Home Ontdek Hamburg Fietsen in Duitsland: regels en routes

Fietsen in Duitsland: regels en routes

door Fem
Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Het is volop lente en als Hollander wil je dan toch het liefst op de fiets springen. Snap ik helemaal! Voor je het weet ben je bij de Duitse grens. Wat nu? Fietsen in Duitsland, is dat een goed idee? Ja! Doorkarren, dus! Op veel, zo niet de meeste plekken is het prima fietsen in Duitsland. Bovendien ligt Duitsland vol prachtige fietsroutes.

Bekijk mijn tips en fiets veilig door Duitsland!

Is fietsen in Duitsland veilig?

In het algemeen: ja, fietsen in Duitsland is veilig. Er worden overal steeds meer fietspaden aangelegd, en automobilisten raken steeds meer gewend aan tweewielers op de weg. Maar… pas wel extra goed op. Je bent waarschijnlijk in een stad die je nog niet zo goed kent en doet een hoop indrukken op, waardoor je zomaar afgeleid kan zijn.

Daarom raad ik je aan:

  • Spring als je een stad echt nog niet kent niet op dag 1 al op de fiets, maar probeer eerst te voet en met het ov een beetje een indruk van de stad te krijgen.
  • Ga met een fietsrondleiding mee, bijvoorbeeld van Baja Bikes. Je gids weet de weg en zorgt dat je veilig de stad kunt ontdekken.
  • Ga je zelf fietsen, doe dat dan als je een wat rustigere wijk of een natuurgebied wilt opzoeken. In Hamburg kun je bijvoorbeeld 15 kilometer vrijwel autovrij langs de Elbe fietsen, of de Alsterradwanderweg nemen naar de bron van de Elbe.
  • Fiets niet alsof je thuis bent en houd je aan alle regels.
  • En zet toch maar een helm op.

Is een fietshelm in Duitsland verplicht?

Nee, een fietshelm is in Duitsland niet verplicht. Als je je tenminste verplaatst op een gewone fiets of een elektrische fiets die niet harder gaat dan 25 km/u. Ga je met een racefiets, mountainbike, of speed pedelec op pad, dan moet je wel een helm op.

Hoewel een helm op de fiets niet verplicht is, wordt het wel aangeraden, en veel Duitsers volgen dit advies op. Ook voor kinderen geldt er geen helmplicht, maar vrijwel alle kindjes op de fiets dragen er wel een.

Fietsen in Duitsland: waar je op moet letten

Verkeersregels voor fietsers in Duitsland

  • Bagagedrager – even bij iemand achterop springen? Doe maar niet. Het is verboden om personen op je bagagedrager te vervoeren.
  • Kinderzitjes – kinders mag je achterop en voorop je fiets vervoeren, maar alleen in een vast kinderzitje.
  • Aanhangers en bakfietsen – zijn toegestaan, zolang ze van goed licht voorzien zijn. In de aanhanger mogen kinderen zitten, maar alleen in een kinderzitje. Dit geldt ook voor bakfietsen waar je kinderen in wilt zetten.
  • Alcohol – je mag niet fietsen als je alcoholpromillage boven de 0,3 is. Word je aangehouden met een slok op, dan kun je ook je (auto)rijbewijs kwijtraken.
  • Bellen – bellen tijdens het fietsen is niet toegestaan, tenzij je dat handsfree doet.
  • Naast elkaar fietsen – Je mag alleen naast elkaar fietsen als het fietspad van de weg gescheiden is en alleen als je andere weggebruikers niet in de weg rijdt. (Tip: je wilt ook echt niet naast elkaar fietsen als er auto’s langs je zoeven.)
  • Geen fietspad? – is er geen fietspad (kan zomaar gebeuren), dan mag je op de weg fietsen.  (Uiteraard niet op de snelweg.)
  • Verplichte fietspaden – op sommige plekken moet je op het fietspad rijden. Dit is aangegeven met het bekende blauwe bord met de witte fiets.
  • Combipaden – op paden waar zich zowel fietsen als voetgangers bewegen moet iedereen op z’n eigen helft blijven. Is er geen apart fietsgedeelte, rijd dan extra voorzichtig om geen voetgangers van hun sokken te rijden.
  • Op een Fahrradstraße of in een fietserszone mogen dan weer alleen fietsers rijden. Soms zijn daar uitzonderingen op, zie verkeersbord. In dat geval mogen de wel uitgezonderde voertuigen fietsers niet inhalen of hinderen en is de maximumsnelheid 30 km/u.

