Home Ontdek Hamburg 9x gratis bezienswaardigheden voor een eerste kennismaking met Hamburg

9x gratis bezienswaardigheden voor een eerste kennismaking met Hamburg

door Fem
Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Als je voor het eerst naar Hamburg komt, dan wil je als je bent aangekomen natuurlijk eerst … wel, een kop koffie waarschijnlijk.

Maar daarna wil je toch even kennismaken met de highlights waar Hamburg zo bekend om staat. Het leuke van deze highlights is bovendien dat ze je geen cent hoeven te kosten.

In dit artikel tip ik je 9 gratis bezienswaardigheden die je een keer gezien moet hebben, of je nu voor de eerste keer komt of al een doorgewinterd Hamburgganger bent – je zult zien dat ik ze ook niet allemaal in mijn eerste week in Hamburg bezocht heb…

1. Rathaus

Groot, groter, grootst, dat is het Rathaus waar het Hamburger parlement zetelt. Ons Rathaus heeft, jawel, zes kamers meer dan Buckingham Palace… Het oude stadhuis sneuvelde bij de brand van 1842, dit kolossale neorenaissancistische praalwerk werd in 1897 met een groot volksfeest geopend.

Gratis bekijken in Hamburg: Rathaus

Gratis bezienswaardigheid in Hamburg: Rathaus

De hal en binnenplaats kun je zo binnenlopen. In de centrale hal zijn wisselende tentoonstellingen over Hamburg te zien. Op de binnenplaats is een grote fontein en een café.

Wil je meer van het raadhuis zien, dan kun je ieder half uur met een rondleiding mee gaan ( € 4) waarbij je een kijkje achter de schermen en in de raadszalen krijgt. Sla zeker ook de Hygieia-fontein op de binnenplaats van het Rathaus niet over!

➤ Rathaus Hamburg, Rathausmarkt 1, U/S: Jungfernstieg/Rathhausmarkt

Gratis bezienswaardigheden | foto door waterman75

gratis bezienswaardigheden in Hamburg - Rathaus - Standort Hamburg

2. Reeperbahn – Davidwache

Dit beeld ken je vast van de Reeperbahn: grote seksclubs en schimmige Dönerzaakjes. En inderdaad, dat is de Reeperbahn. Niet Hamburgs mooiste straat, waarschijnlijk wel de bekendste en beruchtste. Je moet er een keer doorheen gelopen hebben, gewoon om het te zien, maar ook omdat er naast een hoop lelijkheid óók interessante dingen te zien en te doen zijn.

De Davidwache bijvoorbeeld, naast het St. Pauli Theater op de hoek met de Davidstraße, is Duitslands bekendste politiebureau dat in menig serie en film een belangrijke rol speelde.

Het gebouw stamt uit 1840 (met uitbouw uit 1914) en is nog steeds als politiebureau in gebruik, inmiddels met een nieuwbouw-annex in de Davidstraße, waar de KriPo (Kriminalpolizei) gehuisvest is.

Onder andere de films St. Pauli Nacht (1999) en Polizeirevier  Davidswache (1964) spelen zich in en om de Davidwache af.

➤ Davidwache, Spielbudenplatz 31, U St. Pauli

Gratis bezienswaardigheden | foto door Frank

Architectuur in Hamburg: #doorporn

Verder niet overslaan op de Reeperbahn:

  • St. Pauli Nachtmarkt, elke woensdagavond.
  • En Hamburgs ‘geilste Weihnachtsmarkt’: Santa Pauli
  • Tussen vele sleezy bars vind je ook een paar leuke clubs, waaronder Molotow, vlak bij de Beatles-Platz.
  • Bekijk hier nog meer tips voor St. Pauli

3. Beatles-Platz

Het grote succes, dat begon voor The Beatles in Hamburg. In de clubs aan de Große Freiheit om precies te zijn. Op de hoek van dit straatje, aan het einde van de Reeperbahn, kun je nu even de Beatle in jezelf vrije teugel geven door op de Beatles-Platz in het silhouet van je Beatles-held te kruipen.

Meer over The Beatles in Hamburg:In de voetsporen van The Beatles, met tip voor een goede Beatles-rondleiding door Hamburg (en de reden dat ik geen vlogger ben…).

➤ Beatles-Platz, S Reeperbahn of U3 St. Pauli

Gratis bezienswaardigheden | foto door Laszlo Tovarosi

4. Michaeliskirche

De Michaeliskirche, of Michel, in de volksmond, is hét symbool van Hamburg, dat op vele buttons en koffiemokken prijkt. Met zijn toren van 132 m hoog kun je hem vanaf veel plekken in Hamburg zien.

