Home Duitse steden Een bezoek aan het Europa-Park – voor minder heldhaftigen

Een bezoek aan het Europa-Park – voor minder heldhaftigen

door Fem
Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Ofwel: het Europa-Park bezoeken voor watjes.

Ik mag dat zeggen, want ik reken mijzelf tot die categorie, hetgeen ook de reden was dat ik met enige scepsis aan mijn herfsttrip naar Europa-Park bij Rust, in het diepe zuiden van Duitsland, begon.

Gelukkig voor mij bleek dat ik het mis had, en dat er ook als je achtbanen doodeng vindt best genoeg te doen is.

Ik geef je hier wat voorbeelden van dingen die ik zelf uitgeprobeerd heb, en ik sluit af met een sectie voor de dare devils, met dingen die ik deels ook zelf uitgeprobeerd heb. Alles voor de wetenschap, hè 😉

Herfst in het Europa-Park | foto door ThemeParkMedia

Shows in het Europa-Park

Er zijn 6 verschillende shows, van ijsdansen tot Abba tot variété, en ter gelegenheid van Halloween is ook de eerste Europa Park musical gemaakt, Spook Me.  Alle shows duren zo’n 35 minuten, en vinden meerdere keren per dag plaats. Ik was wel benieuwd naar die musical, maar heb hem helaas gemist (was aan het eten, je weet hoe dat gaat…). In plaats daarvan zag ik Viva Ventura, in de Spaanse Arena. Het verhaal was, laten we zeggen, wat dunnetjes, maar het spel met de paarden was prachtig en vol spektakel en stunts.

Een bezoek aan het Europa-Park bij Rust als je geen held bent | foto door webeagle12

Shows in het Europa-Park

Attracties in het Europa-Park

“Erlebnis – Stufe 3: Mittelstarker, spürbarer Nervenkitzel”
Dat kan ik nog net aan…

Je moet natuurlijk wel iets proberen als je in zo’n park bent. Ook als je een held op sokken bent. De eerste achtbaan waar ik in stapte was meteen ook de mooiste, Arthur & de Minimoys, naar de gelijknamige film die het met name in Frankrijk erg goed gedaan heeft. De film ken ik niet, maar deze achtbaan roetsjt door een zeer gaaf gemaakt landschap.

Naast me zat een meisje van 6, dat zeer gelukkig was dat ze al 6 was, omdat ze daarom alleen in deze attractie mocht. Haar gebabbel en gegiechel loodste me door het verhaal heen. En door de gekitzelde Nerven, want eerlijk gezegd vond ik deze Bahn toch ook niet heel langzaam gaan…

Je hangt onder de rails in een bakje, en kunt in de laatste scène zelf bepalen hoe snel of hoe langzaam je bakje draait.

Europa-Park

Standort Hamburg in het Europa-Park

Na deze oefening stapte ik in Rusland (onder begeleiding, dat wel) in de Euro-Mir en vond mezelf reuze dapper. In het donker (gelukkig, want dan zie je niet hoe hoog je gaat) word je omhoog gespiraald, om vervolgens buiten naar beneden gegooid te worden.

Deze achtbaan gaat niet over de kop, maar het bakje waarin je zit draait wel nog om zijn eigen as heen. Vooruit naar beneden: verschrikkelijk. Achteruit: best te doen. Maar daar heb je dus geen controle op. Ik vond het hoog genoeg, maar leerde later dat hij ‘slechts’ 28 m hoog is en ‘slechts’ 60 km/u rijdt.

Eigenlijk vond ik het gewoon een mega-enge ‘beschuitbus’:

Europa-Park | foto door Denys

Het was eng. Ik wil er verder niet over praten.

Voor mensen zoals ik zijn er verder o.a. nog de Alpine Express “Enzian” en de  Tiroler Wildwasserbahn, twee achtbanen die het ook niet te bont maken, de Euro Tower van waaruit je over het hele park, Rust en een deel van het Zwarte Woud kunt uitkijken, en de Dschungel Fahrt.

