Home Ontdek Hamburg Goldener Herbst: herfstfoto’s maken in Hamburg

Goldener Herbst: herfstfoto’s maken in Hamburg

door Fem
Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Dat het herfst is betekent twee dingen 1) ik heb trek in gevulde speculaas (en die is hier niet te krijgen – stuur hulp!) en 2) de bomen van Hamburg kleuren langzaam goud, rood en oranje. En dát betekent dan weer dat het hoog tijd is om te kijken wat de beste fotolocaties van Hamburg zijn voor mooie herfstfoto’s.

Dus pak een kop thee, indien voorhanden een brok gevulde speculaas (jij bofbips!) en trek je Kuschelsocken aan, dan laat ik je die herfstlocaties zien!

De beste locaties voor herfstfoto's in Hamburg

Goldener Herbst: de beste plekken om in Hamburg de herfst te fotograferen

Dat Hamburg een heel groene stad is heeft als voordeel dat het nooit lastig is plek te vinden voor een mooie herfstwandeling én dat je mooie herfstfoto’s eigenlijk zo uit je mouw camera schudt. Kom maar op met die Goldener Herbst!

Hamburgs mooiste postkantoor: Fernsprechamt Schlüterstraße

Het lijkt op Hogwarts, maar is een postkantoor. Nu, dáár vindt in elk geval geen magie plaats, kan ik je zeggen. (Hoewel je de mysterieuze verdwijning van vele van mijn poststukken op z’n minst raadselachtig kan noemen…)

Dat geeft niet, want de magie vindt hier aan de buitenkant van het gebouw plaats. Het pand uit 1902 was destijds de eerste telefooncentrale waar langeafstandsgesprekken konden worden doorverbonden. Het gotisch aandoende gebouw is volledig bekleed met klimop en die kleurt in de herfst dieprood.

Google Maps

Herfstfoto's maken in Hamburg: de beste locaties voor de Goldener Herbst

Herfstfoto's maken in Hamburg

Herfstfoto's maken in Hamburg: de beste locaties

Chinees theehuis achter het MARKK

Voor de volgende fotostop gaan we naar het MARKK (dat is de nieuwe naam van het volkenkundig museum). Of liever, we lopen eromheen en lopen door naar Yu Garden. Het Chinese theehuis staat inmiddels leeg, maar de tuin kun je gewoon in wandelen om de gebouwen op de kiek te zetten. Je kunt er ook even op een bankje zitten, alleen de thee zul je zelf moeten meebrengen.

Update januari 2020: Yu Garden is inmiddels weer geopend, meer info volgt!

Google Maps

Herfstfoto's maken in Hamburg

Herfstfoto's maken in Hamburg

Herfstfoto's Yu Garden in Rotherbaum

Herfst in Rotherbaum: Yu Garden achter het MARKK

Herfstfoto’s maken in Hamburg: parken!

August-Lütgens-Park

Ik heb ruim vijf jaar min of meer naast het Augüst-Lütgens-Park gewoond. Ik zat er in de herfst dus regelmatig op het terras, of bij slechter weer op de veranda, van Café Sein aan een rode wijn te nippen.

Het park is niet heel groot, maar de combinatie van street art op de oude Hochbunker en gouden herfstbladeren is een mooie. Bovendien is het voormalige ziekenhuis, waar nu cultuurcentrum Haus Drei en Café Sein gevestigd zijn ook heel fotogeniek. (Zie ook helemaal boven aan dit artikel.)

Google Maps

Fotograferen in Hamburg: herfst fotograferen in het August Lütgens Park

gouden herfst in Hamburg

Planten und Blomen

Goede kans dat Planten und Blomen het eerste park is dat je in Hamburg tegenkomt. Het ligt namelijk echt midden in de stad, pal naast station Dammtor.

Het Japanse theehuis is het hele jaar door een mooi fotomotief, maar in de herfst is de Japanse tuin eromheen op z’n mooist. (Hoewel de lentebloesem de concurrentie zeker aan kan.)

Als het nou prutweer is, dan kun je de tropische kassen van P & B (zoals ik het park noem) in duiken en exotische planten fotograferen terwijl je opwarmt. Toegang tot de kassen is gratis.

