Home Ontdek Hamburg 13x Halloween in Hamburg

13x Halloween in Hamburg

door Fem
Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Huuuu! 💀Het spooky season staat voor de deur! Kom je Halloween in Hamburg vieren? Goed idee! Ik heb 13 spooky tips voor je verzameld. Als je durft.

“Spuk und Zauber gibt’s heut Nacht, also nehmt Euch wohl in Acht. Wollt Ihr heute Nacht nicht zittern, müsst Ihr alle Monster füttern”

1. Dunkles Hamburg-tour met de Stadtspürer

Mystiek Hamburg, geheimzinnig en verborgen Hamburg, griezelig Hamburg – de Stadtspürer brengen je naar de duisterste plekken van Hamburg en laten je plekken zien die je op de gewone toeristische routes niet te zien krijgt. Een Hamburg dat op veel plekken niet meer zichtbaar is, maar des te voelbaarder, bijvoorbeeld op de Geister-Rundgang door de Speicherstadt

Van dood en duivel, pest en cholera tot heksenvervolging en zeemonsters: onder de oppervlakte van Hamburg borrelt van alles! De Stadtspürer zijn ook in andere Duitse steden actief, en hebben een eigen Stadtspürer Club – ik geef het je vast mee voor je volgende Halloween. 😉 (De nieuwsbrief is trouwens ook best leuk, als je nog niet meteen vrinden wilt worden.)

Meer info stadtspuerer.de/hamburg

2. Ohlsdorfer Friedhof

Je kunt natuurlijk ook zelf aan de wandel gaan, bijvoorbeeld op het Ohlsdorfer Friedhof. Dat is niet alleen reusachtig, het leent zich ook uitstekend voor een halloweenwandeling. Neem in elk geval even een kijkje bij het Riedemann Mauseoleum, dat hoe meer het in verval raakt ook steeds spookier wordt.

Meer bijzondere begraafplaatsen in Hamburg vind je overigens hier. En sommige van deze natuurgebieden zijn ook buitengewoon geschikt voor een halloween-herfstwandeling.

Tips Halloween in Hamburg vieren

3. Dias de los Muertes in het MARKK

Is Halloween niet echt je ding, maar wil je wel meer weten over de Dias de los Muertes, ga dan op 5 of 6 november naar het Museum am Rothenbaum: Kulturen und Künste der Welt (MARKK). Het MARKK duikt dit jaar in de geschiedenis van de Dias de los Muertos, en in het bijzonder in de culinaire tradities van de Dias: la dulce muerte.

Meer info bij het markk-hamburg.de

4. Halloweenparty’s in Hamburg

De ‘schrecklich schöne’ halloweenparty’s zijn voor veel mensen waarschijnlijk de belangrijkste reden om Halloween in Hamburg te komen vieren. Ik kan je geen ongelijk geven, het zijn er een boel en ze worden elk jaar spectaculairder! Zeker dit jaar, nu het eindelijk allemaal weer kan, zijn de verwachtingen hooggespannen.

Op hamburg.de vind je een goed overzicht van de spookiest halloweenfeesten in Hamburg. Wil je het héél Hamburgs aanpakken, dan vier je Halloween op het water.

Voor iedereen die liever spontaan besluit waar de avond naartoe voort houdt AINO Hamburg bij wat er in de stad loos is.

5. east Halloween Ball

Pirates of east, het Halloween Ball van east Hotel moet ik even apart noemen, niet om de laatste plaats omdat het east Hotel in een oude ijzergieterij gevestigd is en de locatie dus heel gaaf is. Voor het feest kun je je buik rond eten bij een heus horrordiner, na het feest kun je direct je bedje in rollen, want east is ook een bijzonder fijn hotel om te logeren – midden in St. Pauli, met eigen spa. Of je duikt St. Pauli nog in, natuurlijk, jouw feestje.

Halloween in Hamburg: een spooky wandeling

6. Gruselkuchen bij Herr Max

Herr Max is een van dé plekken om Kaffee & Kuchen te doen in Hamburg. Dat is altijd leuk, maar zeker rond Halloween, want Herr Max is een absolute koekjeskunstenaar en zijn halloweenlekkernijen zijn in Hamburg klassiekers.

