Home Emigratie Elk jaar hetzelfde: Dinner for One

Elk jaar hetzelfde: Dinner for One

door Fem
Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Leude! De laatste dag van het jaar is aangebroken en je voelt hem al aankomen: het is tijd om Dinner for One te kijken. Alleen op de bank, met het hele gezin op de bank of de hele buurt, zonder Dinner for One is oudjaarsavond natuurlijk niet compleet.

In elk geval als je het nieuwe jaar in Duitsland gaat beginnen.

Een Duitse oudjaarsavond kan namelijk gewoon niet plaatsvinden zonder raclette, bleigießen en Dinner for One.

Het is een beetje de Last Christmas onder de tv-programma’s: je komt er niet onderuit en waarschijnlijk ook nooit meer van af. Als je Silvester in Duitsland doorbrengt, is de kans groot dat iemand het programma onderbreekt voor Dinner for One.

The 90th Birthday: Dinner for One op de Duitse tv

Oorspronkelijk is Dinner for One een sketch van Lauri Wylie, in de jaren ’20 voor op het toneel geschreven. Het gaat om de sjieke dame Miss Sophie, die haar verjarie viert.

Ze heeft al haar vrienden uitgenodigd: Mr Pomeroy, Mr Winterbottom, Sir Toby en Admiral von Schneider.

Omdat ze inmiddels 90 wordt zijn al haar vrienden helaas al dood en neemt haar butler, James, de honneurs voor haar vrienden waar. Het verjaardagsdiner bestaat uit vier gangen, en bij elke gang hoort een alcoholische versnapering.

James serveert alle gangen en drinkt in zijn rol als alle vrienden van Miss Sophie bij elke gang 4 drankjes, hetgeen hem in verregaande staat van beneveling brengt.

Na elke gang vraagt James:

James: The same procedure as last year, Miss Sophie?

En Miss Sophie antwoordt:

Miss Sophie: The same procedure as every year, James!

Dat leidt natuurlijk tot van alles…

Hoe belandde een Engelse sketch in Duitsland?

Wel, daar hebben we een Duitse komiek voor te danken, Peter Frankenfeld. Hij zag de sketch in 1963 Blackpool, vond het een dijenkletser en besloot de hem in Duitsland op te voeren, in Hamburg, nota bene! Van deze uitvoering is een opname gemaakt, die sindsdien met grote regelmaat opnieuw uitgezonden werd.

Sinds 1972 is Dinner for One vaste prik op oudjaarsavond.

Elk jaar hetzelfde liedje…

Waarom uitgerekend op oudjaarsavond de verjaardag van Miss Sophie gevierd wordt is me een raadsel, maar het is kennelijk een belangrijke verjaardag waardoor ook na meer dan 40 jaar de helft van Duitsland schuddebuikend over de grond rolt.

Wonderlijk aan Sophie’s feestje is overigens dat het het enige programma op de Duitse tv is dat niet wordt nagesynchroniseerd (!) Vooraf wordt gelukkig in het Duits precies uitgelegd waar het om gaat, inclusief de clou van het verhaal, zodat je daarna de tv uit kunt zetten voor het geval dat het gestuntel van James je een raadsel blijft.

Mocht het zo zijn dat je na de uitleg toch nog in het duister tast over de betekenis van de clou, scroll dan door naar de vraag “Verstehen Sie den Wink am Ende?” in de Q&A van Merkur: Die wichtigste Fragen und Antworten zur NDR-Kultsendung. (Het feit dat deze vraag überhaupt in de Q&A is opgenomen is het enige dat mij bij Dinner for One doet grinniken…)

De Duitse inleiding van Heinz Piper zorgt in overigens januari voor boze brieven van docenten Engels, omdat hij zegt ‘Same procedure than every year’ in plaats van ‘Same procedure as every year’.

Cultstatus

Tot 1972 werd de verjaardag altijd uitgezonden op momenten dat er een gat in de programmering viel.

Sinds 1972 wordt Dinner for One tijdens Silvester uitgezonden en heeft het een cultstatus bereikt die te vergelijken is met die van de Rocky Horror Picture Show (maar dan minder leuk).

Zo zijn er mensen die het diner naspelen, waarbij dan net als bij Sophie en James Mulligatawny soup, North Sea haddock, kip met bubbels en fruitsalade op het menu staan. In 1988 haalde het dineetje het Guinness Book of Records als meest herhaalde tv-programma. Ook in Scandinavië wordt de verjarie van Miss Sophie om de haverklap herhaald. In Engeland is het programma echter zo goed als onbekend.

De kosten van de ravage die James aanricht, het exacte menu en andere trivia over Sophie’s feestje vind je hier, en bij de eerder genoemde Q&A.

Eén keer kijken is genoeg, ook in het kader van de integratie 😉 Dus als je hem hebt gezien, ga je gewoon iets anders doen met oud en nieuw. Bijvoorbeeld oudjaar vieren in Hamburg.

Guten Rutsch allemaal!

Gemist? Nou, vooruit:

Heb je deze artikelen al gelezen?

5 reacties

Ximaar 29 december 2017 - 18:16

Ik heb net wel even een Keulse uitvoering in een theater op youtube bekeken. Daar ontbrak helaas de ondertiteling en dan is het voor mij wel lastig. Ik kende het overigens wel, maar weet niet waar en wanneer ik het ooit heb bekeken. In elk geval is het zeker 25 jaar geleden. Zelf vind ik het wel leuk als André van Duin de ober zou spelen. Lijkt mij uiterst geschikt daarvoor. Ik kan me voorstellen dat Joop Doderer het ook wel ooit eens gespeeld zal hebben. Klopt en net bekeken: https://www.youtube.com/watch?v=RvCYwyX7bHQ&list=PLHIWf6tyKFmG2Rk96izZwJV2U9EbmErvm

Antwoorden
Carol 30 december 2017 - 16:21

Huh Ximaar? Zonder ondertiteling is die sketch wel lastig? Je maakt een grap!

Antwoorden
Fem 31 december 2017 - 08:29

Er zijn inderdaad nog wat dialectuitvoeringen in het Duits – die ik niet gezien heb, want heb de Engelse versie al 2 keer gezien, dat was genoeg 😉 Als ik het goed begrepen heb is de versie met Joop Doderer nooit zo aangeslagen, maar misschien wordt hij nu alsnog bekender, want ik heb al vanuit verschillende hoeken gehoord ‘er is ook een versie met Joop Doderer!’ Het cultfenomeen zelf vind ik fascinerender dan het ding zelf.

Antwoorden
Joost 31 december 2017 - 08:20

Ik heb de lol er ook nooit van begrepen. Maar het is wel grappig dat Duitsers het zo serieus nemen!

Antwoorden
Fem 31 december 2017 - 08:29

Ja, precies dat vind ik er ook het grappigst aan!

Antwoorden

Laat een reactie achter

Standort Hamburg is de enige Nederlandstalige blog die helemaal om Hamburg draait. Dé plek dus om tips te vinden voor je stedentrip Hamburg!

© 2012-2024 Standort Hamburg / femina docta. Alle rechten voorbehouden.  

Standort Hamburg gebruikt cookies om de site goed te laten draaien. OK Cookiebeleid