Vanuit een deel van de kamers in het Radisson Blu heb je vanuit je bed uitzicht op de herfstkleuren in het park. (Fototip voor als je niet wilt bewegen en een goede telelens hebt. ;))

Google Maps

De herfst fotograferen in Hamburg: Planten und Blomen

De herfst fotograferen in Hamburg: Planten und Blomen

Wohlers Park

Net als het August-Lütgens-Park ligt het Wohlers Park in de buurt van mijn oude huis in Altona. Hier ging ik regelmatig hardlopen (oké, sjokken, jij je zin, kniesoor).

Het Wohlers Park was vroeger het Friedhof Norderreihe, dat tussen 1831 en 1945 in gebruik was. Inmiddels staat het onder Denkmalschutz en is het een geliefde plek om te grillen, in het gras te liggen en te oefenen met koorddansen (echt!) (maar ik niet, hoor, versteht sich).

In de herfst is vooral de Lindenallee prachtig.

Google Maps

Bekijk ook: de mooiste tuinen en parken in Hamburg

Herfstwandeling over bijzondere begraafplaatsen

Dat brengt me op een ander type locatie dat in de herfst verandert in een goudgeel fotowalhalla: begraafplaatsen. Het Jüdischer Friedhof en het Ohlsdorfer Friedhof zijn heel bijzonder.

Jüdischer Friedhof

Als je over de Königstraße rijdt, is het niet ondenkbaar dat het je ontgaat dat hier een van de belangrijkste Joodse begraafplaatsen van Europa verstopt ligt. De Joodse begraafplaats in Altona valt vanaf de straat namelijk nauwelijks op.

Ben je eenmaal op de begraafplaats, dan vergeet je ook makkelijk dat de Königstraße bestaat, zo rustig is het er.

Het is een prachtige en sfeervolle plek vol bijzondere grafstenen – de grafkunst op deze begraafplaats is uniek en trekt onderzoekers en bezoekers van over de hele wereld. Ik vond het handig om in het bezoekerscentrumpje een gidsje te kopen met wat uitleg over de verschillende soorten versieringen op de stenen, en de geschiedenis van de plek.

Google Maps

Herfst op de Joodse begraafplaats van Altona

Fotolocaties voor de herfst: Jüdischer Friedhof in Altona

Ohlsdorfer Friedhof

Heb je zin in een stevige fotowandeling op een sfeervolle begraafplaats, dan ben je op het Ohlsdorfer Friedhof wel even zoet. Het telt maar liefst 391 hectare. Er zijn zelfs wandelroutes uitgezet, maar zelf rondstruinen is net zo leuk.

Tip: na afloop taart eten bij Café Fritz. (Ik weet dat ik dat her en der op de blog al vaker heb rond gestrooid, maar een groot stuk taart na een stevige herfstwandeling hoort er voor mij toch een beetje bij.)

Google Maps

Goldener Herbst in Hamburg: herfstwandeling in Ohlsdorf

Goldener Herbst in Hamburg: foto's maken op het Ohlsdorfer Friedhof

De herfst fotograferen in Hamburg: Ohlsdorfer Friedhof

Ehrenfriedhof op het Altonaer Hauptfriedhof

Het Hauptfriedhof Altona is voor mij de mooiste begraafplaats van Hamburg. Zeker in de herfst is het een groot feest van oranje, rode, gele en bruine blaadjes. Loop vanaf de hoofdingang over de roodgekleurde laan door naar het Ehrenfriedhof en je de begraafplaats trakteert je als bonus op eeuwenoude treurwilgen.

Op de foto met de duivel bij Teufelsbrück

Het pontje naar Blankenese legt aan bij Teufelsbrück, tegenover het Jenisch-Park.

Het verhaal gaat dat daar vroeger een stukje doorwaadbare sloot was waar voortdurend ongelukken gebeurden. Hamburg zou Hamburg niet zijn als er niet meteen een brug besteld werd! Helaas liet de aangewezen timmerman zich helpen door de duivel, en die verlangde de ziel van het eerste levende wezen dat over de brug liep. Grote toestanden, natuurlijk, er moest een predikant aan te pas komen en wat al niet meer om het op te lossen…

Een andere verklaring voor de naam van het gebied is dat er toen het in handen van de Denen was twee bruggen waren en dat de naam een verbastering is van ‘dövelten’, dus ‘dubbel’. Maar dat is toch een wat saaie uitleg, als je het mij vraagt…

De brug is er niet meer, de sloot ook niet, maar de duivel nog wel, en hij wil best voor je poseren.