De eerste versie van deze barokke kerk stond er al in 1647. De kerk brandde zowel in 1750 als in 1906 tot de grond toe af, maar was een van de weinige bouwwerken die de Tweede Wereldoorlog wonderwel doorstonden (enkel het schip raakte beschadigd, de toren bleef ongedeerd, wat weinig minder dan een wonder is als je je bedenkt hoezeer Hamburg in 1943 in puin lag).

De kerk kun je gratis bezoeken, voor het beklimmen van de toren betaal je € 5, voor het bezoeken van de crypte € 4. Het uitkijkplatform in de toren geeft je een spectaculair uitzicht over de stad – zegt men, ik vind het echt veel te hoog (heb nog nachtmerries van het bezoek aan de Utrechter Dom toen ik 10 was).

Je kunt de toren ook ’s avonds beklimmen. Zie voor meer info: nachtmichel.de

De Michel heeft maar liefst vijf orgels, en elke dag om 12 u wordt het grootste orgel een kwartier lang bespeeld.

➤ St. Michaelis, Englische Planke 1, U3 Rödingsmarkt of St. Pauli

De stad Hamburg heeft een dingetje met live cams en heeft er ook een op de Micheltoren gezet, zodat je de hele dag door over de haven en St. Pauli kunt kijken: Michel Live Cam

P1060124_Standort Hamburg - Gratis bezienswaardigheden in Hamburg -Michaeliskirche

gratis bezienswaardigheden in Hamburg - Michaeliskirche - Standort Hamburg

5. Krameramtsstuben

Direct naast de Michel liggen, een beetje verstopt, de Krameramtsstuben. De oude binnenstad van Hamburg wemelde ooit van dit soort steegjes, nu is dit steegje is het enige overgebleven hofje uit de 17e eeuw. Het is erin geslaagd zowel de brand van 1842 als de oorlog te overleven.

Oorspronkelijk waren de woninkjes aan de Krayenkamp voor weduwen van kruidenhandelaren: het kramersgilde liet deze huisjes voor de weduwen bouwen, omdat die hun woning, waar ook de winkel van hun man was, moesten verlaten wanneer hun echtgenoot kwam te overlijden. In de Krameramtsstuben konden de weduwen wonen en kregen ze een klein pensioen.

Tot 1968 verhuurde de stad de woningen nog als seniorenwoningen, tegenwoordig vind je er een museumpje (entree € 3), een restaurant en enkele winkeltjes.

➤ Krayenkamp, naast de Michaeliskirche.

6. Alter Elbtunnel – Landungsbrücken

Hoewel ik de Landungsbrücken vrijwel meteen na aankomst in Hamburg bezocht, duurde het maar liefst twee jaar voor ik de oude Elbtunnel eens in durfde, en dan ook nog alleen omdat ik bezoek van twee oud-collega’s uit Nederland had.

Het uitzicht op de Landungsbrücken vanaf de Stintfang is weliswaar mooi (zie foto hieronder, gemaakt vanaf de St. Pauli Weinberg) (ja, die hebben we!) en het uitzicht op de Elbe eveneens, maar ik vond de Landungsbrücken erg tegenvallen.

En nog steeds wel: het is er altijd stervensdruk, de koffie is er te duur, en de souvenirwinkeltjes tamelijk verschrikkelijk. Maar toch loont het om even de steigers op de lopen en eventueel neer te ploffen op het gezellige terras van Watergate. Niet voor niets wordt dat ook wel ‘Hafenkino‘ genoemd!

P809226_Standort Hamburg - Gratis bezienswaardigheden in Hamburg - Landungsbruecken

Loop daarna door naar de Alter Elbtunnel, officieel de St. Pauli Elbe Tunnel, aangelegd in 1911. Ikzelf kwam twee jaar lang niet verder dan de ingang, want het trappenhuis is weliswaar prachtig (kijk maar eens hier), maar ook heel erg hoog en eng. Er is ook een lift, maar die vond ik eigenlijk ook eng.

Die lift blijkt uiteindelijk echter best mee te vallen, als je je ogen dicht doet. En dat zegt wat, want ik heb echt al hoogtevrees op een keukentrapje. De tunnel is de moeite waard, en het trappenhuis is absoluut fotogeniek. Als je doorloopt naar het andere einde van de tunnel word je bovendien getrakteerd op een mooi uitzicht op de stad vanaf de andere kant van de Elbe. In de tunnel is bovendien regelmatig kunst te zien.

