Hoera, je wilt komen werken in Hamburg! Je bent op zoek naar een woning, of hebt die misschien al gevonden, en je hebt je verdiept in de verschillende verzekeringen die je nodig hebt als je in Hamburg komt wonen.
Nu moet er ook brood op de plank komen. Hoe je dat aanpakt lees je hier in mijn tips over werken in Hamburg.
Werk zoeken in Hamburg
Kom maar door met die droombaan in Hamburg! Op de volgende plekken kun je zoeken naar vacatures:
Job boards in Hamburg
- hamburgerjobs.de
- hamburg.de/jobs
- jobs.meinestadt.de/hamburg
- gruenderszene.de/jobboerse
- deutsche-startups.de/startup-lotse-hamburg
- startupsucht.com
- monster.de
Job boards voor internationale functies in Hamburg
Is je Duits nog niet zo heel goed, of wil je graag een baan waarbij je Nederlands of Engels kunt spreken, kijk dan op deze sites:
- thelocal.de/jobs
- jobsinhamburg.com
- nederlands business support office (richt zich vooral op ondernemers)
- In de FB-groep Nederlanders in Hamburg komen soms ook vacatures voorbij
Uitzendbureaus in Hamburg
Uitzendbureaus bestaan ook in Hamburg: Jobvermittler of Personalvermittler. Bekenden als Randstad en Adecco hebben ook in Hamburg kantoren. Verder zijn er veel zelfstandigen/kleinere bedrijven die als recruiter werken.
Ik heb zelf geen ervaring met uitzendbureaus en recruiters in Hamburg, dus kan daar geen concrete aanraders geven. Wel wil ik apar nog even noemen:
- academicwork.de – voor pas afgestudeerden
- designerdock.de – digitale functies, marketing, creatief (ook freelance)
Netwerken in Hamburg
Investeren in je netwerk is altijd een goed idee, niet alleen om werk te vinden, maar ook om nieuwe mensen te leren kennen.
Dus fris je LinkedIn-profiel op en maak ook een profiel aan bij XING. XING is vergelijkbaar met LinkedIn, maar dan van Duitse origine en in Duitsland dus ook veel populairder dan LinkedIn.
Houd er rekening mee dat het er op XING anders aan toe kan gaan dan je misschien van LinkedIn gewend bent en dat veel mensen er niet bijzonder van gediend zijn als je ze aan je netwerk toe wilt voegen zonder dat je samen geknikkerd hebt.
Internations is een groot netwerk voor expats dat ook in Hamburg borrels, netwerkevents enz. organiseert.
Solliciteren in Duitsland
Ik ben femina docta meteen gestart toen ik in Hamburg kwam wonen, dus ervaring met solliciteren op een baan in loondienst heb ik hier niet.
Maar ik ontdekte wel al snel dat je in Duitsland ook voor pitches op freelance opdrachten vaak gewoon uitgebreid moet solliciteren. Ook ik heb dus vaak mijn zogenaamde ‘vollständige Bewerbungsunterlagen‘ moeten inleveren, inclusief referenties en quasi mijn schoenveterstrikdiploma.
Solliciteren is in Duitsland namelijk een vrij uitgebreid proces, uitgebreider dan in Nederland vaak het geval is.
Sollicitatietips in Duitsland: je Bewerbungsunterlagen
Bewerbungsunterlagen
Dit is het pretpakket dat je naar je toekomstige werkgever stuurt. Het bevat in elk geval je cv en motivatiebrief. Wordt er om uitgebreide Unterlagen gevraagd, dan horen hier ook getuigschriften, referenties en met pech kopieën van diploma’s en cijferlijsten bij. Zorg dat je alle informatie meestuurt waar het bedrijf om vraagt!
Zie ook: bewerbung.net.Kurzberwerbung
Sommige (modernere) bedrijven vragen om een zgn. Kurzbewerbung. Dan kun je vaak volstaan met een Kurzprofil. Dit is een A4-tje waarop je kort uitlegt wie je bent, wat je werkervaring is, wat je sterke kanten zijn.
