Home Ontdek Hamburg Hamburg op je telefoon: 9 handige apps

Hamburg op je telefoon: 9 handige apps

door Fem
Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Een geslaagde reis naar Hamburg begint natuurlijk met lekker veel voorpret. Als je eenmaal in Hamburg bent wil je waarschijnlijk ook graag weten wat er precies die dag te doen is en met welke U- of S-Bahn je het makkelijkst naar dat ene leuke restaurant komt. Geen nood, daar zijn vele handige apps voor. Ik zette 9 handige Hamburg apps voor je op een rijtje.

Oh, en ik heb net eindelijk (ja, echt) ontdekt dat mijn telefoon ook screenshots kan maken. Dus daar ben ik meteen op los gegaan, natuurlijk ;)

Van A naar B: een app voor onderweg

HVV

HVV is het ov-bedrijf in Hamburg. In de app vind je niet alleen de handigste routes, maar kun je ook een account aanmaken en via je telefoon tickets kopen. Je ziet ook meteen op welke trajecten er werkzaamheden of vertragingen zijn, en welke stations in de omgeving van je bestemming liggen.
Je kunt zowel zoeken op adres/bezienswaardigheid als op U/S/bus/ferryhalte.

Meer over het openbaar vervoer in Hamburg lees je hier:
Met het ov door Hamburg

Download:

Hamburg op je telefoon: van A naar B met de hvv-app

Ben je (net als ik) geen liefhebber van apps die toegang willen tot je contacten en locatie, geen probleem: de mobiele website van HVV werkt prima (in sommige opzichten zelfs handiger) als je alleen wilt weten wanneer je waar de Bahn moet hebben.

Handige Hamburg apps voor je stedentrip: HVV

Wat is er loos in Hamburg?
Daar is ook een app voor…

Meerdere apps, zelfs. Met deze apps is het super makkelijk om een goed programma samen te stellen voor je dagen in Hamburg:

Kulturlotse

Kulturlotse verzamelt alle gratis events in de stad. De website kan soms wat onhandig zoeken (vind ik zelf), maar de app is ontzettend praktisch en overzichtelijk. Je kunt zoeken per dag en daarbinnen filteren op categorie. De meeste gratis events in Hamburg waarover ik schrijf en die ik bezoek vind ik bij Kulturlotse.

Download:

AINO Hamburg

In de app AINO Hamburg (vroeger Heute in Hamburg) vind je iedere dag de leukste events in de stad. Feesten, vlooienmarkten, concerten, je vindt het allemaal hier. Vooral ook erg geschikt als je op zoek bent naar feestjes (grote, maar ook kleintjes die je nergens anders aangekondigd ziet).

Download:

Aino in Hamburg app

Hamburg Tourismus

In de app van Hamburg Tourismus vind je niet alleen bezienswaardigheden en tips voor rondleidingen, maar ook audio guides met achtergrondinfo en goede kaarten. Leuk detail en ook typisch voor Hamburg vind ik de Schiffsfinder, waarmee je elk schip dat zich op een bepaald moment in de haven bevindt kunt traceren. (Dat is een ding hier in de haven – er zijn zelfs twitteraccounts die er speciaal op gericht zijn om elk schip dat de haven binnenkomt te begroeten en elk schip dat wegvaart uit te zwaaien…)

Download:

Hamburg app van Hamburg Tourismus

Hamburg Veranstaltungen

Nog een app van Hamburg Tourismus, nu een die zich specifiek richt op alle events in de stad. Je kunt selecteren op verschillende data en categorieën (zoals tentoonstellingen, markten, rondleidingen, grote feesten, congressen, enz.). Ook leuk: deze app houdt niet alleen events in Hamburg zelf bij, maar ook in de omgeving (soms zelfs zo ver als Schwerin).

Download:

Kulturpunkte Hamburg

Kulturpunkte, ‘Hamburgs Kulturportal’, is een van de apps van hamburg.de. Zoals de naam al weggeeft is dit een app voor cultuursnuivers. Alles wat er op cultureel gebied in Hamburg gebeurt kom je in deze app tegen. Dat zijn niet alleen musea, concerten en theatervoorstellingen, maar ook lezingen in bibliotheken en kleine cultuurcentra, archeologische opgravingen, monumenten en kunst op straat. Je kunt vanuit de app doorlinken naar plaatsen waar je mobiel tickets voor events kunt kopen.

