Home Ontdek Hamburg Goede voornemens: 20 redenen om naar Hamburg te komen

Goede voornemens: 20 redenen om naar Hamburg te komen

door Fem
Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Zo, ihr Lieben! Het is weer zover: tijd voor goede voornemens! Een nieuw jaar ligt voor ons open, en in dit nieuwe jaar is een stedentrip naar Hamburg toch iets wat er eindelijk eens van moet komen, oder?! Ik vind van wel. Daarom maken we een beginnetje met onze voornemens en geef ik je 20 redenen om naar Hamburg te komen. Los geht’s maar weer!

1. Uitgaan met uitzicht

Dankzij de Alster en de Elbe is een mooi uitzicht in Hamburg nooit ver weg. En dat zorgt ook weer voor mooie plekken om uit te gaan. Zo hebben we verschillende oude wc-huisjes die tegenwoordig dienst doen als gezellige bars.

Mijn favoriet is de Alsterperle, waar je in de zomer heerlijk met een Aperol Sprizze over de Alster uitkijkt. In de winter doe je hetzelfde met een kop erwtensoep. Voor het beste zicht op de Elbe hebben we een paar mooie rooftop bars, waarvan er één, ja echt, in een bejaardenhuis zit. Nuja, OK, het is eerder een café-restaurant dan een bar. Maar toch. Het uitzicht over het water is er zeker niet minder om.

Maar om uit te gaan op een bijzondere locatie heb je hier niet per se water nodig. De club Übel und Gefährlich is bijvoorbeeld gevestigd op de bovenste verdiepingen van de voormalige Hochbunker aan de Feldstraße, en Fundbureau vind je bijvoorbeeld onder een spoorbrug.

In de voormalige scheepsschroevenfabriek ga je tegenwoordig naar de bioscoop (Zeise Kinos) in de oude scheepsonderdelenfabriek Die Fabrik ga je naar concerten en Ü30/40/50 party’s en bezoek je Marktzeit.

Bekijk voor meer uitgaanstips in Hamburg deze pagina: Uitgaan in Hamburg

En meer fraaie uitzichten vind je hier: Uitzicht over Hamburg: 7 plekken om de stad van bovenaf te bekijken

19 redenen om naar Hamburg te komen: Alsterperle, foto door clemens runge

2. Hafenkino

Ik raak in de haven nooit uitgekeken. Of ik nou in de Traditionsschiffhafen of Museumshafen Oevelgönne naar oude schepen kijk of in HafenCity, op het Altonaer Balkon of aan het Elbstrand naar de grote containers en cruise schepen kijk: er is altijd iets te zien in de haven. Niet voor niets noemen we de terrassen met havenzicht ook wel ‘Hafenkino’. Aan de Landungsbrücken heb je het mooiste zicht bij Brauhaus Blockbräu en Watergate. Het Altonaer Balkon en het dak van Dockland zijn prachtige plekken om de zonsondergang op je in te laten werken.

Meer havenporneau: De highlights van de haven van Hamburg

3. Filmfestivals

Elk jaar zijn er zo’n tien verschillende filmfestivals in Hamburg, soms zelfs meer. Vaste prik zijn elk jaar o.a. het grote Filmfest, de Lesbisch-Schwule Filmtage, het Kurzfilmfestival, Franse filmdagen, Japanse filmdagen en de Dokumentarfilmwoche. De vele muziekfestivals zijn ook dé gelegenheid om ook buiten bioscopen als Abaton en Savoy eens een film in de orginele taal te bekijken. ;)

Gesproken over bioscopen, daar hebben we er ook een paar mooie van, bijvoorbeeld deze. Lange, zwoele zomeravonden breng je in Hamburg het best door in een van de Open Air Kinos, bijvoorbeeld de Schanzenkino in het Schanzenpark (verzorgd door 3001 Kino) of op de binnenplaats van het Altonaer Rathaus (verzorgd door Zeise Kinos).

Filmfest Hamburg 2014 - Roter Teppich

4. Altbau vs. moderne architectuur

Mijn hart gaat altijd sneller kloppen van die prachtige klassieke panden uit de late 19e eeuw, de Gründerzeit. Ik heb zelf ruim 5 jaar in zo’n geval gewoond, en ondanks de makken die het absoluut had was ik dol op dit huis.

