Stel, je hebt een fiets en je hebt zomervakantie. Wat ga je dan doen… op fietsvakantie door Noord-Duitsland! Dat zou in elk geval mijn voorstel zijn. Noord-Duitsland is voorzien van een uitstekend netwerk aan fietspaden en mooie fietsroutes, en er zijn fraaie landschappen, historische steden en charmante dorpjes te ontdekken. Vandaag bekijken we dus de vijf mooiste fietsroutes in Noord-Duitsland, en plannen daarna meteen de zomervakantie.
Of je nu langs de kustlijn van de Oostzee fietst, of de charmante stadjes van Schleswig-Holstein bezoekt, op elke route is genoeg te beleven. Van weidse uitzichten en uitgestrekte velden tot de historische gebouwen en gezellige steden, deze Noord-Duitse fietsroutes hebben het. Heb je weinig tijd? Ook geen probleem, alle routes zijn opgedeeld in etappes, dus je kunt ook gewoon kiezen voor een kortere fietstocht. Also, haal je stalen ros uit de schuur, zet je helm op (ja, doe maar wel), vul je waterfles en karren maar!
Fietsroutes in Noord-Duitsland: zo vind je de weg
Je fiets is er klaar voor, jij bent er klaar voor om de mooiste fietsroutes in Noord-Duitsland wilt gaan rijden. Nu de route nog uitstippelen! Gelukkig zijn alle routes bewegwijzerd met handige bordjes. Alle fietsroutes hebben ook een eigen website met de precieze route, interactieve kaarten, GPS-gegevens die je kunt downloaden en nog veel meer tips.
Alle routes zijn bovendien opgedeeld in meerdere langere en kortere etappes, zodat je zelf kunt kijken of je een stuk van de route gaat fietsen vanuit je vakantiebestemming, of er een meerdaags avontuur van maakt waarin je de hele route fietst.
Elbe-Radweg
We beginnen, uiteraard, bij de fietsroute aan de Elbe, want dan kom je vanzelf bij Hamburg uit, en wie wil dat nu niet. Van de bron van de Elbe in het Reuzengebergte in Tsjechië tot aan de monding in de Noordzee telt de Elbe ruim 1.100 kilometer, en zelfs meer dan 1.200 kilometer aan fietsroute. Dat is misschien wat optimistisch voor de zomervakantie, dus laten we ons even concentreren op dat deel van de fietsroute dat in Noord-Duitsland ligt. Dit deel van de route begint in Dresden en volgt de loop van de Elbe naar de Hamburg.
Onderweg kun je je eindeloos vergapen aan de Elbe, en leuke stadjes als Meißen en Torgau bezoeken. Misschien waag je je wel aan een kampeervakantie aan de Elbe!
Plekken om onderweg te stoppen langs de Elbe-Radweg
- Dresden: De vakantie begint al goed, want Dresden is een bijzonder boeiende stad. Duik zeker ook even het creatieve Dresden-Neustadt in.
- Meißen: Meißen is de thuisbasis van het beroemde Meissener porselein. Wandel door de middeleeuwse straten en neem ook een kijkje bij het de Albrechtsburcht en de Russische begraafplaats.
- Wittenberg: In Wittenberg kun je de geboorteplaats van de Reformatie verkennen, waar Maarten Luther zijn beroemde 95 stellingen spijkerde. Om Luther kun je hier zeker niet heen (ik bedoel maar, de stad heet eigenlijk zelfs ‘Lutherstadt Wittenberg’…), maar er is meer. Bijvoorbeeld fijne architectuur, de Schlosskirche en de Luthergarten. Heb je meer zin in een museum dan tip ik je Science Center Futurea (interactief wetenschapsmuseum) en het Haus der Geschichte (museum over het leven van alledag in de 20e eeuw).
- Tangermünde: Tangermünde is met zijn goed bewaarde middeleeuwse stadsmuren, vakwerkhuizen een walhalla voor architectuurfans.
➤ Hier vind je de route en meer info: Elbe-Radweg.
➤ En hier heb je een handige gids voor deze fietsroute: Bikeline Elbe Radwanderweg
Ostseeküsten-Radweg
De Oostzeekust Radweg strekt zich, je voelt hem al aankomen, langs de kustlijn van de Oostzee, van Flensburg in het westen tot Ahlbeck in het oosten. Ofwel: ruim 400 kilometer de prachtigste zeezichten, vissersdorpjes (steden) en stranden. Onderweg passeer je historische steden zoals Lübeck, Rostock en Stralsund.