Wat er in een Kurzprofil hoort kun je hier lezen: bewerbung.com/kurzprofil.Lebenslauf
Dit is je cv. Dit bevat in ieder geval een foto en bij voorkeur ook uitgebreidere uitleg over je werkervaring en opleidingen.
In welke taal solliciteer je?
Het beste stel je je sollicitatiebrief op in het Duits en laat je je cv vertalen. (Tenzij er expliciet om een Bewerbung in het Engels gevraagd wordt, natuurlijk!) Engels kan eventueel ook, Duits heeft de voorkeur. Verklaar opleidingsspecifieke dingen die in Duitsland waarschijnlijk niet bekend zijn. Is je Duits nog niet heel goed, laat je brief zeker nakijken door iemand die goed Duits spreekt.
Extra info in je cv
Het is ook gebruikelijk om je burgerlijke staat en evt. kinderen te vermelden op je cv, maar ik heb dat er niet op staan. Desgevraagd (!) antwoord ik dat dat privéinformatie is die helemaal niets zegt over mijn geschiktheid voor de klus. (Dit werkt prima, al zet ik zelf een kruisje achter de naam van de mogelijke opdrachtgever dit zulke dingen vraagt – komm schon!)
Referenties en getuigschriften
Referenties worden vaak standaard gevraagd, en vaak niet alleen in de vorm van een naam en telefoonnummer, maar ook in de vorm van een geschreven referentie/getuigschrift.
Sollicitatietips – het Vorstellungsgespräch
- Formeler dan in Nederland
Solliciteren is in Duitsland meestal een vrij formele aangelegenheid. Bereid je daar dus goed op voor. Het hangt natuurlijk ook af van het soort bedrijf waar je solliciteert – bij een hippe start-up gaat het er waarschijnlijk een stuk informeler aan toe. Over het algemeen is de procedure echter formeler, en duurt deze ook langer. - De juiste opleiding…
Veel bedrijven vinden het ook uiterst belangrijk dat je exact de juiste opleiding hebt gedaan voor de klus, ook al heb je 10 jaar relevante werkervaring. Lever je niet alle gevraagde papieren in, dan val je bij voorbaat al af. - Pünktlichkeit ist besser als die schönste Entschuldigung
Op tijd komen is een must, bij welk bedrijf je ook solliciteert. - Immer Siezen
Spreek je gesprekspartner altijd met ‘Sie’ aan, tenzij de ander je expliciet uitnodigt om ‘du’ te zeggen. Het initiatief hiervoor ligt bij een sollicitatie altijd bij de ander. - Afwijzing?
Heb je gesolliciteerd en hoor je helemaal niets meer? Dit is helaas gebruikelijk, vat het niet persoonlijk op. Bedrijven geven meestal liever niet aan waarom ze je hebben afgewezen, omdat ze bang zijn dat je dan een advocaat op ze afstuurt. (Want dat kan in Duitsland: je hebt het recht een klacht in te dienen als je het niet met de afwijzingsgrond eens bent!)
Open sollicitaties: de Initiativbewerbung
Je kunt ook een open sollicitatie sturen naar het bedrijf waar je graag wilt werken, maar waar op het moment geen passende vacature is. In Duitsland heet dit een Initiativbewerbung.
Controleer altijd op de website van het bedrijf of ze openstaan voor open sollicitaties, en zo ja, waar je open sollicitatie dan aan moet voldoen.
Tips voor Initiativbewerbungen vind je op bewerbung.com/initiativbewerbung.
Werk gevonden in Hamburg!
Gefeliciteerd, gut gemacht! Hoe het nu verder gaat, kun je in onderstaande tips lezen.
