Bankzaken regelen in Hamburg

Zodra ik officieel Hamburgerin was, moest er natuurlijk ook een Duitse bankrekening komen. Dat hoort erbij hè, bij het integreren. Bovendien wilde mijn sportschool mij geen abonnement geven zolang ik geen Duitse bankrekening had. Dus ik dacht, op naar de bank om even gauw een rekening te openen…

Dat ‘even gauw’ viel dus een beetje tegen.

Bankenjargon

Ik ben erin geslaagd zelf een woning te vinden en de renovatie van mijn woning te overleven, ik heb me zelfstandig aangemeld bij de gemeente, en ik kan ook goed overweg met de verschillende HVV-abonnementen.

Maar een Duitse bankrekening openen, dat had nogal wat voeten in aarde. Om te beginnen het bankenjargon. Meine Güte…

Ik speurde het web af naar een geschikte bank en las (nu en dan ‘wtf?’ uitroepende) over beleghafte Überweisungen, en Daueraufträge, Freistellungsaufträge en Sollzins, en meer van zulks. Ook het openen van een bankrekening doet wonderen voor je woordenschat.
Ook vroeg ik mij af: is een Geldkarte hetzelfde als een gewone EC-Karte? Het duurde ook even voor ik erachter was dat een Geldkarte een soort chipknip is, dus gewoon een chip op je EC-Karte. Maar je hebt ze gelukkig ook los. Schijnt.

Hoe open je een bankrekeing in Hamburg? _Standort Hamburg

Het verschil tussen gratis en gratis

Jargon bleek niet het enige struikelblok. Ook de prijzen die de verschillende banken rekenen voor het beheren van je geld deed me naar adem happen. Voor mijn Nederlandse betaalrekening inclusief credit card betaal ik € 8,90 per kwartaal, en daarmee kan ik wereldwijd gratis pinnen. Nadruk op ‘wereldwijd’ en ‘gratis’ pinnen.

Hier in Duitsland betaal je zo, hop, € 5 – € 10 per maand, en kun je alleen gratis pinnen bij automaten van je eigen bank. Het hangt van afspraken tussen banken af hoeveel je betaalt als je vreemd gaat, maar het kan zomaar € 5 op een gepind bedrag van € 50 zijn.

Dat is inderdaad volkomen knots, dat het met een buitenlandse pas overal gratis is, en dat je met je Duitse pas naar je eigen bank moet afreizen.

Er zijn ook “gratis” Kontos, maar die zijn vaak pas gratis als je er elke maand minstens € 1500 of zelfs € 5000 naartoe brengt. Of ze zijn gratis, maar kosten dan weer geld als je overschrijvingen wilt doen.

Het werd een beetje een ‘Veel bomen, weinig bos’-verhaal. Hoe meer ik las, hoe minder ik begreep, en hoe geïrriteerder ik ook raakte. (Cijfertjes zijn sowieso al niet zo mijn ding, moet je weten, en ik wilde gewoon een bankrekening, hoe moeilijk kon dat verdorie zijn?!)

M617237_Standort Hamburg_Een duitse bankrekening openen

Wegwijs in het Grote Bankenbos

Hulp kwam van Expatica en de Bankencheck van Focus:

Opening a bank account in Germany – Expatica somt voor je op waar je op moet letten, en waarin het Duitse systeem verschilt van andere landen (met name de VS, maar desondanks ook zeer informatief als je uit Nederland komt).

Deutschlands beste Banken – Focus onderzocht in heel Duitsland 1343 banken op voorwaarden, advisering, kennis van zaken, klantvriendelijkheid, bonussen enz. Het is een lang verhaal (hier noemen wij dat gewoon ‘grondig’), maar het geeft een goed overzicht. Bovendien kun je goed vergelijken op zaken die voor jouw situatie belangrijk zijn.

Mijn keuze: privérekening

Ik ben uiteindelijk voor mijn privérekening beland bij Comdirect, een gratis online bank die onderdeel is van de Cash Group. Dit betekent dat ik met mijn Duitse pas gratis kan pinnen bij de Commerzbank, Hypovereinsbank, Deutsche Bank en de Postbank, en dat mijn Konto hier daadwerkelijk gratis is. Als je je aanmeldt bij Comdirect, krijg je € 50 cadeau. Ben je ontevreden over de bank, dan krijg je € 100.
Alles loopt soepel via Comdirect, en wanneer ik ergens een vraag over heb, krijg ik snel antwoord. Een nadeel aan Comdirect, en aan iedere andere online bank, is dat het een bank is zonder fysiek kantoor. Er zijn mogelijkheden om toch contant geld te storten, maar het is wat lastiger dan bij een ‘offline’ bank. Ook cheques inleveren is lastiger, want die moet je per post sturen, hetgeen een extra risico op verlies met zich meebrengt. (Maar misschien geldt dat alleen voor mij, aangezien de Deutsche Post mij schijnbaar haat en 85% van mijn pakjes op mysterieuze wijze laat verdwijnen.)

