Home Ontdek Hamburg Fietstocht St. Pauli – Falkensteiner Ufer

Fietstocht St. Pauli – Falkensteiner Ufer

door Fem
Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Deze fietstocht is een mooi voorbeeld van Hamburg als de ideale bestemming voor een fijne strandvakantie. Ik ga het je meteen laten zien, want we springen op de fiets en rijden een van de mooiste fietsroutes in Hamburg: van St. Pauli naar de Falkensteiner Ufer. 

Hier hebben we het namelijk niet alleen over zon, zee, strand, maar ook over uitgestrekte natuurgebieden. Onderweg komen we bovendien een markt, street art, en mooie villa’s tegen. Dat lijkt mij een prima vakantiebestemming! Bovendien is de route als het ware gemaakt voor mensen die geen gedoe willen met navigatie: je volgt gewoon de Elbe. 

Also, fluks, in de pedalen en los!

Fietsroute naar de Falkensteiner Ufer: dit ga je onderweg allemaal zien

Deze route is dus onder andere zo fijn omdat je gewoon niet verkeerd kunt rijden. Ook als je überhaupt geen kaart kunt lezen. Bij de Landungsbrücken in St. Pauli kijk je even naar links en bewonder je de Elbphilharmonie. En dan ga je rechtaf, de andere kant op, en is het immer gerade aus, via Oevelgönne naar Blankenese en uiteindelijk de Falkensteiner Ufer.

St. Pauli Fischmarkt

Wil je de St. Pauli Fischmarkt meepikken, dan stijg je het best vroeg op je Drahtesel, want rond 06.30 is de Fischmarkt het leukst. Je komt er een bont gezelschap tegen!

FrauenFreiluftGalerie

Op weg naar Oevelgönne rijd je vervolgens langs de 15 murals van de FrauenFreiluftGalerie, die de geschiedenis van vrouwelijke havenarbeid in de afgelopen 100 jaar vertellen. Lees hier alles over de murals en de galerie.

Museumshafen Oevelgönne

En dan Oevelgönne, waar de strandvakantie pas echt begint. Bekijk de schepen in de Museumshafen, neem een drankje aan het Elbstrand en verbaas je over de prachtige Altbau in het straatje ‘Oevelgönne’. Waar het strand begint volg je het paadje omhoog en vervolg je je route. Omdat je hier niet mag fietsen en het straatje heel smal is, moet je even een stukje lopen.

Alter Schwede

Dat is geen straf, want rechts zie je de prachtigste huizen en links de Elbe. Waar het fietspad weer verder gaat, stuiten we meteen op de Alter Schwede, een joekel van een gletsjersteen die in de laatste ijstijd vanuit Småland naar Hamburg gekomen is. Hij heeft een omvang van 19,7 meter,  is 4,5 meter hoog en weegt een slorige 217 ton.

Ben je al toe aan een verfrissend drankje? Zoek iets verderop een plekje op het terras van Brücke 10 im Strandhaus.

FrauenFreiluftGalerie pal aan de Elbe

Fietstocht van St. Pauli naar de Falkensteiner Ufer: pauze in de Museumshafen Oevelgönne

Doen in Hamburg: naar het strand | Standort Hamburg

Elbe, versteht sich

Het fietspad loopt nu over de Hans-Leip-Ufer langs de Elbe. Je ziet alleen park, strand en water. 🙂 (En fietsers en wandelaars, maar in elk geval geen auto’s!) Fiets alsmaar rechtdoor, de route spreekt voor zich. Het volgende knooppunt is Teufelsbrück, waar je evt. even iets kunt eten of het Jenisch-Park in kunt duiken.

Teufelsbrück en een Abstecher naar het Jenisch-Park

Bij Teufelsbrück kun je even een goed gesprek met de duivel aan gaan (wat hij hier doet lees je hier), bootjes kijken, een hapje eten, en een pauze inlassen in het Jenisch-Park.

