Home Ontdek Hamburg El Bocho in Hamburg

El Bocho in Hamburg

door Fem
Gepubliceerd: Bijgewerkt op

El Bocho is een van de bekendste street artists van Berlijn. Grote kans dat je wel eens iets van hem gezien hebt, want zijn paste-ups vind je echt overal.

Maar wist je dat El Bocho in Hamburg ook een behoorlijk aantal kunstwerken op de muur geplakt heeft? In St. Pauli en het Schanzenviertel kom je bijvoorbeeld vele dames uit de Citizen-Serie tegen en kun je Little Lucy akelige dingen met haar kat zien doen.

El Bocho in Hamburg: Citizen in de Schanzenstraßeaße

Street artist El Bocho

Mocht je ‘El Bocho‘ nog niet kennen: de Frankfurter Wahlberliner is van huis uit illustrator, maar is sinds 1997 ook actief als street artist. Hij tekent in zijn atelier en plakt zijn kunst vervolgens op muren – en niet meer alleen in Berlijn!

Tegenwoordig exposeert hij ook in galeries. Meer kun je daarover lezen op elbocho.net. In Hamburg deed hij al een paar keer mee aan het Knotenpunt Contemporary & Urban Art Festival.

El Bocho’s vorm van street art, de paste-up, is niet illegaal, omdat gebouwen er niet blijvend door veranderd worden.

Series van El Bocho

In El Bocho’s werk treden verschillende personages regelmatig op die we ook in deze blog tegenkomen.

Zo zijn er de dames uit de Citizen-serie: grootse dames (vaak ook letterlijk groot, soms beslaan ze een hele muur of zijn ze 3 meter hoog) met romantische inslag. Ze dromen opvallend vaak over Plattenbau…

Dan is er Little Lucy, die er heel schattig uitziet, maar dat niet is: ze is voortdurend op zoek naar manieren om haar kat om zeep te brengen en is daar erg creatief in.

Tot slot zijn er het kleine pechvogeltje Pete uit de serie Life of Pete en Kalle en Bernd, twee beveiligingscamera’s die met elkaar klessebessen. O, en een serie hitsige nonnen, maar die slaan we voor vandaag even over…

El Bocho in Hamburg

Citizens

In love to the city

Deze dame siert de muur van het oude pand van de Affenfaust Galerie for Urban & Contemporary Art (organisatoren van het Knotenpunkt Festival). Nu zit de St. Pauli Treff er, waar vooral mannen komen om sport te kijken. In het pand ernaast kun je echter nog steeds kunst kopen, waaronder ook van El Bocho. Dit is tot nu toe mijn El-Bocho-favoriet in Hamburg. (Update april 2017 – ik moet helaas vaststellen dat een of ander onverlaat deze dame heeft stukgemaakt, mispunt.)

Waar: St. Pauli Treff, Detlev-Bremer-Straße 21

P1070418_El Bocho in Hamburg_Standort Hamburg

In my dream I have kissed her lips…

Het nieuwe onderkomen van Affenfaust is iets verderop, aan de Paul-Rosen-Straße in St. Pauli. Uiteraard is daar ook een Citizen te zien, op de muur bij de parkeerplaats.

Waar: op de muur van de Affenfaust Galerie, Paul-Roosen-Straße 43

El Bocho in Hamburg street art | Standort Hamburg

I’m still falling

Ik neem aan dat deze Citizen nog steeds in love aan het fallen is met Hamburg, dat lijkt me erg voor de hand liggen. 😉 Je vindt haar aan de Hein-Köllitz-Platz, waar nog meer interessante street art te vinden is (o.a. op een appartementencomplex), waar in de vroege lente de bloesems felroze zijn en waar ook graag rondgehangen wordt door allerlei lieden. Hier kun je bij Café Geyer Kaffee & Kuchen doen met uitzicht op een El Bocho.

Waar: op de muur bij Café Geyer, Hein-Köllisch-Platz, St. Pauli

El Bocho paste ups in Hamburg

I miss my Tagebuch

De dame die haar dagboek mist is relatief nieuw. Om haar heen zitten nog allerlei kleine El-Bochootjes, en ónder deze paste-up zit een ander kunstwerk van El Bocho. Of het zat er, in elk geval.

Waar: Rosenhofstraße, Schanzenviertel

El Bocho Citizens, Schanzenviertel | Standort Hamburg

I won’t sleep

Deze foto maakte ik in 2013 of 2014. Omdat ik niet meer precies wist wáár in de Schanze ik hem genomen had, heb ik me een ongeluk gezocht de afgelopen weken. Ik kon haar niet meer terugvinden. Tot ik mijn foto’s eens naast elkaar legde. Hee. Dat gebouw, die muur, die Mona Lisa… dat lijkt ja wel dezelfde muur… Indeed. I miss my Tagebuch zit over I won’t sleep heen. Of is in elk geval geplakt op de plek waar de slapeloze dame eerst doorwaakte nachten beleefde.

