Home Ontdek Hamburg Gratis bezienswaardigheden aan de Elbufer

Gratis bezienswaardigheden aan de Elbufer

door Fem
Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Moin! Gezellig dat je er bent! Dit artikel is een ouwetje. Nog steeds leuk, maar meer actuele budgettips vind je in dit artikel: Budgettips voor een stedentrip Hamburg. En vergeet ook niet de deze bezienswaardigheden in aan Hamburg te bekijken! :)

Kun je je ook zonder dikke portemonnee kun je je goed vermaken in Hamburg? Jazeker! Vandaag laat ik je een aantal bezienswaardigheden aan de Elbufer zien die je niks kosten.

Alter Elbtunnel

Juist, dan starten we nu met een bezienswaardigheid waarvan ik na bijna twee jaar nog niet meer gezien had dan de ingang:

De ingang is wel heel mooi, ik ben dol op mozaiëkjes, maar dat neemt niet weg dat er een hele enge trap en dito lift achter schuilgaat. In een dappere bui heb ik in de eerste twee jaar in Hamburg welgeteld één keer naar beneden gekeken, waarna ik met knikkende knietjes rechtsomkeert gemaakt heb.

De tunnel, officieel de St. Pauli Elbe Tunnel, werd aangelegd in 1911 en was een technisch wonder: 24 m onder de Elbe werd hij met behulp van compressietanks om te zorgen dat er geen Elbewater in de net uitgegraven schachten liep.

In de Tweede Wereldoorlog werd de tunnel vaak gebruikt als schuilkelder, hoewel dat tamelijk riskant was (de wanden konden tijdens een luchtaanval immers makkelijk scheuren, waardoor de hele tunnelschuilkelder vol water zou lopen). Tegenwoordig staat de tunnel onder Denkmalschutz en wordt er elk jaar kunst tentoongesteld en een marathon gerend (echt!).

Inmiddels heb ik natuurlijk mijn tanden op elkaar gezet en ben ik met de lift de Elbtunnel in gegaan:

p15_gratis-bezienswaardigheden-aan-de-elbufer_standort-hamburg

Jazz op het water

Het Feuerschiff kun je niet missen in de haven: groot en rood is het. Brand blussen doet het niet meer, in plaats daarvan kun je er tegenwoordig eten en feestjes geven. In het weekend, zaterdagavond en zondagmorgen (voor het Frühshoppen op de Fischmarkt) kun je er in de oude machinekamer (!) gratis naar jazzmuziek luisteren. Pingel je zelf een aardig riedeltje op een instrument, dan mag je op maandagavond je kunsten komen vertonen in de machinekamer.

gratis te zien langs de Elbe | foto door ullrich wille

Fischmarkt

Rechtstreeks vanuit de jazzsessie op het Feuerschiff kun je gaan Frühshoppen, ontbijten en de zon zien opkomen op de Fischmarkt.

Mijn tips voor de Fischmarkt vind je hier: Vroeg uit de veren voor de Hamburger Fischmarkt.

Neem je camera mee: niet alleen is de haven bij morgenlicht heel fotogeniek, je komt ook overal kleurrijke types tegen die rechtstreeks van een nachtje doorhalen op de Kiez naar de Fischmarkt komen voor een ontbijt. En een biertje. En een dansje bij Eiercarl… (dat laatste op eigen risico, versteht sich…)

Meeuw bij zonsopgang aan de St. Pauli Fischmarkt

FrauenFreiluftGalerie

De volgende bestemming is de Große Elbstraße, waar je keuze hebt uit verschillende (vis)restaurantjes (je zult onderweg maar honger krijgen, dat moeten we niet hebben!). Ook kom je een serie murals tegen, de FrauenFreiluftGalerie.

Al deze murals zijn gemaakt door vrouwen en hebben als thema ‘vrouwelijke arbeidskrachten in de Hamburger haven van 1900 tot heden’.

Dockland/Fischereihafen

Dockland is een kantoorgebouw waarvan het uitzicht werkelijk der Hammer is. Voor dit uitzicht hoef je echter niet per se in het gebouw te werken: het dakterras is vrij toegankelijk.

