Home Ontdek Hamburg Een sieraad in de Sierichstraße

Een sieraad in de Sierichstraße

door Fem
Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Heb jij ook een favoriet station in Hamburg? Ik wel! De keuze is niet makkelijk, want we hebben hier veel mooie haltes, maar U-Bahn station Sierichstraße is toch mijn lievelingsstation.

Het ligt in Winterhude, tussen de Sierichstraße en de Dorotheenstraße. Fascinerend, zul je denken, wat is er nu zo boeiend aan een station? Nou, best veel, want station Sierichstraße is een van de oudste U-bahn stations van Hamburg, en het is buitengewoon charmant. Kijk maar.

U-Bahn station Sierichstraße Hamburg: architectuurfavoriet

Haltestelle Sierichstraße: concurrentie voor de paardentram

De Haltestelle Sierichstraße is gebouwd naar ontwerp van Raabe & Wöhlecke, het Hamburgse architectenbureau dat ook de Alter Elbtunnel en stations Mundsburg voor rekening nam. Het kersverse station Sierichstraße, gelegen op een dijk, werd geopend op 10 mei 1912 en was, uiteraard, retemodern. Winterhude was op dit moment nog in aanbouw, en er werden voornamelijk huurhuizen met luxere appartementengebouwen neergezet. Het station kreeg een ingang aan de westkant, omdat de Sierichstraße door de huizen die er al stonden drukker was dan de Dorotheenstraße aan de achterkant. Daar is nooit een ingang gebouwd, ook al reden daar sinds 1880 paardentrams en later gewone trams, en had dat dus voor de hand gelegen – de paardentram was in die tijd ook nog serieuze concurrentie voor de Bahn (en omgekeerd), dus dat moest allemaal niet te makkelijk gemaakt worden.

Inmiddels heeft het station meerdere moderniseringen achter de rug, al dan niet noodgedwongen, en juist die verschillende tijdlagen maken het boeiend. Halverwege de jaren twintig werd het perron bijvoorbeeld al verlengd tot de huidige lengte, zodat er langere treinen konden stoppen. Revolutionair natuurlijk, wel een beetje jammer dat er daardoor helemaal geen ruimte meer was voor een uitgang aan de Dorotheenstraße. Anno nu is de Sierichstraße overigens weer een van de kortere stations van Hamburg.

Een van Hamburgs oudste stations, met een beetje patchwork hier en daar

Kort voor het einde van de oorlog viel er een bom op de ingang van het station, waarbij het trappenhuis zwaar beschadigd werd. Pas op 15 oktober 1945, zo’n vijf maanden na de hervatting van het Bahn-verkeer, konden er weer treinen stoppen, zij het bij een wat provisorisch gerepareerd stationnetje.

Het duurde nog tot 1954 voor er middelen waren om de trap fatsoenlijker te herbouwen, en ook toen hield Hamburg het bij het repareren van de basics. In de jaren tachtig was er dan eindelijk ruimte voor een echte renovatie.

Helemaal oud is dit station dus niet, je kunt zeggen dat het een oud station is met een nieuw jasje, waar ook meerdere lapjes op gestikt zijn. Toch is het het meest oorspronkelijke station aan de Ringlinie U3. Het perron met de keitjes is bijvoorbeeld origineel, net als de houten bankjes en het huisje van de stationswachter. We zien hier voor het gemak even door de vingers dat de gemeente zo recent als 2010 nog een of ander onverlaat de tegels van dit huisje heeft laten overschilderen met dezelfde kleur grijs als die waarmee lantaarnpalen worden geverfd. I kid you not. (Popoklatsch!)

De stationsborden met wit schrift op een zwarte achtergrond zijn tegenwoordig uniek in het hele Bahn-netwerk van Hamburg – in de jaren twintig en dertig zagen alle borden er zo uit. (Sterker nog, dit soort bewegwijzering was tot diep in de jaren tachtig nog gebruikelijk op de oudere stations in Hamburg.) Ook deze bordjes zijn overigens niet helemaal origineel. Ze zijn hersteld bij de eerdere renovatie. Immerhin, schön, nietwaar?