Alter Elbtunnel, Bei den St. Pauli Landungsbrücken, S/U: Landungsbrücken

gratis bezienswaardigheden in Hamburg - Alte Elbtunnel - Standort Hamburg

7. Jungfernstieg / Binnenalster

De Jungfernstieg is je startpunt voor een boottripje over de Alster, maar je kunt ook gewoon even relaxen op de trappen, in het water staren, mensen kijken en de rest van je tijd in Hamburg plannen. Er zitten veel kantoren in de buurt, dus rond lunchtijd tref je hier veel zakenmensen die even een ijsje eten aan het water. Of een curryworst. 🙂

De naam ‘Jungfernstieg’ laat zien dat dit ook vroeger al een goede plek was om te flaneren: dit was de plek waar ouders op zondagmiddag hun ongetrouwde dochters (‘Jungfern’) rondparadeerden in de hoop een geschikte echtgenoot tegen het lijf te lopen.

Jungfernstieg, S/U: Jungfernstieg/Rathausmarkt

➤ Wil je ook de Außenalster bekijken, check dan ook alle bezienswaardigheden rondom de Alster.

Binnenalster, Jungfernstieg - rondvaartboten

Gratis bezienswaardigheden in Hamburg: Binnenalster

8. Fischmarkt

Je moet er vroeg je bed voor uit (idealiter nog voor vijven), of je feest gewoon door in St. Pauli tot je om 5 uur ’s morgens kunt gaan: de Fischmarkt, iedere zondagmorgen van een uur of vijf tot half tien. Hoe vroeg het ook is, het is een drukte van belang; van feestgangers die direct van de Kiez komen en toeristen tot mensen die hun weekinkopen kopen doen. Hoe het eraan toe gaat op de Fischmarkt lees je hier: Vroeg uit de veren voor de Hamburger Fischmarkt.

Fischmarkt/Große Elbstraße 9, S/U: Landungsbrücken

➤ Op zoek naar iets om te doen langs de Elbe direct ná de Fischmarkt? Bekijk de FrauenFreiluftGalerie.

➤ Tip: een rondvaart door de haven mag niet ontbreken als je voor het eerst naar Hamburg komt. Bekijk hier mijn tips voor de leukste havenrondvaarten.

Gratis bezienswaardigheden | foto door Olaf Wondraczek

Meeuw bij zonsopgang aan de St. Pauli Fischmarkt

9. Dockland

Voor een mooi uitzicht over de haven klim je Dockland op. Het is een kantoorpand in de vorm van een schip – al geloof ik nog steeds niet dat mensen er ook echt in kunnen werken met een uitzicht dat zo enorm afleidt…

Het dak is een trap, en doet me altijd een beetje aan het Amsterdamse NEMO denken. Als je naar boven klimt (haar vastbinden, het waait daarboven) kijk je vanaf het dakterras uit over de hele haven.  Zonsondergang is vanaf Dockland bijzonder mooi. En ook náást Dockland, beneden op de grond dus, want het licht doet bijzondere dingen met de ramen van het gebouw.

Dockland, Van der Smissenstraße 9, S: Bahnhof Altona of Königstraße

➤ Meer mooie uitkijkpunten over Hamburg? Check mijn tips: 7x fantastisch uitzicht over Hamburg.

Gratis bezienswaardigheden in Hamburg: moderne architectuur bewonderen - Dockland

Dockland:uitkijkpunt over hamburg

Bekijk deze gratis bezienswaardigheden op de kaart:

Nog veel meer te zien in Hamburg!

Met deze gratis bezienswaardigheden in Hamburg ben je er natuurlijk nog lang niet. Wat zeg ik, ik zou uit voorzorg nog wat dagen aan je reis vastplakken, want:

Klaar voor een stedentrip naar Hamburg?

Waar wacht je nog op!? Met de trein ben je zo in Hamburg! Zoek je een goede hoteldeal, kijk dan eens hier

De tips op deze pagina helpen je op weg met het plannen van je stedentrip, van vervoer tot hotel tot nog heel veel meer om hier te beleven.

Bis bald?!

Uitzicht op de Binnenalster

Heb je deze artikelen al gelezen?

