Verhuizen naar Hamburg

Hamburg telt zo’n 2 miljoen inwoners. Wil jij er daar één van worden?
Dan gaan we gisteren nog op zoek naar een woning! Ik verzamelde handige adressen en tips voor je die je kunnen helpen bij je zoektocht naar een woning in Hamburg.

Tips voor je verhuizing naar Hamburg | Standort Hamburg

Waar zoek en vind je een woning?

Het is niet heel gemakkelijk om snel een woning te vinden in Hamburg, maar zeker ook niet onmogelijk. Een beetje brutaal zijn helpt, en investeren in je netwerk ook. Op de volgende sites vind je het particuliere woningaanbod van Hamburg:

OP FB-groepen als Wohnungsbörse Hamburg en Wohnung und WG in Hamburg gesucht oder frei? (beide gesloten groepen) komen ook regelmatig interessante advertenties voorbij.

Zoeken vanuit Hamburg zelf is altijd makkelijker, dus overweeg ook tijdelijke woonruimte of om een tijdje in een ho(s)tel of AirBNB woning te wonen.

Woningbouwverenigingen (Genossenschaften) / sociale woningbouw zijn er ook, zij het dat het systeem mij nog steeds wat onduidelijk is en de wachtlijsten lang zijn. Een overkoepelende organisatie waarmee je je bij alle verenigingen inschrijft is er niet. Je schrijft je dus bij één (of meerdere) vereniging(en) apart in. Grote woningbouwverenigingen zijn bijvoorbeeld BVE en SAGA.

Waarop moet je letten?

Prijzen per vierkante meter

Huurprijzen worden in Hamburg berekend per vierkante meter, en kunnen per wijk erg verschillen. In Altona-Altstadt bijvoorbeeld ligt de gemiddelde prijs per m2 voor 2016 op € 14,55, in HafenCity op € 16,98 en in Niendorf op € 11,17, aldus de Mietspiegel Hamburg 2016.

Vind je, net als ik, dat rekenen per vierkante meter maar ingewikkeld, dan biedt deze Miet-Map van Immobilien Scout24 uitkomst. Aan de hand van het U/S-Bahn netwerk van Hamburg worden op deze kaart de gemiddelde prijzen voor een 2-kamer woning van 70m2 genoteerd:

Mietmap Immonet Hamburg

Check ook of de woning een keuken heeft

Je leest het goed: check of de woning waar je oog op gevallen is een keuken heeft. In Nederland mag een woning niet opgeleverd worden zonder keuken, maar in Duitsland is het heel normaal dat je je eigen keuken laat plaatsen, ook in een huurwoning, en die als je weer vertrekt ook weer meeneemt. Het is in Duitsland sowieso gebruikelijker dan in Nederland om zelf dingen aan te passen in een huurwoning, waardoor soms een woning wat minder compleet kan worden opgeleverd dan je had verwacht. Check goed wat bij de woning hoort en wat niet en waarover je eventueel met de vertrekkende bewoner en/of de huisbaas afspraken kunt maken. Hoe mijn keuken eruit zag toen ik in mijn woning trok kun je hier zien: Een keuken zonder keuken en meer van zulks.

Provision

Het berekenen van Provision is sinds april 2015 niet meer toegestaan: de kosten voor de makelaar hoort de verhuurder te betalen en mogen niet op de huurder afgeschoven worden. Veel verhuurders en makelaars proberen dat je deze kosten op sneaky wijze vaak toch nog in je haar te smeren.

Goed voor je Duits…

De jacht op een woning gaat ook wonderen doen voor je Duits, want je gaat een berg nieuwe woorden leren: In ruhiger Lage – Wortschatz voor woningzoekenden.

Verhuizen naar Hamburg - tips

Goed beslagen ten ijs bij een bezichtiging

Als je, hoera, bent uitgenodigd of aangemeld voor een bezichtiging, tref je wat voorbereidingen. Bij de meeste woningen zul je niet de enige zijn die daar wil wonen (denk aan bezoek met 30 andere kandidaten). Je doet er goed aan goed beslagen ten ijs te komen en alvast een kleine papierwinkel te verzamelen:

