet.) Gelukkig is er dan voor de afwisseling True Klein Crime. Willy Nachdenklich praat in deze rbb-podcast over bizarre zaken uit de lokale pers. Bijvoorbeeld over een gestolen kalf, of een Großeinsatz die door een beschimmeld brood veroorzaakt wordt.  Of over een Cremetorte die in het bos wordt achtergelaten. Toegegeven, hij is soms wat bizar en melig, maar een leuke afwisseling.

True Klein Crime kun je beluisteren via Apple Podcasts. Er worden geen nieuwe afleveringen meer gemaakt, maar in het archief staan 36 afleveringen.

10. Sprechen wir über Mord?

Sprechen wir über Mord? podcastHebben alle seriemoordenaars een MO? Kan een rechter aardig zijn? Is elke straf rechtvaardig? Terrorisme-expert Holger Schmidt en voormalig Bundesrichter Thomas Fischer zetten een boom op over de meest uiteenlopende true crime zaken. Wat filosofischer en academischer dan de meeste andere podcasts. Het gaat overigens niet elke aflevering over moord, zie bijvoorbeeld de aflevering over schurkeboeven die zich een coronavaccinatie proberen te schnappen voor ze aan de beurt zijn.

Sprechen wir über Mord? kun je beluisteren via Spotify, Apple Podcasts en Google Podcast.

11. Northern true crime

Northern True Crime: podcast over true crime verhalen uit Noord-DuitslandOok in het noorden is het goed moorden, zullen we maar zeggen. In deze podcast draait het waargebeurde misdrijven uit Bremen, Hamburg, Mecklenburg-Vorpommern, Niedersachsen en Schleswig-Holstein. Hoe wie, wat, waar, hoe en waarom komen uitgebreid op tafel.

Tip: aflevering #41, Eva Mariotti – der Persianermantel, speelt zich af in het naoorlogse Hamburg. Als liefhebber van Nordsee-Krimis vind ik de afleveringen die zich aan de kust afspelen ook altijd interessant, bijv. aflevering #49, Death on the beach.

Northern true crime kun je beluisteren via Spotify, Apple Podcasts en Google Podcast.

12. Zeichen des Todes

Zeichen des Todes: forensisch patholoog met podcast

Kun je series als Silent Witness prima hebben en draait je maag niet om van expliciete beschrijvingen van onze eigen binnenkant, dan is dit je podcast. Philipp Eins bespreekt samen met Duitslands bekendste forensisch patholoog, Michael Tsokos, zaken die er op het eerste oog niet uitzagen als misdrijven, maar dat wel bleken te zijn. Een aantal zaken speelt in Hamburg.

Zeichen des Todes kun je beluisteren via Spotify, Apple Podcasts en Google Podcast.

13. Die Spur der Täter

Die Spur der Täter“Die Spur der Täter” was oorspronkelijk een documentaireserie van de MDR. Super boeiend, natuurlijk, maar niet handig, want docu’s kun je niet kijken als je boodschappen aan het doen bent. Daarvoor is er nu de podcastvariant van de docu’s.

Tip: Beltracchi – der größte Kunstfälscher oder einfach ein Krimineller? en de nieuwste aflevering over der Kofferbomber von Dresden.

Die Spur der Täter kun je beluisteren via Spotify, Apple Podcasts en de Mediathek van MDR.

Meer Duitse true crime podcasts? Geht doch!

Also, viel Spaß, ik ga nu weer even een tijdje naar puppyfilmpjes kijken om weer in balans te komen. 😉

13 spannende Duitse true crime podcasts voor je playlist | Standort Hamburg

Heb je deze artikelen al gelezen?

Laat een reactie achter

Standort Hamburg is de enige Nederlandstalige blog die helemaal om Hamburg draait. Dé plek dus om tips te vinden voor je stedentrip Hamburg!

© 2012-2024 Standort Hamburg / femina docta. Alle rechten voorbehouden.  

Standort Hamburg gebruikt cookies om de site goed te laten draaien. OK Cookiebeleid