Home Ontdek Hamburg Bekijk Hamburg vanuit de U3

Bekijk Hamburg vanuit de U3

door Fem
Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Stel, je bent in Hamburg en je wordt getrakteerd op traditioneel Hamburgs Schietwetter.

Dat is prut, maar hoeft niet te betekenen dat je niets van de stad kunt zien!

Dit is het moment waarop ik ‘het rondje met de U3’, de gele U-Bahn lijn kom introduceren. Deze lijn rijdt een royaal rondje om de Alster, en van de 26 stations op de route bevinden zich er 18 boven de grond.

Je kunt dus veel zien, en toch droog zitten. Mocht het weer bovendien toch nog opklaren, dan vertel ik je waar je het beste uit kunt stappen.

Bezienswaardigheden aan de U3 Hamburg

Bezienswaardigheden langs de U3

Nächster Halt: Baumwall (Elbphilharmonie)

Station Baumwall is een mooi startpunt voor de reis. Vanuit dit station kun je direct de Speicherstadt binnenwandelen, of, als je de andere kant op loopt, het Portugiesenviertel, waar je goede Portugese restaurants vindt (en een verdwaalde Spanjaard, maar dat terzijde). Ook een bezoek aan de Elbphilharmonie organiseer je gemakkelijk vanaf halte Baumwall – de naam van de halte is er zelfs voor aangepast.

Het gebied direct om Baumwall is niet onmiddellijk erg inspirerend, vooral niet als het vies weer is. Toch zijn er ook hier wat aardigheden te zien, waaronder Portugees restaurant Galego in een voormalige Rundbunker, en het Feuerschiff.

Ook opvallend is het zgn. sluishuisje uit 1904, naast de Rundbunker. Dit koddige huisje was eigendom van de Hamburger Wasserwerke en de ingang tot een ondergronds sluiscomplex. (Een sjiek woord voor ‘riool’ ;)) Het deed dienst als de kleedkamer van de keizer.

Bekijk Hamburg vanuit de U3

U-Bahn lijn 3 is een mooie route om veel van Hamburg te zien

Insider tips Hamburg

Nächster Halt: Landungsbrücken

De Landungsbrücken zijn een beetje een tourist trap, maar je moet er toch een keer geweest zijn. De gebouwen zijn ergens ook wel weer fotogeniek. Omzeil de dure havenrondvaarten en kitscherige souvenirwinkeltjes en ga iets leuks doen. Bijvoorbeeld zo:

9x Gratis bezienswaardigheden voor een eerste kennismaking met Hamburg

Nächster Halt: St. Pauli

Dit is een van de haltes die onder de grond liggen, dus snel naar boven! In St. Pauli is namelijk heel veel te ontdekken. Begin bijvoorbeeld met deze adressen voor street art, koffie en wijn.

Paul-Roosen-Straße / Talstraße_ street art in St. Pauli

Sight seeing met de U3: St. Pauli

Nächster Halt: Feldstraße

De halte Feldstraße in St. Pauli ligt pal naast de St. Pauli Rindermarkthalle en de oude Flakbunker, waar nu o.a. nachtclub Übel & Gefährlich zit.

Vanuit dit station loop je direct het Karolinenviertel in, waar je uitstekend kunt winkelen en street art kunt bekijken.

Tegenover het station, aan de Neuer Kamp 30, vind je elke zaterdag Hamburgs populairste Flohmarkt: Flohschanze.

Meer tips voor het Karolinenviertel: Schanze en Karoviertel

Bekijk Hamburg vanuit de U3
Hamburg vauit de U3 bekijken: SChanzenviertel

Nächster Halt: Sternschanze

Ook dit station ligt onder de grond, maar de kleurrijke Schanze is een goede plek om uit te stappen: winkeltjes, kroegjes, een park, in de zomer de Schanzenkino en heel veel Altbau, je vindt het allemaal hier. Meer vind je hier: Tour de Schanze.

Sight seeing met de U3, de gele metrolijn in Hamburg

Hamburg vanuit de U3

Nächster Halt: Hoheluftbrücke/Eppendorfer Baum

Vanaf Schlump rijden we weer bovengronds en komen we in Hoheluft en Eppendorf. Op dinsdagen en vrijdagen loont het om bij Hoheluft uit te stappen en dan 1,5 km onder de spoorbrug naar het volgende station te lopen, Eppendorfer Baum.

Daar vind je namelijk de Isemarkt. Je kunt ook bij mijn Steuerberaterin op bezoek gaan, maar interessanter is het om je gewoon te vergapen aan Eppendorfs Altbau. Op de stoep van de Eppendorfer Altbau vind je vele Stolpersteine.

“Wenn Sie es schön haben wollen, steigen Sie hier aus”

(Ja, dat wordt echt omgeroepen!)

Vanuit de U3 kun je de Altbau ook goed bewonderen, vooral op dit stukje van de route, omdat je hier hoog rijdt en goed zicht hebt.

Isemarkt onder de spoorbrug bij Eppendorfer Baum


Nächster Halt: Kellinghusenstraße

Bij de Kellinghusenstraße kruist de U3 de blauwe lijn, de U1. Je kunt hier overstappen, naar de Hallerstraße rijden en van daaruit naar het MARKK (voorheen Museum für Völkerkunde) lopen, of direct aan het station neerploffen bij Vapiano en een glas Shiraz en een death-in-chocolate chocoladetaart bestellen. Of je duikt het Holthusenbad in, dat direct naast de halte Kellinghusenstraße ligt.Nächster Halt: Sierichstraße

Dit is een van de mooiste stations van Hamburg, vind ik. Voor de omgeving hoef je niet per se uit te stappen (de mooie plekken bereik je hier makkelijker vanaf andere stations), maar je moet er toch even uit om het stationnetje te bekijken.