Wellness en sport in het Europa-Park

Op zich is het al een sport om het hele park (134 ha.) door te lopen, maar je kunt je daarop voorbereiden met een rondje fitness: er zijn niet alleen apparaten, maar ook groepslessen, van fitness tot Zumba. Aan het einde van een zware dag in het park mag je relaxen in het zwembad of de sauna (al dan niet met massage).

Dat is wat ik in elk geval gedaan heb. Wetteronline.de had het weer eens helemaal mis met het weer: mijn regenjas had ik bij 30°C toch echt niet nodig. Na de Tiroler Wildwasserbahn wilde ik eigenlijk het liefst in de vijver gaan liggen, zo warm had ik het.

De keuze tussen de ABBA-show of het zwembad van mijn hotel was daarom snel gemaakt… Tot mijn grote vreugde was het er aan het einde van de middag, ondanks het weer heerlijk rustig in het zwembad.

Bell Rock hotel Europa-Park

Restaurants in het Europa-Park

Dit is natuurlijk erg belangrijk, en toevallig ook iets waar ik erg goed in ben. Europa Park is verdeeld in 13 verschillende ‘landen’ en in elk land kun je de lokale keuken proeven.

In alle landen en in de 5 hotels zijn er in totaal 54 restaurants, waarvan zelfs 1 met een Michelinster.

Aan de rand van ‘Nederland’ vind je ’s werelds eerste Food Loop restaurant, waar jij op een stoel mag zitten en je eten de achtbaan in gaat. Alleen koffie wordt aan tafel bezorgd door een ober!

Bezoek het Europa-Park, ook als je geen held bent

Mijn rondleiding door het restaurant was op het moment dat het net open was en er alleen nog koffie gedronken werd, dus hier geen actiefoto’s. Ik ben namelijk ’s middags zo blijven hangen in Rusland en Oostenrijk, dat ik helemaal vergeten ben om bij Food Loop te gaan eten, hoewel ik het een fantastisch idee vind.

Herfst in het Europa-Park

Waar ik wél gegeten heb? In de Saloon in het camping resort en in de Oktoberfesthal (waarover later meer). ’s Middags ben ik voor crèpes gegaan, daarvan gaan er jaarlijks 381.000 doorheen, dus de crèpebakkers zijn goed geoefend.

Oktoberfest in het Europa-Park

Voor het Oktoberfest hoef je niet per se naar München! Ik woonde in het Europa-Park een Oktoberfest Spezial bij, wat zo’n belevenis was dat ik er een aparte post aan heb gewijd. Ik kan je alvast verklappen dat ik zonder dirndl behoorlijk uit de toon viel, dat Lederhosen het voor mij toch écht niet doen en dat onderstaande vreemde dirndlmevrouw opeens op onze banken verscheen:

Oktoberfest Europa-Park

Halloween in het Europa-Park

In oktober en november is het hele park in halloweensfeer, inclusief 160.000 pompoenen die door het hele park verspreid zijn, een halloweenfestival, en een halloweenfeest.

Dat zorgt voor een gemütliche aankleding en ook voor een gezellige sfeer, maar ook voor een paar van de activiteiten waarvoor ik te soft ben. 😉

Halloween in het Europa-Park

Europa-Park, herfst

Een bezoek aan het Europa-Park voor dare devils

Als je dan toch de held wilt uithangen, dan weet ik nog wel wat voor je:

Horror Nights

Ook onderdeel van de halloweensferen: de Horror Nights. Deze vinden ’s avonds op een speciaal terrein náást het park plaats, en je koopt er ook een apart kaartje voor. Je vindt er hapjes en drankjes, live characters (de zogenaamde ‘live zombies’) en verschillende haunted houses.

Nu ging ik al naar het Oktoberfest, dus kon ik geen live horror night meemaken (jammer, jammer). In plaats daarvan kreeg ik ’s middags (dat wil zeggen: op klaarlichte dag) van het creatieve brein achter de Horror Nights, Bill McCoy, een VIP-rondleiding door twee van de haunted houses en de plek waar de zombies in de make-up werden gezet.