Dockland heeft de vorm van een schip (enigszins optimistische voorstelling van zaken als je het mij vraagt, maar goed). Het dakterras bereik je via een trap van 140 treden, die een beetje doet denken aan die op het dak van NEMO in Amsterdam.

p1070753_gratis-bezienswaardigehden-langs-de-elbufer

p1070741_standort-hamburg_gratis-bezienswaardigheden-aan-de-elbufer

P1070747_Standort Hamburg_9x moderne Architectuur in hamburg

P1070740_Standort Hamburg_9x moderne architectuur in Hamburg

Vanaf Dockland loop je door naar de Museumshafen Övelgönne. Vlak vóór de Museumshafen passeer je Augustinum, het duurste bejaardentehuis van Hamburg (het hoge gebouw met de koepel).

De bejaries betalen hier alleen aan servicekosten al zo’n € 2000 per maand, maar hebben daarvoor natuurlijk wel het uitzicht van de eeuw. Van dit uitzicht kun je ook als niet-bewoner genieten: op de bovenste verdieping zit een restaurant waar niet-bewoners op woensdag en zaterdag tussen 15-18 u kan komen eten.

Een wat ongebruikelijke rooftop bar dus, maar zeker een om uit te proberen!

Museumshafen Övelgönne

De charmantste scheepjes van Hamburg liggen in de Museumshafen Övelgönne.  Je kunt hier vervolgens over het Elbstrand uitwaaien, of bij goed weer jezelf op het strand parkeren met een drankje van Strandkiosk Ahoi – meer een bar dan een ‘kiosk’ overigens, en het hele jaar geopend (in de zomer langer dan in de winter, en alleen bij langdurige regenval gesloten).

Je kunt hier je Elbufertour beëindigen, of je kunt nog even doorrijden (lopen is in dit geval wat ver) naar Blankenese, en daar door het Treppenviertel dolen en je in Italië wanen. Ook voor nop, natuurlijk. :)

Of je rijdt nog een stukje door, naar de Falkensteiner Ufer, en maakt er een mooie fietstocht van!

Zie ook: Bekijk de highlights van de haven van Hamburg voor alle tips in en om de haven van Hamburg.

p14_gratis-bezienswaardigheden-aan-de-elbufer_standort-hamburg

p18_gratis-bezienswaardigheden-aan-de-elbufer_standort-hamburg

Dit alles doe je met de benenwagen, fiets of veerboot

Als je begint bij de Landungsbrücken en doorloopt naar de Museumshafen ben je zo’n 45 minuten tot een uur onderweg (dat wil zeggen, als je nergens stopt om rond te kijken en foto’s te maken, wat ik je natuurlijk afraad).

Een alternatief is de Fähre, waarvoor je niks betaalt als je een Hamburg Card hebt: opstappen bij de Landungsbrücken en uitstappen bij de Fischmarkt of Museumshafen Övelgönne. Je ziet meteen de haven vanuit een andere hoek – mits het niet al te wild waait. (Eén keer de fout gemaakt met storm op een veerboot te stappen. Nooit weer.)

Met mooi fietsweer kun je natuurlijk ook een StadtRAD meenemen. (Zie ook fietsen in Hamburg.) Het eerste half uur is gratis: in die tijd kun je makkelijk van de Landungsbrücken naar de Museumshafen fietsen, maar je kunt ook naar de Fischmarkt fietsen en van daaruit verder lopen, of daar rondkijken en even later weer een andere fiets naar de Museumshafen nemen. En dan later een naar Blankenese, of zelfs naar de Falkensteiner Ufer. Op het kaartje hieronder zie je alle stops nog eens leuk met vlaggetjes gemarkeerd:

 

Bekijk voor nog meer budgettips in Hamburg: Veel Hamburg voor weinig geld – de beste budgettips

Op naar Hamburg!

Kun je niet wachten om naar Hamburg te gaan, dan helpt deze pagina je op weg om je reis te plannen. Met de trein ben je er zo! Bekijk ook deze artikelen voor nog meer inspiratie:

Heb je deze artikelen al gelezen?

2 reacties

Blewbird 14 januari 2015 - 20:44

En de ferry is ook niet duur.

Antwoorden
Fem 14 januari 2015 - 20:48

Klopt, maar als gratis onderdeel van de Hamburg Card nog fijner natuurlijk ;)

Antwoorden

Laat een reactie achter

Standort Hamburg is de enige Nederlandstalige blog die helemaal om Hamburg draait. Dé plek dus om tips te vinden voor je stedentrip Hamburg!

© 2013-2022 Standort Hamburg / femina docta. Alle rechten voorbehouden.  

Standort Hamburg gebruikt cookies om de site goed te laten draaien. OK Cookiebeleid