Historische architectuur
De mooiste historische architectuur vind je in Altona, St. Pauli, de Schanze, Ottensen, Eppendorf (sjieker), Harvestehude (idem), Rotherbaum (idem) en Blankenese (ook al heel sjiek). In deze wijken heeft de oorlog weliswaar behoorlijk veel schade aangericht, maar is ook nog wonderbaarlijk veel overeind blijven staan. (In tegenstelling tot het oosten van de stad, waar bijna niets heel gebleven is.)

Baksteenarchitectuur
O, baksteen! Daar blijk je dus echt fascinerende gebouwen mee te kunnen maken. De Speicherstadt staat erom bekend, maar je vindt eigenlijk door heel Hamburg de mooiste creaties, van woonblokken tot kantoorgebouwen.

Moderne architectuur
Met moderne architectuur had ik eigenlijk nooit iets. Tót ik in Hamburg kwam wonen. Dwalend door HafenCity kom ik toch echt wel moderne juwelen tegen. Daar doet men ook hard zijn best er iets moois van te maken. (Dit in tegenstelling tot veel nieuwbouw elders in de stad, waar soms nare kolossen neergezet worden waarbij grauwe Plattenbau nog charmant afsteekt.)

De indrukwekkendste moderne architectuur vind je in HafenCity, en ook verderop aan de Elbe, langs de Große Elbstraße richting het Elbstrand. Sla ook zeker de Elbphilharmonie niet over, die er van elke hoek en bij elke lichtinval weer anders uitziet.

5. Street art

Hamburg is hard op weg een street art paradijs te worden. Het allermooiste daaraan is dat street art steeds verandert: er komen werken bij, er verdwijnen werken. Dat maakt het niet alleen een van de betere redenen om naar Hamburg te gaan, maar ook een reden om steeds weer naar Hamburg terug te komen.

Bekende Hamburgse street artists zijn bijvoorbeeld Rebelzer en Ray de la Cruz, maar je vindt in Hamburg ook werk van El Bocho (uit Berlijn) op de muur.

Ik verzamelde een een flinke collectie gave kunstwerken: de gaafste street art in Hamburg en de mooiste murals in Hamburg. De Schilleroper staat er verdrietig bij, maar street artists hebben er nog plezier aan: de Schilleroper, een verpieterde circusruïne.

Murals in Hamburg: Barnerstraße, Ottensen

Goede redenen om naar Hamburg te gaan | Standort Hamburg

6. Stadstour met de U3

Als het weer niet zo mee zit, hoef je niet bang te zijn dat je niks van de stad te zien krijgt. Je stapt gewoon in de gele metrolijn, de U3. Deze rijdt (grofweg) een rondje om de Alster heen en van de26 haltes bevinden zich 18 stuks boven de grond.

Vanuit de U3 heb je prachtig zicht op de bedrijvigheid in de haven en aan de Landungsbrücken, en op de Altbau in het noorden van de stad. Voor extra info over wat je onderweg tegenkomt kun je een gratis een audiotour downloaden. Zie ook: Bekijk Hamburg vanuit de U3

We hebben trouwens nog veel meer mooie stations: 6x instagramable statons in Hamburg.

7. Elbphilharmonie

Het heeft even geduurd, maar in 2017 was het nieuwe concertgebouw, de Elbphilharmonie toch echt af. Elke keer dat er concertkaarten in de verkoop gingen waren ze binnen een paar minuten uitverkocht, rondleidingen zaten in mum van tijd vol en zelfs om de Plaza te bekijken moest je rekening houden met een lange rij.

Inmiddels is de allernieuwste nieuwigheid eraf en zou je zelfs kunnen overwegen in de Elphi naar een concert te gaan ;) (al moet je voor een kaartje nog steeds wat geduld hebben)

Als je het mij vraagt, was de Elphi het lange wachten zeker waard. Dit bijzondere gebouw moet je echt een keer gaan bekijken: een Selfie op de Elphi mag niet in je album ontbreken!

Meer info over concerten: elbphilharmonie.de

Meer info over rondleidingen: Elphi-Tour

8. Hafengeburtstag

Hoe belangrijk de haven voor Hamburg is kun je zien aan het feit dat we elk jaar zijn verjaardag vieren met een groot festival. De eigenlijke verjaardag is op 7 mei, toen werd in 1189 de haven geopend. We vieren de verjarie met drie dagen feest, zo dicht mogelijk bij de 7e mei. Hoe het er op dit partijtje aan toe gaat lees je hier: Hiep Hiep Hafengeburststag.

