Home Ontdek Hamburg Een Selfie op de Elphi: bezoek de Elbphilharmonie

Een Selfie op de Elphi: bezoek de Elbphilharmonie

door Fem
Gepubliceerd: Bijgewerkt op

‘Pics or it didn’t happen!’

Een stedentrip Hamburg is niet compleet zonder een bezoek aan de Elbphilharmonie.

En omdat het nog steeds best lastig is om een concertkaartje te bemachtigen, geef ik je vandaag een paar andere goede redenen om de Elphi te bezoeken. Want in je hamburgfotoalbum hoort natuurlijk ook een Selfie op de Elphi.

Ondanks een nogal turbulente, of zelfs ‘Hollywoodreife’ start is het nieuwe concertgebouw van Hamburg namelijk echt iets bijzonders.

Het nieuwe concertgebouw van Hamburg: de Elbphilharmonie

Een controversieel concertgebouw

De Elbphilharmonie was ver voor de opening in 2017 het meest besproken bouwproject van Hamburg. Dat had niet alleen te maken met het opvallende uiterlijk van het concertgebouw. Vrij weinig zelfs. De bouw van de Elbphilharmonie verliep namelijk bepaald niet vlekkeloos.

Het project werd geplaagd door bouwvertragingen, rechtszaken en kosten die de pan uit rezen. De begroting is meer dan tien keer over de kop gegaan en niemand wilde de verantwoordelijkheid op zich nemen. Logisch dus dat dit voor veel kritiek onder de Hamburgers zorgde.

Van het plan om van Elphi een nieuw boegbeeld van de stad te maken – compleet met mokken en t-shirts – leek niets terecht te komen. De bouwplaats stond vooral bekend als ‘Millionengrab’.

Hoe de Elphi de nieuwe Michel werd

Maar! Dat is nu gelukkig allemaal anders. De mokken en t-shirts waarop gehoopt werd zijn er, en er is zelfs een blogger die ‘de nieuwe Michel’ in haar logo opgenomen heeft… (maar ik noem verder geen namen ;))

Dat is niet zonder reden:

High-tech concertzaal

Een concertzaal aan de haven, in een gebouw waar ook mensen wonen, dat moet een architectonisch hoogstandje worden. Specialist Yasuhisa Toyota werd ingevlogen om de zalen en de akoestiek te ontwerpen.

Hij bedacht een zwevende zaal die gestut wordt door een verenconstructie (zie hier een dwarsdoorsnede). Om het geluid optimaal te verdelen zijn 10.000 op maat gemaakte en unieke gipsplaten voor de wanden gebruikt.

De grap is dat de ontwerper bij de opening zelf ook verrast was over het geluid. Hij zei toen dat hij vooraf geen flauw idee gehad had of een dergelijk ontwerp op deze schaal zou werken… Maar dat doet het gelukkig wel. (Er is getest met de toeters van een cruiseship.)

360° Panorama-uitzicht

Een 82 meter lange gewelfde roltrap brengt je naar het uitzichtsplatform. Hier, op 28 m hoogte heb je al een goed uitzicht in de richting van de Fischmarkt.

De beste selfie maak je echter op 37 m hoogte, waar je 360° panorama-uitzicht hebt. Je kunt namelijk om de hele Elphi heen lopen.

Het enige nadeel van dit prachtige uitzicht is dat je als je op de Elphi staat natuurlijk geen uitzicht op de Elphi hebt…

Glinstering aan alle kanten

Dit gebouw glinstert je tegemoet, waar je aan de Elbe ook staat. 1.100 unieke glaspanelen met een totaal oppervlakte van 16.000 vierkante meter zorgen ervoor dat het licht er vanuit elke hoek en op elk moment van de dag anders uitziet.

Het glas golft en spiegelt net als de Elbe zelf.

Er waren maar twee bedrijven die dit soort gecompliceerde panelen konden maken. De opdracht was ook niet eenvoudig: warmte en geluid moesten zoveel mogelijk buiten de deur gehouden worden. De façade van het gebouw moest een eenheid worden, maar er zou ook in gewoond moeten worden. Er was dus ook behoefte aan balkons en ramen die open kunnen.

Uiteindelijk hebben de panelen dan ook € 50.000 per stuk gekost. De karakteristieke ‘halve manen’ die je ziet, dat zijn naar binnen gerichte balkons (loggia’s). Gelukkig kan er dus ook gelucht worden…

Meeuwvrije zone

Als je weet hoeveel meeuwen zich in de Hamburger haven ophouden valt je één ding meteen op zodra je boven naar buiten gaat: er is nergens een vogel te bekennen en er hebben ook nergens vogels op het concerthuis gekakt.