Fietsen in Duitsland met kinderen

  • Kinderen tot 8 jaar moeten in de stad altijd op de stoep rijden.
  • Een volwassene die met een kind onder de 8 op pad is, mag samen met het kind op de stoep rijden.
  • Kinderen van 8-10 jaar mogen zelf kiezen of ze op de stoep of het fietspad rijden (of op straat, als er geen fietspad is).
  • Ook al rijden er kinderen (en ouders) op de stoep, voetgangers hebben hier voorrang. Spoiler: de meeste kinderen rijden als maniakken en ouders corrigeren ze niet, maar proberen in plaats daarvan al bellend de voetganger te verjagen.
  • Kinderen tot 8 jaar moeten afstappen om een weg over te steken.
  • Tip: ik zou in een vreemde stad alleen met kinderen gaan fietsen als je echt alleen buiten het centrum, op hele rustige plekken gaat rijden, of als ze in een zitje achterop kunnen.

Eisen waaraan je fiets in Duitsland moet voldoen

  • Rem: je fiets moet een onafhankelijk werkende voorrem en achterrem hebben. Een fiets met alleen een terugtraprem is dus niet genoeg.
  • Licht: je fiets heeft zowel een voorlamp (wit licht) als achterlamp (rood licht) nodig. Je licht mag niet knipperen. Officieel zijn losse lampjes niet toegestaan.
  • Reflectoren: aan de voorkant (wit) en aan de achterkant (rood). 
  • Bel: Je fiets heeft een werkende fietsbel nodig.
  • Slot: dit is niet verplicht, maar wel noodzakelijk – je hebt een stevig slot nodig waarmee je je fiets ergens aan vast kunt maken.

Tip →  hier kun je alle regels nog eens nalezen bij de ADAC (Duits)

Een fiets huren in Duitsland

Huur je fiets bij je hotel, de lokale VVV of een fietsverhuurbedrijf. Fietsverhuurbedrijven hebben gewoonlijk ook een helm voor je, en sommige organiseren ook fietstochten met een gids. Omgekeerd geldt ook dat je voor een fietstocht met een gids bij een toeraanbieder meestal geen eigen fiets hoeft mee te brengen.

Tip: check of je bestemming een stadsfietsensysteem heeft, dat is een goedkope en makkelijke manier om een fijne fiets te huren. In Hamburg heb je bijvoorbeeld Stadtrad en veel andere steden, o.a. Berlijn, Keulen en Hannover hebben Nextbike.

De mooiste fietsroutes in Duitsland

Duitsland barst van de prachtige fietsroutes, zowel korte routes door steden als serieuze langeafstandsroutes.

Fietroutes in en om Duitse steden:

Zelf je routes samenstellen? Geht doch:

Liever met een gids op pad? Ook geen enkel probleem. Met deze fietsrondleidingen ontdek je alle ins en outs van de leukste Duitse steden.

Fietsen in Duitsland: regels en routes | Standort Hamburg

Heb je deze artikelen al gelezen?

2 reacties

Anita 8 april 2023 - 10:34

Hoi Fem,
Je schrikt als Nederlandse fietser toch wel even als het fietspad ineens ophoudt en je verder moet rijden op een weg waar auto’s 100 mogen rijden.

Antwoorden
Fem 10 april 2023 - 18:33

Dat zeker!

Antwoorden

Laat een reactie achter

Standort Hamburg is de enige Nederlandstalige blog die helemaal om Hamburg draait. Dé plek dus om tips te vinden voor je stedentrip Hamburg!

© 2012-2024 Standort Hamburg / femina docta. Alle rechten voorbehouden.  

Standort Hamburg gebruikt cookies om de site goed te laten draaien. OK Cookiebeleid