Mijn keuze: zakelijke rekening

Mijn zakelijke rekening heb ik geopend bij Triodos Duitsland. Aanvankelijk betaalde ik voor deze rekening geen maandelijkse bijdrage, maar wel een klein percentage voor overschrijvingen. Inmiddels betaal ik en € 4,95 per maand voor het voeren van de rekening, en een paar cent per transactie. Het online banking systeem vind ik enigszins contra-intuïtief, maar verder doet Triodos wat ze moet doen (en investeert ze mijn geld in duurzame projecten, wat ik ook een aardig idee vind). Nadeel aan deze bank is dat ik ook hier niet bij een filiaal langs kan gaan. De creditcard die bij deze rekening hoort kost € 35 per jaar, de gewone bankpas bij deze rekening € 15 per jaar.

Standort Hamburg_Duitse bankrekening openen

Handig om te weten

 • De Hamburger Sparkasse (Haspa) is weliswaar duur (ong. € 8 per maand), maar heeft wel op iedere straathoek een pinautomaat.
 • Bij het openen van je bankrekening moet je niet alleen bewijzen dát je bestaat, maar ook wáár je bestaat, dus vergeet niet een kopie te maken van je Meldebestätigung.
 • Cheques zijn hier niet ‘iets uit de jaren ’50’, maar heel actueel. Als een instantie echter dreigt je een cheque te sturen, en je geeft als de wiedeweerga aan dat je je geld gewoon direct op je bankrekening wilt hebben, geven ze daar meestal wel gehoor aan.
 • Wat je beroep is, is in Duitsland erg belangrijk. Er wordt veel naar gevraagd, ook als je het zelf helemaal niet relevant vindt (bijvoorbeeld bij het aanvragen van een internetverbinding). Gelukkig is je bank hierbij behulpzaam (of in elk geval Comdirect): mocht je vergeten zijn wat je ook alweer doet, kun je dat terugvinden bij je persoonlijke gegevens in de online banking omgeving. Bonus! 😉
 • Pinnen in restaurants en cafés is geen gemeengoed in Duitsland, dus contant geld op zak hebben is een must.
 • Hoewel je er niet zonder meer van uit kunt gaan dat bankmedewerkers Engels spreken, zijn er wel banken die er rekening mee houden dat niet iedereen even goed Duits spreekt. Kom je er in het Duits niet uit, vraag dan altijd naar mogelijkheden van Engelstalig advies.
 • In het verlengde daarvan: Haspa is zo’n bank die rekening houdt met anderstaligen. In de Große Bergstraße in Altona-Altstadt zit bijvoorbeeld een filiaal waar Turks de tweede taal is. Alle teksten en posters zijn opgesteld in zowel Duits als Turks, en veel medewerkers zijn van Turkse afkomst of hebben Turks geleerd. (Haspa mag dan wel duur zijn, maar dit vind ik wel een bonus – ook al spreek ik zelf geen Turks.)
 • Naar spaarrekeningen in Duitsland heb ik zeer kort gekeken, om vervolgens snel te besluiten die in Nederland te houden. (Net als in Nederland zijn de rentes in Duitsland verdrietig laag.)

Meer weten over verhuizen naar Hamburg? Bekijk mijn tips:

Verhuizen naar Hamburg
Verzekeren in Duitsland
Werken in Hamburg

8 gedachten over “Bankzaken regelen in Hamburg

  • Hoi Margit, het heeft al met al 2 weken geduurd voor alles was goedgekeurd en ik een rekening had en online kon bankieren, en in totaal 3,5 week voor ik ook mijn Duitse pinpas had.
   Waar ga je naartoe in Duitsland?

 1. Dank voor de uitstekende tip over Comdirect! De fysieke banken die ik (in Gronau) heb bezocht waren niet bijster geïnteresseerd in Hollands geld.
  Tip voor in de Duitse horeca: meestal kun je niet pinnen onder €10, maar staat dat nergens vermeld. Even op z’n Hollands om de Geschäftsführender vragen waarom dit nergens wordt aangekondigd, doet wonderen. En als je een fooi geeft kun je de volgende keer elk klein bedrag moeiteloos pinnen.

 2. Sparen doe ik ook liever in de lage landen: toen ik mijn spaarcentjes van mijn doodnormale Duitse spaarrekening af wilde halen, moest ik verdeurie een percentage betalen. Ik had het niet jarenlang vastgezet of anderszins, puur en alleen het feit dat ik mijn eigen centjes wilde hebben was al voldoende. Ik heb dus gewoon ouderwets staan rellen (nou ja, ik heb ze duidelijk gemaakt dat tante Carol het daar niet mee eens was, bleef eigenlijk best beleefd), en toen hebben ze die kosten uit coulance laten vallen. En dat je in de horeca vaker niet dan wel kunt pinnen is voor mij echt Unfassbar…

  • Ja toch? Ik moest daar echt aan wennen (deed in NL eigenlijk meestal alles met pin…) Volgende keer als er iets te rellen valt neem ik jou trouwens gewoon mee! ?

Een reactie plaatsen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Als je een reactie achterlaat, ga je akkoord met de voorwaarden en privacyverklaring van Standort Hamburg.