Home Ontdek Hamburg Zo ziet Hamburg er niet uit, maar AI denkt van wel

Zo ziet Hamburg er niet uit, maar AI denkt van wel

door Fem

Alternatieve titel: AI, zo moet het dus nie.

Moeten tekstschrijvers, fotografen en vertalers zich zorgen maken over hun baan nu AI bijna overal is? Ik zou zeggen, neuh. Waarom, dat ga je al heel snel zien vandaag.

Na uitvoerig experimenteren met verschillende soorten tekstprompts weet ChatGPT me te vertellen dat Hamburg de tweede stad van Duitsland is, om vervolgens geheel te ontsporen met ‘bruisende’ en ‘sprankelende’ apekool. Maar goed, voor ik zélf geheel ontspoor en in een tirade verzand… ik ontdekte dus in fotobewerkingstool Canva de AI-tool voor afbeeldingen en vroeg me af hoe Hamburg eruit zou zien door de ogen van een AI-tool.

Dus dat gaan we doen: we bekijken Hamburg door de ogen van AI, en daarna ontdek je op Standort Hamburg hoe Hamburg er écht uitziet.

Zo ziet de Elbphilharmonie er niet uit, ben ik bang

Also gut, vooraf: mijn prompts zijn wellicht ook niet optimaal – dit is een experiment. Ik heb de AI-tool gevraagd om bekende gebouwen en locaties in de stad. Per vraag kreeg ik vier opties, die ik opnieuw kon genereren als ik niet tevreden was. Sommige suggesties waren bruikbaarder dan andere, maar geen van de opties zou je kunnen gebruiken als foto van de Elbphilharmonie.

Afijn, mijn vraag voor de uitgelichte foto en de twee foto’s hieronder was: ‘woman with brown hair, seen from the back, in front of the Elbphilharmonie in Hamburg’.

Dit zijn de suggesties van de AI-tool:

Hm, nee. Dit is niet hoe de Elphi eruit ziet. Om te beginnen is er maar één exemplaar van, niet twee, en dit exemplaar is niet grotendeels bruin. Ik kan nog een beetje volgen waar de schubben vandaan komen, omdat de ramen van het concertgebouw inderdaad een bijzondere look hebben, maar daar houdt het wel op.

Wel positief: de vrouw op het plaatje ziet er redelijk realistisch en normaal uit. Dit wordt nog belangrijk op de volgende foto’s…

➤ Wil je weten hoe de Elbphilharmonie er wél uitziet? Kom hier een Selfie op de Elphi maken!

Dit lijkt me niet Miniatur Wunderland…

Deze top #10 attractie voor gezinnen in Hamburg mag natuurlijk niet ontbreken, daar moet toch ook AI mee uit de voeten kunnen?

Mijn vraag: ‘boy of about 10 years old looking at the exhibition in Miniatur Wunderland in Hamburg’. En voilà, hier is hij:

Christ alive! Ik weet dat het bijna Halloween is, maar was zum Teufel is dit voor horrorkoter?! En waarom zit hij in de tentoonstelling de objecten te betasten en probeert hij overduidelijk iemand uit de dood op te wekken? Brr. 💀

De tweede suggestie is niet heel veel beter, of kan anders iemand het neefje van Kuifje even ophalen uit het museum, want hij lijkt me verdwaald en ook ergens beland te zijn waar hij niet thuishoort:

➤ Ik kan je gelukkig garanderen dat dit soort enge kinderen in het echt niet in Miniatur Wunderland rondlopen. Bekijk hier mijn tips voor je bezoek aan Miniatur Wunderland en laat je geruststellen.

Bep en Natalie doen een bakkie in een haven

De haven is ook een geliefd fotomotief. Tijd dus om even neer te ploffen met een kop koffie en de boel in je op te nemen. Ik vroeg AI om het volgende: ‘woman in her forties with brown hair, drinking coffee in the harbor of Hamburg’.

Vervolgens verscheen Bep op mijn scherm, die zich net heeft ingeschreven voor Huize Avondrood en dat viert met twee koppen koffie:

If you’ll excuse me, dan zak ik even in een acute midlife crisis. Met je ‘in her forties’.