De Sierichstraße is ook een van Hamburgs oudste U-Bahn stations en werd in 1912 geopend. Het stationsgebouw raakte in de oorlog zo zwaar beschadigd dat het tot oktober 1945 duurde voor het station überhaupt weer in gebruik genomen kon worden.

Het huidige stationsgebouw, met de schitterende mozaiekjes, stamt uit 1954. De rest van het station is nog origineel.

Voor meer bijzondere stations check je trouwens dit artikel: 7x instagrammable stations in Hamburg.

Nächster Halt: Borgweg

Voor een bezoek aan het Stadtpark en het Planetarium stap je hier uit.
Het Planetarium (in een oude watertoren) is een plek om naar het dak te klauteren om van het uitzicht te genieten of een film te kijken. Begin 2017 is het na verbouwing weer geopend.

In het Stadtpark is het echter goed rondbanjeren, grillen en borrelen in de Biergarten van Landhaus Walter. In de zomer kun je in het Stadtpark naar openluchtconcerten luisteren en zwemmen.

Hamburg vanuit de U3: Borgweg/Planetarium

Nächster Halt: Mundsburg

Vooral de haltes aan de westkant van de Alster zijn interessant om uit te stappen of om je heen te kijken. De haltes die boven de grond liggen, liggen ook aan deze kant van de route. Voor echte Hamburgers liggen Wandsbek en Barmbek al haast in Polen – dat begint namelijk bij al wat oostelijker dan deze twee Stadtteile ligt…

Heb je er niet echt iets dringends te doen, is er geen reden om de U3 hier te verlaten. Behalve dan bij de halte Mundsburg, omdat het een fraai station heeft, en omdat je dan de wijk Uhlenhorst kunt bekijken.

Nächster Halt: Barmbek

En bij Barmbek is het ook de moeite waard uit te stappen, namelijk voor het Museum der Arbeit.

Bezienswaardigheden aan de U3 in Hamburg

Fotogenieke stations in Hamburg | foto door Maecius | Standort Hamburg

Nächster Halt: Hauptbahnhof

Het Hauptbahnhof is altijd een beetje chaotisch, en de directe omgeving ervan is niet fraai, maar het is wel een Katzensprung bij het prachtige Museum für Kunst und Gewerbe vandaan, de Deichtorhallen, of de Kunsthalle. Wist je trouwens dat je deze musea allemaal op één ticket kunt bezoeken? Lees hier meer over de Hamburger Kunstmeile.

Of koop een ticket voor het Deutsche Schauspielhaus, of duik St. Georg in!

Nächster Halt: Rathausmarkt/Jungfernstieg

Dit zijn twee haltes, waarop verschillende U- en S-lijnen op aangesloten, maar het is in feite één groot station (van het type dat je in Barcelona veel ziet, maar dan met een lager doolhofgehalte). De halte voor U3 is Rathausmarkt. Ook hier ben je weer een stukje onder de grond.

Je kunt hier bijvoorbeeld uitstappen om de fontein in de Binnenalster, de Alsterarkaden of het Rathaus te bekijken.

Lees meer over de omgeving: Altstadt & Neustadt

Bezienswaardigheden aan de U3: Binnenalster

Bezienswaardigheden aan de U3: praktisch

Welke lijn moet je precies hebben?

De U3 is de gele lijn, die een rondje om de Alster rijdt.

Even opletten: stap niet in de U3 die zegt naar Wandsbek-Gartenstadt gaat. De gele lijn heeft een ‘staartje’ bij Wandsbek. Beland je in die Bahn, dan moet je even overstappen. Staat er géén Wandsbek-Gartenstadt op het bordje boven de U, dan kun je gewoon blijven zitten en het rondje afmaken.

De U3 rijdt overdag alle 5 minuten, laat in de avond rijdt hij alle 10 minuten. Precieze tijden en routeplanning vind je op hvv.de.

Wat voor kaartje heb je nodig voor de bezienswaardigheden aan de U3?

Voor het hele rondje met de U3 heb je een kaartje voor het Großbereich nodig. Handiger is een dagkaart of een Hamburg Card, zodat je kunt uitstappen onderweg en bovendien ook nog andere S-, U- en buslijnen kunt gebruiken op dezelfde dag.

Lees voor mee ov-tips: met het ov door Hamburg.

Bezienswaardigheden aan de U3, Hamburg

Op naar Hamburg!

Kun je niet wachten om naar Hamburg te komen verkennen, dan helpt deze pagina je op weg om je reis te plannen. Met de trein ben je in een paar uur in de stad. Meer inspiratie nodig? Heb ik voor je. Begin bijvoorbeeld hier:

Heb je deze artikelen al gelezen?

2 reacties

Marcel 18 oktober 2015 - 12:08

Erg mooi om zo de stad te eren kennen, groet

Antwoorden
Fem 18 oktober 2015 - 16:28

tnx, ja, het is echt een goede optie als het weer niet meewerkt, en er is genoeg op de route om toch uit te stappen 🙂

Antwoorden

Laat een reactie achter

Standort Hamburg is de enige Nederlandstalige blog die helemaal om Hamburg draait. Dé plek dus om tips te vinden voor je stedentrip Hamburg!

© 2012-2024 Standort Hamburg / femina docta. Alle rechten voorbehouden.  

Standort Hamburg gebruikt cookies om de site goed te laten draaien. OK Cookiebeleid