Waar: Rosenhofstraße, Schanzenviertel (overgekwast dus)

El Bocho Citizen | Standort Hamburg

Plattenbaulove

Twee Plattenbau-minnende dames, op de muur bij de Volksuniversität (omhoog kijken!). Ik ontdekte ze nota bene doordat bezoek uit Nederland een van hen op Instagram zette…

Waar: Schanzenstraße, bij de Volksuniversität, tegenover de Schanzenhöfe

SOS

Je zou zomaar aan haar voorbij kunnen lopen, want ze verstopt zich in het steegje dat naar de 3001 Kino leidt.

Waar: Schanzenstraße, steegje naar de 3001 Kino

Someone told me I have to go to Hamburg

Deze dame heeft het helaas niet gered, ze is van de muur gevallen, maar ik vond haar toch te mooi om niet te delen. En dat je naar Hamburg moet komen, dat lijkt me ook duidelijk. 😉

Ook zonder Citizen is het hoekje Neuer Pferdemarkt/Beim grünen Jäger/Wohlwillstraße wel een bezoekje waard, al was het om te gaan lunchen bij Mr. Kebab en daarna te shoppen bij Pick ‘n’ Weight of op meer street art te jagen in St. Pauli.

-

Bernstorfstrasse, St. Pauli

Een verse Citizen in de Bernstorfstraße, bij toeval ontdekt, hoej! Meteen halt gehouden om op de kiek te zetten, natuurlijk. Ze is een beetje beschut, dus ik heb goede hoop dat ze het lang volhoudt op deze muur.

Waar: Bernstorffstraße, ongeveer ter hoogte van Studio Kino

Love is hard to find… in Hamburg

Minder geluk had de dame op het pleintje tegenover de cultsnackbar Kleine Pause. Ze was nog vrij nieuw, maar bladderde eind december 2017 helaas alweer van de muur af.

Dat gezegd hebbende moet je wel even langsgaan om een currywurst bij Kleine Pause te eten. Of een ijsje bij de ijsbar ernaast.

In betere tijden zag ze er zo uit:

-

Fatal + El Bocho

Fatal is een street artist die fotograferende toeristen graag op de hak neemt. Hier in de Susannenstraße zijn bij toeval twee kunstwerken gecombineerd: de mannen met hun camera’s waren er al, El Bocho heeft er later een van zijn Citizens bij geplakt. (En weer wat later hebben anderen haar gezicht geanonimiseerd…)

Waar: Susannenstraße

Little Lucy

Het kleine krengetje Little Lucy heeft El Bocho gebaseerd op de hoofdpersoon in een oude Tsjechische kinderserie (‘Kleine Lucy, de Schrik van de Straat’).

Hij vond haar saai, en dus gaf hij haar een nieuwe hobby. Zodoende is Lucy altijd bezig creatieve manieren te bedenken om haar kat om te brengen.

Zo verdwijnt het arme poezenbeest onder verdachte omstandigheden in de wasmachine, wordt hij aan een spies geregen of rukt Lucy zijn hoofd eraf. Het houdt haar, uh, op de straat, zullen we maar zeggen.

En daar is ze vaak een grappige verrassing, want ze is niet zo groot en valt niet echt op. Tenzij je haar en haar kattenfratsen kent. Extra leuk is het dan als ze opeens opduikt in een portiek, vaak hoog boven je hoofd. Lucy zelf is er trouwens niet altijd bij: soms zie je alleen het resultaat van wat ze met haar kat heeft uitgespookt, met de opmerking ‘Lucy was here’.

Lucy maakt de Wohlwillstraße onveilig

El Bocho is overigens niet de enige die deze straat opgeleukt heeft met zijn kunst. Hier vind je altijd veel street art. Ben je in de buurt, check dan ook dit artikel: Street art, koffie en wijn in St. Pauli voor de leukste plekken om koffie of wijn te drinken en street art te bekijken.

El Bocho's Little Lucy in Hamburg | Standort Hamburg

En ook de Schanzenstraße

Maak je een Tour de Schanze, dan kom je hoogstwaarschijnlijk Lucy ook wel een keer tegen.

El Bocho's Little Lucy in Hamburg | Standort Hamburg

Ook in Rosenhofstraße is Lucy niet te vertrouwen

Lucy was here… en ze heeft flink huisgehouden zo te zien!

Oppassen geblazen met die Lucy, ze is bijna altijd gewapend, maar kan ook met huis-tuin-en-keuken voorwerpen niet vertrouwd worden!

