Home Emigratie We gaan weer naar de stembus en dit keer mag ik mee

We gaan weer naar de stembus en dit keer mag ik mee

door Fem
Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Alle winkels zijn hier dicht op zondag, maar stemmen, dat doen we hier dus wél op zondag en wel aanstaande zondag, 25 mei. En we brengen maar liefst twee stemmen uit: 1 voor de Europese verkiezingen en 1 voor de Bezirksverammslungswahl (gemeentelijke verkiezingen, of liever, stadsdeelverkiezingen).

Ditmaal mag ik meedoen, want als importinwoner van Hamburg mag ik weliswaar niet landelijk stemmen, maar wel lokaal. En Europa, daar mag ik natuurlijk sowieso aan meedoen.

Europese verkiezingen

Also. Ik woon in Hamburg. Ik ben niet ingeschreven in Nederland. Ik kán dus niet eens voor Europa stemmen in Nederland, zelfs al zou ik het willen. Maar dat maakt Duitsland niks uit. Ook al heb ik maar 1 Wohnsitz, namelijk hier, ik moet me toch apart aanmelden om deel te kunnen nemen aan de Europese verkiezingen. Op papier natuurlijk. Want hoe meer formulieren je invult op een dag, hoe beter!

Afijn, aangemeld en wel is het dan tijd de boel eens te verkennen.

Nu heb ik de ballen verstand van Duitse politieke partijen, maar ik moet zondag natuurlijk wel een deugdelijk vakje aankruisen. Tij voor de Wahl-O-Mat dus, ofwel de Stemwijzer.

Maar echt veel wijzer werd ik daar niet van. Ik had een beetje moeite met de ongenuanceerde stellingen waar ik in elk geval geen ja of nee op kan antwoorden.

Wahl-o-mat - Europese verkiezingen 2- Fem op reis

Ik had ook wat moeite met een aantal doelstellingen die helemaal niet SMART waren, zoals deze: “höhere Ziele zur Reduzierung des CO2-Ausstoßes” bijvoorbeeld. Uh-huh…”hogere doelen”… Het zou er bij de Unternehmensberater niet door komen. (Want hoeveel dan, en in wat voor tijdsbestek?!)

Er waren ook vragen die ik wél gemakkelijk kon beantwoorden, zoals die over Gleichberechtigung als het om huwelijken gaat: “In der Europäischen Union geschlossene gleichgeschlechtliche Ehen sollen von allen Mitgliedsstaaten anerkannt werden.”

No-brainer natuurlijk. Ik ontdekte overigens tot mijn schrik ook pas deze week dat er in Duitsland weliswaar “partnerschappen” mogelijk zijn, maar er nog geen Gleichberechtigung/Ehe für alle is. Volkomen knots. Maar goed. Ik dwaal af. (Update 2017, inmiddels wel, eindelijk.)

De Wahl-o-mat bracht me niet heel veel verder (net als vroeger bij de Nederlandse Stemwijzer dus eigenlijk). Vermakelijker waren ook de Wahlwerbespots van de verschillende partijen.

Sommige spots zijn best sympathiek, maar behoorlijk algemeen en vol met open deuren. “Wij zijn tegen werkloosheid en voor een socialer Europa”. OK, en wat ga je aan die werkloosheid doen dan en hoe stel je je een socialer Europa voor? Want zo als losse kreet zegt het me niet zoveel en kan het bij elke partij horen. Er zullen, gok ik zo, niet veel partijen zijn die vóór werkloosheid en een asociaal Europa zijn… Zo’n spotje is natuurlijk maar kort, maar er is toch echt wel tijd om iets concreter te zijn over je doelstellingen.

Maar goed, als de algemene boodschap gebracht wordt door allerlei frisse Libelle-mensen inclusief gezellige crèmekleurige kabeltruien en profielzoolkinderen dan is dat voor sommige zwevende kiezers wellicht genoeg?

De spots uit extremere linkse en rechtse hoek hebben ook hoge entertainmentwaarde (bij rechts inclusief dreigend horrormuziekje), maar de kroon spande wat mij betreft wel de spot van Christliche Mitte. Deze mensen hebben echt begrepen waar het om draait hier. Wat ons probleem is in Europa. Wat dringend aandacht nodig heeft. Enzo.

