Home Ontdek Hamburg Tamelijk toffe tips: stedentrip Hamburg in oktober

Tamelijk toffe tips: stedentrip Hamburg in oktober

door Fem
Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Heb je zin om je herfstvakantie in Hamburg door te brengen? Dat komt goed uit, want ook voor een stedentrip Hamburg in oktober heb ik weer een veel tamelijk toffe tips voor je verzameld, al zeg ik het zelf.

Zet dus vast een drankje naar keuze klaar (ik tip vandaag warme chocola, al dan niet mit Schuss), dan bekijken we waarom een stedentrip Hamburg in oktober een goed idee is voor je herfstvakantie.

Hamburg in de herfstvakantie: wat is er te beleven?

De herfstvakantie duurt in Hamburg meestal twee weken. Lekker lang dus! Ook als je eigen herfstvakantie veel korter duurt, kun je hier je voordeel mee doen. Veel musea hebben in deze periode bijvoorbeeld een speciaal vakantieprogramma.

Wat te zien deze vakantie?

In de haven is altijd iets te zien en beleven
De haven van Hamburg staat nooit stil. Cruiseschepen, containerschepen, historische boten, er dobbert natuurlijk van alles voorbij. We noemen het graag ‘Hafenkino’. Maar er zijn ook musea, galleries (zowel binnen als buiten), en niet te vergeten heel veel restaurants.

Hamburg in de herfstvakantie: handige tips

Stedentrip Hamburg in oktober: herfstwandeling

Historische architectuur
Een van mijn favoriete stokpaardjes: openluchtmuseum Hamburg. Je kunt de historische gebouwen ook gewoon echt niet over het hoofd zien. (En ze zijn ook zo prachtig!) Dus kun je ze net zo goed uitgebreid bewonderen. 🙂

Bijzondere bruggen
Dat Hamburg heel veel bruggen heeft, heb je vast al eens gehoord. Er zitten ook echt mooie exemplaren tussen. Dus waarom maak je geen wandeling langs alle bruggen? (Of een deel ervan, want met 2.500 bruggen wordt het misschien een erg lange wandeling…)

Bekijk voor meer tips de mooiste bezienswaardigheden van Hamburg.

Hamburg in oktober: tips voor de herfstvakantie

Tamelijk toffe tips voor een stedentrip Hamburg in oktober: lange herfstwandelingen

Wat te doen tijdens je stedentrip Hamburg in oktober?

Wat het herfstweer ook doet… je hoeft niet bang te zijn dat je niks te doen hebt. Hoewel Hamburg in oktober eigenlijk bij uitstek geschikt is voor lange herfstwandelingen, hebben we dit jaar nog voor de maand goed en wel begonnen is de eerste herfststorm er al op zitten. Mortimer heette hij, en het was een beetje een dropveter, met al z’n regen.

Voor de zekerheid gooi ik dus nog maar even mijn slechtweertips in de groep. Want dat er voor de komende weken vooral regen voorspeld wordt, hoeft natuurlijk niet te betekenen dat je trip Hamburg een drama wordt!

Festivals in oktober

Filmfest Hamburg
Oktober is de maand van de filmfestivals: we beginnen met het Filmfest en gaan daarna gewoon verder met de Lesbisch-Schwule Filmtage.

Harbourfront Literaturfestival
Op meer dan 60 locaties aan de Elbe ontdek je het nieuwste werk van bekende en onbekende schrijvers.

eigenarten Festival
Muziek, film, dans, literatuur, theater en beeldende kunst van kunstenaars uit alle hoeken van de wereld komen samen op het eigenarten Festival. Wat ze met elkaar gemeen hebben? Ze zijn allemaal in Hamburg komen wonen.

Bekijk voor meer festivals in oktober de evenementenkalender.

Stedentrip Hamburg in oktober

Herfstvakantie in de musea van Hamburg

Laternenwerkstatt in het Museum der Arbeit
Ich geh mit meiner Laterne und meine Laterne mit mir. Da oben leuchten die Sterne, da unten leuchten wir.” SĂŒĂŸ, ne? Elk najaar lopen de kleintjes in Hamburg zingend door de straten in een Laternenumzug (lampionnenoptocht). Kinderen van 5-10 jaar kunnen in het museum zelf een mooie lampion knutselen. Een optocht organiseert het museum ook.

