Home Ontdek Hamburg Ellerntorsbrücke

Ellerntorsbrücke

door Fem
Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Houd je camera in de aanslag, want de Ellerntorsbrücke in de Altstadt is echt een pláátje. De Ellerntorsbrücke is de op één na oudste brug van Hamburg en dateert uit 1668. Een houten voorganger lag er zelfs al in de 13e eeuw. De drie natuurstenen bogen (vroeger symmetrisch, tegenwoordig door betonversterkingen niet helemaal meer) spiegelen leuk in de Herrengrabenfleet – de Ellerntorsbrücke is daardoor niet alleen oud, maar ook erg fotogeniek.

De Ellerntorsbrücke, Hamburgs op één na oudste brug

De Herrengrabenfleet maakte deel uit van de Neuer Wall, de westelijke linie van vestingwerken die tussen 1530 en 1538 in Hamburg werd gebouwd. De brug werd gebruikt om de stad binnen te komen via de Ellerntor, de stadspoort waaraan de brug zijn naam dankt. In de 17e eeuw verbond de brug de stad met de toen pas nieuw gebouwde Neustadt. (Kijk voor de grap even op een kaart van Hamburg, dan zie je hoe de stad gegroeid is!) De stadspoort werd in 1668 afgebroken en de houten brug werd vervangen door een stenen brug.

De stenen brug is meerdere keren gemoderniseerd, niet altijd even fraai. Aan het eind van de 18e eeuw werd de waterloop afgesneden door een dam onder de bogen van de brug. Alleen door de middelte boog stroomde nog water, de rest van de brug stond droog. In 1851 werd de Ellerntorsbrücke verbreed, deze verbredingen werden in 1921 gerenoveerd met behulp van gewapend beton.

Ellerntorsbrücke, foto door Tim A. Bruening | Standort Hamburg

Dat mocht niet al te veel baten in de oorlog: na aanzienlijke beschadiging door bombardementen moest de oostelijke brugboog in 1946 worden versterkt met een 20 centimeter dikke schaal van gewapend beton. In 1960 werd de brug op de monumentenlijst geplaatst en sinds 1973 is de Ellerntorsbrücke een voetgangersbrug.

Pas in 1990 werd het oorspronkelijke uiterlijk van de brug bij een nieuwe renovatie hersteld. Ontsierende betonnen toestanden werden vervangen door roodachtige granieten kroonlijsten, het brugdek werd vervangen door bestrating en de water- en gasleidingen (!) werden verwijderd. Ook stroomt er sinds deze renovatie ook door de andere brugbogen weer water. De gewelven van de bogen zijn van natuursteen, de bovenbouw is beklinkerd met typisch Hamburgs baksteen.

Hier vind je de Ellerntorbrücke: Fleetinsel, bij S-Bahn Stadthausbrücke (Google Maps)

➤ Doen in de buurt van de brug: wandelen door de Altstadt, shoppen bij Mutterland, de Mellin-Passage bewonderen, en in december Glühwein drinken op de kerstmarkt aan het Fleetinsel. Logeren doe je heel comfortabel in het Steigenberger Hotel, met name heel handig als je direct vanuit je hotelkamer de kerstmarkt op wilt rollen. 😉

De beste tijden om de Ellerntorbrücke op de foto te zetten zijn het golden hour en het blue hour.

Hamburg, Ellerntorsbrücke, foto door Alejandro | Standort Hamburg

Over de Hamburger bruggenserie op Standort Hamburg

Hamburg heeft meer bruggen dan Venetië, naar het schijnt. In elk geval zijn het er zo’n 2.500 en zijn veel bruggen ware kunstwerken. Volg hier de hele serie op Standort Hamburg!
Kun je niet wachten tot mijn serie compleet is, lees dan vast het boek Brücken von Hamburg, van Eigel Wiese.

Op naar Hamburg!

Kun je niet wachten om naar Hamburg te gaan, dan helpt deze pagina je op weg om je reis te plannen. Met de trein ben je er zo! Bekijk ook deze artikelen voor nog meer inspiratie:

Heb je deze artikelen al gelezen?

Laat een reactie achter

Standort Hamburg is de enige Nederlandstalige blog die helemaal om Hamburg draait. Dé plek dus om tips te vinden voor je stedentrip Hamburg!

© 2012-2024 Standort Hamburg / femina docta. Alle rechten voorbehouden.  

Standort Hamburg gebruikt cookies om de site goed te laten draaien. OK Cookiebeleid