Plekken om onderweg te stoppen langs de Ostseeküsten-Radweg
- Flensburg: Flensburg is een charmante stad aan de Duits-Deense grens met een rijke maritieme geschiedenis en een gezellig oud stadscentrum vol met historische gebouwen, steegjes en een sfeervolle haven waar je even kunt uitrusten of je juist kunt voorbereiden op je reis. (En even bij een van mijn Lieblingskommissaren langs, John Benthien. Goed, hij bestaat niet, maar je kunt wel fijne Regionalkrimis over hem lezen… Ik geef het je maar even mee.)
- Eckenförde: We fietsen verder naar Eckernförde. Dit is een goede plek om wat langer te blijven hangen en te relaxen met de ingrediënten: fraaie Altstadt, strand en even zo fraaie uitzichten op de haven en het water.
- Kieler Bucht: In de Kieler Bucht vind je meteen meerdere interessante plekken, zoals het kunstenaarsmuseum in Heikendorf, de onderzeeër in Laboe en de haven van Kiel. Fehmarn is een eilandje, maar je kunt er gewoon naartoe fietsen om te genieten van de bijzondere natuur van het eiland. Bezoek hier het aquarium en het NABU-watervogelreservaat.
- Lübeck: Lübeck is niet alleen een leuk stadje dat uitpuilt van het UNESCO-Werelderfgoed, je kunt er ook meteen aanhaken op de volgende fietsroute, de Alte Salzstraße, als je het wel gezien hebt aan de kust.
- Stralsund: Stralsund was een van de eerste leden van de Hanze en de tijd lijkt hier stil te hebben gestaan. Veel van de baksteengotiek staat in deze stad aan de Oostzee nog overeind. Het hele centrum staat dan ook op de UNESCO-werelderfgoedlijst. Belangrijke monumenten zijn de Marienkirche, het Rathaus, de Nikolaikirche en het Katharinenkloster. Tip: bekijk ook de werelderfgoedtentoonstelling in Stralsund.
- Ahlbeck: Aan het einde van de route wacht de badplaats Ahlbeck op je, met zijn charmante historische pier en de rustige, uitgestrekte stranden.
➤ Hier vind je de route en meer info: Ostseeküsten Radweg
Alte Salzstraße
De Alte Salzstraße, is een historische handelsroute die vroeger werd gebruikt voor het transporteren van zout van Lüneburg naar Lübeck. Tegenwoordig is het een populaire fietsroute van een slordige 90 kilometer. Stap dus terug in de tijd en trap langs de oevers van de Ilmenau en de Trave.
Plekken om onderweg te stoppen langs de Alte Salzstraße
- Travemünde: Travemünde is de perfecte bestemming voor een ontspannen strandvakantie aan de Oostzee, met zijn charmante vuurtoren en promenade.
- Lübeck: Lübeck, we waren er op de vorige route al even, staat bekend om zijn rijke geschiedenis als Hanzestad en zijn prachtige middeleeuwse architectuur, zoals de Holstentor en de oude binnenstad, die hun plek op de Werelderfgoedlijst zeker verdiend hebben. Hier heb ik meer dan 20 tips voor Lübeck voor je. Lübeck is trouwens ook in de herfst een leuke bestemming!
- Mölln: Mölln is klein maar fijn: sfeervol en met veel water om je heen. Dit stadje zou ook de laatste rustplaats van de schelm* Tijl Uilenspiegel, dus hem kom je geheid tegen als je langskomt.
(*Schelm, een woord dat vaker gebruikt zou moeten worden…) - Lauenburg an der Elbe: “Een beetje zoals Lüneburg, maar dan in het klein”, zei mijn vriendin P over Lauenburg an der Elbe. Dat klopt aardig. Een charmant stadje wacht op je, en een Fürstengarten. En als je langs de Elbe loopt/fietst, beland je uiteindelijk vanzelf in een natuurgebied: Naturschutzgebiet Hohes Elbufer.
