Home Ontdek Hamburg Schietwetter? Tips voor Hamburg bij slecht weer

Schietwetter? Tips voor Hamburg bij slecht weer

door Fem
Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Regen tijdens je stedentrip? Macht nix, genoeg te doen in Hamburg, ook bij slecht weer. Trek je regenlaarzen en trotseer het Schietwetter met deze tips voor een regenachtige dag in Hamburg.

Slecht weer in Hamburg, wil nog láng niet zeggen dat je stedentrip ook in het water hoeft te vallen:

Doen in Hamburg bij slecht weer: dreigende wolken boven de haven

Wat te doen in Hamburg bij slecht weer?

Kom cultuur snuiven

Naar de bioscoop
Het heeft iets om achterovergezakt in een bioscoopstoel een goede film te kijken terwijl buiten de regen klettert. Bioscopen als Zeise Kinos (in de oude scheepsschroevenfabriek) en Passage Kino (glamour aan de Mönckebergstraße) maken dat nog sfeervoller.

Theater en musical
Aan theaters geen gebrek in Hamburg! Musicals kijk je in het Neue Flora Theater of het Operettenhaus. Der König der Löwen heeft zelfs een eigen theater aan de Elbe. Kammerspiele Theater heeft vaak mooie stukken op het programma. Voor kinderen is er het Allee Theater.

Panik City
Wil je iets meekrijgen van het Szeneleben van Hamburg, dan is het multimediale museum van cultrocker Udo Lindenberg in St. Pauli een aanrader.

Tatort kijken…
Op zondagavond is Tatort vaste prik in Hamburg. Als je je een avond als een local onder de Hamburgers wilt begeven, dan ga je op zondagavond naar een van de kroegen waar Tatort gekeken wordt. Dit kan o.a. in Kulturhaus III&70 in de Schanze, de Ponybar naast Abaton, Grüner Jäger in St. Pauli en Laundrette in Ottensen (waar je tegelijk je was kunt draaien en lekkere cocktails kunt drinken).

Slecht weer in Hamburg: dit kun je doen

Naar het museum

In de musea van Hamburg kun je dagenlang zoet zijn. Kijk maar eens in mijn grote museumoverzicht. Als de regen met bakken naar beneden komt zijn dit musea die goed passen bij het stemmige weer:

Ballinstadt Auswanderermuseum
Het emigratiemuseum bevindt zich in de voormalige Auswandererhallen. Dit was voor emigranten het laatste station in Hamburg voor ze op een schip naar een nieuw leven stapten. Nu is het een groot en erg indrukwekkend museum vol verhalen uit 400 jaar migratiegeschiedenis.

Kaffeemuseum Burg
Alles dat je over koffie wil weten, en natuurlijk proeverijen en workshops. De collectie is nog fascinerender als je je bedenkt dat wat je in het museum ziet maar 10% van de verzameling van koffiehandelaar Burg vormt.

All you can art: Hamburger Kunstmeile
Eén ticket, vijf musea, en niet de minste. Mijn favoriet van deze vijf musea is het fotografiemuseum (Deichtorhallen).

Internationales Maritimes Museum
Voor 3.000 jaar scheepvaartgeschiedenis kun je gerust een hele middag uittrekken. Dat is in dit museum zeker geen straf! Tip: bedenk vooraf welke thema’s je interesseren of ga mee met een (kinder)rondleiding.

Polizeimuseum
Ontdek je innerlijke Kriminalhauptkommissar en duik in echte Hamburger zaken. Ook erg leuk voor kinderen.

Planetarium
Het Planetarium torent hoog boven het Stadtpark uit: het is een oude watertoren. Er is een kleine (gratis) tentoonstelling. In het theater kijk je naar 3D-simulaties, documentaires en soms zelfs concerten. Voor kinderen zijn er speciale voorstellingen.

Slecht weer in Hamburg: Rondleidingen Hamburg bij slecht weer

Ga mee met een overdekte rondleiding

Rondleidingen hoeven niet per se buiten plaats te vinden. Deze rondleidingen zijn én boeiend, én je hoeft niet bang te zijn voor een natte jas.

Rondleiding in de Elbphilharmonie
Het nieuwe concertgebouw mag je niet overslaan. Niet alleen is het verhaal van de bouw te bizar voor woorden, maar je hebt vanaf de Elphi ook goed zicht op de haven – voor stemmige foto’s van dreigende luchten. Elphi zelf glinstert ook mooi in de regen.

Rondleiding door de Tiefbunker Steintorwall
Wil je zeker zijn dat je ver uit de buurt van de regen bent? Daal dan af in de Tiefbunker onder/naast het Hauptbahnhof. Hamburger Unterwelten geeft er heel interessante rondleidingen (snel volgeboekt, dus reserveer op tijd).

Rondleiding door het Chocoversum
Dreigt je stedentrip te verregenen, dan kun je beter chocola gaan eten. Of nog beter: zelf maken. Je leert het tijdens een rondleiding door Hamburgs chocolademuseum.

Rondje met de U3
De U3, de gele metrolijn, is ook onder Hamburgers bekend als slechtweertip. Deze lijn rijdt in een cirkel en van de 26 stations op de route liggen er 18 boven de grond. Je hebt vanuit de U3 onder andere mooi zicht op de haven, en op de fraaie Altbau in Eppendorf. Wil je precies weten waar je langs rijdt, dan kun je op de site van de hvv een gratis audiotour downloaden.

Bekijk voor meer rondleidingen, voor bij beter weer: 8x interessante rondleidingen door Hamburg

Tips voor een regenachtige dag in Hamburg

Zoek Nemo in het Tropen-Aquarium

Bij Schmuddelwetter denken de dieren in Tierpark Hagenbeck ook ‘dikke doej’ en verdwijnen uit het zicht. Dat is geen lolletje (ik heb in de winter eens een fotocursus in de dierentuin gedaan bij regen en -3°C…), maar geef ze eens ongelijk. In het Tropen-Aquarium heb je van regen gelukkig geen last, zodat je naar Nemo waarschijnlijk niet eens hoeft te zoeken.

