Werken in Hamburg

Hoera, je komt naar Hamburg! Je bent op zoek naar een woning, of hebt die misschien al gevonden, en je hebt je verdiept in de verschillende verzekeringen die je nodig hebt.

Nu moet er ook brood op de plank komen. Hoe je dat aanpakt lees je hier in mijn tips over werken in Hamburg.

Werk vinden

Job boards Hamburg

Job boards voor internationale functies in Hamburg

Is je Duits nog niet zo heel goed, of wil je sowieso graag een baan waarbij je Nederlands of Engels kunt spreken, kijk dan op deze sites:

Apart het vermelden waard is Jimdo, de websitebouwers (simpel gezegd), waar mensen van over de hele wereld werken, waaronder een groepje Nederlanders. Jimdo is een informeel bedrijf met een tof kantoor en is regelmatig op zoek naar Nederlands sprekende community managers etc.

Netwerken

Investeren in je netwerk is altijd een goed idee, niet alleen om werk te vinden, maar ook om nieuwe mensen te leren kennen. Dus pimp je Linkedin profiel en maak ook een profiel aan bij Xing. Houd er rekening mee dat het er op Xing een beetje anders aan toe gaat dan op Linkedin en dat veel mensen er niet bijzonder van gediend zijn als je ze aan je netwerk toe wilt voegen zonder dat je samen geknikkerd hebt.

Internations is een groot netwerk voor expats dat ook in Hamburg borrels, netwerkevents enz. organiseert.

M20160409110331_Standort Hamburg_Werken in Hamburg

Solliciteren

Ik ben femina docta meteen gestart toen ik in Hamburg kwam wonen, dus ervaring met solliciteren op een baan-baan heb ik hier niet. Ik ontdekte echter wel al snel dat je in Duitsland ook voor pitches op freelance opdrachten zogenaamde ‘vollständige Bewerbungsunterlagen‘ moet inleveren, inclusief referenties en je schoenveterstrikdiploma. Een aantal tips en dingen die handig zijn om te weten:

  • Veel (ouderwetsere) bedrijven vinden het ook uiterst belangrijk dat je exact de juiste opleiding hebt gedaan voor de klus, ook al heb je 10 jaar relevante werkervaring. Lever je niet alle gevraagde papieren in, dan val je bij voorbaat al af.
  • Een cv, de Lebenslauf, bevat in ieder geval een foto (bij voorkeur een professionele, al gebruik ik gewoon de foto die ik overal online gebruik) en een liefst wat uitgebreidere uitleg over je werkervaring en opleidingen. Stel je cv op in het Duits of Engels, en verklaar opleidingsspecifieke dingen die in Duitsland waarschijnlijk niet bekend zijn.
  • Het is ook gebruikelijk om je burgerlijke staat te vermelden op je cv, maar ik heb dat er niet op staan. Desgevraagd (serieus!) antwoord ik dat dat privéinformatie is die helemaal niets zegt over mijn geschiktheid voor de klus. (Dit werkt prima, al zet ik een kruisje achter de naam van de mogelijke opdrachtgever dit zulke dingen vraagt – komm schon!)
  • Referenties worden vaak standaard gevraagd, en vaak niet alleen in de vorm van een naam en telefoonnummer, maar ook in de vorm van een geschreven referentie/getuigschrift.

Bonus: nu je toch je CV vaker en uitgebreider bijwerkt dan je gewend bent, kun je meteen een nieuwe kerncompetentie aan je lijst met kwaliteiten toevoegen, namelijk het invullen van formulieren.

Werk gevonden!

Gefeliciteerd, gut gemacht! Nu moet er nog een en ander geregeld worden voor je aan de slag kunt. Je hebt bijvoorbeeld een Lohnsteuer-ID nodig. Omdat ik eigen baas ben en in Hamburg dus nooit een baan-baan heb gehad, heb ik hier dus niet zoveel verstand van. Ik verwijs je daarom graag door naar mijn collega-emigrante Marjolein in Berlijn, die voor je op een rij gezet heeft wat je nu moet regelen:

Werken in Berlijn – tips van Berlijn-Blog

Ondernemen in Hamburg

Kijk, daar weet ik dan wél weer het een en ander van af, want ik ben zelf Freiberuflerin. Ik schreef er al een aantal blogs over met handige tips:

Ondernemen als Freiberufler in Hamburg
In deze blog vertel ik je hoe mijn toko femina docta tot stand gekomen is, waar je op moet letten als je in Duitsland voor jezelf wilt beginnen en waar je terecht kunt voor advies. De aanleiding van de blogpost was overigens een leuk nevenidee van mij waar mijn belastingmevrouw aanzienlijk minder begeistert over was.

En wat ik eigenlijk doe hier in mijn eigen toko lees je hier: Selbst und ständig – wat doe jij eigenlijk daar in Hamburg?

Steuerberatung voor beginners

Dat hoort er ook bij: een Steuerberater(in) – zeker als zelfstandige, maar veel mensen in loondienst hebben er ook een. In deze blog lees je hoe ik van een dropveter in Hannover bij een pareltje in Eppendorf belandde.

M2016045122348_Standort Hamburg_Werken in Hamburg

Lees meer over werken in Hamburg

Ondernemen in Duitsland als Freiberufler

Ondernemen als Freiberufler in Duitsland

Dat was een mooi plan, toch, dat met die rondleidingen door Hamburg. Ik zag het helemaal zitten en dacht mijn plannen voor mijn eigen tokootje voor het komende jaar toch zo ongeveer wel rond te hebben na mijn heidagen in Kopenhagen. Ik had alleen even buiten mijn Steuerberaterin gerekend. Of liever buiten de duitse wet-

Lees verder »

Steuerberatung voor beginners

Soms ben ik een beetje als een voormalig chef van mij, die ons schijnbaar altijd nóg zo’n feestelijke vergadering in het vooruitzicht wilde stellen door te zeggen “daar moeten we het nog maar eens een keer over hebben”. Ik betrap me erop dit soort dingen ook te zeggen en een en ander vervolgens op de

Lees verder »

Netwerken in Duitsland – Linkedin vs. XING

Picture this, Hamburg, 30 C° en terwijl iedereen aan het pootje baden is, ben ik mensen op Xing aan het uitleggen dat ik niet met ze wil trouwen, noch hun schedel wens te doorklieven met een botte bijl en ook niet wil weten waar ze wonen. Misschien moet ik dat wat nader toelichten… Linkedin Linkedin

Lees verder »

Selbst und ständig – zeg, wat doe jij eigenlijk?

Vraag 1 is meestal: “Wanneer kom je weer naar huis?” De volgende vraag die sommige mensen uit hun slaap lijkt te houden, vraag 2, luidt: “Wat doe je daar eigenlijk?” Waarna vraag 3 niet lang op zich laat wachten: “Waarom in jezusnaam Hamburg?” Over het antwoord op vraag 1 schreef ik hier al eens, binnenkort gaan we

Lees verder »

Ik heb een Steuerberater, dus nu hoor ik erbij

Soms begin ik mijn dag gewoon even met het Googlen van afbeeldingen van Steuerberater. Gewoon, ter opvrolijking. Kijk eens wat een vrolijke heren allemaal. En kijk die meneer rechtsboven eens zwoel voor zich uit staren en op zijn pen knabbelen. Doe-het-zelven In Nederland was het allemaal niet zo moeilijk: ik had een gewone baan, ik

Lees verder »

1 gedachte over “Werken in Hamburg

Een reactie plaatsen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Als je een reactie achterlaat, ga je akkoord met de voorwaarden en privacyverklaring van Standort Hamburg.