Home Ontdek Hamburg Instant vakantiegevoel aan de Elbe

Instant vakantiegevoel aan de Elbe

door Fem
Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Moin! Leuk dat je er bent! In dit artikel lees je hoe ik een vrije middag als vakantie aan de Elbe invul. Doe ik nog steeds graag, trouwens. Ben je nou op zoek naar leuke tips voor het havengebied, bekijk dan het artikel Highlights van de haven van Hamburg.

Soms heb je gewoon even een instant vakantiegevoel nodig, en dan is het altijd fijn als de Elbe in de buurt is. Als de zon dan ook nog heel hard haar best doet, heb je eigenlijk geen andere keus dan je laptop te laten voor wat hij is en naar buiten te rennen om uit te waaien aan het water.

Dat deed ik dan ook, en mijn vakantiegevoel sprong meteen op groen:

Dockland

Ik wandelde om te beginnen naar Dockland, aan de Van der Smissenstraße 9. Dit is een kantoorgebouw in de vorm van een (soort) schip, een beetje als NEMO in Amsterdam. Je kunt het gebouw beklimmen, en vanaf het dak uitkijken over de haven.

Dockland werd ‘Gebouw van het jaar 2005’. Wat men er precies doet, daarbinnen, wat kantoren betreft: geen flauw idee, maar heel interessant lijkt me dat ook niet. Ik kan me niet voorstellen dat je veel aan werken toekomt als je vanuit je kantoor zulke uitzichten hebt. (Tenzij je vogel- of scheepsspotter van beroep bent, dan denkelijk wel.)

Vanaf Dockland heb je niet alleen prachtige uitzichten over de haven, maar kun je ook leuk spelen met je camera. Het gebouw is grotendeels van glas en levert dus mooie reflecties op.

Bind overigens wel je haar vast, want het kan daarboven best winderig zijn…

Zonsondergang vanaf Dockland is prachtig, maar ik had nog meer auf meinem Zettel, en ging dus fluks verder.

Moderne kantoorgebouwen

Verder langs de Elbufer, in de richting van St. Pauli, staan nog veel meer moderne kantoorpanden waarin het toch echt onmogelijk moet zijn om niet afgeleid te worden door het uitzicht over de Elbe. En waar het uitzicht mooi is, zijn natuurlijk ook terrassen, en veel sjieke visrestaurants: Restaurants aan de Elbe

>>> Houd je van moderne architectonische hoogstandjes? Bekijk dan zeker ook dit artikel: 9x moderne architectuur in Hamburg.

Oude kranen

Deze twee oudjes in de Holzhafen zijn originele Rollwippdrehkrane uit 1939, thans deel van de collectie van het Hafenmuseum. Er hangt een bordje op de kranen, waarop staat dat de kranen ‘goed bewaard’ gebleven zijn, en dat het de bedoeling is dat ze nog lang hier op de kade blijven staan. Wel zoekt het museum nog sponsors voor het onderhoud van de kranen.

M20160131113._Standort Hamburg_vakantie aan de Elbejpg

Dat er vooralsnog geen sponsors gevonden zijn is helaas te zien. Hoewel de kranen op zich nog prima overeind staan, staan ze op dit moment wel al geruime tijd te verroesten en te verpieteren (dit tot grote ergernis van de archiefmans).

Heartattack and Wine [update: gesloten]

Helaas, dit tentje is inmiddels gesloten :(

In de Große Elbstraße zitten verschillende wijnwinkels, die natuurlijk allemaal op mijn uitprobeerlijstje staan. Deze middag ging ik proeven bij Heartattack and Wine, waar ik al een paar keer langs gelopen was en me lustig gemacht had over de naam van de winkel – uit het lied Heartattack and Vine van Tom Waits.

Heartattack and Wine is klein maar fijn, en je hoeft er niet naar Tom Waits te luisteren. Het klikte onmiddellijk tussen de Krebs Rosé en mij. Volgens Weingut Krebs, waar hij vandaan komt, een rosé met framboos, rode appel en een vleugje mint. Heel veelzeggend vind ik dit soort beschrijvingen over het algemeen niet (hoewel de witte wijn met ‘perenvleestinten’ die ik proefde daadwerkelijk iets ‘perigs’ had), maar kniesoor die daarop let. 

Heartattack and Wine, Große Elbstraße 36, maandelijks wine events!