9. Vintage winkels en vlooienmarkten

Tweedehandsshoppen is een geliefd tijdverdrijf in Hamburg. Elke week zijn er zeker vijf vlooienmarkten waar je je geluk kunt beproeven en er openen steeds meer vintage winkels, ook in pop-up variant. Ik zette de leukste hier voor je op een rijtje: Vintage winkels in Hamburg

10. Szeneleben

Er zijn 104 wijken (Stadtteile) in de stad, en elk daarvan heeft een heel eigen sfeer. Het zijn net dorpjes, de volgende wijk kan totaal anders zijn, ook al heb je je hemelsbreed maar 100 meter verplaatst. Ik ben druk doende alle 104 Stadtteile te bezoeken.

De levendigste wijken vol aparte winkeltjes, kroegen, markten, restaurants, street art en politiek/milieubewust bewogen clubjes zijn Ottensen, St. Pauli, het Schanzenviertel en het Karolinenviertel en Altona. Iets wat je ook alleen in Hamburg vindt en waar locals en toeristen als een bonte bende door elkaar lopen is de Fischmarkt op zondagmorgen.

Een avondje uit in Ottensen

11. Bierscene

In Duitsland zit je als bierliefhebber natuurlijk goed. Helemaal in Hamburg, waar we een lange biertraditie kennen en waar naast de twee grote brouwerijen (Holsten en Ratsherrn) ook steeds meer microbrouwerijtjes worden gevestigd. De grote craft beer gids voor Hamburg vertelt je waar je moet zijn voor de apartste biertjes van de stad.

Grote Craft Beer gids voor Hamburg - Standort Hamburg

Craft Beer Hamburg | Ratsherrn-Brauerei

12. Keuze aan restaurants

Van de honger hoef je hier in elk geval niet om te komen, en een goede bodem voor je craft beer zul je moeiteloos vinden. Van tv-kok tot veganistisch, van traditioneel tot fusion, Hamburg draait z’n hand er niet voor om.

Een aantal van mijn favorieten: (het hier al vaak genoemde) Moraba in de Susannenstraße (Schanze) voor zowel het ontbijt, een borrel of een diner, Altes Mädchen (Schanzenhöfe, ook in de Schanze) voor de beste biertjes en burgers, en ook Gasthaus zum Elbblick (Altona) voor Labskaus en andere typisch Hamburgse gerechten. Katers Köök krijgt een eervolle vermelding: daar ga je niet per se heen voor het eten, maar om een kat te aaien.

Zie ook mijn uitgebreide verzameling aan restaurants en cafés in Hamburg: Lekker eten in Hamburg

13. Voetbal

Dit is natuurlijk tricky, want ik weet de ballen van voetbal. Maar goed, ik weet wel dat HSV en St. Pauli de belangrijkste clubs van Hamburg zijn en dat hun fans een beetje vergelijkbaar zijn met die van Feyenoord en Ajax (in de zin van: vinden elkaar doorgaans vrij stom).

Ik kan je in elk geval wél vertellen dat een rondleiding door het HSV-stadion ook écht de moeite waard is voor voetbaldummies!

Neem je liever een kijkje in het Millerntor-Stadion, dan vind je hier de nodige info: fcstpauli.com, zie ook: millerntorgallery.org en https://www.facebook.com/stpaulikino/?locale=de_DE

Standort Hamburg bij de rondleiding in het HSV-stadion

14. Groen midden in de stad

Hamburg is een bijzonder groene stad. Als je dus even uit de drukte weg wilt, heb je dus vele opties om even uit te rusten. Bijvoorbeeld in het Altonaer Volkspark (Bahrenfeld), Planten und Blomen (tussen Neustadt en St. Pauli), het Niendorfer Gehege (Niendorf), het Stadtpark (Winterhude) of zelfs op het Ohlsdorfer Friedhof (Ohlsdorf). Het laatste park is een oude begraafplaats, maar het is vooral ook een prachtige plek om te wandelen. Nog wat verder buiten het centrum ligt de Boberger See, een natuurgebied waar je kunt wandelen en kunt zwemmen.

Bekijk hier mijn favoriete tuinen en parken in Hamburg en sla ook mijn artikel over de mooiste bloesem in Hamburg niet over.

15. Geschiedenis ligt voor het oprapen

Dit is voor mij een belangrijke reden om van Hamburg te houden: geschiedenis. Ondanks de enorme verwoestingen tijdens de bombardementen van 1943 is er verrassend veel bewaard gebleven en gewoon op straat te vinden. En als iets niet bewaard gebleven is, dan herinnert Hamburg je er wel aan, bijvoorbeeld door straatnamen of gedenkplaten.

