FAQ: alles dat je moet weten over kerst in Hamburg

Hamburg is dé kerststad van Duitsland. Nu vindt elke Duitse stad dat van zichzelf, maar in het geval van Hamburg zou het wel eens waar kunnen zijn.

In elk geval is kerst in Hamburg een hele belevenis vol gezellige kerstmarkten, vrolijke lichtjes, en zoete Glühwein.

Omdat een goede voorbereiding het halve werk is, heb ik hier de meest gestelde vragen over de advent en kerstperiode in Hamburg bij elkaar gezet. Uiteraard komt ook Silvester aan bod! Frohe Weihnachten!

FAQ kerstvakantie in Hamburg

Kerstmarkten

Kerstvakantie in Hamburg

Hamburg met kerst

Oud & nieuw

Ho ho ho FAQ: alles dat je moet weten over kerst in Hamburg

Kerstmarkten

Welke kerstmarkten zijn er en welke zijn het leukst?

Er zijn elk jaar meer dan 50 kerstmarkten in Hamburg, en elk jaar komt er wel eentje bij. Heel klein of heel groot, traditioneel of juist kinky, noem een thema en we hebben er een Weihnachtsmarkt voor.

Overzicht van de bekende en grotere kerstmarkten
Wil je alle bekende kerstmarkten bij elkaar zien en dan je keuze maken, bekijk dan het overzicht van de Hamburger kerstmarkten.

Kleine kerstmarkten in Hamburg
Houd je meer van kleinschalige kerstmarkten waar je veel uniek design vindt? Bekijk dan het overzicht met de alternatieve en kleine kerstmarkten.

7x Kerstsfeer proeven in Hamburg
Omdat dat misschien allemaal wat overweldigend is, heb ik ook een kerstmarktenwandeling geschreven die je langs 7 heel verschillende kerstmarkten leidt. Of ga mee met een kerstrondleiding.

10 gezelligste kerstmarkten in Noord-Duitsland
Voel je je avontuurlijk en wil je ook wel eens een kerstmarkt buiten Hamburg bekijken? Dan heb ik hier de 10 fijne kerstmarkten in Noord-Duitsland voor je klaarstaan.

Houd je nou helemáál niet van kerstmarkten, bekijk dan mijn overlevingstips voor het geval dat je toch onverhoopt op een kerstmarkt belandt 😉

Wanneer gaan de kerstmarkten open?

De meeste kerstmarkten openen hun (spreekwoordelijke) deuren in de laatste week van november, in de meeste gevallen tussen 23 en 27 november. De Winterdom begint altijd als eerste, in de eerste week van november.

Tot en met 23 december kun je overal kerstmarkten bezoeken. Een aantal blijft open tot 30 december, een enkele zelfs tot Driekoningen, maar deze zijn gesloten op 24 december, de kerstdagen en 1 januari. (Grofweg, een enkele kerstmarkt is bijv. tweede kerstdag wel open. Check zeker even de data!)

Alle data vind je in mijn kerstmarktenoverzicht. (Dit overzicht werk ik elk jaar bij zodra de data bekend zijn.)

Zijn er ook ná kerst nog kerstmarkten geopend?

Heb je na de kerstdagen nog geen genoeg van de lichtjes en Glühwein, dan niet getreurd! Deze kerstmarkten zijn nog open na kerst.

Hamburg met kerst: Glühwein op Santa Pauli

Op welke dag en hoe laat kan ik het beste naar een kerstmarkt gaan?

Dat hangt natuurlijk vooral af van wat je gezellig vindt. Over het algemeen kan het op vrijdag en zaterdag goed druk worden op de kerstmarkten, vooral ’s avonds.

Ik vind het op de kerstmarkt het gezelligst als het donker is, of op z’n minst begint te schemeren, dus vanaf een uur of vier ’s middags of de vroege avond. Dat is ook een goed moment om te gaan als je met de hele familie komt.

