Home Ontdek Hamburg Tamelijk toffe en coronaproof tips voor Hamburg in oktober (2020 editie)

Tamelijk toffe en coronaproof tips voor Hamburg in oktober (2020 editie)

door Fem
Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Zet een drankje naar keuze klaar (ik tip vandaag warme chocola, al dan niet mit Schuss), dan bekijken we hoe we dit jaar Hamburg in oktober gaan beleven.

Dat wordt een beetje anders dan andere jaren, maar dat mag de pret niet drukken. Voor sommige tips hoe je de bank niet eens te verlaten – daar kunnen ook voordelen aan zitten. ;)

Tips voor Hamburg in de herfstvakantie

Hamburg in de herfstvakantie: wat is er te beleven?

Disclaimer, corona, je weet zelf

Op mijn coronapagina kun je de actuele ontwikkelingen in Hamburg volgen. Op dit moment zijn Nederlanders en Belgen alleen welkom in Duitsland als ze óf een negatieve test kunnen overleggen die niet ouder is dan 48 uur, of als ze zich laten testen en de uitslag in quarantaine afwachten.
Ben je in Hamburg, check dan altijd of iets open is/doorgaat als je ergens naartoe wilt.

Wat te zien deze vakantie?

In de haven is altijd iets te zien en beleven
De haven van Hamburg staat nooit stil. Cruiseschepen, containerschepen, historische boten, er dobbert natuurlijk van alles voorbij. We noemen het graag ‘Hafenkino’. Maar er zijn ook musea, galleries (zowel binnen als buiten), en niet te vergeten heel veel restaurants.

Hamburg in de herfstvakantie: handige tips

Hamburg in oktober: herfstwandeling

Historische architectuur
Een van mijn favoriete stokpaardjes: openluchtmuseum Hamburg. Je kunt de historische gebouwen ook gewoon echt niet over het hoofd zien. (En ze zijn ook zo prachtig!) Dus kun je ze net zo goed uitgebreid bewonderen. :)

Bijzondere bruggen
Dat Hamburg heel veel bruggen heeft, heb je vast al eens gehoord. Er zitten ook echt mooie exemplaren tussen. Dus waarom maak je geen wandeling langs alle bruggen? (Of een deel ervan, want met 2.500 bruggen wordt het misschien een erg lange wandeling…)

Bijzondere watertorens hebben we ook!
Bijvoorbeeld die op het Ohlsdorfer Friedhof, of de sprookjestoren van Bahrenfeld.

Street art
Kan ik eigenlijk elke maand wel noemen, want op de muren van Hamburg is echt altijd iets nieuws te zien. De foto hieronder maakte ik vorige week in Altona, op een muurtje dat elke dag bonter lijkt te worden.

Bekijk voor meer tips de mooiste bezienswaardigheden van Hamburg.

Wat te doen in de herfstvakantie?

Lange herfstwandelingen 
In oktober kleurt Hamburg goudrood. Prachtig! Mooie plekken om stevig de paden op, de lanen in te gaan zijn bijvoorbeeld het Ohlsdorfer Friedhof en het Niendorfer Gehege.

Mocht het weer niet meedoen… 
Maar voor de zekerheid gooi ik ook even mijn slechtweertips in de groep. Je weet maar nooit!

Zelf appels plukken op het Altes Land
Ontdek het eetbare landschap van Hamburg en pluk je eigen appels op het Altes Land. Bij verschillende boomgaarden kun je deze maand komen plukken. 

Herfstvakantie in de musea van Hamburg

Veel musea hebben in de herfstvakantie een speciaal vakantieprogramma.

LandArt in het Jenisch-Park
Een park in herfstkleuren barst natuurlijk van het materiaal om mooie dingen mee te knutselen: gouden blaadjes, takken, en niet te vergeten kastanjes… Knutsel- en ontdekkingstochten in het Jenisch-Park zijn er voor kinderen vanaf 7 jaar, aanmelding via de website.

Vakantieworkshop over kunstvormen in het Museum der Arbeit
In de herfstvakantie kun je de kleine kunstenaar in je kinderen vrije teugel geven in het Museum der Arbeit. De kinders gaan aan de slag met verschillende kunstvormen en materialen.

Vakantieprogramma Tierpark Hagenbeck
Voor iedereen die toevallig met een poolonderzoeker op reis is: in Tierpark Hagenbeck kan hij/zij zich uitleven tijdens een expeditie naar het Eismeer. Ook voor zeeonderzoekers is er een apart programma (vanaf 10 jaar). Let op: hiervoor moet je je vooraf aanmelden via de website.

Bekijk ook mijn tips voor een stedentrip Hamburg met de hele familie

Hamburg vanuit huis

Kom je niet naar Hamburg deze herfst, dan kun je met deze boeken en films toch een beetje doen alsof.

9 romans die zich in Hamburg afspelen
Kruip lekker op de bank met een van deze romans en je maakt niet alleen een stedentrip, maar ook nog een tijdreis. Win-win!

films die zich in Hamburg afspelen

Zelf Franzbrötchen bakken
Het is er het jaargetijde voor! (Het is namelijk altijd tijd voor Franzbrötchen.)

Podcasts luisteren!
Bijvoorbeeld deze 13 Duitse true crime podcasts, en voeg ook deze 20+ Duitse podcasts aan je playlist toe.

Lekker eten tijdens je vakantie

Walking Dinner
Bij een walking dinner wandel je door de stad en stop je onderweg in verschillende restaurants. Elke gang eet je in een ander restaurant. Je krijgt een kaart mee, en beschrijvingen van bezienswaardigheden waar je langs loopt, dus tussen het eten door pik je meteen een aantal highlights van Hamburg mee.

Mijn favoriete restaurants in Hamburg
Herfstweer vraagt om stevige maaltijden. Bijvoorbeeld bij Goot, of bij een Brauhaus. En trouwens, het is ook wel weer eens tijd om een blik op de wijnkaart van Wittwenball te werpen…

Street art in Hamburg Altona: Warnholtzstraße

Herfstproof hoteltips

Omdat je nooit helemaal weet wat het weer gaat doen, kies ik deze maand voor lekker centraal gelegen hotels, met goede ov-verbindingen. Wel zo handig.

Bijvoorbeeld Motel One am Michel: prettig, betaalbaar en heel handig op de grens tussen St. Pauli en de Neustadt.

Iets luxer, in de voormalige ijzergieterij, zit east Hotel. Heerlijke kamers, midden in St. Pauli, en toch heb je van al het feestgedruis geen last.

Logeer je liever in de Schanze, dan is daar uiteraard mijn lievelingshotel Fritz im Pyjama, of, iets verderop, NH Collection aan de Feldstraße.

Meer tips voor je herfstvakantie in Hamburg

Over de tamelijk toffe tips:

Elke maand deel ik mijn tamelijk toffe tips voor die maand. Eigenlijk zijn dat natuurlijk gewoon heel erg toffe tips, dat begrijp je. Je vindt een overzicht van alle maanden in de Hamburg-kalender.

Street art in Hamburg Altona: Warnholtzstraße

Heb je deze artikelen al gelezen?

Laat een reactie achter

Standort Hamburg is de enige Nederlandstalige blog die helemaal om Hamburg draait. Dé plek dus om tips te vinden voor je stedentrip Hamburg!

© 2013-2022 Standort Hamburg / femina docta. Alle rechten voorbehouden.  

Standort Hamburg gebruikt cookies om de site goed te laten draaien. OK Cookiebeleid