- Lüneburg: Gesproken over Lüneburg, daar moet je ook niet aan voorbij fietsen. Bekijk hier de bezienswaardigheden in Lüneburg.
➤ Hier vind je de route en meer info: Alte Salzstraße
Weser-Radweg
De Weser-Radweg volgt de loop van de Weser van de bron in het Teutoburger Wald tot aan de monding in de Noordzee bij Cuxhaven. Deze fietsroute meet zo’n 520 kilometer en wordt gezien als een van de mooiste fietsroutes in Noord-Duitsland. Hij voert je langs o.a. het kasteel van Hamelen, en de steden Minden en Bremen. Naast de hoofdroute is er ook een alternatieve route.
Plekken om onderweg te stoppen langs de Weser-Radweg
- Teutoburger Wald: De drie mooiste etappes van de fietsroute lopen door het Teutoburger Wald. Dit gebied heeft alles: dichte bossen, glooiende heuvels en fijne wandel- en fietsroutes. Daarnaast vind je er historische bezienswaardigheden zoals het Hermannsdenkmal en de imposante Externsteine.
- Stedentrip Bremen: Een trip Bremen kun je ook zonder enig bedenken op je lijstje zetten. Het is een gezellige stad vol leuke straatjes, interessante musea en niet te vergeten UNESCO-erfgoed. Bekijk hier mijn tips voor een stedentrip Bremen.
- Wereldreis in één dag: Übersee-Museum: Regenachtige dag, of zin om even verder te reizen dan Duitsland? Op naar het Übersee-Museum in Bremen. In het Übersee reis je door verschillende culturen en natuurgebieden, van Afrika tot Azië, met indrukwekkende en interactieve tentoonstellingen. Als je het mij vraagt absoluut een van de leukste musea in Duitsland!
- Minden: Minden is bekend om zijn historische oude stad en het indrukwekkende waterkruispunt, waar het Mittellandkanal de Weser kruist via een aquaduct. De geschiedenis van de stad maakt zich kenbaar door de mooie vakwerkhuizen en de Dom van Minden.
➤ Hier vind je de route en meer info: Weser-Radweg
Nordseeküsten-Radweg
Het zal je niet verbazen: deze fietsroute loopt langs de kust van de Noordzee, van Bremen tot aan de Deense grens. Het Duitse stuk ervan in elk geval, want de Nordseeküsten-Radweg is met in totaal meer dan 7.000 kilometer de langste fietsroute ter wereld. Het Duitse deel van de fietsroute is 930 kilometer lang. Aan frisse zeelucht, prachtige duinlandschappen en vurige vuurtorens dus geen gebrek op deze route. Onderweg kom je langs kustplaatsen als Cuxhaven, Wilhelmshaven en Husum.
Plekken om onderweg te stoppen langs de Nordseeküsten-Radweg
- Husum: Hiep, hiep, Husum! Husum heeft een kleurrijke haven en een interessante historische binnenstad met het Schloss vor Husum, waar elk jaar de krokussen bloeien (dit kun je serieus nemen, de krokussen hebben een eigen festival). Ga zeker kijken in de haven, het Schifffahrtsmuseum en het NordseeMuseum. Zoek je een bijzondere overnachtingsplaats in Husum dan raad ik je het Altes Zollamt (in het voormalige douanekantoor) en het GenießerHotel Altes Gymnasium (yep, in het voormalige gymnasium) aan.
- Friedrichstadt: Heb je een beetje heimwee? Dan is een kleine Abstecher naar het “Holländerstadtchen” Friedrichstadt een goed idee. Ook zonder heimwee, trouwens, want het is een knus stadje, en een goede uitvalsbasis voor verdere fietstochten in de omgeving.
- St. Peter-Ording: St. Peter-Ording is zon, zee, strand, met eindeloos veel mogelijkheden voor watersporters. Heb je van al dat fietsen een beetje een blikken reet gekregen en daarom meer behoefte aan wat ontspanning, dan wacht o.a. de Dünen-Therme op je.
- Glückstadt: In Glückstadt draait een heleboel om Matjes (haring), maar gelukkig heeft het ook een gezellig centrum, en kun je heerlijk uitwaaien op de dijk en in de haven. Bekijk hier mijn tips voor Glückstadt.