Merk ook op dat Bep niet alleen dorstig is en een wat merkwaardige manier van drinken heeft, maar ook dat ze de mok in haar hand lijkt te vermorzelen met die enorme klauw van haar. Ze zit ook voor een bijzondere, niet in Hamburg terug te vinden achtergrond.

Bij een eerdere poging, ‘woman with brown hair drinking coffee in the harbor of Hamburg’, maakte ik kennis met Natalie, die een akelige aandoening aan haar botten heeft, waardoor ze hele enge polsen heeft en ook een losse hand die ze naast haar koffie legt. Dat is handig, want ze bestelt net als Bep altijd meerdere kopjes tegelijk.

Waar ze zit weet ik niet, maar niet in Hamburg.

➤ Ben je nou benieuwd naar de haven van Hamburg, bekijk dan hier de highlights van de haven van Hamburg en kom volgend jaar de verjaardag van de haven met ons vieren.

Vrouw voor de Michaeliskirche

De Michel, die moet je ook gezien hebben als je in Hamburg bent. Dus hopla: ‘woman in her forties, from the back, in front of the Michaeliskirche in Hamburg’.

Nu, ik wil best toegeven dat het resultaat een overtuigende kerk oplevert, maar het is helaas niet de Michel, en ik herken Hamburg ook niet op deze foto, dus helaas, AI is niet door voor de combimagnetron. De mevrouw kan ermee door.

➤ Wil je weten hoe de Michaeliskirche er wél uitziet, neem dan even hier een kijkje voor je eerste kennismaking.

Ook grappig: AI maakt geen onderscheid tussen ‘in her forties’ en ‘in the 1940s’, kennelijk. Afgezien van het feit dat ook deze kerken evident niet de Michel zijn, kan ik je ook zeggen dat Hamburg er in de jaren ’40 behoorlijk anders uitzag

Tot slot kan ik je deze niet onthouden, want dit is natuurlijk ook al niet de Michel en ook niet in Hamburg en in welk jaartal we beland zijn, wie zal het zeggen, maar deze optie doet me wel erg denken aan het portret van St. Pauli’s seriemoordenares Elisabeth Wiese. Hier lees je het horrorverhaal over de Engelmacherin van St. Pauli.

Kerstmarkten!

Het kerstmarktenseizoen komt eraan, dus we moeten AI ook een kerstvraag stellen. Dus vroeg ik AI om ‘impression of a christmas market in Hamburg’.

Chrstvmbas, ik heb het nog nooit gevierd, maar het ziet er best wel Hallmark-proof uit. Alleen niet in Hamburg (of op aarde…), dat is dan wel weer jammer.

Nou, ik moet zeggen, afgezien van het duidelijke knip- en plakwerk is bovenstaande foto nog de overtuigendste, ook al kun je ook deze foto niet gebruiken om een impressie te geven van het kerst-Gedöns in Hamburg.

➤ Maar niet getreurd, want kerstmarkten, daar hebben we er hier een heleboel van! De real-deal vind je hier:

Op naar Hamburg!

Nou, Hamburg door de ogen van AI, yay or nay, ik zeg: nou, nay. Maar, kun je nou niet wachten om zelf te ontdekken hoe Hamburg er in het écht uitziet, dan helpt deze pagina je op weg om je reis te plannen. Met de trein ben er in een paar uur.

Hamburg is ook heel fotogeniek, kijk hier maar eens: fotohotspots in Hamburg en instagrammable stations.

Bekijk voor meer inspiratie ook deze artikelen:

Kun je bij deze foto raden wat ik aan de AI-generator gevraagd had? Ziet er toch een beetje uit alsof Gaudí bij het ontwerp betrokken was, als je het mij vraagt.

Wil je trouwens zelf experimenteren met Canva en AI, lees dan hier de Canva-blog.

Heb je deze artikelen al gelezen?

Laat een reactie achter

Standort Hamburg is de enige Nederlandstalige blog die helemaal om Hamburg draait. Dé plek dus om tips te vinden voor je stedentrip Hamburg!

© 2012-2024 Standort Hamburg / femina docta. Alle rechten voorbehouden.  

Standort Hamburg gebruikt cookies om de site goed te laten draaien. OK Cookiebeleid