Home Ontdek Hamburg Geschichts- und Kulturpfad Othmarschen: een doe-het-zelf rondleiding

Geschichts- und Kulturpfad Othmarschen: een doe-het-zelf rondleiding

door Fem
Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Ik heb het vaak genoeg gezegd: Hamburg is één groot openluchtmuseum. En om dat nog maar eens te onderstrepen, bewandelen we vandaag het Geschichts- und Kulturpfad in Othmarschen, in het westen van Hamburg. 

We ontdekken de Reemtsma-Villa, de orchideeënobsessie van meneer Jenisch en het koloniale verleden van de Walderseestraße. We brengen een bezoek aan de duivel en aan de alter Schwede, dippen onze tenen in de Elbe en eindigen bij de oude marsepeinfabriek. O, en we gaan ook lekker eten, borrelen, en als je nog zin hebt naar het theater.

Genoeg te doen dus, op naar Othmarschen!

Geschichts-und-Kulturpfad-Othmarschen bij de Röperhof

DIY-rondleiding door Othmarschen

Het “Geschichts- und Kulturpfad Othmarschen” kun je zien als een doe-het-zelf rondleiding door Othmarschen. Je tour begint bij het S-Bahn-station Othmarschen, loopt via het Jenischpark naar de Elbe, vandaar naar het oude dorpscentrum en eindigt bij de oude marsepeinfabriek aan de rand van Bahrenfeld. Onderweg maak je kennis met de culturele, architectuurhistorische en economische geschiedenis van Othmarschen. 

Je hoeft je route natuurlijk niet te raden. 😉 Op 15 plekken vind je informatieborden die je van alles vertellen. Om te beginnen, niet onbelangrijk, waar je bent, en waarom de plek waar je staat zo bijzonder is. Mocht je meer willen weten, dan brengt de QR-code op het bord je naar een website met uitgebreidere info en foto’s.

De meeste stations vertellen een interessant verhaal over een plek waar je anders zomaar voorbij gelopen zou zijn. Othmarschen is bovendien een prachtige groene villawijk om doorheen te lopen, en aan de Elbe is het natuurlijk altijd goed toeven!

* Ze zijn niet allemaal even opwindend, dat wil ik best toegeven, maar samen vertellen ze echt een mooi verhaal over de wijk.

Geschichtspfad Othmarschen: Marsepeinfabriek Hamburg

Stations aan het Geschichtspfad

 1. Bahnhof Othmarschen en Villendorf
 2. Landhäuser Jungmannstraße 1 en 3
 3. Otto Ernst en het Christeaneum
 4. Baron Voght en Jenisch-Park
 5. Reemtsma-Villa
 6. Teufelsbrück, Bäckerei, Brauerei, Baumschule
 7. Halbmond en Elbchaussee
 8. Wasserfluglinie en Alter Schwede
 9. Strandperle en Elbstrand
 10. Altes Lotsenhaus en Övelgönne
 11. Betty-Stift en Philosophenweg
 12. Dorfkern, Kriegerdenkmal en Waldersee
 13. Röperhof en Elbtunnel
 14. Christuskirche
 15. Marzipangelände

Geschiedenis ontdekken in Othmarschen: lentebloesem aan het Geschichtspfad Othmarschen

Zelf wandelen langs het Geschichts- en Kulturpfad Othmarschen: praktische info

Start: Waitzstraße 1, bij S-Bahn station Othmarschen
Eindpunt: Friesenweg 4, niet ver van S-Bahn station Bahrenfeld
Afstand: 13,8 km

De route is eigenlijk bedoeld als fietstocht, maar als je wat meer tijd hebt, is het ook een prachtige wandeling, zeker als het weer gezellig meedoet. Zeker in het Jenischpark en aan de Elbe kun je prima wat extra tijd nemen om te relaxen, picknicken of een teen in het water te doen.

De route is samengesteld door het Stadtteilarchiv Ottensen. Dit archief organiseert regelmatig, o.a. tijdens het monumentenweekend, rondleidingen door o.a. Ottensen, Altona en Othmarschen.

Hier zie je de stations van het Geschichts- und Kulturpfad op de kaart:

Het cultuurpad is trouwens niet de enige reden om eens in Othmarschen langs te gaan…

Verder doen in Othmarschen

 • De botanische tuin van Hamburg, de Loki-Schmidt-Garten, ligt in Klein-Flottbek, maar daar gaan we niet over kniesoren. Het is een heerlijke tuin voor een goede wandeling, of om gewoon met een boek op een bankje te gaan zitten. Er is ook een museum (gratis), en er worden rondleidingen door de ruin georganiseerd.
 • In het Jenischpark kun je ook rustig een middag zoet zijn: het park is deels vogelreservaat, en er zijn maar liefst drie musea: het Jenisch-Haus, het Ernst-Barlach-Haus en het Bargheer-Museum.
 • Het Theater in der Marzipanfabrik zit, je raadt ‘m, bij de oude marsepeinfabriek. Het is klein, maar fijn en heeft een wat meer artsy programma.
 • Na de theatervoorstelling nog even napraten doe je in The Drilling, een industrieel-sjieke bar direct naast het theater, waar je goede cocktails (en gin) kunt lurken.
 • De (enige) winkelstraat van de wijk is de Waitzstraße. Hier vind je o.a. een aantal boetiekjes, een interieurwinkel en twee boekwinkels.

Restaurants in Othmarschen

 • Hala – Goddelijk Libanese keuken, bovendien heel gezellig. (Tweede vestiging in het Grindelkwartier, mocht je daar in de buurt zijn.)
 • Blockhouse – Duitslands bekendste steak-keten.
 • Moraba Othmarschen – Moraba heeft vestigingen in de Schanze en in Othmarschen en is een van mijn favoriete restaurants in Hamburg. Moraba Othmarschen heeft als extra bonus een fijne tuin.
 • Station 13 op de route, de Röperhof, is trouwens ook een restaurant (denk luxe-landelijk).

Logeren in Othmarschen

Othmarschen is misschien niet de wijk om te logeren als je voor het eerst in Hamburg bent, maar het is een fijne wijk om vakantie te vieren. Hotel Schmidt is een prima 3-sterrenhotel op Katzensprung van het station. Tip van mijn familie: vraag om een kamer aan de binnenplaats/achterkant van het hotel – daar is het lekker rustig.

Een andere fijne optie is Landhaus Flottbek Boutique, direct aan het Jenisch Park, en met de zeker fijne HYGGE Brasserie & Bar.

Geschichts- und Kulturpfad Hamburg Othmarschen, diy rondleiding door Hamburg

Geschichts- und Kulturpfad Hamburg Othmarschen: villa's bewonderen

Geschichts- und Kulturpfad Hamburg Othmarschen: doe-het-zelf rondleiding door Hamburg

Op naar Hamburg!

Kun je niet wachten om ook in Hamburg op ontdekkingstocht te gaan, dan helpt deze pagina je op weg om je reis te plannen. Met de trein ben je er zo!

Bekijk ook deze artikelen voor nog meer inspiratie:

Heb je deze artikelen al gelezen?

Laat een reactie achter

Standort Hamburg is de enige Nederlandstalige blog die helemaal om Hamburg draait. Dé plek dus om tips te vinden voor je stedentrip Hamburg!

© 2012-2024 Standort Hamburg / femina docta. Alle rechten voorbehouden.  

Standort Hamburg gebruikt cookies om de site goed te laten draaien. OK Cookiebeleid