Tropen-Aquarium Hagenbeck, Lokstedter Grenzstraße 2, U Tierpark Hagenbeck
Logeren kan bij de buren: Lindner Park-Hotel Hagenbeck

Ga je te buiten aan taart, of iets anders lekkers

Kaffee & Kuchen
Taart eten helpt altijd. Naar een goed stuk taart hoef je in Hamburg niet lang te zoeken, wat goed uitkomt bij dit petweer. Ik zette mijn favorieten voor je op een (lange) lijst.

Murder Mystery Dinner
Ik heb een zwak voor detectives/Krimis. En voor geschiedenis. En ik had een oudtante die in Amsterdam actrice was in mystery dinners. Dus ik zeg graag ja tegen het helpen oplossen van een 19e-eeuws moordmysterie tijdens een viergangenmenu, al geef ik toe dat deze tip misschien wat te nerdy is. 😉
(In het Duits, dat moet ik er wel bij zeggen…)

Bekijk ook: Mijn favoriete restaurants in Hamburg

Hamburg bij slecht weer: Tropenaquarium Hagenbeck

Hamburg bij slecht weer: tips

Shop ’til you drop: overdekt winkelen

Mellin-Passage
In Mellin-Passage sla je drie vliegen in één klap: en je kunt prachtige jugendstilplafondschilderingen bekijken, er is een prachtige boekhandel, Felix Jud, en er is een goed Syrisch restaurant (Saliba Alsterarkaden).

Büchereck 
Gesproken over boekwinkels, Bückereck in Niendorf is een fijne winkel.

Flohmarkt in der Fabrik
Naast Marktzeit, de gezellige Wochenmarkt, worden er in die Fabrik ook regelmatig Flohmärkte georganiseerd. Volledig overdekt, dus je kunt heerlijk stöbern zonder nat te worden.

Isemarkt
Winkelen zonder paraplu kan ook op de Isemarkt, de Wochenmarkt onder de spoorbrug tussen Hoheluftbrücke en Eppendorfer Baum, elke dinsdag en vrijdag.

Bekijk ook: Winkelen in Hamburg – waar je wel en niet moet zijn

Kom opwarmen in een spa

Als het regent in Hamburg is warmte en ontspanning geen gek idee. Daarvoor zette ik een aantal fijne sauna’s en hotels met day spas voor je op een rij:

Ik houd zelf van het Holthusenbad: een relatief kleine en sfeervolle sauna (+zwembad) in een prachtig jugendstilpand. Nog niet heel lang geleden ontdekte ik ook een fijne sauna in Niendorf, Sauna Bondenwald.

Trotseer het Schietwetter als een echte Hamburger

Je kunt ook je kaplaarzen aantrekken, je regenjas nog eens stevig dichtsnoeren en de benenwagen nemen. Het mag dan wel regenen, maar dat maakt Hamburg niet minder mooi.

De dreigende luchten in de haven staan bovendien indrukwekkend op foto’s. En wie weet heb je het ‘geluk’ dat de Elbe uit haar oevers treedt en mensen speelgoedbootjes op de ondergelopen Fischmarkt laten varen…

Bekijk ook: de mooiste parken van Hamburg

En natuurlijk hier: 9x herfstwandelingen in Hambug

Het weer in Hamburg

“Regen ist erst, wenn die Heringe auf augenhöhe schwimmen”

Goed, aan regen hebben we in Hamburg geen tekort. Maar in tegenstelling tot wat veel mensen denken, is Hamburg niet de regenachtigste stad van Duitsland. In Oberstdorf of Trier valt jaarlijks veel meer regen. Dus.

Also, check gewoon even wetteronline.de en de site van de Deutsche Wetterdienst voor je vertrekt, en stop zowel je zonnebril als je plu in je tas! Niet voor niets zeggen we hier:

“Ich bin nicht aus zucker, ich bin aus Hamburg

Bonustips voor slecht weer in Hamburg

Het kan natuurlijk zijn dat de regen echt met bakken uit de hemel komt en maar van geen ophouden weet en je echt je kamer niet uit wil. Dan heb ik hier wat Hamburger troost voor je:

Op naar Hamburg!

Weet of geen weer, het is tijd om naar Hamburg te gaan, vind je ook niet? Deze pagina helpt je op weg om je reis te plannen. Met de trein ben je er zo! Bekijk ook deze artikelen voor nog meer inspiratie:

Wat te doen in Hamburg op een regenachtige dag: tips

Tips: Hamburg bij slecht weer

 

Heb je deze artikelen al gelezen?

2 reacties

Marthe 1 mei 2019 - 12:03

Wat een superleuk en grappig geschreven verhaal. As we speak: we zitten aan de kaffee und kuchen, nadat we geen gevoel meer hadden in ledematen na fietsen om de Alster. Ik denk dat we je tip: rondje met de ubahn gaan volgen. Dank en veel succes met Hamburg

Antwoorden
Fem 2 mei 2019 - 13:08

Dankjewel Marthe! Die Kuchen hadden jullie dubbel en dwars verdiend! 🙂

Antwoorden

Laat een reactie achter

Standort Hamburg is de enige Nederlandstalige blog die helemaal om Hamburg draait. Dé plek dus om tips te vinden voor je stedentrip Hamburg!

© 2012-2024 Standort Hamburg / femina docta. Alle rechten voorbehouden.  

Standort Hamburg gebruikt cookies om de site goed te laten draaien. OK Cookiebeleid