Home Emigratie Fietspaden in Hamburg – en de dingen daarop

Fietspaden in Hamburg – en de dingen daarop

door Fem
Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Ik verplaats me graag op de fiets, en gelukkig is Hamburg daar ook heel geschikt voor.

Maar de fietspaden in Hamburg, daar moeten we het toch even over hebben. Soms hebben die namelijk een beetje een gebruiksaanwijzing. Hierbij een korte handleiding voor als je plots met een Hamburgs fietspad geconfronteerd wordt en je niet zeker bent wat je moet doen.

1. Zoek het fietspad

We hebben ze absoluut, van die fancy fietspaden, zoals hieronder in Winterhude, of sinds kort bij de Neuer Pferdemarkt/Neuer Kamp/Feldstraße. En zo komt de stad steeds meer tot het besef dat fietspaden cool zijn en komen er steeds meer nieuwe, duidelijk aangegeven Fahrradwege.

Maar het gebeurt ook nog vaak genoeg dat het niet duidelijk is of je ergens mag fietsen, of er überhaupt een fietspad is, en zo ja, waar zich dat fietspad bevindt.

Fancy fietspad in Winterhude, compleet met eigen stoplicht:

M20160707120635_Standort Hamburg_Fietspaden in Hamburg

Hieronder volgen enkele voorbeelden van fietspaden in Hamburg die je misschien niet onmiddellijk als zodanig herkend zou hebben.

Minder fancy fietspad in Winterhude:

M20160707121028_Standort Hamburg_Fietspaden in Hamburg

Dit gebeurt heel vaak, dat je denkt ‘wat een geinig gekleurde strook stoep’. Negen van de tien keer blijkt dat dan geen decoratie, maar een fietspad. Dat bij voorkeur ook gewoon door een bushalte heen loopt. Of door een boom, want waarom ook niet.

Hier in Ottensen:

P1070573_Standort Hamburg_fietspaden in Hamburg

In de categorie ‘samen eerlijk delen’ delen voetgangers en fietsers ook vaak een pad. Soms is het gewoon een voetpad, maar staat er een bordje ‘Fahrräder frei’. Dat klinkt heel sympathiek, maar betekent eigenlijk eerder ‘vogelvrij’: je mag op het voetpad, maar voetgangers vinden dat (terecht) niet tof.

Fietspaden in Hamburg

Op de foto hieronder (Eppendorfer Weg) heb ik voor het gemak even met een pijl gemarkeerd waar het fietspad is, want je zou het zomaar kunnen missen.

M20160723 144753_Standort Hamburg_Fietspaden in Hamburg

Die mooie brede strook? Dat is het voetpad. Die rare richel. Dat is het fietspad. Er staan inderdaad prullenbakken pontificaal op het fietspad. Dat brengt me bij het volgende punt:

2. Omzeil de obstakels op het fietspad

Prullenbakken, auto’s, hekjes, bejaarden, veel fietspaden zijn bezaaid met al dan niet permanente obstakels.

Zoals hieronder: een prullenbak, een auto, en mogelijk springen er ook nog senioren uit de bosjes…

M20160707120816_Standort Hamburg_Fietspaden in Hamburg

3. Zoek opnieuw het fietspad

Heb je ergens met succes een fietspad gelokaliseerd, dan wil dat helaas niet zeggen dat dat fietspad ook braaf blijft liggen. Fietspaden houden soms midden op de weg op, zonder je te vertellen of je nu ook ergens anders moet gaan fietsen. (Max-Brauer-Allee in Altona, ik kijk jou nu aan.)

Of je rijdt ergens op de weg in de vaste overtuiging dat er geen fietspad in de wijde omtrek te bekennen is om opeens, spontaan en geheel uit het niets een pad te zien opdoemen (Beim Schlump, Eimsbüttel).

Het schijnt dat het mysterie van de verdwijnende en verschijnende fietspaden vaak te maken heeft met slechte afspraken tussen wijken en stadsdelen. Dat verklaart echter niet dat dit ook vaak voorkomt op plekken waar van een grens geen sprake is.

M20160727133555_Standort Hamburg_Fietspaden in Hamburg

Misschien kan ik materiaal aandragen voor het theorie-examen in Hamburg… (Ja, ook op onderstaande foto is een fietspad te zien, echt!)

M20160802153720_Standort Hamburg_Fietspaden in Hamburg

4. Voel je een echte Hamburger op de fiets

Vraag je je gefrustreerd af waar je in hemelsnaam wel en niet mag fietsen hier? (Denk aan geheven vuisten, rollende ogen.) Gefeliciteerd, je bent hard op weg een echte Hamburger te worden. 🙂

Hamburgers winden zich graag op over de staat van hun fietspaden, zie bijvoorbeeld:

Die 11 beschissenste Orte zum Radfahren bij Mit Vergnügen Hamburg en niet te vergeten
Things on Bikelanes, de blog waar alle obstakels op fietspaden in Hamburg worden geregistreerd (en waarvoor je ook zelf inzendingen kunt sturen).

5. Navigeer de fietspaden in Hamburg als een pro

Voor je denkt ‘fietsen in Hamburg, daar ga ik mooi niet aan beginnen’: Hamburg is echt goed te doen met de fiets, zelfs ook erg mooi om met de fiets te bedwingen. De meeste fietspaden in Hamburg zijn voor de ervaren fietser – in in die categorie valt echt elke Nederlander – echt prima. Check hier de regels en je kunt veilig fietsen in Hamburg en heel Duitsland.

Bekijk voor mooie routes en plekken waar je een fiets kunt huren hier mijn tips: Fietsen in Hamburg.

Waar mag/moet je fietsen?