Kom je met kinderen, dan is het leuk om de Weißer Zauber aan de Alster/Jungfernstieg te bezoeken: daar worden ’s middags in de Märchenschiffe (‘sprookjesschepen’) sprookjes voorgelezen en koekjes gebakken. Ook de Weihnachtsparade (’s middags) die door de binnenstad loopt is leuk voor grote en kleine kinderen. (Zie ook hier het kerstmarktenoverzicht voor meer details.)

Glühwein Fahrplan Hamburg 2018: kerstsfeer in Hamburg, bereikbaar met het ov!

Zijn de kerstmarkten goed bereikbaar met het ov?

Ja, alle kerstmarkten zijn goed te bereiken met de bus of de U/S-Bahn. Hochbahn Hamburg publiceert elk jaar een speciaal ‘Glühwein-Fahrplan’ (zie hierboven), waarop je de grootste kerstmarkten direct naast een halte/station ziet liggen.

Waarom is mijn Glühwein € 1 tot € 2 duurder dan op de prijslijst staat?

Ha, ja, dat is de eerste keer even een verrassing… dat is het statiegeld, in het Duits Pfand.

Als je je beker weer inlevert als je weggaat, krijg je die € 1 of € 2 weer terug. Maar… eigenlijk zijn de bekers van de kerstmarkten collector’s items en is het traditie om ze te verzamelen. De meeste markten hebben elk jaar een andere beker.

Neem dus een plastic zakje mee als je een kerstig souvenir mee naar huis wilt nemen! (Want zo’n beker is leuk, maar als er Glühwein in gezeten heeft, wordt hij ganz schön kleverig.)

Tips voor op de kerstmarkt in Hamburg

Wat kan ik het beste aantrekken als ik naar een kerstmarkt ga?

Iets praktisch, zou ik zeggen: je bent buiten, en het grootste deel van de tijd zul je staan. Goede schoenen en warme kleren zijn dus handig. Beter trek je ook niet je allerbeste jas aan, want kerstmarktgeuren kunnen lang blijven hangen en poedersuiker en saus kunnen makkelijk op je jas waaien/vallen.

Zijn er wc’s op de kerstmarkten?

Ja, gelukkig zijn er op de meeste kerstmarkten van die wc-wagens. (Blaas ter grootte van een kikkererwt, I feel ya.) Gemiddeld betaal je daar € 0,50 om een plasje te plegen.

Is er onverhoopt geen wc aanwezig, dan is er altijd wel een café in de buurt waar je terecht kunt.

Advent in Hamburg

Kerstvakantie in Hamburg

Wat is er in de kerstvakantie te doen in Hamburg?

Er is zoveel te kiezen dat je eigenlijk een langere vakantie zou moeten hebben. Maar goed, je kunt niet alles hebben. Hier kun je een mooi begin maken: 9 tips voor de feestdagen in Hamburg.

Ook musea hebben in de kerstperiode vaak speciale tentoonstellingen, markten, activiteiten voor kinderen en kerstconcerten: kerst in het museum.

En wil je ook wel eens wat anders dan al die kerstigheid, bekijk dan deze tips: winter in Hamburg.

Hamburg met kerst: naar de kerstmarkt

Wat zijn handige hotels als ik een kersttrip naar Hamburg wil maken?

Kom je speciaal voor de kerstmarkten naar Hamburg, dan raad ik je een centraal gelegen hotel aan, zodat je in de buurt van verschillende kerstmarkten logeert:

Motel One am Michel en het Lindner Hotel am Michel liggen bijvoorbeeld op loopafstand van Santa Pauli, de Winterdom, en de St. Pauli Winter Garden, maar ook van de Weißer Zauber, de Rathausmarkt, en de Spitalerstraße/Mönckebergstraße/St. Petri Kirche en de kerstmarkt bij de Michel. Dat zijn een hoop kerstmarkten in één keer!

ibis Hotel Hamburg St. Pauli Messe is een prima budget hotel in St. Pauli: perfect voor de kerstmarkten van St. Pauli, maar ook niet ver van die in de Altstadt/Neustadt. In dezelfde straat zit ook SIDE Design Hotel.