Aan het plafond van de rondom-promenade zijn namelijk alle 20 meter apparaatjes bevestigd die een geluid uitstoten dat voor vogels klinkt zoals Last Christmas van Wham voor een gezond mensenoor klinkt. Geen vogel waagt zich hier dus vrijwillig in de buurt!

Pure fascinatie

Je kunt ook op deze toplocatie wonen. Voor een paar miljoen heb je hier een aardig optrekje. Huren kan ook; de kale huur bedraagt € 11.000 per maand. Plus servicekosten van € 1.500 per maand, dat spreekt voor zich.

Wie je buren worden, dat weet eigenlijk niemand zeker. Promis, Arabische oliemeneren, het gaat allemaal erg discreet. Wel schijnt het dat de meeste woningen vooral prestigeobjecten zijn en niet echt bewoond worden… (Je hoeft je dus niet druk te maken om klagende buren bij je housewarmingfeest.)

Zelf de Elbphilharmonie bezoeken

Nu wil je natuurlijk zelf ook een Selfie-auf-der-Elphi, en terecht. De Elbphilharmonie is je bezoek zeker waard!

De uitkijkpromenade en het Plaza zijn gratis toegankelijk. Het kan erg druk worden, want je bent niet de enige die een mooie selfie wil maken. 😉 Heb je geen zin om in de rij te staan, koop dan voor € 2 een Plaza-ticket. Je krijgt dan voorrang en kunt zonder wachtrijen naar boven.

Elbphilharmonie, Platz der Deutschen Einheit 1, U Baumwall (Elbphilharmonie) | Google Maps

Rondleidingen in de Elbphilharmonie

Alle ins en outs over Elphi en haar roerige ‘geboorte’ ervaar je als je meegaat met een Elphi-Tour.

Rondleidingen door de concertzalen worden helaas niet meer gegeven omdat de hordes toeristen te storend waren voor de repeterende musici. Een paar keer per jaar worden vanuit de Elphi zelf speciale rondleidingen door de zalen gegeven. Deze worden bekend gemaakt op de website.

Wees geen dropveter en ga niet naar een concert als ‘zaaltoerist’. De afgelopen tijd zijn er groepen mensen weggelopen bij concerten omdat ze niet voor het concert in de zaal zaten, maar voor de zaal zelf.

Ga om meer te weten te komen over het gebouw gewoon mee met een rondleiding en kies voor een concert iets uit waar je echt benieuwd naar bent. Het is al lastig genoeg om aan een kaartje te komen.

Hier is mijn Elphi-Selfie, trouwens:

Concerten in de Elbphilharmonie

Je zou denken dat het daarom draait in een concertgebouw en dat deze paragraaf dus bovenaan zou moeten staan. Is ook wel een beetje zo. Maar omdat concerten in de Elphi nog steeds binnen no-time uitverkocht zijn, is het nog steeds niet heel makkelijk om aan kaartjes te komen.

Toen de concertzaal net open was, gingen kaartjes alleen voor korte periodes in de verkoop en waren ze in een paar minuten op. Op Twitter las je ‘ik ben nr. 10.000 in de wachtrij, zou ik nog een kans maken?’ – Dat wordt gelukkig wel steeds beter, maar als je echt een concert wilt bijwonen, moet je het goed plannen.

Het concertprogramma vind je op elbphilharmonie.de.

Borrelen en logeren in de Elbphilharmonie

Craft beer met uitzicht drink je bij Störtebeker Elbphilharmonie. Je kunt hier ook goed eten.

Ben je dan dan nog niet uitgekeken, dan boek je een kamer in The Westin Hamburg. Je moet er wel een zak geld voor meenemen, maar dan kun je wel poedelen in Hamburgs hoogstgelegen spa en wakker worden terwijl je over de Elbe uitkijkt.

Heb je de smaak te pakken?

Hamburg is een heel fotogenieke stad, dus misschien zijn dit ook plekken voor een mooie selfie:

Op naar Hamburg!

Kun je niet wachten om naar Hamburg te gaan, dan helpt deze pagina je op weg om je reis te plannen. Met de trein ben je er zo! Zoek je fijne hotels en goede deals voor je stedentrip, kijk dan eens hier. Bekijk voor nog meer inspiratie ook deze artikelen:

De Elbphilharmonie bezoeken in Hamburg

Heb je deze artikelen al gelezen?

Laat een reactie achter

Standort Hamburg is de enige Nederlandstalige blog die helemaal om Hamburg draait. Dé plek dus om tips te vinden voor je stedentrip Hamburg!

© 2012-2024 Standort Hamburg / femina docta. Alle rechten voorbehouden.  

Standort Hamburg gebruikt cookies om de site goed te laten draaien. OK Cookiebeleid