Ik zou dat zeker even doen, want het Jenisch-Park is een van mijn favoriete parken. Het is 42 ha groot, waarvan 8 ha beschermd natuurgebied is. (Vooral een aanrader voor vogelfans!) Verder is er het Jenisch-Haus, een 19e-eeuws landhuis dat nu een mooi museum is, het Ernst-Barlach-Museum en een kiosk met terras. Je mag er fietsen, maar houd rekening met enig bergbeklimmen, want dit park is nogal heuvelachtig. (En ik ben een Hollander, dus voor mij is alles dat een beetje omhoog gaat een Alpe d’Huez.)

Treppenviertel

Niet te lang blijven hangen in het Jenisch-Park, hoe fijn het er ook is. Er ligt nog veel meer moois op deze fietsroute! Voor je het weet veranderen parkzichten in doorkijkjes op bootjes, de vuurtoren en het Treppenviertel: we hebben het tot Blankenese geschafft

Stap even van je fiets af om het Treppenviertel te beklimmen, een prachtige wijk die tegelijkertijd Engels en Italiaans aan doet en vanwaar je overal prachtig uitzicht hebt op de Elbe.

Vuurtoren van Blankenese

Heb je zin in een strandwandeling, dan kun je natuurlijk ook even te voet verder gaan en met je tenen in het zand woelen. Ga in elk geval even het platform van de vuurtoren op om over de Elbe uit te kijken en wat mooie vakantiekiekjes te schieten.

Aan de Elbe zit de duivel: Teufelsbrück

Oevelgönne

Fietsroutes in Hamburg: fietstocht Falkensteiner Ufer, altijd fijn uitzicht op de Elbe

Bij de vuurtoren van Blankenese

Altonaer Wasserwerke

We gaan weer immer gerade aus en passeren de Altonaer Wasserwerke. Dit imposante Wasserwerk werd in 1858 in gebruik genomen en filterde het water van de Elbe tot bruikbaar drinkwater. De cholera-epidemie die Hamburg in 1892 volledig lamlegde bleef Altona zo bespaard. Tegenwoordig wordt er gewoond in twee villa’s en twee lofts.

Naturschutzgebiet

En dan, een paar honderd meter verderop, komt eindelijk het strand van de Falkensteiner Ufer in beeld, compleet met scheepswrakken, en een beschermd natuurgebied vol vogels. Tijd om de schoenen uit te schoppen en rond te huppelen. Of gewoon in het zand ploffen en je boek van wat vakantiezand te voorzien! Hoewel…

Scheepswrakken van Blankenese

Nietsvermoedend loop je met je handdoek langs het Elbstrand, op zoek naar de perfecte plek om te zonnebaden en een goed boek te lezen. Opeens steekt daar een scheepsboeg uit het water, als een broertje van de Titanic. Niet veel verder ligt nog een schip dat zijn beste tijd gehad heeft.

Huh? Maak kennis met Uwe en MS Polstjernan, de scheepswrakken van Blankenese!

Waldpark Falckenstein en Wittenbergener Heide

Ben je nou lekker op dreef, dan kun je doorrijden naar het volgende strand (Strand Rissener Ufer) of omhoog klimmen en een wandeling maken in Waldpark Falckenstein (waar je ook nog een poppenmuseum vindt), of het volgende natuurgebied, de Wittenbergener Heide.

Scheepswrakken van Blankenese aan de Falkensteiner Ufer

Fietstocht Falkensteiner Ufer

Fietstocht in Hamburg: Beschermd natuurgebied aan de Falkensteiner Ufer

Eten en drinken onderweg

Hoewel ik zeker een flesje water mee zou nemen in mijn tas, hoef je onderweg niet bang te zijn dat je honger of dorst krijgt. Opties genoeg! Hier een paar van mijn favorieten:

