Home Ontdek Hamburg Waarom je eens voor Hamburg zou moeten kiezen in plaats van Berlijn

Waarom je eens voor Hamburg zou moeten kiezen in plaats van Berlijn

door Fem
Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Lieve mensen, er moet mij iets van het hart.

Iedereen kijkt reikhalzend uit naar het moment dat we weer kunnen reizen. Ik ook!

Maar waar willen jullie dan naartoe? Naar… Berlijn. Wait, wat, Berlijn??

Ja, ik weet het, Berlijn is waanzinnig tof. Dat vind ik ook. Ik kom er ook graag.

Maar, en hier moeten we het écht even over hebben, Hamburg is mínstens net zo gaaf als Berlijn. Maar echt.

Hamburgs charme lijkt echter nog niet helemaal doorgedrongen in Nederland… En ik doe toch zo mijn best hier op Standort Hamburg… Werk aan de winkel dus, want het is ontzettend zonde dat Hamburg nog niet op je lijstje staat. Er is ontzettend veel te doen in Hamburg en de stad is zo mooi.

Vandaag doen we dus een klein beetje Hamburg vs. Berlijn. Of eigenlijk geef ik je gewoon nog meer redenen om Hamburg eindelijk eens te bezoeken, en dan mag je van mij daarna heus alsnog naar Berlijn 😉

Zeg je street art, dan zeg je Hamburg

Dat Berlijn bekend staat als street art walhalla heb je vast wel eens gehoord. Maar wist je dat in Hamburg de street art ook aan het ontploffen is? In St. Pauli en het Karolinenviertel struikel je er gewoon over. We hebben geweldige street artists van eigen bodem, zoals Rebelzer en Ray de la Cruz, maar ook El Bocho heeft Hamburgs muren versierd.

En dat niet alleen, ook op de meest onverwachte plekken vind je steeds meer gave murals. (Langs de A7, bijvoorbeeld (!), maar ook in wijken als Othmarschen en Eppendorf.) Het allerleukst vind ik de combinatie van grote, opvallende murals en de juist kleinere, subtielere kunstwerkjes die een beetje verstopt zijn.

Nieuwsgierig? Check de street art van Hamburg.

Hamburg is een paradijs voor bierliefhebbers

Bier. Want wie houdt er nou niet van bier? (Ik, maar daar gaat het nu even niet om.) Bier was vroeger het belangrijkste exportproduct van Hamburg. In de 16e eeuw telde de stad maar liefst 531 bierbrouwerijen en kregen zelfs kinderen bier te drinken omdat het van betere kwaliteit was dan het water.

Tegenwoordig hebben we iets minder brouwerijen, maar ze maken nog steeds bijzondere biertjes. En die brouwerijen organiseren bovendien leuke bierfeestjes, zoals de Craft Beer Days op het terrein van het voormalige Schlachthof in de Schanze en het Duckstein-Festival in HafenCity.

De leukste adressen voor een goed craft beer heb ik voor je verzameld in de grote Hamburg Craft Beer gids.

Hamburg vs. Berlijn: craft beer scene - Astra Bier uit Hamburg

We hebben verrassende musea en mannen met vergulde penissen

Ja, Fem, als je wilt dat mensen niet meteen aan de Reeperbahn denken als ze de naam Hamburg horen, moet je voorál beginnen over meneren met vergulde penissen. Strak plan.

Ja maar, ja maar, dit is anders! Lees even door.

Het Museum für Kunst und Gewerbe is een van de musea die je niet mag missen in Hamburg. Het ligt direct aan het Hauptbahnhof, je kunt desnoods uitsluitend voor dit museum naar Hamburg komen. Het is prachtig. En enorm.

Wat niet heel veel mensen weten is dat het pand zelf, een zeer klassieke en keurige Altbau, ook een kunstzinnige verrassing heeft, en wel op een van de zijdeuren – als je voor de hoofdingang staat rechts, op de hoek van het gebouw:

Hamburg vs. Berlijn: musea

Dit is de Porta d’amore, reliefs van Gustav Seitz gemaakt tussen 1963 – 1969 en na de dood van Seitz door Edgar Augustin samengevoegd voor het kunstwerk aan het MKG. Let op de meneer met het vergulde geslachtsdeel rechtsboven!

Anyhow, alle gekheid op een stokje, net als Berlijn heeft Hamburg meer dan genoeg keus aan gave musea, groot en klein. Wat dacht je bijvoorbeeld van het emigratiemuseum of het koffiemuseum? We hebben ook een museum speciaal voor kinderen, een brillenmuseum, en een museum over riolering, jawohl. En over de jaren ’50. Ik kan nog wel even doorgaan, hoor!