Soms vertellen gebouwen zelf een verhaal, zoals aan het straatje Bei der Friedenseiche. Soms is het een Stolperstein, soms inderdaad een straatnaambordje Kinderen van de Bullenhuser Damm. Het zijn vooral de ‘kleine’ (d.w.z. vaak vergeten) verhalen die maken dat Hamburg voor mij een groot openluchtmuseum is. Kijk maar naar alle historische architectuur waar je niet omheen kunt!

Tip: houd je van historische true crime? Check dan mijn bescheiden true crime collectie. :)

Gründerzeit architectuur in Hamburg | Standort Hamburg

Ldiyy Bacroff | Stolpertonsteine en Stolpersteine in Hamburg

16. Spannend weer

Toegegeven, Hamburg staat niet onmiddellijk bekend als zonbestemming. Maar in München regent het in een jaar tijd meer dan in Hamburg, en bovendien weten de Hamburgers wel raad met een onder water gelopen Fischmarkt, zoals je hieronder kunt zien. Ben je in Hamburg en word je getrakteerd op traditioneel Schietwetter? Maak er gewoon maar het beste van: Hamburg bij slecht weer.

#Sturmflut ist was du draus machst: Die Jungs vom #Miniaturwunderland wissen wie’s geht! @MiWuLa #xaver pic.twitter.com/lYpgUbjn15

— Nova Meierhenrich (@NovaMeierhenric) 6 december 2013

[x] Wassersportrevier für Kanuslalom und Kanurennsport für #OlympiaHH #2024 ist schon fertig und für gut befunden. pic.twitter.com/KEFl74cOHD

— U-Bahn Kollektiv (@UBahnKollektiv) 12 januari 2015

17. Bijzondere musea

Een van de manieren om er wat van te maken bij prutweer is een museum in duiken. In Hamburg heb je mogelijkheden genoeg, van het Museum für Kunst und Gewerbe tot het Museum für Völkerkunde en het Miniatur Wunderland. En dat moet je ook zeker doen!

Maar daarnaast zijn er kleinere, heel aparte musea. Wat dacht je bijvoorbeeld van het Prototyp Museum, waar je de snelste sportwagens bekijkt, of het Kaffeemuseum Burg, waar je meer koffieattributen vindt dan je ooit voor mogelijk had gehouden?

Of Harrys Hafenbasar, het betere rariteitenkabinet? Of Wasserkunst Elbinsel Kaltehofe, dat draait om de geschiedenis van Hamburgs watervoorziening, met o.a. oude fonteinen. (Het ligt in een natuurgebied, ook erg fijn voor vogelspotters.)

Bekijk hier al mijn museumtips in Hamburg.

redenen om naar Hamburg te komen: Hamburger Hafenbasar, foto door Miriam Coleman

18. Logeren op bijzondere locaties

Een fijn bed is natuurlijk essentieel tijdens een stedentrip. Van al dat sight seeing moet je immers goed bij kunnen komen. Nog fijner is het als dit bed zich op een bijzondere locatie bevindt, zodat je hotelkamer zelf eigenlijk al een bezienswaardigheid is. In Hamburg kun je bijvoorbeeld komen slapen in een oude gasfabriek, in verschillende bordelen, oude kantoorpanden, een school, enkele woonboten, en een hotel met een science center.

Meer over deze bijzondere hotels lees je hier: Slapen in hotels met een verhaal. En check zeker ook deze 5 boetiekhotels in Hamburg.

19. Een stedentrip Hamburg hoeft helemaal niet duur te zijn!

Gelukkig is het niet nodig een grote zak geld mee naar Hamburg te nemen. Comfortabel slapen, lekker eten en een hoop mooie dingen zien en beleven voor weinig geld, dat is hier helemaal niet moeilijk.

Hoe je Hamburg met een klein budget onveilig kunt maken vertel ik je hier: Veel Hamburg voor weinig geld – de beste budgettips voor je stedentrip Hamburg

De beste budgettips voor je stedentrip Hamburg

20. Aan leuke dagtrips vanuit Hamburg ook geen gebrek!

De kans dat je Hamburg in één bezoek uit hebt is niet heel groot. Maar wil je nou langer op vakantie, dan is Hamburg ook een goed vertrekpunt voor een paar leuke dagtrips! Wat dacht je bijvoorbeeld van een zomers tripje naar Lübeck, of een herfsttrip naar Lüneburg? Ook het ‘Holländerstädchen’ Friedrichstadt is een aanrader voor een leuke dagtrip (zeker voor fietsliefhebbers!).

