Home Duits Ik geloof niet dat ik ooit in aanmerking kom voor de titel ‘echte Duitser’…

Ik geloof niet dat ik ooit in aanmerking kom voor de titel ‘echte Duitser’…

door Fem
Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Eigenlijk had ik het idee dat ik best aardig geïntegreerd was hier. In sommige opzichten zelfs een beetje verduitst, tenslotte woon ik hier sinds begin 2013. Ik draag bijvoorbeeld Hausschuhe. (Als dát geen teken is!)

Maar nu ben ik toch een beetje onzeker geworden. Bij The Local las ik namelijk dat je 8 dingen moet kunnen om een ‘echte Duitser’ te zijn. En ik kan er maar anderhalf! Ik heb op zich geen ambitie om een ‘echte Duitse’ te worden, maar hier schrok ik toch wel van 😉

Dingen die een echte Duitser kan of doet

1. Het correct ontleden van de Weißwurst

Alleen amateurs eten een Weißwurst met vel en al op. Een echte Duitser ontleedt de worst zorgvuldig met mes en vork, of zuigt hem uit. (Brrr…) Gelukkig is dit een vaardigheid die ik helemaal niet nodig heb, hoe ambitieus ik eventueel als ‘reserveduitser’ ook zou zijn.

In Hamburg, ver van Beieren, eten we namelijk sowieso geen Weißwurst, maar we eten gewoon currywurst, met alles d’r op en d’r aan…

Over de ontdekking van de currywurst (in Hamburg!) schreef Uwe Timm overigens een prachtige roman: De ontdekking van de Currywurst.

2. De latten onderbinden om te skiën op de eerste dag van het seizoen

Kennelijk is de echte Duitser een in het zuiden woonachtige Duitser, want ook dit doet niemand in Hamburg.

Bij gebrek aan bergen en sneeuw pakt de Hamburger eerder nog een rubberbootje om bij hevige regenval over de Fischmarkt te roeien 😉 Of ze rollen van de dijk af met een sleetje in Wilhelmsburg. Toegegeven, dat zou ik ook niet doen, want ik houd niet van sneeuw.

3. Bierflesje openen met een stuk papier

Wat?! Ik krijg een bierflesje al ternauwernood open met een flesopener! Duitsers kunnen bierflesjes in principe met elk beschikbaar stuk gereedschap open krijgen, dat heb ik met eigen ogen gezien, al faal ik hier zelf dus jammerlijk in.

Een bierflesje openen met een stuk papier heb ik, nu ik erover nadenk, nog niemand zien doen – nu begin ik te twijfelen of de ‘echte Duitsers’ die ik ken dan wel echt zijn…

Craft Beer Hamburg | Standort Hamburg

4. Bier inschenken met een goede schuimkop

Onderhand begin ik me af te vragen of het ooit iets wordt met mij, want dit kan ik ook al niet. Toegegeven, hier werd ik in Nederland al door iedereen om uitgelachen. Bovendien lijkt me dit niet alleen iets noodzakelijks voor ‘echte Duitsers’, maar ook voor ‘echte Nederlanders’ (dubbel hopeloos, dus…)

Tsja, als ik dan al bier moet drinken, dan laat ik mijn bier ook gewoon liever voor me inschenken… In Hamburg kan dat op verschillende fijne plekken. Je vindt ze in de Craft Beer gids. Opgelost!

Of je fotografeert je bier gewoon zo, niemand die iets kan zeggen over de aanwezigheid van een Schaumkrone

5. Het juiste antwoord weten op Wahnsinn Wolfgang Petry

Ja! Dat antwoord weet ik! Dat is overigens niet omdat ik opeens een voorliefde heb ontwikkeld voor Schlagers uit 1983, maar omdat ik op aanraden van een vriendin de boeken van Tommy Jaud ben gaan lezen. Die zijn uiterst leerzaam… Bovendien is het ook fijn om in dit lijstje toch een punt te kunnen scoren.

6. Tongbrekers overwinnen zonder haperen

Hier geef ik mezelf een half punt, want ik ben toch al een heel eind gekomen de afgelopen vierenhalf jaar: Duitse tongbrekers. Ik krijg retemoeilijke combinaties als ‘zu spät’ en ‘Tischtennis’ inmiddels prima uitgekraamd.