2012: station Sierichstraße in oude glorie hersteld

In 2012 zag Hamburg het ligt en werd (naar ik toch even aanneem) de randdebiel die het stationswachtershuisje grijs geverfd had ontslagen, nadat hij 100 stokslagen had gekregen. Hoop ik althans. De bruggen in de Sierichstraße werden ook vervangen, en dat was een mooie gelegenheid om het station eens echt goed te renoveren. En daarvoor werden de originele bouwplannen van 1912 uit te kast getrokken.  Het hele perron werd opgelapt, maar behield zijn karakteristieke keitjes. Ook het stationwachtershuisje werd bevrijd van zijn lantaarnpaalkleur en werd weer versierd met mooie tegeltjes, net als in 1912.

De zwart-witte stationsbordjes werden tijdens de bouwwerkzaamheden veilig opgeborgen, zodat ze na de verbouwing onbeschadigd konden worden teruggehangen. Het trappenhuis en de hal werden opnieuw ingericht en van tegels en ornamenten voorzien, zoveel mogelijk als op de tekeningen.  De handgemaakte tegels en de ornamenten zijn gemaakt door Hans Kuretzky. De reliefjes beschrijven scènes uit het leven van goudsmid Adolph Sierich, naar wie het station vernoemd is.

Haltestelle Sierichstraße staat, gelukkig, onder Denkmalschutz en maakt deel uit van het ensemble „U-Bahnhof Sierichstraße 130, Straßenbrücken über die Sierichstraße, die Dorotheenstraße und die Maria-Louisen-Straße“.

Meer detailfoto’s van o.a. de wandornamenten vind je op fredriks.de (even door het design van de website heen kijken).

Doen in de buurt van de Sierichstraße

De Sierichstraße ligt, heel handig, tussen het Stadtpark en de Alster, wat goed uitkomt als je wilt wandelen of fietsen. Winterhude is sowieso een mooie wijk om doorheen te wandelen, met lekker veel Altbau. Zak je naar het zuiden, dan zit je ook niet ver van cultuurcentrum Kampnagel, waar je goede theatervoorstellingen, concerten, vlooienmarkten en meer vindt. Voor een wat langere logeerpartij kan ik je Aparthotel Hood House aanraden.

Krijg je geen genoeg van Hamburgs architectuur? Stop dan voor nog meer moois de Hamburg Architekturführer in je tas voor en bekijk ook alle artikelen met het label #architectuur op Standort Hamburg.

Meer bijzondere stations in Hamburg

Op naar Hamburg!

Het lijkt me vrij duidelijk: het is tijd voor een tripje naar Hamburg. Deze pagina helpt je op weg om je reis te plannen. Met de trein ben je er al in een paar uur. Zoek je een goede hoteldeal, kijk dan ook eens hier. Bekijk ook deze artikelen voor meer inspiratie:

Heb je deze artikelen al gelezen?

1 reactie

Ximaar 28 september 2022 - 12:46

Ziet er erg mooi uit. Helaas heb ik te weinig Hamburger-ervaring. Ken alleen het hoofdstation waar ik 1x ben omgestegen van Schleswig naar Osnabrück richting Alkmaar. En 1x uitgestapt ben om in Stade weer op de trein te stappen (ook aan het eind van een fietsvakantie en dus richting huis). Is al een flinke tijd geleden en ik kan met het station niet meer voor de geest halen. Zelf vind ik Antwerpen-Centraal erg mooi, maar ook Haarlem als het niet waait. In Duitsland ga ik voor Uelzen.

Antwoorden

Laat een reactie achter

Standort Hamburg is de enige Nederlandstalige blog die helemaal om Hamburg draait. Dé plek dus om tips te vinden voor je stedentrip Hamburg!

© 2012-2024 Standort Hamburg / femina docta. Alle rechten voorbehouden.  

Standort Hamburg gebruikt cookies om de site goed te laten draaien. OK Cookiebeleid