  • In Oevelgönne heb je ruim keus, van de relaxte Strandperle tot het klassieke Zum alten Lotsenhaus.
  • Vlak bij de Alter Schweder kun je terecht bij Brücke 10 im Strandhaus.
  • In Blankenese vind ik, om te vieren dat ik op vakantie ben, een drankje bij strandkiosk Kajüte S.B. 12 altijd wel op z’n plaats.
  • Ook als je niet komt logeren kun je altijd even uitpuffen op het terras van ElbeCamp.
  • Zit er nog meer in je benen, fiets dan door naar Wedel en strijk neer op het terras van 28Grad Strandbad Wedel. (Let op, om daar te komen moet je op een gegeven moment met je fiets een trap op en even een stuk over een weg fietsen.)

Overnachten onderweg

Wil je er nou echt een strandvakantie van maken, dan kan dat natuurlijk ook. Vanuit camping ElbeCamp rol je bijvoorbeeld zo vanuit je tentje het Elbstrand op.

Heb je liever wat meer comfort, maar wil je het strand altijd in het zicht houden? Dan is het sjieke Strandhotel Blankenese een fijne keus.

In buurt kun je fijne fiets- en wandeltochten maken en met de fiets ben je ook zo in Hamburg. Mocht het weer een keer niet zo meewerken, dan neem je vanuit Blankenese gewoon de S-Bahn.

Fietsroute in Hamburg: zo fiets je van St. Pauli naar de Falkensteiner Ufer

Fietstocht St. Pauli Landungsbrücken – Falkensteiner Ufer

Start
St. Pauli Landungsbrücken
Eind
Falkensteiner Ufer of Wittenbergener Heide
Afstand
ongeveer 14 km 

Hoelang ben je onderweg?
45-75 minuten. Google Maps schat zuinig in, maar als je de route voor het eerst rijdt, heb je toch wat meer tijd nodig.

Moeilijk/makkelijk
Super makkelijk, je hoeft eigenlijk alleen maar rechtdoor te rijden! Je route is bovendien voor het grootste deel geheel autovrij.

Zien onderweg
Strand, villa’s, parken, natuurgebieden, natuurlijk de Elbe en zelfs wat street art!

Opties voor de terugweg
Op de fiets, of met de S-Bahn vanaf Blankenese (fiets mag mee in de S-Bahn).

Mocht je nu zelf op de fiets willen klimmen (doen!), dan vind je hieronder de route. Hoewel ik stiekem vermoed dat je ook zonder kaart deze route wel kunt bedwingen. 😉 

NB, zoek je de route zelf op, dan wil Google Maps je halverwege een onnodige detour laten maken. Dat is echt niet nodig, tenzij je er zin in hebt. De hele route is langs de Elbe af te leggen, voor het overgrote deel autovrij. Houd er wel rekening mee dat je bij Oevelgönne even een paar honderd meter te voet moet afleggen.

Fietsroutes in Hamburg, dit moet je weten

Alles over de fietspaden, veiligheid, het dragen van een helm en andere mooie fietsroutes in Hamburg heb ik op deze pagina gezet: fietsen in Hamburg.

Wil je een fiets huren, dan kun je heel makkelijk een StadtRAD huren (hoe dat gaat lees je hier), of je huurt een fiets bij Bajabikes.

Fietstocht in Hamburg: langs de Elbe naar de Falkensteiner Ufer en Blankenese

Uitzicht op Blankenese vanaf het strand

Uitkijken over de Elbe

Verder fietsen? Op naar de vuurtoren van Wedel!

Nog niet uitgefietst? Rijd door naar Wedel en plof bij beachclub 28° neer voor een verkoelend drankje

Heb je deze artikelen al gelezen?

Laat een reactie achter

Standort Hamburg is de enige Nederlandstalige blog die helemaal om Hamburg draait. Dé plek dus om tips te vinden voor je stedentrip Hamburg!

© 2012-2024 Standort Hamburg / femina docta. Alle rechten voorbehouden.  

Standort Hamburg gebruikt cookies om de site goed te laten draaien. OK Cookiebeleid