Google Maps

Herfstkleuren in Hamburg: Goldener Herbst fotograferen

Een rondje om de Alster

Aan de Alster heb je van alles te fotograferen: bruggen, het Alsterpark, architectuur, bootjes… en wildlife.

In de vroege herfst dobberen de Alsterzwanen nog op het water. Het is strafbaar om de zwanen te beledigen (malle jongens, die Hamburgers), maar als je het lief vraagt, mag je ze vast fotograferen. En anders ga je gewoon meteen erwtensoep eten (bibberherfst) of aperol sprizze lurken (Indian summer) bij Alsterperle.

➤ Bekijk ook: een brug

Herfst in Hamburg: Alsterwandeling

Herfstkleuren in Hamburg: fotograferen aan de Alster

Street art, das geht immer!

Street art, is voor mij alle kunst op straat. Dat kunnen dus gave murals zijn, maar ook urban knitting, en ja, waarom ook niet: de fietstuin!

Want wat nou, geen tuin?! In de Agathenstraße in Eimsbüttel weten ze daar wel wat op!

Herfsttuin in Hamburg: zo kan het ook

Fietstuin in Hamburg

Herfstfoto's maken in Hamburg

Het huis met de konijnen staat in de Oelkerstraße, ook in Eimsbüttel. De konijnen zijn een handelsmerk van de Hamburgse street artist Maens. Als je er op gaat letten, zie je de langoren echt in de hele stad! (Vooral in Eimsbüttel, St. Pauli, de Schanze en Altona.)

Herfstfoto's Hamburg

Altbau trouwens ook

Het huis náást het huis met de konijnen is trouwens ook een plaatje. Net zoals eigenlijk alle andere Altbau in Hamburg. In elk jaargetijde, maar vooral in de herfst en lente (want hallo, gouden bladeren of bloesem!).

De stad staat trouwens ook vol met stoere baksteenarchitectuur, mochten de Gründerzeit-panden je wat te veel tierelantijntjes hebben.

Herfstplaatjes in Hamburg: architectuur

De herfst fotograferen in Hamburg: architectuur

Altonaer Rathaus in de herfst

De beste tijd om je herfstfoto’s te maken

Ja, de herfst, natuurlijk. Maar wanneer zijn de herfstkleuren op z’n mooist, en wanneer zijn alle blaadjes al van de bomen gewaaid? Hoewel kale bomen ook best mooi kunnen zijn, kom je natuurlijk voor de gouden bladeren.

Zoals je aan mijn foto’s van het Fernsprechamt ziet, was ik eigenlijk nét te vroeg. De klimop wordt al rood, maar is nog niet op z’n roodst.

De mooiste kleuren en de meeste kans op goed weer heb je, grofweg, in de laatste week van september en de eerste twee, tweeënhalve week van oktober. Vanaf half oktober wapperen de eerste herfststormen de bladeren van de bomen.

Nog niet uitgefotografeerd? Bekijk ook deze fotospots!

Heb je deze fotolocaties in Hamburg al in je album?

En deze fotogenieke U- en S-Bahn stations?

Meer herfsttips in Hamburg

Heb je nou spontaan een onbedwingbare behoefte gekregen om deze herfst naar Hamburg af te reizen (goed idee, trouwens!), bekijk dan hier al mijn herfsttips.

En voor de verdere planning: hier zijn mijn tips voor het plannen van je (herfst)trip Hamburg.

Herfstfotografie in Hamburg

Op het terras van het Aalhaus in de Zeiseweg is de feestverlichting vast aangezet:

Op naar Hamburg!

Kun je niet wachten om naar Hamburg te gaan, dan helpt deze pagina je op weg om je reis te plannen. Met de trein ben je er zo! Zoek je een goede hoteldeal, kijk dan eens hier. Bekijk ook deze artikelen voor nog meer inspiratie:

Heb je deze artikelen al gelezen?

Laat een reactie achter

Standort Hamburg is de enige Nederlandstalige blog die helemaal om Hamburg draait. Dé plek dus om tips te vinden voor je stedentrip Hamburg!

© 2012-2024 Standort Hamburg / femina docta. Alle rechten voorbehouden.  

Standort Hamburg gebruikt cookies om de site goed te laten draaien. OK Cookiebeleid