Bekijk hier nog veel meer dagtrips vanuit Hamburg.

Bonus, want je hebt Hamburg vást nog niet uitgespeeld!

Naar Hamburg kun je makkelijk meerdere keren terugkomen en nog steeds niet uitgekeken zijn. Mákkelijk. Begin bijvoorbeeld bij deze 100 dingen die je in Hamburg gedaan moet hebben.

Goede redenen voor een stedentrip Hamburg | Standort Hamburg

Plan je stedentrip naar Hamburg meteen maar even :)

Als je nu nog niet genoeg redenen om naar Hamburg te gaan voorbij hebt zien komen, dan weet ik het ook niet meer ;) Met de trein ben je er bovendien zo! Maar toch, als je nog wat inspiratie nodig hebt, dan vind je hier wat handige artikelen:

Heb je deze artikelen al gelezen?

10 reacties

Pedro 4 januari 2018 - 12:02

Hoi Fem,

Hopelijk heb je een Guten Rutsch ins Neue Jahr gehad?

Gisteren weer thuisgekomen na een van een paar dagen aan Hamburg.
Ik weet nu al één ding zeker: Hamburg is op z’n best als het beter weer is. Mijn God, wat een takkeweer was het de afgelopen dagen. (understatement van het jaar)
Gelukkig hebben we voldoende binnenactiviteiten kunnen bezoeken. Jammer genoeg was het te vroeg donker om de stadtour met de U3 te doen, dus daar komen we sowieso nog een keertje voor terug. Ik heb deze pagina maar vast bij de favorieten gezet. :-)

Antwoorden
Fem 4 januari 2018 - 14:43

Ha Pedro, ja, dank, ik hoop jullie ook! En inderdaad, wat een weer de afgelopen dagen… :/ (en nog steeds, ik ben over vandaag ook niet erg te spreken, bibber, ril). Maar toll dat jullie nog een keer terugkomen! :D

Antwoorden
Lonneke 28 januari 2018 - 20:02

Gaaf hoor, ik krijg steeds meer zin om een keer naar Hamburg te gaan dit jaar!

Antwoorden
Fem 3 februari 2018 - 09:07

Hoera! Zeker doen, je zult je echt niet vervelen!

Antwoorden
Jacq 14 januari 2019 - 09:46

Hoi,wij willen in de carnavalsvakantie naar hamburg met kinderen. Hoe groots is daar de carnaval? Want daar gaan we eigenlijk niet voor…gr Jacqueline

Antwoorden
Fem 14 januari 2019 - 11:08

In Hamburg wordt geen carnaval gevierd, ook in Duitsland gebeurt dat alleen zuidelijker ;) Er zullen ongetwijfeld wat feestjes zijn her en der (net zoals er tegenwoordig ook feestjes zijn met bijvoorbeeld het Oktoberfest, dat hier eigenlijk ook niet gevierd wordt), maar er zijn geen parades en grote feesten voor de hele stad. :)

Antwoorden
Jack 14 januari 2019 - 10:43

Hi Fem!
Ik ga in maart naar Hamburg voor werk en heb waarschijnlijk 1 / 2 dagen extra. Wat raad je aan om dan zeker te bezoeken / zien? Groetjes

Antwoorden
Fem 14 januari 2019 - 11:17

Ha Jack, leuk plan! Heb je de artikelen die ik onder aan dit artikel link gelezen? Op de pagina’s met bezienswaardigheden en ‘doen in Hamburg’ staan veel tips, met o.a. mijn favorieten, en ‘3 dagen in Hamburg’ geeft een goed overzicht van wat je in korte tijd allemaal kunt doen. Viel Spaß!

Antwoorden
Arjan Griffioen 28 maart 2019 - 08:17

Hadden alle steden in Europa maar zo’n website!
We hadden slechtweer, nat en koud. Vanuit de stations van U-bahn 3 hebben we alle bezienswaardigheden bezocht. De dagkaart was zelfs geldig voor een tocht over de Elbe!

bedankt.

Antwoorden
Fem 9 april 2019 - 06:31

Gerne! Super leuk om te horen! :)

Antwoorden

Laat een reactie achter

Standort Hamburg is de enige Nederlandstalige blog die helemaal om Hamburg draait. Dé plek dus om tips te vinden voor je stedentrip Hamburg!

© 2013-2023 Standort Hamburg / femina docta. Alle rechten voorbehouden.  

Standort Hamburg gebruikt cookies om de site goed te laten draaien. OK Cookiebeleid