  • De meeste drukkere wegen hebben (een soort) fietspaden. Als onduidelijk is waar het fietspad heen gegaan is, er geen fietspad is, of je gewoon niet weet of je ergens mag fietsen kun je uitwijken naar de stoep. Hamburgers zelf doen het ook en het verkleint in elk geval de kans dat je van de sokken gereden wordt.
  • Officieel moeten kinderen tot 8 jaar op de stoep rijden, mógen kinderen tot 10 jaar op de stoep en hoort iedereen ouder dan 10 jaar op de weg, of op het fietspad. Op de Fietspaden in Hamburg_Standort Hamburg

Waar ga je beter echt niet fietsen?

  • Er is één weg waar ik je in elk geval zou afrijden te fietsen: de Elbchaussee. De auto’s rijden hier maniakaal hard en zijn niet gewend aan fietsers. Er is aan beide kanten van de weg een voetpadstrook, en er wordt wel op gefietst, maar het is erg smal. Ik heb altijd het gevoel te moeten kiezen tussen platgereden worden of zelf een voetganger omver te rijden… Wil je vanuit St. Pauli/Altona naar Blankenese of de Falkensteiner Ufer fietsen, fiets dan zo dicht mogelijk langs de Elbe. (Dat kan de gehele route, en dat is ook de mooiste route!) Wil je vanuit Altona naar het Jenisch-Park, rijd dan via de Klein Flottbeker Weg, daar is het wat rustiger. Wil je de vaak waanzinnige huizen aan de Elbchaussee bekijken, ga dan te voet.
  • Voor meer over verkeersveiligheid op fietspaden, zie hamburg.de/eigene-radwege (incl. lijst van straten waar je verplicht bent fietspaden te gebruiken – ik verzin het niet).
  • Bekijk hier de regels voor fietsen in Duitsland.

Je hebt er een vergrootglas voor nodig, maar deze jongeman had fietsjes op zijn sokken en dat vond ik überschattig. Toen ik genoeg moed verzameld had om te vragen of ik een betere foto van zijn sokken mocht maken sprong natuurlijk het licht op groen…

**Update 2022: Hamburg is bezig de Veloroute uit te breiden. Zelfs op de Elbchaussee schijnt aan een fietspad geklust te worden. Voor nu betekent het: Baustellen, maar er is goede hoop dat we over een tijdje op nog veel meer plekken relaxed kunnen rondkarren op twee wielen.

M2016072 145147_Standort Hamburg_Fietspaden in Hamburg

Op naar Hamburg!

Kom je een kijkje nemen in Hamburg, dan helpt deze pagina je op weg om je reis te plannen. Met de trein ben je er zo! Wil je zelf op de fiets springen, lees dan hier alles over fietsen in Hamburg.

Bekijk ook deze artikelen voor nog meer inspiratie:

Heb je deze artikelen al gelezen?

8 reacties

Sabine 3 augustus 2016 - 20:30

Haha prachtig die grote onduidelijkheid 😉 Zeker voor een Nederlander. Die sokken maken het helemaal af 😀

Antwoorden
Fem 4 augustus 2016 - 09:18

Die sokken maakten een best gefrustreerd fietstochtje helemaal goed. Jammer dat ze er zodra het licht op groen sprong vandoor sprintten…

Antwoorden
Melle 4 augustus 2016 - 08:37

Wat een geweldige post en goede tips! De foto’s zijn echt geweldig 🙂 Het doet me ontzettend denken aan dit filmpje van Casey (https://youtu.be/bzE-IMaegzQ).

Antwoorden
Fem 4 augustus 2016 - 09:19

Hahaha, dat filmpje is briljant! Het zou hier ook gemaakt kunnen worden (maar ik ben een watje… ;)). Hij onderstreept de Alltagswahnsinn geheel 🙂

Antwoorden
Liesbeth 5 augustus 2019 - 20:16

Mooie blog, ook de herziene versie! Ik blijf me ergeren aan die lui die (met helm op) op de stoep fietsen – vooral aan de vele volwassenen😕
Schrijf je ook een keer wat over MOIA? Vind ik een mooie dienst.

Antwoorden
Fem 5 augustus 2019 - 20:25

Ha Liesbeth, dankeschön! Heb je zelf al ervaring met Moia? Ik zie ze wel rondrijden, maar ik zie nog niet echt veel Moias met passagiers. Ik duik er eens in!

Antwoorden
Angelique 10 augustus 2016 - 13:59

Door toeval heb ik je blog gevonden. Voor mijn studie schrijf ik namelijk een artikel over fietsen in Berlijn. Zelf woon ik sinds 2005 in Berlijn en fiets natuurlijk ook erg graag. De situaties die je beschrijft komen me erg bekend voor, de “gebruiksaanwijzing” die je voor Hamburg hebt geschreven, kunnen we in Berlijn ook toepassen :p

Antwoorden
Fem 11 augustus 2016 - 20:35

Ha, leuk! Ik heb in 2007 door Berlijn gefietst, nog zonder Google Maps, met onduidelijk toeristenkaartje en reed toen ook gewoon naar plekken die niet op dat kaartje stonden (nu niet echt meer denkbaar, eigenlijk). Ik vond het soms nog best een avontuur daar in Berlijn! Dat is dus nog niet echt veranderd…

Antwoorden

Laat een reactie achter

Standort Hamburg is de enige Nederlandstalige blog die helemaal om Hamburg draait. Dé plek dus om tips te vinden voor je stedentrip Hamburg!

© 2012-2024 Standort Hamburg / femina docta. Alle rechten voorbehouden.  

Standort Hamburg gebruikt cookies om de site goed te laten draaien. OK Cookiebeleid