Direct vanuit je kamer de kerstmarkt op rollen? Het luxe Steigenberger Hotel Hamburg ligt pal naast de kerstmarkt aan het Fleetinsel. Ook de kerstmarkten in de Altstadt en Neustadt liggen op loopafstand. Iets verder, maar nog steeds in de buurt zijn St. Pauli en HafenCity.

Bekijk voor meer hotelinspiratie mijn hoteltips.

Wanneer kan ik het beste mijn hotel boeken?

Hamburg is een populaire bestemming in de adventstijd. Wacht dus niet te lang met boeken, want hotels zijn snel volgeboekt en je wilt ook voorkomen dat je een vermogen moet neertellen voor je kamer.

September/oktober is een goede tijd om te boeken. Eerder = beter.

Hamburg met kerst: tradities

Hamburg met kerst

Is het aan te raden om tijdens de feestdagen in Hamburg te zijn?

Als je komt om lekker te wandelen, evt. te relaxen in het wellness centrum van je hotel, met een goed boek voor de open haard te zitten, dan ja. Veel musea zijn ook open, en als je goed plant, kun je ook zeker een mooi kerstdiner regelen.

Hamburg kan met kerst heel gezellig zijn, maar houd er rekening mee dat de winkels en kerstmarkten dicht zijn en dat de straten niet zo levendig zijn als normaal (om niet te zeggen uitgestorven op een dag als 24 december). Wil je de echte kerstsfeer in Hamburg beleven, dan kom je het beste in de adventstijd.

Wil je op Heiligabend of met de kerstdagen een kerkdienst bijwonen, bekijk dan hier het kerstprogramma van de 5 belangrijkste kerken in Hamburg: Gottesdienste zu Weihnachten.

Hoe rijdt het openbaar vervoer tijdens de feestdagen?

Het ov is in Hamburg tijdens de feestdagen prima geregeld: er is wel een aangepaste dienstregeling, maar je kunt altijd van A naar B. Ook in de nieuwjaarsnacht kun je de hele nacht met het ov reizen.

Kerst

  • Op 24 december rijden de U- en S-Bahn alsof het een zondag is. De U3, die normaal alle 5 minuten rijdt, rijdt vanaf ongeveer 14.30 nog alle 10 minuten. Vanaf 18 u rijden de U- en S-Bahn in het centrum alle 20 minuten. Ook de bussen doen alsof het zondag is.
  • Op 25 en 26 december geldt het Fahrplan voor zon- en feestdagen.

Silvester en nieuwjaarsdag

  • Op 31 december doen bussen en U/S-Bahnen ook alsof het zondag is. ’s Nachts ligt het verkeer niet stil: tot ongeveer 02.15 rijdt de Bahn elke 10 minuten, daarna alle 20 minuten. Normaal gesproken rijden sommige lijnen ’s nachts niet helemaal naar hun eindpunt of een andere beperkte route, dat is in de nieuwjaarsnacht niet zo. Bovendien zijn er ook extra bussen. Bussen pauzeren rond middernacht ongeveer een uur.
  • Op nieuwjaarsdag doet het openbaar vervoer, je raadt het al, alsof het zondag is.

Actuele vertrektijden en wijzigingen vind je onder ‘aktuelle Meldungen’ op hvv.de. Check op de dag zelf altijd even hoe laat de bus/Bahn rijdt, zodat je altijd weer terug kunt naar je hotel.

Alle tips voor Hamburg met kerst

Zijn winkels en restaurants geopend tijdens de feestdagen?

De aangepaste openingstijden van winkels en restaurants kun je met een beetje planning prima omzeilen en dan heb je een topvakantie:

Winkels – de winkels gaan op 24 december (Heiligabend) om 14 u dicht en zijn op 25 en 26 december gesloten. Ook op 1 januari zijn de winkels dicht. Een uitzondering is de Edeka op het Hauptbahnhof (een soort Albert Heijn to go), dus als je dringend een pak koekjes nodig hebt, kun je daar terecht.