Hun 1.31 minuut durende spotje laat de eerste 30 seconden twee mama’s op een bank zien (gewoon bij elkaar op de koffie hoor, dat je daar niks bij denkt…) en spelende kinderen die met grote ogen de camera in kijken. De rest van het spotje wordt gewijd aan een gesprek tussen dochter en een van de moeders. Dochterlief heeft namelijk een foetuspopje (een foetuspop! wtf!) en vraagt zich af of zij ook ooit zo klein was.

Jazeker, zegt moeder, zo klein was jij ook, toen was je ongeveer 9 weken oud. En toen je 3 weken oud was, had je al een hartslag. Und so weiter. Dochter laat op gegeven moment het foetuspopje vallen. Oh nein! Voorzichtig! “Kunnen baby’s ook kapot dan, mamma?”, “Ja, baby’s kunnen ook kapot.”

Nuja, we kunnen in ieder geval zeggen dat deze partij er wél in geslaagd is een heel concreet speerpunt te bespreken in hun Werbespot… 🤢

De mussen vallen hier van het dak deze week, maar hiervan liepen de koude rillingen over mijn rug. Ik ben hier te Nederlandsch voor geloof ik. Er was overigens nog een partij die abortus aankaartte – de bijbelgetrouwen geloof ik, weet het niet meer zeker. Zij zijn niet alleen tegen abortus vanwege nieuw leven, maar ook, jawel, houd je vast, omdat er na een abortus 1 Rentenzahler minder is. 🤣 Maar goed, ik geef het je maar even mee.

Bezirksversammlungswahl

De tweede stem die zondag uitgebracht moet worden is die voor de Bezirkswahl. Hiervoor hoefde ik me niet apart aan te melden, maar kreeg ik automatisch een boekwerk ten lengte van de Odyssee toegestuurd met een uitgebreide uitleg over stemmen (wat is dat, waarom zou je het doen), hoe het systeem in elkaar zit, op wie je kunt stemmen, hoe een stemformulier eruit ziet (inclusief voorbeeldstembiljet dat je in keinen Fall mee mag nemen naar het stembureau).

Ik ben geïntrigeerd. En een beetje geïntimideerd, want ik begin te vermoeden dat stemmen in Duitsland een heel ingewikkelde aangelegenheid is waarvoor je moet hebben doorgeleerd.

De komende dagen verricht ik dus nog even nadere studie naar het hoe en wat van de Bezirkswahl. Hopelijk zijn er ook lokale Werbespots…

Heb je deze artikelen al gelezen?

7 reacties

jessie 22 mei 2014 - 16:56

Wij mogen vandaag en ik ging vanmiddag met Lotte naar het bejaardenhuis waar het hilariteit alom was: “Gaat de hond ook stemmen? Zeker Partij voor de Dieren dan?”

Antwoorden
Fem 22 mei 2014 - 21:20

Daarom lijkt het mij dus heel naar om in een bejaardenhuis te wonen…

Antwoorden
Leonieke 22 mei 2014 - 19:02

Ja, ja, wat je ook doet, in ieder geval stemmen! :-)
Vanochtend op weg naar een congres in Rotterdam kon ik gelukkig weer prima terecht op Den Haag Centraal.

Waar mag jij allemaal stemmen? Ook op ludieke locaties? Ik had ook naar Hotel Des Indes of bijvoorbeeld de oefenruimte van het Nationaal Toneel kunnen gaan.

Antwoorden
Fem 22 mei 2014 - 21:21

Ik geloof dat ik alleen mag stemmen in het stemlokaal dat op mijn oproep vermeld staat. Dat is een school hier om de hoek… Niet heel spannend, hoewel, Altbau :)

Antwoorden
Leonieke 22 mei 2014 - 21:27

Hahahah, Altbau! Meteen de geschiedenis opzoeken van het pand!

Antwoorden
Fem 22 mei 2014 - 21:35

ik kan er niks aan doen. Altbau makes my fantasy spin.

Antwoorden
Leonieke 22 mei 2014 - 21:36

Groot gelijk!

Laat een reactie achter

Standort Hamburg is de enige Nederlandstalige blog die helemaal om Hamburg draait. Dé plek dus om tips te vinden voor je stedentrip Hamburg!

© 2013-2023 Standort Hamburg / femina docta. Alle rechten voorbehouden.  

Standort Hamburg gebruikt cookies om de site goed te laten draaien. OK Cookiebeleid