Papierwerk
Terwijl de inkt van je contract droogt, kun je mooi een aantal dingen regelen. Hoewel, eigenlijk regel je deze dingen het liefst nog vóór je een baan hebt, namelijk zo snel mogelijk na je verhuizing naar Hamburg.
Inschrijving bij de gemeente
Je inschrijving bij de gemeente moet je officieel binnen 2 weken na de verhuizing geregeld hebben. Omdat het lang kan duren voor je een afspraak hebt, is het voldoende als je binnen die 2 weken de afspraak maakt.
De registratie van je adres, de Meldebestätigung, heb je nodig voor zo goed als alles dat je wilt regelen in Hamburg.
Lees meer over inschrijven bij de gemeente.
Steuer-ID
Een Steuer-ID is vergelijkbaar met ons BSN. Je hebt het nodig om loonbelasting te kunnen afdragen en om überhaupt je salaris te kunnen ontvangen. Belangrijk dus! Je krijgt je Steuer-ID als je je hebt aangemeld bij de gemeente automatisch toegestuurd.
NB er is een verschil tussen het Steuernummer, Steuer-ID en het Umsatzsteuernummer. Wat deze verschillen inhouden kun je nalezen op steuererklaerung.de.
Belastingaangifte doen
Het Duitse belastingstelsel is, wel, tierisch ingewikkeld. Je kunt je belastingaangifte zelf doen, maar ik raad het je niet aan. Ben je in loondienst, dan kan een Steuerhilfeverein je helpen met je aangifte. Als ondernemer neem je het beste een Steuerberater in de arm. In veel gevallen is dat ook in loondienst handiger, zeker als je nog niet lang in Duitsland woont.
Zorgverzekering afsluiten
Je werkgever heeft een bewijs van verzekering nodig, een kopie van je Versicherungsausweis of Versichertenschein. Hierop staat je verzekeringsnummer, dat ook je Rentenversicherungsnummer/Sozialversicherungsnummer is (pensioen en sociale premies). Goed bewaren dus!
Heb je een baan in loondienst bemachtigd, dan loopt de betaling van je zorgverzekering via je werkgever (wordt dus ingehouden op je loon). Alles over het kiezen van de juiste verzekering kun je hier lezen: Wat je moet weten over de zorgverzekering in Duitsland.
Aan de slag bij je nieuwe baan
Salaris
Over salarissen en salarisonderhandelingen kan ik zelf niet heel veel zeggen. Als Freiberuflerin onderhandel ik over mijn tarieven, maar dat is toch iets anders.
Om een indruk te krijgen van gemiddelde salarissen in verschillende branches in Duitsland kun je kijken in de Karriereguide van absolventa.de en het overzicht van merkur.de.
Vakantiedagen in Duitsland
Het minimum aantal vakantiedagen is wettelijk 24 dagen. Meestal krijg je tussen 26 en 30 vrije dagen als je fulltime werkt.
Wat als je je moet ziekmelden?
Anders dan in Nederland kun je je niet zomaar ziekmelden op je werk. Ben je langer dan twee dagen afwezig, dan moet je naar de huisarts. Hij/zij geeft je dan een Arbeitsunfähigkeitsbescheinigung (Scrabble is in Duitsland zoveel leuker…). Op deze Bescheinigung staat voor hoelang je ziekgemeld wordt. Ben je na die periode nog steeds ziek, dan moet je terug naar de huisarts.
Je krijgt 1 briefje dat je aan je werkgever geeft, 1 briefje dat je aan je verzekeraar moet opsturen, en 1 voor jezelf (dat laatste volgens mij niet altijd). Dit moet zo snel mogelijk per post gebeuren. Je bent natuurlijk ziek, dus super vervelend. Sommige werkgevers vinden het ook OK als je een scan stuurt en later het originele briefje inlevert. Informeer daarnaar.
De Arbeitsunfähigkeitsbescheiniging is belangrijk omdat het briefje ervoor zorgt dat je gewoon doorbetaald wordt als je ziek bent.