El Bocho in Hamburg: Lucy in de Schanze | Standort Hamburg

Street artist El Bocho in Hamburg

Lucy was ook in de Dohrnweg

Kat verzopen in Altona:

CCTV

Deze serie is op het eerste gezicht misschien wat saai: beveiligingscamera’s, huh? Maar het zijn niet zomaar beveiligingscamera’s, nee, het zijn camera’s die Kalle en Bernd heten en ze kletsebetsen de hele dag met elkaar.

Kalle en Bernd in de Rosenhofstraße

Zo bekent Kalle (in Berlijn, dat wel) aan Bernd dat hij een crush heeft op een webcam (waarop Bernd zegt ‘Ik wist het!’) en maken ze zich druk over wat er gegeten gaat worden. Hieronder vraagt Kalle of Bernd Spätzle wil (een typisch Schwabisch gerecht), en heeft Bernd liever een Hamburgs Fischbrötchen. (Op een andere variant vraagt hij om een Hamburger.)

Ze zijn klein en op het eerste gezicht niet spannend, maar ik vind ze nu ik ze ben gaan lezen hilarisch.

P1070307_Standort Hamburg_Street art spotten in Hamburg

Kalle en Bernd in de Bartelsstraße

En hier kletsebetsen Kalle en Bernd verder in de Bartelsstraße. Je vindt ze in een poort in de richting van de Schanzenstraße, dicht tegen het plafond aan.

Meer street art in Hamburg bekijken? Voilà:

Life of Pete

Pechvogeltje Pete is een van de jongste toevoegingen aan de El Bocho familie. Pete valt vaak om, of staat op gebroken eierschalen.

Pete heeft pech in Park Fiction

In Park Fiction doet Pete zijn reputatie als pechvogel eer aan: in de zomer van 2016 zag hij er nog fris en fruitig uit (zie de foto links), eind december 2017 zag hij er toch een stuk pipser uit (foto rechts)…

El Bocho in Hamburg | Pete

Links van Pete op diezelfde muur had een van de Citizen dames overigens ook minder geluk. Misschien is Pete’s pech besmettelijk?

El Bocho in Hamburg | Park Fiction

Toen ik net in Hamburg woonde heb ik haar gelukkig een keer op de foto gezet, zo zag ze er vroeger uit:

In de Eifflerstraße ziet Pete er nog wat frisser uit…

In de Eifflerstraße, in de Schanze, zag Pete er nog vrij monter uit.

Meer El Bocho in Hamburg

Volgens mij heb ik nog lang niet alle El Bocho’s in Hamburg gezien en heb ik vooral nog veel kleinere paste-ups gemist. Ik ga dus vrolijk verder met speuren en foto’s maken!

Ga je zelf op zoek naar El Bocho’s werk in Hamburg, neem dan deze post als aanknopingspunt, zodat je El Bocho herkent als je zijn kunstwerken tegenkomt. Omdat street art heel vaak overgeschilderd of stuk gemaakt wordt, kan het zijn dat deze voorbeelden er niet meer zijn, of er niet meer zo goed uitzien. Heel zonde, maar tegelijkertijd is het ook heel leuk om zelf steeds weer nieuwe dingen te ontdekken. Geheid kom je ook dingen tegen die ik nog niet heb gezien!

Zie ook: elbocho.net, en El Bocho op Instagram

Meer street art in Hamburg

In Hamburg is natuurlijk nog veel meer straatkunst te bewonderen.

In de Marktstraße in het Karoviertel is nog een halve Citizen-dame overgebleven:

Ben jij El Bocho’s werk al eens in het wild tegengekomen? In Berlijn, of Hamburg, of in een klein stadje, of misschien zelfs in Afrika? (Ja, echt! Die gast – ik bedoel, digga – is óveral!)

Op naar Hamburg!

Heb je zin gekregen om zelf street art te komen kijken in Hamburg, dan helpt deze pagina je op weg om je reis te plannen. Met de trein ben je er zo! Bekijk ook deze artikelen voor nog meer inspiratie:

Heb je deze artikelen al gelezen?

2 reacties

El Bocho 9 augustus 2016 - 15:43

thanks for the nice informations…;)

Antwoorden
Fem 9 augustus 2016 - 17:11

Sehr gerne 🙂 Hamburg freut sich immer auf mehr El Bocho Kunst!

Antwoorden

Laat een reactie achter

Standort Hamburg is de enige Nederlandstalige blog die helemaal om Hamburg draait. Dé plek dus om tips te vinden voor je stedentrip Hamburg!

© 2012-2024 Standort Hamburg / femina docta. Alle rechten voorbehouden.  

Standort Hamburg gebruikt cookies om de site goed te laten draaien. OK Cookiebeleid