10 reacties

Esther 7 april 2016 - 20:58

Goede tips hoor, precies de dingen die ik zou aanraden! Of althans, zeker de dingen die ik op mijn eerste dag Hamburg deed. Ook Speicherstadt vond ik toen een topper 🙂

Antwoorden
Fem 8 april 2016 - 06:26

In ons UNESCO erfgoed is zoveel te doen, dat red je niet in 1 dag, vandaar dat ik daar al een paar aparte blogs aan gewijd heb 🙂 Voor de Speicherstadt en HafenCity moet je de tijd nemen! 🙂

Antwoorden
Sabine 8 april 2016 - 20:17

Leuk overzicht! Ik herken nog een paar dingen, maar niet alles. Ben ook niet overal geweest natuurlijk. Kan me nog herinneren dat ik op een groot schip ben geweest. Vond ik erg leuk!

Antwoorden
Fem 11 april 2016 - 20:55

De Cap San Diego waarschijnlijk? Of de Rickmer Rickmers? Beide inderdaad heel leuk om eens te bezoeken! Tijd om weer eens terug te komen? 😉

Antwoorden
Yvonne 15 april 2016 - 12:42

Leuke tips! Hoewel nr 2 iets minder geschikt is voor onze (jonge) kids denk ik. 🙂 De vismarkt en havens lijken me indrukwekkend en wil ik zeker zien als we een keer in Hamburg zijn. Heb afgelopen week inspiratie opgedaan voor een rondje Noord-Duitsland… nu nog een geschikt moment vinden

Antwoorden
Fem 15 april 2016 - 13:34

Heb je gelijk in! Maar wat wél leuk is voor de kids, zij het niet gratis, is Miniatur Wunderland. Een soort Madurodam, maar toch heel anders (ik was sceptisch, omdat ik dacht ‘jaja, dat kennen we wel, wij hebben Madurodam al…’ maar dat is onterecht). Geef een seintje als je deze kant op komt!

Antwoorden
Marcel 13 mei 2016 - 10:35

Door mijn werk ben ik er veel geweest en heb veel van de stad gezien.
Er is ook nog een miniatuur spoorbaan die erg leuk is en een automuseum.
Ach er is zoveel te zien 🙂

Antwoorden
Fem 13 mei 2016 - 11:47

Miniatur Wunderland heb ik, moet ik bekennen, nog steeds niet gezien. Maar het Prototyp Museum (dat bedoel je toch?) is inderdaad heel leuk!

Antwoorden
Hilde 23 mei 2016 - 21:17

Wat was ik blij toen ik al surfend op deze blog terecht kwam! We plannen een allereerste bezoek aan Hamburg (en eigenlijk ook aan Duitsland waarvan we enkel de grensgebieden bezochten) en ik wist helemaal niet waar te beginnen. Dat we zullen gaan in juli staat al vast. Waar logeren vind ik nog een heel moeilijke. We willen graag niet te ver van restaurantjes e.d. zitten maar we weten niet precies welke buurten daarvoor de meest geschikte zijn. En zou het mogelijk zijn een opera of theatervoorstelling of zoiets bij te wonen? Alvast heel erg bedankt voor alle informatie: wij appreciëren dit enorm! Paul en Hilde (Antwerpen)

Antwoorden
Fem 24 mei 2016 - 06:38

Hoi Hilde, tof dat jullie naar Hamburg komen, goed idee! 🙂 De Schanze en St. Pauli zijn leuke wijken waar veel restaurantjes en kroegjes zijn, Altona/Ottensen ook. (Voor een eerste bezoek waarin je ook naar theater enzo wilt zou ik dan waarschijnlijk eerder niet een hotel in Ottensen/Altona nemen – niet dat het ver weg is, maar het is gewoon wat makkelijker dichter bij theaters enzo te zitten.) We hebben de Hamburgische Staatsoper in de Neustadt, het Thalia Theater, het deutsche Schauspielhaus, het Altonaer Theater, en dan natuurlijk nog het musicaltheater Neue Flora, het Operettenhaus op de Reeperbahn, en Schmidt Tivoli, ook op de Reeperbahn (meer varieté enzo).(Plus nog een setje kleinere theaters) Een overzichtje van wat er de komende tijd speelt vind je hier: http://www.hamburg.de/theater/

Antwoorden

Laat een reactie achter

Standort Hamburg is de enige Nederlandstalige blog die helemaal om Hamburg draait. Dé plek dus om tips te vinden voor je stedentrip Hamburg!

© 2012-2024 Standort Hamburg / femina docta. Alle rechten voorbehouden.  

Standort Hamburg gebruikt cookies om de site goed te laten draaien. OK Cookiebeleid