 • Kopie van arbeidscontract of loonstrookje van de laatste drie maanden
  Ben je eigen baas, dan heb je zoiets natuurlijk niet, maar dan kun je je Steuerberater vragen om een Bescheinigung, een kopie van je laatste Steuerbescheid (belastingaanslag) of een BWA-uittreksel meenemen. Let erop dat niet alle huisbazen een verklaring van de Steuerberater voldoenden vinden en dat je dan of een BWA-uittreksel of een Steuerbescheid moet meenemen. Helaas is het zo dat veel verhuurders de voorkeur geven aan iemand in loondienst, dus als zelfstandige helpt alles waarmee je kunt aantonen dat je de huur kunt betalen. Geef bijvoorbeeld ook aan hoelang je al als zzp’er werkt, hoelang je al in je huidige woning woont, en laat zien dat je altijd netjes je huur betaald hebt. Een Vorvermieterbescheinigung kan ook helpen (zie verderop) – sommige verhuurders vragen daar sowieso om.
 • SCHUFA-Auskunft
  De SCHUFA-Auskunft is Duitse BKR-registratie. Kost € 19, kan op de site www.schufa.de worden aangevraagd en is binnen een paar dagen in huis. Het is eigenlijk een beetje een vreemd systeem, want er wordt enkel gecontroleerd of je in Duitsland schulden hebt en niet in bijvoorbeeld Nederland of op de Kaaiman-Eilanden.
 • Mieterselbstauskunft
  Dit is de vragenlijst waarop je invult of je huisdieren, kinderen, echtgenoten of andere luide hobby’s hebt. In sommige gevallen stuurt de verhuurder of de makelaar een formulier toe, maar je kunt ook standaardformulieren downloaden (o.a. op de site van Mietrecht-Hilfe). Het is handig om voor de zekerheid iets mee te nemen, ook als er nog niet om gevraagd is.
 • Kopie van je paspoort, want je weet maar nooit. Maak via de app van de NL overheid een kopie op maat, waarop je BSN is afgeschermd en waarop staat voor welk doel de kopie is.
 • Mietschuldenfreiheitsbescheinigung / Vorvermieterbescheinigung
  Een bewijs van je laatste huisbaas dat je de huur altijd netjes betaald hebt. Ook hier wordt in sommige gevallen een formulier opgestuurd, en kun je online (bijvoorbeeld bij Immonet) templates vinden die je je huidige huurbaas kunt laten ondertekenen. Soms voldoet het ook een paar maanden huur vooruit te betalen.
 • Burgschaftserklärung
  Mocht je een contract met wisseluren hebben, of een tijdelijk contract, dan helpt het ook om iemand borg te laten staan voor je huur. Een template vind je hier.
 • Haftpflichtversicherung
  Sommige verhuurders/makelaars vragen je ook te bewijzen dat je een WA-verzekering (Haftpflichtversicherung) hebt afgesloten. Sowieso is dit een belangrijke verzekering om zo snel mogelijk na aankomst in Duitsland af te sluiten.
 • Neem iemand mee naar de bezichtiging, bij voorkeur iemand die vloeiend Duits spreekt en bereid is lastige vragen te stellen. Twee paar ogen zien bovendien meer dan één.

Woning vinden in Hamburg - tips

Het huurcontract en de borg

Project Verhuizen Naar Hamburg krijg nu echt vaste vorm: je hebt een huurcontract voor je neus liggen! Dit contract beslaat waarschijnlijk vele pagina’s, maar lees ze vooral allemaal goed door en laat het contract liefst ook nog even bekijken door iemand die German legalese spreekt.

De borg bedraagt doorgaans rond de twee/drie maanden aan Kaltmiete (kale huur). Hiervoor sluit je in de meeste gevallen een speciale Mietkautionskonto af bij een bank. (Een soort en/of-rekening met de huisbaas… maar dan anders…) Dit kost niets. Het geld blijft bij de bank op jouw naam staan, maar is verpand aan de huisbaas. De huisbaas kan er echter niet zonder jouw toestemming bij, en andersom ook niet. De oorkonde die bij deze rekening hoort houd je in principe zelf, al zijn er huisbazen die de originele oorkonde willen hebben.

Houd er rekening mee dat de opzegtermijn van je huurwoning in Hamburg drie (!) maanden bedraagt.

Wohngeld

Wohngeld (huurtoeslag) kun je aanvragen – als je durft. De regels zijn strenger dan in Nederland (d.w.z., de inkomensgrenzen waarboven je geen recht meer hebt op huurtoeslag liggen hier aanzienlijk lager dan in Nederland), en voor de aanvraag moet je rekening houden met een shitload aan formulieren. Meer informatie op wohngeld.org

Een overzicht van de formulieren die de stad Hamburg van je wil hebben voor zo’n aanvraag vind je hier: Formular-Download Wohngeld. Omdat de kans aanzienlijk is dat je niet in aanmerking komt voor Wohngeld (ook met een inkomen waarmee je in Nederland in principe wel in aanmerking zou komen voor huurtoeslag), loont het dat even uit te zoeken voor je je in het formulieren-en-documenten-oerwoud van de aanvraag stort.

Verhuistips Hamburg

Waar meld je vervolgens de verhuizing aan?

Als je eenmaal een contract en een sleutel op zak hebt moet je de verhuizing naar je nieuwe paleis nog aanmelden bij de gemeente. Hiervoor maak je een afspraak bij het Einwohnermeldeamt van het Stadtteil waarin je woont. Het adres, de openingstijden en alles wat je nog meer wilde weten van het Einwohnermeldeamt zoek je op in de Behördenfinder Hamburg

Het verschilt per stad, en mogelijk per Stadtteil, maar in Altona betaal je € 10 voor je inschrijving, en opnieuw als je binnen de stad weer verhuist. Hoewel ik op alles was voorbereid (zie: Werden Sie Deutscher – inschrijven bij de gemeente), bleek ik voor de gemeentelijke aanmelding slechts nodig te hebben: 1) ingevuld Anmeldeschein, 2) paspoort en 3) geld. 