Reactie van een niet nader te noemen volwassen beer van een vent die een Horror Night live meemaakte:

“Verschrikkelijk. Doodeng.”

Ik geloof hem graag.

Het eerste haunted house, the Crypt, was er een met niet alleen ‘live zombies’, maar ook met ‘live spiders & insects’. Omdat we er overdag waren, waren de zombies er nog niet en hielden ook de spinnen zich schuil. Maar donker was het er wel, en dan voel je je al tamelijk hulpeloos. Afgaande op het verhaal van Bill over de special effects geloof ik ook stellig dat het maar beter was dat ik daar niet ’s nachts met een stel zombies rondliep… Dat gold ook voor het tweede huis dat ik bezocht, Nightmare, gebaseerd op het sprookje van de Nightgrabber.

Overigens deed het hele make-upverhaal me denken aan de sets van Lord of the Rings en het in de verf zetten van Orks. Dat was dus heel tof. Bovendien was daar ook gewoon de verlichting aan…

Achtbanen waar je u tegen zegt

Voor de liefhebber zijn er natuurlijk ook Hele Enge Achtbanen. Het grootste gevaarte in het park is de Silver Star, met 73 m hoog, en een geluidswandje op het hoogste punt, om de inwoners van Rust het gegil te besparen. Voor geen prijs dat ik me ertoe laat verleiden in zo’n ding te klauteren, maar het levert bij zonsondergang wel mooie plaatjes op:

Europa-Park bij Rust | foto door Jeremy Thompson

Dan is er nog de Blue Fire, waarin je in 2 seconden van 0 naar 130 km/h gelanceerd wordt. Ik bedank wederom heel vriendelijk. Iemand moet op de tassen letten, toch?

Europa-Park | foto door Jeremy Thompson

Dat waren ze nog niet allemaal, natuurlijk, er is bijvoorbeeld ook nog de Wodan Timburcoaster (van hout, niet over de kop, maar daarom niet minder heftig), maar zo heb je een idee.

Overnachten in het Europa-Park

Het voelt misschien als een beetje zonde van je tijd op een plek waar zo veel te doen is, maar je moet toch ergens bijkomen van alle indrukken. Gelukkig kun je op meerdere plekken fijn overnachten in het Europa-Park. Het Hotel Resort beschikt over een luxe camping en 5 hotels bij het Europa-Park, die alle op landenthema ingericht zijn (Spanje, Portugal, Italië, New England). Alle hotels zijn alle 4-star (superior).

Ik sliep in Erlebnishotel Bell Rock, geheel in New England-stijl.

Erlebnis Hotel Bell Rock Europa-Park

Even praktisch: een bezoek aan het Europa-Park

Het Europa Park ligt naast het gehuchtje Rust, in het diepe zuiden van Duitsland, in het Zwarte Woud. In het midden van nergens. Echt.

Je komt er als volgt:

Met ov:

  • Met de trein vanaf Freiburg of Karlsruhe naar Ringsheim (niet met je ogen knipperen, dan mis je het). Van daaruit rijd je met de bus in 10 minuten naar het park.
  • Vliegen doe je het best naar Stuttgart of Basel, vandaar kun je ofwel met trein/bus gaan (ik betaalde daarvoor vanuit Basel insgesamt € 68,20 retour), of via Europa Park een shuttlebus organiseren. Dat is prijzig (€ 99, enkele reis), maar als je met z’n vieren bent, maakt het weinig verschil met bus en trein.

Met de auto:
Over de A5, richting Basel (aangenomen dat je vanuit het noorden komt), afslag Rust. Europa Park legt dit zelf allemaal veel beter uit: Anreise.

Prijzen Europa-Park

Eén dag in het park kost voor kinderen € 49, voor volwassenen € 57. Combineer je je bezoek aan het Europa-Park met een vakantie in het Zwarte Woud, dan is de Schwarzwald Card een goede optie. Met deze kaart krijg je korting op allerlei bezienswaardigheden en activiteiten in de regio.