Langs de Köhlbrandtreppe de Elbhang op

Ik klauterde de Köhlbrandtreppe op, en nam nog wat foto’s. De trap wordt op het moment ‘een soort van’ gerenoveerd, hoewel het er eerder uitziet alsof hij wordt afgebroken. Ik slaagde erin de Baustelle buiten beeld te laten:

Gasthaus zum Elbblick

Het hele doel van mijn Elbwandeling was te gaan eten bij Gasthaus zum Elbblick, een wat verstopt restaurantje dat ik een tijdje terug tijdens mijn ochtendsjoksessie ontdekte.

Zum Elbblick, ‘ein altes Traditionslokal‘, is niet zo bekend bij toeristen, maar erg geliefd bij – vooral de wat oudere – Hamburgers. Het bestond voor de oorlog al, en is na de oorlog opnieuw ingewijd als Gaststätte voor havenarbeiders.

De inrichting is lekker nautisch, met veel hout en zeevaartsattributen (maar ook muziekinstrumenten), en langs de trap naar de toiletten hangen oude foto’s van Hamburg en de haven (hiermee scoort Zum Elbblick bij mij natuurlijk bonuspunten). Vanuit de Biergarten kijk je op de Elbe.

De kaart is niet heel groot, maar de vis wordt elke dag vers op de Fischmarkt gehaald, en er zijn wisselende weekgerechten.

Ik ging niet voor de vis, maar at mijn eerste Labskaus – jaja, slecht, na twee jaar in Hamburg, maar immerhin heb ik het eindelijk uitgeprobeerd.

Aan de Elbe - Gasthaus zum Elbblick - Standort Hamburg

Even over Labskaus…

Labskaus? Jazeker, een zeemansmaaltijd die al in de 16e eeuw gegeten werd en bestond uit gepekeld vlees met ui. Dit was praktisch, want lekker lang houdbaar tijdens lange zeereizen. Wat niet praktisch was, was dat de gebitten van de zeelui er na enkele maanden op zee niet best meer aan toe waren, en dat de meeste zeebonken eigenlijk geen vast voedsel meer konden verwerken. Het vlees werd daarom zo fijn mogelijk gehakt/gepureerd.

Tegenwoordig is Labskaus een delicatesse in Hamburg, waarover ik zo mijn twijfels had, vandaar dat het twee jaar geduurd heeft voor ik me eraan gewaagd heb. Je eet het met bietjes (erbij of erdoor), een spiegelei, of met matjes (ook weer erbij of erdoor). Matjes? Ja, rauwe haringen. De matjes zijn overigens deel van de reden dat ik het gerecht nog niet eerder geproefd had… brr.

Hoewel er in Labskaus oorspronkelijk geen vis thuishoort, is het tegenwoordig gebruikelijk om zowel vis als vlees te pureren. De Labskaus bij Gasthaus zum Elbblick bevat echter alleen maar rundvlees, en wordt geserveerd met ei, bietjes, en matjes.

Gasthaus zum Elbblick is een juweel, als je het mij vraagt. Het ligt verstopt aan de Olbersweg 49. Prima plek om de vakantiedag af te sluiten!

Heb je deze artikelen al gelezen?

4 reacties

Esther 22 april 2015 - 10:29

Oh, ik wil ook naar Heartattack and Wine en dan wil ik stiekem wel een beetje deinen op Tom…

Antwoorden
Fem 22 april 2015 - 10:59

Jij mag meedeinen op Tom, dan doe ik mijn oren wel dicht :) H&W is echt leuk!

Antwoorden
Northflix 23 april 2015 - 14:16

Via een reactie van jou op mijn blog ben ik hier terechtgekomen. Mooie site heb je met leuke tips!
De laatste keer dat ik in Hamburg was, was ik te gast bij/van Nivea. Heerlijk verwend in het Nivea Haus en luxe gegeten aan het water.
Ik vond het een heerlijke stad! Dat gevoel van vrijheid, aan het water… Heerlijk!
Zelf ben ik momenteel vaak in de Harz te vinden. We zijn nogal Duitsland fan bij ons in de familie.

Antwoorden
Fem 24 april 2015 - 08:50

Dankjewel! De aanwezigheid van de Elbe en de Alster is ook een van de vele redenen waarom ik zo dol ben op Hamburg! De Harz is inderdaad ook een mooi gebied (kom er zelden, maar dat is toch ook een vakantiegevoel op bestelling ;))

Antwoorden

Laat een reactie achter

Standort Hamburg is de enige Nederlandstalige blog die helemaal om Hamburg draait. Dé plek dus om tips te vinden voor je stedentrip Hamburg!

© 2013-2022 Standort Hamburg / femina docta. Alle rechten voorbehouden.  

Standort Hamburg gebruikt cookies om de site goed te laten draaien. OK Cookiebeleid