Home Emigratie Een stad met een doel

Een stad met een doel

door Fem
Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Ein Stadt | Ein Team | Ein Ziel | Hamburg 2024

Hamburg is een stad met ambitie.

Hamburg wil namelijk graag de Olympische Spelen 2024 naar zich toe trekken. Ik voel daar niet zo veel voor…

Maar goed. De Droom van Hamburg:

Hamburg in Feuer und Flamme

Er zijn al bakkers bakken die speciale haal-de-Spelen-naar-Hamburg-taartjes bakken. Daar begint het al mee…

De website Spiele in Hamburg schreeuwt: “Feuer und Flamme für Olympia in Hamburg“.

Vijf laserstralen in Olympische kleuren ontsieren sinds 16 januari iedere avond tussen 17.30 en 23.00 de Hamburger Kunsthalle, het Bezirksamt Bergedorf, het Alstertal-Einkaufszentrum in Wandsbek, het Phoenix-Center in Harburg en het Bezirksamt van mijn eigenste Altona (zie foto hieronder).

Het motto van deze laserstralen is “Olympia 2024 zum Greifen nah” – gevoel voor dramatiek is Hamburg niet vreemd, maar het nut van deze pseudokerstverlichtingsinstallatie ontgaat me volledig. Heeft de stad geen andere dingen om haar geld naartoe te smijten? (echte fietspaden bijvoorbeeld, ik doe maar een suggestie) En hoe umweltunfreundlich is deze malle kermis!

Inmiddels loopt overigens een rechtszaak tegen het lichtspektakel, want het lijkt onwaarschijnlijk dat het energieslurpende lasercircus zo snel alle benodigde vergunningen heeft gekregen (en het niet hebben of niet eerlijk hebben verkregen van de juiste Genehmigungen, dat is een zonde).

Olympia 2024

bron foto Alexander Stielau op Flickr (CC BY-NC-SA 2.0)

Fragenkatalog voor Olympia 2024

Als je solliciteert naar de functie van gastland van de Olympia 2024 (of welk jaar dan ook), dan moet je natuurlijk van goede huize komen. Om dat te toetsen is er een Fragenkatalog, en de stad Hamburg was zo nett om die op haar website te zetten.

De eerste en waarschijnlijk belangrijkste vraag is: waarom wil de stad de spelen hebben? Hoe gaan de inwoners van Hamburg en heel Duitsland hiervan profiteren? Het antwoord is uitvoerig (en inmiddels – januari 2016 – offline), maar ik lees er niet echt iets in wat specifiek voor Hamburg zou kunnen gelden, of wat alleen door het organiseren van de Olympische Spelen kan worden bereikt. Dit, bijvoorbeeld:

“Durch die Spiele wird Hamburg die städtischen Ideale einer neuen, weltoffenen, humanen und urbanen Kultur weiterentwickeln.”

Olympia postzegel

(Er is een postzegel! Dat betekent dat het menens is!) (Misschien wordt dit wel een collector’s item als het hele feest niet doorgaat!)

Hamburg moet internationaler worden. Eh?! Dat zijn we namelijk nog helemaal niet, alles wat exotischer is dan zuurkool weigeren wij Hamburgers bijvoorbeeld te vreten. (?!)

We lezen ook dat Hamburg, oh horror, plant om de Spelen niet aan de rand van de stad te laten plaatsvinden, maar in de stadskern. Hoe dit een voordeel voor de stad moet zijn is me echt een raadsel.

Ja:

Hamburg initiiert mit den Spielen den Prozess einer neuen Form smarter, mobiler und lebenswerter Stadtkultur durch das Zusammenführen unterschiedlicher, offener und verdichteter städtischer Räume.

Ik ben geen stadsontwikkelaar, maar het lijkt me een recept voor ellende. En een hoop yadayadayada.

Ik geef onmiddellijk toe dat ik het liefst zou zien dat Hamburg al haar geld zou investeren in het behoud van Altbaupanden en linkse hobby’s als musea en cultuuronderwijs. Maar ook met een wat minder bevooroordeelde blik op ben ik niet heel erg onder de indruk van de motivatie.

Verderop in de vragenlijst komen natuurlijk de kosten aan bod, wordt gevraagd waar de stad denkt al die mensen te laten, en is er de duurzaamheidsvraag. De stad die de Spelen organiseert moet dit op maatschappelijk verantwoorde en duurzame wijze doen. Hamburgs (lange) antwoord is inmiddels niet meer online te vinden, maar ik geef Hamburg op grond van die laserpoppenkast voor dit onderdeel alvast nul punten.

Altst#U00e4dter-Hof-Hamburg-uitsnede
De laatste keer dat Duitsland de Olympische Spelen binnenhaalde was in 1936 (Berlijn) (Je weet wel, díe Spelen). Deze sculptuur aan de Alstädter Hof, Kontorhausviertel (Hamburg), herinnert daaraan. De sculptuur is van Richard Kuöhl, die de Alstädter Hof met verschillende kunstwerken versierden. De meeste sculpturen beelden typisch Hamburgse beroepen uit. Deze Olympiafiguur is dus een beetje een vreemde eend in de bijt…
Bron foto: Ghuesswhereberlin? (uitsnede door mij)(CC BY-NC-SA 2.0)

(N)Olympia

Van mij hoeven die spelen dus niet zo nodig naar Hamburg te komen. Ik ben daarin niet de enige. Actiegroep (N)Olympia kopt: “Von wegen Feuer und Flamme – Hamburg abgebrannt!” Het jammer is dat ook in Duitsland dit soort actiegroepen vaak ongenuanceerd in het rond schreeuwen en daarmee weinig effectief zijn. Ook hebben ze vaak lelijke websites, zo ook (N)Olympia. De jaren ’90 zijn nog niet overal voorbij, zo lijkt het.

Ik zou daarom bijna voor bereid zijn mee te doen aan iets dat volledige integratie weer een stapje dichterbij brengt: een demonstratie.

Hoewel ik hier overigens bijna iedere maand naar de stembus moet voor het een of het andere lokale referendum, senaat, noem-het-maar-op-en-we-stemmen-erover, heb ik opvallend genoeg nog geen oproep gekregen om voor of tegen Hamburgs deelname aan de race om de Spelen te stemmen (dit terwijl de stad ondersteuning van een meerderheid van de bevolking nodig heeft). Ik wacht met spanning op mijn stemoproep… De definitieve aanmeldingen moeten pas in de herfst van dit jaar bij het IOC worden ingeleverd.

Ik gun mijn stad het beste van de wereld. Daarom geef ik de spelen van 2024 met liefde aan Berlijn.

Met net zoveel liefde draag ik desnoods ook Lübeck voor.

Nolympia it is…

Hoewel begin maart 2015 bekend gemaakt werd dat Hamburg namens Duitsland meedingt in de race om de spelen 2024, besloten de inwoners van Hamburg zelf in november 2015 dat ze dit partijtje graag aan zich voorbij lieten gaan (zie: Hamburg bedankt voor de eer). Ik zeg: hoej.

Heb je deze artikelen al gelezen?

Laat een reactie achter

Standort Hamburg is de enige Nederlandstalige blog die helemaal om Hamburg draait. Dé plek dus om tips te vinden voor je stedentrip Hamburg!

© 2013-2022 Standort Hamburg / femina docta. Alle rechten voorbehouden.  

Standort Hamburg gebruikt cookies om de site goed te laten draaien. OK Cookiebeleid