Kerstmarkten – de meeste kerstmarkten houden er de 23e december mee op, een aantal op de 30e, en een enkele kerstmarkt gaat zelfs door tot Driekoningen. Op Heiligabend, de beide kerstdagen en op 1 januari zijn deze markten echter gesloten.

Musea en bioscopen – musea zijn over het algemeen open tijdens de kerstdagen. Op 24 december en op 1 januari zijn de meeste musea echter gesloten. Ook bioscopen zijn dicht op de 24e, maar vertonen wel films op eerste en tweede kerstdag. In de grotere bioscopen kun je op 1 januari terecht.

Restaurants – voor restaurants valt lastig een richtlijn te geven. Veel is wel open, veel ook niet. Wil je per se op een bepaalde plek eten (bekijk voor inspiratie mijn restauranttips, check dan tijdig de website, en reserveer vooral even (zeker voor een kerstdiner).  Houd er rekening mee dat ook de restaurants die op 24 december wél open zijn vaak om 21 u sluiten.

Traditie met oud & nieuw: Dinner for One

Oud en nieuw

Waar kun je vuurwerk kijken in Hamburg?

Hamburg luidt het nieuwe jaar luid knallend in, en boven de haven is dat een spectaculair gezicht. De leukste plekken om vuurwerk te kijken verzamelde ik in deze blog: oud & nieuw in Hamburg.

Wat zijn typische Duitse/Hamburgse tradities met oudjaar?

Oudjaarsavond is voor mij vooral de gelegenheid om ongegeneerd veel kaas te eten: op Silvesterabend eet je namelijk Raclette. Of je het traditioneel doet, met een doormidden gesneden ronde kaas, die je laat smelten en waar je dan steeds iets van af schraapt, of met een gourmetstel en plakjes Raclettekäse, dat maakt niet uit. Hauptsache es gibt Käse. Viel Käse!

Onder het genot van een glas Sekt is het dan tijd om na te denken over de toekomst: Bleigießen. Je verhit op een lepeltje boven een kaarsje een Bleifiguurtje, waardoor het smelt. Dit ziet er een beetje uit alsof je aan de drugs bent, maar dat mag de pret niet drukken. Wanneer je tinnen poppetje gesmolten is, smijt je het met lepeltje en al in een bak met koud water. Het gesmolten Bleifiguurtje zal nu een vorm aannemen die voorspelt wat het nieuwe jaar je gaat brengen.

Het Bleigießpakket dat je gekocht hebt komt overigens met een interpretatieve handleiding. Google wil ook nog wel eens uitkomst bieden als je Bleifiguurtje een wat onduidelijke vorm aangenomen heeft (wat tot nu toe bij mij altijd het geval was ;)).

Zorg wel dat je op tijd klaar bent met het voorspellen van de toekomst om de tv aan te zetten en Dinner for One te kijken!

Kerst en oudjaar in Hamburg

Wat zijn de leukste Silvesterpartys in Hamburg?

Wil je het nieuwe jaar feestend begroeten, dan is het feestje in Hamburg. Er zijn zelfs heel veel feestjes in Hamburg. Vanaf het water, met uitzicht op het water, gewoon in een gezellige kroeg of juist heel sjiek op een all-inclusive feest: alles kan.

Een aantal suggesties verzamelde ik in mijn blog over oud & nieuw in Hamburg.

silvesterhamburg.de geeft een overzicht van de grote all-inclusive feesten. Houd er rekening mee dat deze feesten vaak een stevig prijskaartje hebben en bovendien snel uitverkocht zijn.

Op hamburg.de/silvesterparty vind je een (niet volledig) overzicht van kroegen en clubs die Silvesterparty’s organiseren.

Heb je zin om buiten Hamburg het nieuwe jaar te vieren? Wat dacht je van oud en nieuw aan de Duitse kust?

Vast hele fijne feestdagen gewenst en een Guten Rutsch!

Alles over kerst en oudjaar in Hamburg