Home Ontdek Hamburg Hamburg op je telefoon: 10 handige apps

Hamburg op je telefoon: 10 handige apps

door Fem
Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Een geslaagde reis naar Hamburg begint natuurlijk met lekker veel voorpret. Als je eenmaal in Hamburg bent wil je waarschijnlijk ook graag weten wat er precies die dag te doen is en met welke U- of S-Bahn je het makkelijkst naar dat ene leuke restaurant komt. Geen nood, daar zijn vele handige apps voor. Ik zette 9 handige Hamburg apps voor je op een rijtje.

Oh, en ik heb net eindelijk (ja, echt) ontdekt dat mijn telefoon ook screenshots kan maken. Dus daar ben ik meteen op los gegaan, natuurlijk 😉

1. Van A naar B: de HVV-app

HVV is het ov-bedrijf in Hamburg. In de app vind je niet alleen de handigste routes, maar kun je ook een account aanmaken en via je telefoon tickets kopen. Je ziet ook meteen op welke trajecten er werkzaamheden of vertragingen zijn, en welke stations in de omgeving van je bestemming liggen.

Je kunt zowel zoeken op adres/bezienswaardigheid als op U/S/bus/ferryhalte.

Meer over het openbaar vervoer in Hamburg lees je hier:

Download de app:

Hamburg op je telefoon: van A naar B met de hvv-app

2. StadtRAD Hamburg

Op de fiets door Hamburg? Goed plan! Over een goede fiets hoef je je ook geen zorgen te maken, want met een StadtRAD kun je voor een klein prijsje overal heen karren! Met bijna 300 StadtRAD-stations staat er altijd wel een fiets op je te wachten. Bekijk hier mijn tips:

Download de app:

Handige Hamburg-app: screenshots StadtRAD-app

3. AINO Hamburg

In de app AINO Hamburg (vroeger Heute in Hamburg) vind je iedere dag de leukste events in de stad. Feesten, vlooienmarkten, concerten, je vindt het allemaal hier. Vooral ook erg geschikt als je op zoek bent naar feestjes (grote, maar ook kleintjes die je nergens anders aangekondigd ziet).

Download:

Aino in Hamburg app

4. Hamburg Tourismus

In de app van Hamburg Tourismus vind je niet alleen bezienswaardigheden en tips voor rondleidingen, maar ook audio guides met achtergrondinfo en goede kaarten. Leuk detail en ook typisch voor Hamburg vind ik de Schiffsfinder, waarmee je elk schip dat zich op een bepaald moment in de haven bevindt kunt traceren. (Dat is een ding hier in de haven – er zijn zelfs twitteraccounts die er speciaal op gericht zijn om elk schip dat de haven binnenkomt te begroeten en elk schip dat wegvaart uit te zwaaien…)

Download:

Hamburg app van Hamburg Tourismus

5. Kulturpunkte Hamburg

Kulturpunkte, ‘Hamburgs Kulturportal’, is een van de apps van hamburg.de. Zoals de naam al weggeeft is dit een app voor cultuursnuivers. Alles wat er op cultureel gebied in Hamburg gebeurt kom je in deze app tegen. Dat zijn niet alleen musea, concerten en theatervoorstellingen, maar ook lezingen in bibliotheken en kleine cultuurcentra, archeologische opgravingen, monumenten en kunst op straat. Je kunt vanuit de app doorlinken naar plaatsen waar je mobiel tickets voor events kunt kopen.

Download:

  • Android
  • iOS (de iOS-versie is ook in het Engels beschikbaar)

Cultuursnuiven in Hamburg, daar is een app voor

6. Natürlich Hamburg

Hamburg is een bijzonder groene stad, en dat betekent dat er ook aangenaam veel mooie wandel- en fietsroutes op je wachten. Steeds meer van die routes vind je in de Natürlich Hamburg-app.

Download de app:

Natürlich Hamburg-app: ontdek de natuurgebieden van Hamburg

7. Komoot

Goed, Komoot is niet per se een echte Hamburg-app. Maar als je nog meer wandel- en fietsroutes in en om Hamburg zoekt, dan vind je bij Komoot mooie dingen. Als ik nieuwe natuurgebieden wil bedwingen met mijn stalen ros, kijk ik zelf altijd eerst even bij Komoot. Ook al ben ik niet per se goed in het opvolgen van aanwijzingen. Dit geheel terzijde. 😉

Download de app:

Komoot: Hamburg-routes

8. Unser Altona

Een app, speciaal voor alles wat met Altona te maken heeft, die mag natuurlijk niet in het rijtje ontbreken (want Altona was jaren lang mijn eigen wijk). Unser Altona deelt de nieuwste events in de wijk, de laatste nieuwtjes, de leukste restaurants en winkels (incl. kortingsacties en aanbiedingen).