- Hamburg: Hamburg, daar moet je nou toch echt eens naartoe. Maar dat idee had je inmiddels vast zelf ook al. Bekijk hier in elk geval vast welke bezienswaardigheden je niet moet missen, en hier Hamburg voor insiders.
- Stade: Stade is een klein hanzestadje, maar juist daarom een leuke en praktische bestemming voor een dagtrip vanuit Hamburg. Er is een haventje (wat zeg ik, er zijn er drie!), veel geschiedenis, een fijn wijnlokaal, een dito antiquariaat, en interessante sculpturen. Bekijk hier de bezienswaardigheden in Stade.
➤ Hier vind je de route en meer info: Nordseeküsten-Radweg
➤ Leestip voor onderweg: ik ben dol op Regionalkrimis en de meeste die ik lees gaan over de Noordzee-regio. Mijn favorieten zijn de John Benthien-serie van Nina Ohlandt, en de Sörensen-serie van Sven Stricker.
Zelf je fietsroutes in Noord-Duitsland samenstellen? Geht doch:
Of je nu langs de kust wilt fietsen, historische steden wilt bekijken of gewoon wilt genieten van de natuur om je heen, op een van deze fietsroutes in Noord-Duitsland ga je het geheid vinden.
Stel je liever zelf een fietsroute door Noord-Duitsland samen, dan zijn dit handige hulpmiddelen om je eigen route uit te stippelen:
Een fiets huren in Duitsland
Voor deze langere fietstochten door Noord-Duitsland is het natuurlijk het fijnst om je eigen Drahtesel bij de hand te hebben. Ga je meerdere korte tochten maken, dan kun je ook overwegen om je fiets bij je hotel te huren, de lokale VVV of een fietsverhuurbedrijf. Fietsverhuurbedrijven hebben gewoonlijk ook een helm voor je, en sommige organiseren ook fietstochten met een gids.
Omgekeerd geldt ook dat je voor een fietstocht met een gids bij een touraanbieder meestal geen eigen fiets hoeft mee te brengen.
Veilig fietsen in Duitsland
Duitsland is een uitstekend fietsland: je struikelt er over de prachtigste goed aangegeven fietsroutes die over goede fietspaden leiden. Ook in de meeste steden kun je steeds beter fietsen. Toch gaan sommige dingen net even anders dan je misschien gewend bent. Bekijk hier mijn tips voor veilig fietsen in Duitsland, en je kunt met een gerust hart op pad gaan.
Meer tips voor je fietsvakantie Duitsland
Ben je nou voorlopig nog niet uitgefietst, dan heb ik hier nog meer voor je, want heel Duitsland puilt uit van de mooie fietsroutes.
- Op Radweg-reisen.de vind je alle fietsroutes in Duitsland
- Fietsroutes en georganiseerde fietsvakanties vind je bij fahrradreisen.de
Fietsroutes in en rond Duitse steden:
- Keulen: 11x fietsroutes in en om Keulen
- Hannover: 15x fietsroutes in en om Hannover
- Hamburg: Fietstocht St. Pauli – Falkensteiner Ufer in Hamburg
- Nog meer Hamburg, ik ben wat bevooroordeeld: Jawel!
- Berlijn: Berliner Mauerweg
Fietsroutes met een gids
Ga je liever met een gids op pad? Ook geen enkel probleem. Met deze fietsrondleidingen ontdek je alle ins en outs van de mooiste Duitse steden.
- We beginnen, selbstverständlich, weer in Hamburg, met een tour langs de highlights.
- En ook Dresden is een goede stad om met een fietsgids te verkennen.
- De highlights van München in drie uur
- Ee stad die ook wel ‘het nieuwe Berlijn’ genoemd wordt, is zeker de moeite waard om eens kennis mee te gaan maken. Ontdek de highlights van Leipzig, of ga mee met een privétour.
- Heb je tot slot al eens aan een fietstocht door Potsdam gedacht?
➤ Tip: ga je zelf een Duitse stad op de fiets verkennen, check dan of je bestemming een stadsfietsensysteem heeft, dat is een goedkope en makkelijke manier om een fijne fiets te huren als je in de stad wilt fietsen. In Hamburg heb je bijvoorbeeld Stadtrad en veel andere steden, o.a. Berlijn, Keulen en Hannover, hebben Nextbike.
Viel Spaß!