7. Pompoen versieren en eten op het Altes Land

Pompoenen horen natuurlijk bij Halloween en op het Altes Land ben je daarvoor aan het perfecte adres! Het is natuurlijk sowieso is het fijn om in de oogsttijd door het oranje kleurende Altes Land te fietsen en wandelen. Pompoenen versieren, eten, en misschien wel zelf een appel plukken kan hier:

8. Ballinstadt halloweenspeurtocht voor kleine Geister

Ballinstadt, het emigratiemuseum, is een van mijn favoriete musea in Hamburg. Op 28 oktober kunnen de ‘kleine Geister’ in je gezelschap op spokenjacht in de tentoonstelling. Het restaurant, voor de gelegeneheid omgetoverd tot Hexenküche, serveert deze dag een speciaal halloweenmenu. De tentoonstelling zelf is bovendien écht de moeite waard (en heeft ook een gewone kinderroute).

Meer info op ballinstadt.de

Halloween in Hamburg: wandeling door de Speicherstadt

9. Hamburg Dungeon

In de Hamburg Dungeon wacht 600 jaar aan Hamburgse duisternis op je, als je het aandurft. Van 29-31 oktober is er een speciaal halloweenprogramma met een aparte halloweenshow.

10. Duitse true crime podcasts luisteren

Fijn voor onderweg, of tijdens je wandeling over het Ohlsdorfer Friedhof: true crime podcasts. Nog beter: Duitse true crime podcasts – houd de Halloween-afleveringen in de gaten! Ik heb 13 goede podcasts voor je playlist klaargezet!

11. Luisterboekenserie Dunkles Hamburg

Ik noemde Ballinstadt al even, het emigratiemuseum. Het is gevestigd in de voormalige Auswandererhallen, de plek waar emigranten uit heel Europa verbleven voor ze naar de nieuwe wereld vertrokken. Voor veel van deze mensen was de Großstadt Hamburg een onbegrijpelijke chaos. En dat blijkt een prima recept voor een spanndende Krimi.

De luisterserie Dunkles Hamburg telt (momenteel) twee delen, en is te vinden op Storytel.

12. Hamburgse true crime verhalen lezen (en oplossen?)

Hamburgse true crime hebben we natuurlijk ook op Standort Hamburg. Maak bijvoorbeeld kennis met Elisabeth Wiese, de Engelmacherin van St. Pauli of Thomas Rücker, de bijlmoordenaar van Altona. En wie weet kan de ware speurneus in jou het meer dan 70 jaar oude raadsel van de Hamburger Trümmermorde oplossen.

Voor meer moord, doodslag en schandalen kan ik je Das schwarze Hamburg-Buch aanraden.

Pompoen versieren op het Altes Land: tip voor Halloween in en om Hamburg

13. Halloweenfilmmarathon

Voor zover ik weet zit Duitsland niet heel erg goed in de halloweenfilms. (Ik heb ook niet heel hard gezocht, geef ik toe, ik ben meer van categorie Hocus Pocus en Nightmare before Christmas.) Niet getreurd, daarvoor gaan we een beetje out-of-the box en kijken we je favoriete griezelfilms gewoon met extra Grusel-element toevoegen, namelijk door de film in nagesynchroniseerde versie te kijken. Horrorvibes gegarandeerd… (In dat licht, Hocus Pocus 2 is net uit, en die kun je natuurlijk ook in het Duits kijken…)

Bekijk hier de gezelligste bioscopen van Hamburg.

Bonustips!

  • En tot slot een bonustip voor als je toevallig in de buurt van Freiburg bent met Halloween: Halloween in het Europa-Park vond ik als beroepswatje een aanrader.
  • O, en nog een bonustip: heb je Halloween gemist, maar kan je inner-Kommissar nog wel wat oefening gebruiken? Hop, op naar een Krimidinner in Das Parlament? (Ook een bijzondere locatie, trouwens, het bevindt zich onder het Hamburger Rathaus.)
  • Verhip, er is ja nóg meer! Wat dacht je van Dark Tourism tips voor Hamburg?

Kom deze Halloween in Hamburg griezelen!

Zin om in Hamburg te komen griezelen? 💀 Plan hier meteen je reis.

De makkelijkste manier om in Hamburg te komen is met de trein. Meer inspiratie nodig? Heb ik voor je:

Om te beginnen mijn herfsttips, want naast Halloween is er in de herfst nog veel meer te beleven. Hier kun je verder rondneuzen op Standort Hamburg:

13x spooky tips voor Halloween in Hamburg | Standort Hamburg

13x spooky tips voor Halloween in Hamburg | Standort Hamburg

Heb je deze artikelen al gelezen?

Laat een reactie achter

Standort Hamburg is de enige Nederlandstalige blog die helemaal om Hamburg draait. Dé plek dus om tips te vinden voor je stedentrip Hamburg!

© 2012-2024 Standort Hamburg / femina docta. Alle rechten voorbehouden.  

Standort Hamburg gebruikt cookies om de site goed te laten draaien. OK Cookiebeleid