Vakantieprogramma Tierpark Hagenbeck
Voor iedereen die toevallig met een poolonderzoeker op reis is: in Tierpark Hagenbeck kan hij/zij zich uitleven tijdens een expeditie naar het Eismeer. Ook voor zeeonderzoekers is er een apart programma (vanaf 10 jaar).

LandArt in het Jenisch-Park
Een park in herfstkleuren barst natuurlijk van het materiaal om mooie dingen mee te knutselen: gouden blaadjes, takken, en niet te vergeten kastanjes… Knutsel- en ontdekkingstochten in het Jenisch-Park zijn er voor kinderen vanaf 7 jaar, aanmelding via de website.

Andere musea met een Herbstferienprogramm
In het Hubertus Wald Kinderreich in het Museum fĂŒr Kunst und Gewerbe kunnen kinderen op ontdekkingstocht, in het MARKK hun innerlijke onderzoeker ontdekken en in de Kunsthalle zelf een kunstwerk maken. En nog veel meer!

Bekijk ook mijn tips voor een stedentrip Hamburg met de hele familie

Op naar buiten deze herfstvakantie

Lange herfstwandelingen
In oktober kleurt Hamburg goudrood. Prachtig! Mooie plekken om stevig de paden op, de lanen in te gaan zijn bijvoorbeeld het Ohlsdorfer Friedhof en het Altonaer Volkspark, natuurlijk.

Mocht het weer niet meedoen… 
Maar voor de zekerheid gooi ik ook even mijn slechtweertips in de groep. Je weet maar nooit!

Zelf appels plukken op het Altes Land
Ontdek het eetbare landschap van Hamburg en pluk je eigen appels op het Altes Land. Bij verschillende boomgaarden kun je deze maand komen plukken.

Lekker eten in Hamburg

Walking Dinner
De walking dinners die ik vroeger met collega’s in Haarlem heb gedaan vond ik ontzettend leuk. Ik was dus ook in mijn nopjes toen ik hoorde dat je nu ook in Hamburg een Walking Dinner kunt doen! Je wandelt door de stad en stopt onderweg in verschillende restaurants. Elke gang eet je in een ander restaurant. Je krijgt een kaart mee, en beschrijvingen van bezienswaardigheden waar je langs loopt, dus tussen het eten door pik je meteen een aantal highlights van Hamburg mee.

Mijn favoriete restaurants in Hamburg
Herfstweer vraagt om stevige maaltijden. Bijvoorbeeld bij Goot, of bij een Brauhaus. En trouwens, het is ook wel weer eens tijd om een blik op de wijnkaart van Wittwenball te werpen…

Hamburg in oktober: restauranttips

Herfstproof hoteltips

Omdat je nooit helemaal weet wat het weer gaat doen, kies ik deze maand voor heel centraal gelegen hotels, met goede ov-verbindingen. Wel zo handig.

Bijvoorbeeld Motel One am Michel: prettig, betaalbaar en heel handig gelegen op de grens tussen St. Pauli en de Neustadt.

Iets luxer, in de voormalige ijzergieterij, zit east Hotel. Heerlijke kamers, midden in St. Pauli, en toch heb je van al het feestgedruis geen last.

Logeer je liever in de Schanze, dan is daar uiteraard mijn lievelingshotel Fritz im Pyjama, of, iets verderop, NH Collection aan de Feldstraße.

Meer tips voor je stedentrip Hamburg in oktober

Op naar Hamburg!

Kun je niet wachten om een stedentrip Hamburg in oktober te maken, dan helpt deze pagina je op weg om je reis te plannen. Met de trein ben je er zo! Bekijk ook deze artikelen voor nog meer inspiratie:

Street art in Hamburg Altona: Warnholtzstraße

Over de tamelijk toffe tips:

Elke maand deel ik mijn tamelijk toffe tips voor die maand. Eigenlijk zijn dat natuurlijk gewoon heel erg toffe tips, dat begrijp je. Je vindt een overzicht van alle maanden in de Hamburg-kalender.

Stedentrip Hamburg in oktober | Standort Hamburg

Stedentrip Hamburg in oktober | Standort Hamburg

Heb je deze artikelen al gelezen?

Laat een reactie achter

Standort Hamburg is de enige Nederlandstalige blog die helemaal om Hamburg draait. DĂ© plek dus om tips te vinden voor je stedentrip Hamburg!

© 2012-2024 Standort Hamburg / femina docta. Alle rechten voorbehouden.  

Standort Hamburg gebruikt cookies om de site goed te laten draaien. OK Cookiebeleid