Download:

9. Stolpersteine in Hamburg

Je hebt ze vast wel eens gezien, deze messing steentjes ter herinnering aan slachtoffers van het naziregime. Ook in Hamburg liggen er inmiddels meer dan 5.000. Wil je meer weten over de verhalen achter de Stolpersteine in Hamburg, dan kun je die lezen in de Stolpersteine app. Je kunt alle stenen ook makkelijk op de kaart terugvinden.

Download:

Stolpersteine Hamburg-app: screenshots

10. Guidemate

Sommige Stolpersteine zijn ook Stolpertonsteine: steentjes die geluid maken. Nou ja, via een app dan. De Guidemate app neemt je mee langs de Stolpersteine van 20 Hamburgers en vertelt je over hun levens. Deze verhalen zijn ingesproken door acteurs en voorzien van omgevingsgeluiden (‘klanklandschap’, noemen de bedenkers van het project dat) zodat je even in het Hamburg van vroeger waant.

Guidemate heeft ook een paar andere routes in Hamburg. (Voor sommige van die routes betaal je een paar euro. De Stolperton-route is gratis.)

Download:

Guidemate Hamburg-app screenshot

Bonus-apps

Kom je in Hamburg wonen, dan zijn er nog veel meer apps die je misschien handig vindt.

  • Bijvoorbeeld de app van nebenan.de, om nieuwe mensen te leren kennen en te ontdekken wat er zo loos is in de stad.
  • Ook Hamburg heeft een eigen too good to go-app, waar je vaak echt leuke deals vindt.
  • Zoek je de leukste adresjes in Hamburg om te gaan shoppen, dan kijk je natuurlijk eerst hier. Maar de app van Findeling heeft ook leuke tips!

Weliswaar geen app, maar toch… Standort Hamburg!

Ja, wat dacht je dan, dat ik me deze kans voorbij zou laten gaan? Nee hoor, wij van Standort Hamburg raden aan: Standort Hamburg. Duh. Dus, nu je toch bezig bent een stedentrip naar Hamburg te plannen, bekijk dan op deze pagina mijn tips die je vast een heel eind op weg helpen. Met de trein ben je al in een paar uur in Hamburg!

En in deze artikelen kun je nog meer inspiratie opdoen:

Hier nog een paar willekeurige persoonlijke favorieten van mij, want je bent nu hard op weg zelf een Hamburg-pro te worden:

Gute Reise & viel Spaß!

Hamburg: 10 handige apps die je op je telefoon wilt hebben voor je stedentrip

offi

Heb je deze artikelen al gelezen?

4 reacties

Ferdinand 13 april 2019 - 11:53

Hallo

Bedankt voor de vele waardevolle tips om ons verblijf in Hamburg tot een mooi verblijf te maken.
Wij verblijven een tijdje in het Bismarkhotel. Weet U misschien of je hier in de buurt de auto kunt parkeren tegen een redelijke prijs, of gratis natuurlijk

Antwoorden
Fem 13 april 2019 - 16:47

Moin Ferdinand! Mooi dat jullie naar Hamburg komen! Zo uit het hoofd weet ik in de buurt geen parkeerplaatsen, maar ik heb mijn parkeertips hier verzameld: https://www.standorthamburg.eu/2017/parkeren-in-hamburg/ (Er zijn apps die je helpen met het vinden van een handige parkeerplek)

Antwoorden
Fleur 28 oktober 2022 - 11:28

Kun je in Hamburg overal gratis parkeren met een EU invalidenkaart?

Antwoorden
Fem 28 oktober 2022 - 18:06

Hoi Fleur, als je de blauwe kaart voor in de auto bedoelt: ja 🙂 Zie ook hier

Antwoorden

Laat een reactie achter

Standort Hamburg is de enige Nederlandstalige blog die helemaal om Hamburg draait. Dé plek dus om tips te vinden voor je stedentrip Hamburg!

© 2012-2024 Standort Hamburg / femina docta. Alle rechten voorbehouden.  

Standort Hamburg gebruikt cookies om de site goed te laten draaien. OK Cookiebeleid