Home Ontdek Hamburg Leinen Los! Hamburg Cruise Days

Leinen Los! Hamburg Cruise Days

door Fem
Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Jazeker, lieve mensen, ik was op de vijfde editie van de Hamburg Cruise Days, met meer dan een half miljoen andere Hamburgers. Want nee, ik houd sinds ik twee weken zeeziek op een boot in Noorwegen zat niet meer van varen en ja, ik stelde me bij cruise reizen ook vooral Hyacinth, de QE2 en paarse haarspoelingen voor, maar dat blijkt toch wat onterecht allemaal. En er werd mij beloofd dat het schip waarop ik me zou bevinden niet ging bewegen.

Leinen Los dus!

Hamburg Welcomes You on Board

Hamburg Cruise Days foto door Marcus Horstbrink

Landgang, want we hebben nog geen zeebenen

Het idee achter de Hamburg Cruise Days is mensen aan wal kennis te laten maken met alles wat je op een cruiseschip zoal kunt beleven. Uitgestrekt over 4,5 km langs de Elbe kon je drie dagen lang bij 15 thema-eilanden terecht voor de cruise experience.

Hamburg Cruise Days foto door Gary Bembridge

En dus waren er o.a. een sport & wellness eiland, een shopping eiland, een cultuureiland en kon je overal hapjes en drankjes uitproberen. De Magellan Terrassen waren bijvoorbeeld voor de gelegenheid omgedoopt tot Rioja Gourmet-Terrassen, waar je wijn kon proeven en tapas kon eten.

Kuierend langs alle ‘belevingsstations’, muziek en hapjes merkte ik al snel dat mijn voorstelling van de Cruise Days niet helemaal accuraat was. En dat wijnproeven en tapas eten doe je dan met dit uitzicht op de Traditionsschiffhafen…

Naast de thema-eilanden waren er ook heel veel eetstandjes, een uitgebreid Bühne-Programm – waarbij ik er natuurlijk op de een of andere manier in slaagde om midden in onwaarschijnlijk veel Schlager-optredens binnen te vallen – en het Harbourfront Literatur Festival.

Hamburg, mit dir will ich Schiffen winken

Hamburg is dol op ‘bootjes’. Of het nu containerschepen, oude zeilschepen of cruisers zijn, elk schip wordt hartelijk in de haven verwelkomd – geen grap, er zijn complete twitteraccounts gewijd aan het begroeten van schepen in de Hamburger Hafen. Heel verwonderlijk is het dus niet dat Hamburg van 4-10 september eerst gastheer/vrouw Europa’s grootste congres voor de cruise-industrie was en vervolgens van 11-13 september voor de Hamburger Cruise Days.

Ter illustratie hier een fragment uit de timeline van Hafen Hamburg.

Hamburg begroet haar schepen - Standort Hamburg

Hafen Hamburg begroet iedere dag ieder schip dat de haven binnenvaart en zwaait het uit als het weer vertrekt. Iedere dag. En dit is niet de enige twitteraccount die dat doet. Bovendien zijn er ook mensen die ’s morgens om 4 uur opstaan om de schepen binnen te zwaaien. Malle jongens, die Hamburgers…

Grote scheepsparade

Highlight van de Cruise Days is de grote parade op zaterdagavond, waarbij alle deelnemende cruiseschepen onder begeleiding van vuurwerk (in de kleuren van het cruiseschip), scheepstoeters en honderden kleine bootjes de haven verlaten.

De Cruise Days werden dit jaar door ruim een half miljoen mensen bezocht en ik ben ervan overtuigd dat al deze mensen zich zaterdagavond bij de Landungsbrücken stonden te verdrukken voor een plekje met goed zicht.

Gelukkig was ik uitgenodigd op het dakterras van het Hardrock Café zodat ik prachtig zicht had. Het duurde even voor ik me door de mensenhaag geworsteld had en vervolgens de portier ervan overtuigd had dat ik was uitgenodigd, maar toen had ik ook wat.

Hamburg Cruise Days foto door Marcus Horstbrink

Doordat ik wat vertraagd bij het Hardrock Café aankwam heb ik het verrassingsconcert van Udo Lindenberg vanaf de Mein Schiff 4 gemist…

Ik was overigens niet de enige die vertraagd was: 12 september was ook de dag waarop extreemrechtse randdebielen (ja, dat is dubbelop, ich weiß) besloten hadden door Hamburg te marcheren. Door politie en rechtbank werd de demo verboden, maar omdat uit zowel rechtse als linkse hoek gedreigd werd toch te gaan (tegen)demonstreren, werd een deel van de dag het U- en S-Bahn verkeer vanaf het Hauptbahnhof stilgelegd.

Dikke stress dus voor de organisatie van de Cruise Days, de haven en de rederijen, want verschillende passagiers die ’s avonds nog mee moesten waren nog van buiten Hamburg onderweg en konden het Cruise Center pas uren later bereiken – de cruiseschepen tijdens de Cruise Days paraderen namelijk niet zomaar de haven uit, ze gaan daadwerkelijk op reis.

Uiteindelijk is iedereen nog aan boord gekomen en konden alle schepen pünktlich en rechtzeitig de haven verlaten…

De bloggers van Cruisereiziger bevonden zich tijdens de Cruise Days (natuurlijk) ook in Hamburg en draaiden een filmpje van de Parade, zie Hamburg Cruise Days 2015 Parade.

De haven als kunstwerk: Blue Port

Ook een highlight en vaste prik tijdens de Cruise Days is de kunstinstallatie Blue Port van de Hamburgse kunstenaar Michael Batz: tien dagen lang kleurde de hele haven ’s avonds blauw: Blue Port 2015

Hamburg Cruise Days, Blue Port foto door lumowerkx

Omdat het écht werk natuurlijk toch aan boord plaatsvindt…

… trok ik mijn meest nautische blouse uit de kast en draaide ook een dag mee aan boord van het nieuwste schip in de TUI-vloot, de Mein Schiff 4. Dat klinkt als een schip met een hele saaie naam, maar daar zit een verhaal achter: de naam is namelijk gekozen door reizigers. (En ja, dat maakt het een saaie naam en een saai verhaal, maar goed. Het schip was dat niet.)

Meer havenpret in Hamburg

Bis zum nächsten Mal!

Tot de volgende Hamburg Cruise Days duurt het nog even, want de Cruise Days vinden elke twee jaar plaats. Tot die tijd is er meer info te vinden op www.hamburgcruisedays.de

Op naar Hamburg!

Komen jij en je inner-Hyacinth zelf cruisen, dan helpt deze pagina je op weg om je reis te plannen. Met de trein ben je er in een paar uur. Bekijk ook deze artikelen voor nog meer inspiratie:

Heb je deze artikelen al gelezen?

Laat een reactie achter

Standort Hamburg is de enige Nederlandstalige blog die helemaal om Hamburg draait. Dé plek dus om tips te vinden voor je stedentrip Hamburg!

© 2012-2024 Standort Hamburg / femina docta. Alle rechten voorbehouden.  

Standort Hamburg gebruikt cookies om de site goed te laten draaien. OK Cookiebeleid