Als zelfstandige heb je zo’n briefje niet nodig, tenzij je verzekerd bent tegen ziekteverlof. (Dit gaat dan pas na zes weken ziekte in, maar ook dan moet door een arts worden vastgesteld dat je ziek bent en niet kunt werken.)
Hiërarchie op de werkvloer
Dit is tegenwoordig wel in verandering, maar je bereidt je beter voor op een strakkere hiërarchie dan in Nederland. Het is nog steeds gebruikelijk dat je je baas en ook je collega’s met ‘Sie’ aanspreekt. Kijk ook niet vreemd op als je onderaan de ladder moet beginnen en het niet gewaardeerd wordt als je feedback of ideeën aandraagt die niet bij je eigen taak horen.
Ook dit hangt natuurlijk weer af van het bedrijf waar je werkt. Bij veel ‘jongere’ bedrijven, start-ups, bedrijven in marketing, enz. is de organisatie veel platter. Kijk goed om je heen, en vraag desnoods wat gebruikelijk is als je niet zeker bent.
Dit geldt ook voor ondernemers: ik speel in het begin altijd op zeker, dus met ‘Sie’, tenzij de ander aangeeft ‘laten we duzen’. Het gebeurt overigens ook dat ik door mogelijke klanten zelf benaderd word met ‘Hey Fem’. (En ja, ik ben zo Duits geworden dat mijn wenkbrauwen dan toch een klein beetje omhoog gaan… ;))
Ondernemen in Hamburg
Aan de slag als zzp’er in Hamburg
Ik werk als freiberufliche tekstschrijver, redacteur en vertaler. In dit artikel vertel ik je hoe mijn toko femina docta tot stand gekomen is, waar je op moet letten als je in Duitsland voor jezelf wilt beginnen en waar je terecht kunt voor advies:
Ondernemen in Duitsland: het verschil tussen de Freiberufler en de Gewerbetreibender
Co-working spaces in Hamburg
Ben je voor jezelf begonnen en op zoek naar kantoorruimte in Hamburg? Een co-working plek kan een flexibele optie zijn waar je ook in contact komt met andere ondernemers. Co-working spaces vind je in Hamburg bijvoorbeeld hier:
- Regus – Regus heeft op meerdere locaties in Hamburg vestigingen. Ben je als Regus-member in het buitenland, dan kun je daar ook van Regus-kantoren gebruik maken.
- Betahaus – Coworking midden in de Schanze
- SHHared – Kantoorruimte in Bahrenfeld, op het hippe terrein van de oude gasfabriek
- Beehive – Beehive heeft in Hamburg vestingen in Bahrenfeld (ook op het gaswerkterrein), Neustadt en HafenCity
- Mindspace – Mindspace heeft in Hamburg kantoorruimte aan de Rödingsmarkt, in de binnenstad. Bonus: prachtig gebouw!
Overige kantoorruimte huren in Hamburg
Bij de meeste co-working locaties heb je ook de mogelijkheid om een vast, eigen kantoor te huren. Verder kun je op zoek naar kantoorruimte hier zoeken:
- Lerche 28 – voor vrouwelijke ondernemers, in St. Pauli. Betaalbaar, maar heeft een wachtlijst, bovendien kun je er maximaal een aantal jaar huren.
- Immowelt en Immonet (zie wonen in Hamburg) hebben ook kantoorruimte in het aanbod.
- Op skepp.com kun je zoeken naar kantoorruimtes en locaties met elkaar vergelijken.
NB Al deze info is gebaseerd op eigen ervaringen en onderzoek. Ik doe mijn best de pagina actueel te houden, maar kan niet garanderen dat alles precies zo is als ik beschrijf. Doe dus altijd ook eigen onderzoek!
Lees meer over werken in Hamburg
Bekijk hier al mijn artikelen over werken en ondernemen in Hamburg
1 reactie
Top blog, ik ga daar over een maand stage lopen voor 6 maanden, dankjewel voor de tips!