Je vindt de mooiste musea in mijn museumgids voor Hamburg.

“In Hamburg wurde das Feuer erfunden, das Rad, der Strom und das Internet sowieso. Hamburg, das war die erste Stadt auf der Welt, die Mutter aller Städte sozusagen – weshalb Hamburg auch oft die Stadt Gottes genannt wird. Adam und Eva sollen hier zu Hause gewesen sein – ihr Apfelbaum steht noch heute im Alten Land.”
Till Reiners | Die Zeit, misschien moeten we de Duitse humor nog niet helemaal opgeven…

Hamburg is een stad vol groen

Hamburg heeft opvallend veel grote parken midden in de stad, waardoor je nooit ver weg hoeft voor een mooie herfstwandeling of een zomerse barbecuesessie. Maar liefst 8% van het stadsoppervlak is beschermd gebied (Naturschutz).

Absoluut prachtig zijn bijvoorbeeld het Niendorfer Gehege (mét hertenkamp and room for a pony* – maar echt, je kunt er goed paardrijden), de botanische tuin, het Altonaer Volkspark, en niet te vergeten het Ohlsdorfer Friedhof en de Joodse begraafplaats. O, en het Jenisch-Park, met daarin maar liefst drie musea.

* Levensles #1: nooit een gelegenheid om Hyacinth te citeren of parafraseren aan je neus voorbij laten gaan.

Hamburg vs. Berlijn: parken

Hamburg heeft een haven. Berlijn niet. Just sayin’

De aanwezigheid van een haven, en überhaupt van water, vind ik een dikke plus aan een stad.

Hamburg scoort daarop natuurlijk geweldig, want er is én een fascinerende haven (we vieren zelfs de verjaardag van de haven…) én we hebben twee Alstermeren.

Hamburg vs. Berlijn: haven

Nog niet helemaal overtuigd van Hamburg?

Twijfel je nog of je een keer voor Hamburg moet kiezen in plaats van voor Berlijn? Hoe is het mogelijk?! Maar goed, u vraagt, wij draaien! Hier heb je nog 20 goede redenen voor een stedentrip naar Hamburg. En voor de zekerheid zijn hier ook meteen 100 dingen die je in Hamburg gedaan moet hebben.

Wil je nog meer inspiratie opdoen en je vast een beetje in Hamburg voelen voor je er bent, lees dan deze reisgidsen, en duik op de bank met deze 9 romans over Hamburg. Of luister naar een podcast uit Hamburg.

Vast een beetje op reis gaan vanuit je eigen woonkamer kan natuurlijk ook: maak gewoon een virtuele reis naar Hamburg met deze tips.

Overigens… Hamburg en Berlijn laten zich best combineren, hoor. Met de trein ben je vanuit Hamburg binnen 2 uur in Berlijn. 😉

Op naar Hamburg!

Kun je niet wachten om naar Hamburg te gaan, dan helpt deze pagina je op weg om je reis te plannen. Met de trein ben je er zo! Bekijk ook deze artikelen voor nog meer inspiratie:

Hamburg in plaats van Berlijn: architectuur, bijvoorbeeld het Afrikahaus

Hamburg in plaats van Berlijn: architectuur zoals in het Kontorhausviertel

Heb je deze artikelen al gelezen?

3 reacties

Ximaar 24 mei 2020 - 22:36

Ik heb vrijwel alle steden in Duitsland bezocht, inclussief Hamburg. Maar aan Berlijn (München en Leipzig) ben ik nog nooit toegekomen. Voorlopig blijft dat nog even zo. 😉

Antwoorden
Fem 27 mei 2020 - 08:23

🙂 Ik was vroeger heel erg van de grote steden, nu hoeft het van mij niet meer zo. Ik heb de laatste jaren een grote liefde opgevat voor Nordfriesland. Hamburg is een uitzondering (al ben ik wel in een buitenwijk gaan wonen ;))

Antwoorden
Ximaar 28 mei 2020 - 13:47

Plaatsen als Stade, Rendsburg, Lüneburg, Soest, Lübeck, Braunschweig, Schleswig, Flensburg en Goslar zijn interessant en lekker overzichtelijk. Kiel en Bremen zijn me al een maatje te druk. Jever en Glückstadt zijn me weer net wat te klein. Oldenburg is te lang terug, daar kan ik me niets meer van herinneren.

Antwoorden

Laat een reactie achter

Standort Hamburg is de enige Nederlandstalige blog die helemaal om Hamburg draait. Dé plek dus om tips te vinden voor je stedentrip Hamburg!

© 2012-2024 Standort Hamburg / femina docta. Alle rechten voorbehouden.  

Standort Hamburg gebruikt cookies om de site goed te laten draaien. OK Cookiebeleid