Home Ontdek Hamburg Een bezoek aan de FrauenFreiluftGalerie

Een bezoek aan de FrauenFreiluftGalerie

door Fem
Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Stel, je komt net van de Fischmarkt.

Je hebt een ochtendbiertje achter de kiezen, tevens een Fischbrötchen. Je hebt wat gedanst bij Eiercarl en je bent getrakteerd op dit soort uitzichten.

Je bent klaar voor de dag, en die dag kan eigenlijk al niet meer stuk.  Maar het is nog vroeg (want Fischmarkt, dus je bent nog voor zessen opgestaan) en er is nog niets open.

Macht nix! Je loopt gewoon de Große Elbstraße in om kunst te kijken in de FrauenFreiluftgalerie. Onderweg maak je vast plannen voor het avondeten.

Zondagmorgen aan de Elbe

Gratis kunst aan de Elbe: de FrauenFreiluftgalerie

De FrauenFreiluftGalerie is een openluchtgalerie langs de Elbe: tussen de Fischmarkt en Övelgönne vind je 15 grote kunstwerken op verschillende gebouwen, met als thema ‘vrouwen werkzaam in de haven vanaf 1900 tot nu’. Het eerste kunstwerk werd in 1994 op de muur gezet en er wordt nog steeds gewerkt aan nieuwe murals – en inmiddels ook aan het onderhoud/restoratie van de kunstwerken die er al zijn.

Alle murals zijn en worden gemaakt door kunstenaressen uit (voornamelijk) Hamburg.

FrauenFreiluft Galerie Große Elbstraße

Het doel van de FrauenFreiluftGalerie aan de Große Elbstraße

Bij ‘havenarbeid’ denken de meeste mensen toch als eerste aan ruige mannen met veel haar, reusachtige spierballen met creatief taalgebruik, al dan niet aangevuld met bouwvakkersdecolleté. Mannen die ook ruig werk doen waar je vies van wordt enzo.

Maar er hebben natuurlijk altijd al ook vrouwen in de haven gewerkt, en het worden er steeds meer. En deze vrouwen werken zéker niet alleen als koffiejuffrouw. Vroeger niet en nu ook niet.

De bedenkers van de FrauenFreiluftGalerie willen de relatief onbekende geschiedenis van vrouwen in de haven zichtbaarder maken en willen vooral af van die ‘Rollenklischees’.

Waar vind je de FrauenFreiluft Galerie precies?

Nanu, aan de Große Elbstraße, maar naar sommige murals moet je een beetje zoeken. Je komt de eerste schilderingen tegen bij het steegje van de Baumannstreppen, net voorbij Zum Schellfischposten (leuk) en de Haifischbar (tourist trap) aan de Große Elbstraße. Van hieruit loop je de straat uit in de richting van Övelgönne om alle kunstwerken tegen te komen.

Zolang het water aan je linkerkant blijft, zit je goed 😉 Sommige murals hangen (? wat doen murals eigenlijk, hangen? zitten? zich bevinden?) op binnenplaatsjes en achterkanten van gebouwen.

De precieze adressen staan op de website van de Galerie, maar ik vind het zelf eigenlijk leuker om gewoon rond te lopen en bij toeval op een kunstwerk te stuiten.

Frauen bei der Kaffee-, Tabak- und Bananenernte, Cecilia Herrero, Janet Pavone, Hildegund Schuster, 1994, op de oostelijke muur van Große Elbstraße 164. Meer over de achtergrond van deze mural: frauenfreiluftgalerie.de/ernte.

Sommige stukken van de Große Elbstraße zijn niet echt heel inspirerend. Maar vergis je niet, er liggen goede (vis)restaurants aan deze weg, clubs als Hafenklang en Golem, historische kranen en natuurlijk altijd een hammergeile Ausblick op de haven…

Wisch und weg – Die Putzfrauen, Hildegund Schuster, 1997, om de hoek bij restaurant Marseille. Zie ook frauenfreiluftgalerie.de/putzfrauen.

Demonstrantinnen, Cecilia Herrero und Hildegund Schuster, 1997, op de achtermuur van Große Elbstraße 164. Zie ook frauenfreiluftgalerie.de/demonstrantinnen.

Prostituierte, Cecilia Herrero, 1995, trap Große Elbstraße 164 – als je die trap overigens op klautert kom je bij restaurant Gasthaus zum Elbblick, aanrader. Zie ook frauenfreiluftgalerie.de/prostituierte

Der Streik der Kaffeeverleserinnen, Hildegund Schuster, 1996, bij dezelfde trap als de mural met de prostituee. Dit werk herinnert aan de staking van de koffiebonensorteersters in Altona in 1896. Het bevindt zich in de buurt van waar vroeger de firma Stucken & Andresen was, waar de meeste demonstrantes vandaan kwamen.

De vrouwen voerden actie voor een minimumloon (ze verdienden op dat moment minder dan de helft van het laagste door mannen verdiende loon) en betere werkomstandigheden (als in: een maximaal gewicht dat ze per dag moesten sjouwen en bescherming tegen ongewenste intimiteiten van hun meerderen). Zie ook frauenfreiluftgalerie.de/streik.

Er zijn ook rondleidingen langs de galerie

De galerie organiseert boeiende rondleidingen door het havengebied, zowel op afspraak als elke eerste woensdag van de maand. Een van de kunstenaressen leidt je rond en vertelt alles over ruim 100 jaar vrouwenarbeid in en om de haven.

18:00 – 19.30 van april tot oktober |  € 5
trefpunt: Große Elbstraße 132, bij de Seemannsmission – Bus 111, halte Sandberg
meer info op de site – check ook voor bijzondere Veranstaltungen

Goed om te weten

Je bent aan het water, dus als je weer naar bijvoorbeeld Bahnhof Altona wilt, moet je omhoog. Dat kan natuurlijk gewoon met de benenwagen, maar ook met de bus, bijvoorbeeld bus 111 of 112 (vanaf Oevelgönne).

Als je flink doorstiefelt, loop je in een goed half uur van de Fischmarkt naar Oevelgönne. Maar dan loop je echt goed door en stop je onderweg niet. En dat is natuurlijk eigenlijk niet het plan.

Trouwens, nog even over de Fischmarkt… Die moet je een keer gezien hebben als je in Hamburg bent, en is goed te combineren met een wandeling langs de Elbe en de FrauenFreiluftGalerie. Of een fietstocht naar de Falkensteiner Ufer. Beklim onderweg ook Dockland even voor een mooi uitzicht.

Meer over de kunstenaressen van de FrauenFreiluftGalerie op de website van de galerie

Meer inspiratie voor Hamburg? Geht doch!

Zin gekregen om naar Hamburg te komen? Dan helpt deze pagina je op weg om je reis te plannen. Met de trein ben je er zo! Bekijk ook deze artikelen voor nog meer inspiratie:

Heb je deze artikelen al gelezen?

2 reacties

marijke 5 februari 2016 - 20:39

Shit. Sorry. Scheize! Gemist dit. Zo jammer nou weer….

Antwoorden
Fem 7 februari 2016 - 08:48

Terugkomen, Marijke, terugkomen, er zit niks anders op… 😀

Antwoorden

Laat een reactie achter

Standort Hamburg is de enige Nederlandstalige blog die helemaal om Hamburg draait. Dé plek dus om tips te vinden voor je stedentrip Hamburg!

© 2012-2024 Standort Hamburg / femina docta. Alle rechten voorbehouden.  

Standort Hamburg gebruikt cookies om de site goed te laten draaien. OK Cookiebeleid