Een kamer in het Hotel Resort kost ongeveer € 200 per nacht (heel globaal genomen, het verschilt per hotel en per type kamer).

Vind je dat te duur, dan kun je ook vanaf € 20 per nacht terecht in het Camp Resort, waar je niet alleen luxe tenten vindt, maar ook huifkarren en blokhutten. Ik ben er rondgeleid, en kan je zeggen dat zelfs ik daar wel zou willen overnachten (en ik heb een hekel aan kamperen).

Als parkgast kun je ook gebruik maken van de wellness-faciliteiten van de hotels.

Europa-Park in Rust

Conclusie: moet jij ook het Europa-Park bezoeken?

Ik heb me boven verwachting goed vermaakt in Europa Park. Een pretparkfan ben ik ganz ehrlich helemaal niet, maar is in dit park veel aandacht in de details gestoken. Achter alles zit een verhaal en alles ziet er picobello uit. Het Europa-Park is ook enorm,  dus je ontdekt overal wel iets nieuws. Zelfs als je in geen enkele attractie wilt stappen, kun je jezelf prima bezighouden. In het hotel ben ik goed in de watten gelegd en in het wellness-gedeelte had ik me zéker nog veel langer kunnen amuseren. 

Het enige dat ik werkelijk voll-nervig vond waren de muziekjes die je werkelijk overal hoort, tot ’s avonds laat, ook op parkeerplaatsen, enz. Je hebt er geen last van als je wilt slapen of in de sauna wilt liggen, maar toch, op een gegeven moment zat mijn hoofd wel vol.

Het Europa-Park is, niet heel verrassend, voor kinderen een paradijs, maar met heel kleine kinderen zou ik het park niet bezoeken. Daarvoor is het te duur en hebben ze er te weinig aan (er is ook van alles voor kleintjes te doen, maar naar een grote speeltuin gaan kan thuis of elders in de omgeving ook, gratis).

Wanneer naar het Europa-Park?

Ik vond zelf de herfst een goed moment om het Europa-Park te bezoeken: niet te warm, niet te druk en herfstkleuren en pompoenen stemmen altijd vrolijk. Aan de Halloween-shows heeft het park ook echt veel aandacht besteed.

Psssst, nu ben ik natuurlijk best nieuwsgierig: ben jij, net als ik, eerder een Pantoffelheld, of stap je zonder met je ogen te knipperen in een Silver Star?

Powered by GetYourGuide

Heb je deze artikelen al gelezen?

5 reacties

Henriette 9 oktober 2014 - 09:01

Leuke post Fem!

Antwoorden
Fem 9 oktober 2014 - 11:04

Tnx, Henriëtte! 🙂

Antwoorden
Sheelagh 9 oktober 2014 - 13:32

Echt jammer dat je niet in de Silverstar gegaan bent, serieus een stuk beter te doen dan die Russische 🙂 De Abba show was geen aanrader, dus zwemmen is dan een goed idee!
Die foto van de mevrouw in roze dirndl, geniaal. Ik heb van haar een paar foto’s van de andere kant gemaakt. Helaas net geen actiefoto gemaakt toen ze besloot haar benen weer bij elkaar te doen toen er net iemand onderdoor liep 😀

Antwoorden
Fem 9 oktober 2014 - 14:04

Haha! Ik ben benieuwd naar die foto’s, ik heb haar alleen vanuit dit perspectief gezien. (ze had mijn plek op de bank ingenomen, heel snood). Jammer dat ik dat actiemoment gemist heb…

Antwoorden

Laat een reactie achter

Standort Hamburg is de enige Nederlandstalige blog die helemaal om Hamburg draait. Dé plek dus om tips te vinden voor je stedentrip Hamburg!

© 2012-2024 Standort Hamburg / femina docta. Alle rechten voorbehouden.  

Standort Hamburg gebruikt cookies om de site goed te laten draaien. OK Cookiebeleid