Sinds 2015 is het verplicht om 4) ook een zgn. Wohnungsgeberbestätigung mee te brengen. Dit is een formulier waarop de huisbaas bevestigt dat jij daadwerkelijk van hem huurt (nee, veel instanties vinden een huurcontract waar jouw naam op staat daarvoor toch net niet voldoende bewijs – maar ik zou voor de zekerheid ook het huurcontract meenemen naar de afspraak).

Houd er bij het invullen van het Anmeldeschein overigens rekening mee dat kerkbelasting (van 6% of 9%, toch geen kattenpis) hier nog bestaat en dat je daaraan vast komt te zitten als je invult dat je een bepaald geloof aanhangt.

Standort Hamburg verhuistips Hamburg

Meldebestätigung

In ruil voor die € 10 krijg je een Meldebestätigung, het papiertje dat je vervolgens altijd bij je hoort te hebben en dat je nodig hebt bij welke aanvraag dan ook waarbij je je moet identificeren. Dit papiertje bewijst dat je woont waar je zegt dat je woont. Op Duitse ID-kaarten staat ook het adres van de eigenaar. Op buitenlandse ID’s staat geen adres, vandaar de Meldebestätigung. 

Ik had gehoopt dat het dan toch een wat indrukwekkender en vooral duurzamer document was, maar dat is niet zo: het is een A4-tje, gedrukt op off-white papier – en daarmee in zekere zin wel duurzaam, maar gezien de grote kans op verfomfaaid raken toch niet praktisch voor een document dat in feite altijd bij je moet zijn.

Formulieren

Heb je de smaak te pakken of een formulierenfetisj ontwikkeld, dan vind je hier alle mogelijke formulieren die je in Hamburg voor interactie met de gemeente nodig zou kunnen hebben: Formulare A bis Z.

Meer verhuispret:

Bijzondere straatnamen in Hamburg - van Rutschbahn tot Schwübb

Van Rutschbahn tot Schwübb: bijzondere straatnamen in Hamburg

Het is een van mijn levensdoelen om bevriend te raken met iemand die in de straat ‘Schwübb’ woont en dat adres dan op kerstkaarten te kunnnen schrijven. Voor ‘Beim Kugelwechsel’ doe ik het ook. Hamburg heeft een slordige 8.800 straten en pleinen. Een aanzienlijk deel daarvan heeft een bijzondere straatnaam die je doet grinniken of

Lees verder »
Nieuwbouw in Hamburg

Erstbezug: de geneugten van een nieuwbouwwoning

Een nieuwbouwwoning, moi? Jawohl! Toeggeven, dit is een blog die ik niet verwacht had te schrijven. Mijn hart gaat toch altijd sneller kloppen van Altbau. Ik houd van mijn huis, van de wijk, van de geschiedenis die er voor het oprapen ligt. Maar ja. Op een gegeven moment gaan dingen als de energierekening, deugdelijke isolatie,

Lees verder »

Een keuken zonder keuken en meer van zulks

Terwijl buiten de blaadjes met geweld van de bomen gerukt worden, stijgt de spanning in huize Docta. Over 2 dagen verhuis ik namelijk en mijn nieuwe huis is, zeg maar, nog net niet helemaal af. Dit is de staat van de keuken: Eigenlijk is dit nog een optimistische voorstelling van zaken, aangezien ik sinds deze

Lees verder »
Wohngeld aanvragen

Over kijk- en luistergeld en formulierfetisjisten en andere verhuisperikelen

* geüpdatet 2018 Hemelsbreed ging ik, schat ik, nog geen 30 meter verderop wonen, maar de verhuisadministratie moest toch overal netjes bijgewerkt worden. In voorbereiding op de Grote Oversteek naar de andere kant van de straat leerde ik weer wat bij over de wondere wereld van Dagelijkse Dingen in Duitsland: Wohngeld maakt formulierfestisjisten blij Toen ik net

Lees verder »

Werden Sie Deutscher – inschrijven bij de gemeente

Nee, Duitse word ik niet, maar ik ben sinds vandaag wel officieel inwoonster van Hamburg en dus officieel aangemeld bij het Einwohnermeldeamt in stadsdeel Altona. Dat ging zo: Om goed voorbereid te zijn, wilde ik natuurlijk weten wat ik mee moest nemen naar het Einwohnermeldeamt. De website van de gemeente Hamburg is helaas een beetje

Lees verder »

2 gedachten over “Verhuizen naar Hamburg

 1. Hé leuke blog heb je zeg! Ik ben ooit in Hamburg geweest en vond het een heel fijne stad. Mijn vriend zou graag na zijn opleiding naar Duitsland verhuizen en vandaag had hij het nog over Hamburg, dus wie weet 😉

Een reactie plaatsen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Als je een reactie achterlaat, ga je akkoord met de voorwaarden en privacyverklaring van Standort Hamburg.