Wel heb ik nog grote moeite met de naam van mijn stroomaanbieder: Kiezstrom…

7. Met gemak 150 km/u rijden op de Autobahn

Hier wordt nog aan gewerkt… Vooralsnog vind ik 100 km/u al retesnel, maar er wordt druk geoefend met de Autobahn. Ik geef mezelf allerdings nog geen punten hier, want ik vind 40 km/u een heel schappelijk tempo, nu ik erover nadenk… (Ja, ik heb al sinds 2001 mijn rijbewijs, maar heb sindsdien zelden nog gereden, gimme a break, ja?)

8. Fietsen met een biertje in je hand

Heb ik nog nooit geprobeerd, dus nul punten, maar waarom zou je dit in godsnaam ook willen.

Ik ben dan wel weer goed in lopen, begroeten en vergelijkbare activiteiten met een glas wijn in mijn hand, zonder dat de wijn daarbij over het glas klotst. Misschien telt dat ook?

Het artikel van The Local kun je hier terugvinden:

If you’ve mastered these eight tricky skills, you’re truly now a German

Hoe scoor jij – zou je door kunnen gaan voor ‘echte Duitser’, of desnoods voor reservist?

Heb je deze artikelen al gelezen?

11 reacties

Ximaar 1 augustus 2017 - 09:29

Dan scoor ik met 2.0 beter. Maar zoals de echte Nederlander niet bestaat, zo zal ook de echte Duitser niet bestaan. Een Rotterdammer is nu eenmaal geen Zuid-Limburger en zo zal een Hamburger geen Frankfurter zijn. En Vrijsrtaat Bavaria hoort natuurlijk net bij Duitsland. De partij van Angela Merkel doet daar niet eens mee aan de verkiezingen.

Antwoorden
Fem 1 augustus 2017 - 13:23

Das stimmt. Het lijstje is natuurlijk ook nogal willekeurig. Maar immerhin 😉

Antwoorden
Carol 1 augustus 2017 - 09:33

1 punt. Mijn auto gaat niet harder dan 130… is maar goed dat ik vrijwillig ben vertrokken anders was ik er definitiv rausgeschmissen worden..

Antwoorden
Fem 13 augustus 2017 - 19:12

Muh, ik had het anders best wel schön gevonden als jullie waren gebleven… Hoe hard mag je aan de andere kant van de plas eigenlijk?

Antwoorden
Esther 1 augustus 2017 - 10:12

Ha, ik geloof dat ik en mijn monsieur gezamenlijk wel één Duitser zouden kunnen vormen… (ik kan goed bier inschenken met schuimkop, wist je niet hè)

Antwoorden
Fem 1 augustus 2017 - 13:21

Nee, dat heb je mooi verborgen gehouden!

Antwoorden
Con 1 augustus 2017 - 14:44

Nou ik kom ook niet verder dan 1,5 hoor. Als vegetariër zal Weisswurst mij “Wurscht” wezen, en ik drink geen bier maar wijn, dus daar ga je al. En aan skiën heb ik een hekel. Ik geef mezelf net als jij een halve punt voor de tongbrekers, maar Ik moet wel bekennen dat ik weet dat das Auto harder dan 150 kan 😉

Antwoorden
Fem 13 augustus 2017 - 19:09

Haha 🙂 Dat vind ik toch allemaal vrij geruststellend!

Antwoorden
Linde 13 augustus 2017 - 19:07

LOL. Ik zou ook slecht scoren, maar ik geloof niet dat dat erg is! We zijn in goed gezelschap!

Antwoorden
Fem 13 augustus 2017 - 19:10

Daar heb je absoluut gelijk in!

Antwoorden
JanKlaassen 20 maart 2019 - 12:01

Nou 2.5 haal ik wel buiten dat ik in Duitsland echt wel naar de 150 en sneller ga geef ook ik de voorkeur aan een braadworst of liever nog een goede curry worst.
Heb in Hamburg ooit een braadworst van paardenvlees gegeten smaakt echt heel anders maar wel lekker.

Antwoorden

Laat een reactie achter

Standort Hamburg is de enige Nederlandstalige blog die helemaal om Hamburg draait. Dé plek dus om tips te vinden voor je stedentrip Hamburg!

© 2012-2023 Standort Hamburg / femina docta. Alle rechten voorbehouden.  

Standort Hamburg gebruikt cookies om de site goed te laten draaien. OK Cookiebeleid