Download:

  • Android
  • iOS (de iOS-versie is ook in het Engels beschikbaar)

Cultuursnuiven in Hamburg, daar is een app voor

Unser Altona

Een app, speciaal voor alles wat met Altona te maken heeft, die mag natuurlijk niet in het rijtje ontbreken (want Altona was jaren lang mijn eigen wijk). Unser Altona deelt de nieuwste events in de wijk, de laatste nieuwtjes, de leukste restaurants en winkels (incl. kortingsacties en aanbiedingen).

Download:

Stolpersteine in Hamburg

Je hebt ze vast wel eens gezien, deze messing steentjes ter herinnering aan slachtoffers van het naziregime. Ook in Hamburg liggen er inmiddels meer dan 5.000. Wil je meer weten over de verhalen achter de Stolpersteine in Hamburg, dan kun je die lezen in de Stolpersteine app. Je kunt alle stenen ook makkelijk op de kaart terugvinden.

Download:

Stolpertonsteine-route van Guidemate

Sommige Stolpersteine zijn ook Stolpertonsteine: steentjes die geluid maken. Nou ja, via een app dan. De Guidemate app neemt je mee langs de Stolpersteine van 20 Hamburgers en vertelt je over hun levens. Deze verhalen zijn ingesproken door acteurs en voorzien van omgevingsgeluiden (‘klanklandschap’, noemen de bedenkers van het project dat) zodat je even in het Hamburg van vroeger waant.

Guidemate heeft ook een paar andere routes in Hamburg. (Voor sommige van die routes betaal je een paar euro. De Stolperton-route is gratis.)

Download:

Weliswaar geen app, maar toch… Standort Hamburg!

Als je toch bezig bent een stedentrip naar Hamburg te plannen, bekijk dan op deze pagina mijn tips die je vast een heel eind op weg helpen.

En in deze artikelen kun je nog meer inspiratie opdoen:

Hier nog een paar willekeurige persoonlijke favorieten van mij, want je bent nu hard op weg zelf een Hamburg-pro te worden:

Gute Reise & viel Spaß!

NB sommige van deze apps willen toegang tot bijvoorbeeld je locatie en contacten. Dat is voor de meeste functies nergens voor nodig en weiger ik zelf dus altijd

Heb je deze artikelen al gelezen?

4 reacties

Ferdinand 13 april 2019 - 11:53

Hallo

Bedankt voor de vele waardevolle tips om ons verblijf in Hamburg tot een mooi verblijf te maken.
Wij verblijven een tijdje in het Bismarkhotel. Weet U misschien of je hier in de buurt de auto kunt parkeren tegen een redelijke prijs, of gratis natuurlijk

Antwoorden
Fem 13 april 2019 - 16:47

Moin Ferdinand! Mooi dat jullie naar Hamburg komen! Zo uit het hoofd weet ik in de buurt geen parkeerplaatsen, maar ik heb mijn parkeertips hier verzameld: https://www.standorthamburg.eu/2017/parkeren-in-hamburg/ (Er zijn apps die je helpen met het vinden van een handige parkeerplek)

Antwoorden
Fleur 28 oktober 2022 - 11:28

Kun je in Hamburg overal gratis parkeren met een EU invalidenkaart?

Antwoorden
Fem 28 oktober 2022 - 18:06

Hoi Fleur, als je de blauwe kaart voor in de auto bedoelt: ja :) Zie ook hier

Antwoorden

Laat een reactie achter

Standort Hamburg is de enige Nederlandstalige blog die helemaal om Hamburg draait. Dé plek dus om tips te vinden voor je stedentrip Hamburg!

© 2013-2022 Standort Hamburg / femina docta. Alle rechten voorbehouden.  

Standort Hamburg gebruikt cookies om de site goed te laten draaien. OK Cookiebeleid