Home Ontdek Hamburg All you can art: Hamburger Kunstmeile

All you can art: Hamburger Kunstmeile

door Fem
Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Jaja, die geile Meile (de Reeperbahn) kennen we allemaal. Maar ken je ook de Hamburger Kunstmeile al? Als je van kunst houdt, dan zou ik dan gauw even verder lezen als ik jou was. 🙂

Voor de Kunstmeile schaf je een Kunstmeilenpass aan: één museumkaart, waarmee je vervolgens langs vijf kunstmusea boemelt. Met de pas kun je naar de Hamburger Kunsthalle, het Bucerius Kunst Forum, de Deichtorhallen Hamburg, de Kunstverein Hamburg én het Museum für Kunst und Gewerbe.

Alle genres en media komen in deze vijf musea aan bod, van zeventiende-eeuws tot modern en alles ertussenin, wat de Hamburger Kunstmeile minstens net zo spannend maakt als de geile Meile.

Museum für Kunst und Gewerbe

Mijn eerste twee maanden in Hamburg keek ik vanuit mijn raam (aan de Hühnerposten, mocht je het willen weten) op het MKG. Het was het eerste museum dat ik in Hamburg bezocht, en is nog steeds een van mijn favorieten. Alles is er. Van klassieke oudheid tot muziekinstrumenten en een afdeling met ‘Dingen’.

Ook leuk om te weten: de voormalige – en extreem psychedelische – kantine van Der Spiegel is verhuisd naar het MKG. Persconferenties worden altijd hier gegeven. Ook zonder persuitnodiging kun je natuurlijk komen kijken.

De afdeling Islamitische Kunst is een aantal jaar geleden geheel vernieuwd en zeker een bezoek waard. En ook als je helemaal niet van plan bent het museum binnen te gaan moet je toch even een van de deuren aan de buitenkant bekijken. Trust me.

Museum für Kunst und Gewerbe, Steintorplatz, U Hauptbahnhof

Kunstmeile Hamburg | foto Jacqueline ter Haar

Hamburger Kunsthalle

Met de Kunstmeilenpass heb je een ticket voor vijf musea, maar eigenlijk zijn het er zeven. De Hamburger Kunsthalle bestaat namelijk stiekem uit drie musea, die via tunnels met elkaar in verbinding staan. Je kunt geen stroming bedenken of hij is vertegenwoordigd in de Kunsthalle – niet voor niets het belangrijkste kunstmuseum van de stad.

Die grote variatie is natuurlijk leuk, maar juist dat was ook een beetje een hindernis: er stond zo veel in het museum, dat bezoekers het spoort bijster raakten. De collectie groeide, men bouwde wat aan, en ondertussen ontstond een doolhof. Omdat dat niet de bedoeling was, is er de afgelopen jaren grondig gerenoveerd. In de nieuwe opzet is de inrichting duidelijker, is het museum toegankelijk voor rolstoelrijders en is de collectie minder volgepropt.

Hamburger Kunsthalle,  Glockengießerwall, U/S Hauptbahnhof

All you can art_ kunstmeile in Hamburg

Bucerius Kunstforum

Het Bucerius Kunstforum direct naast het Hamburger Rathaus heeft geen vaste collectie, maar is met vier bijzondere tentoonstellingen per jaar een Geheimtipp die je op je lijstje moet zetten. Alle tentoonstellingen worden aangevuld met concerten en lezingen rond het thema van de tentoonstelling.

Bucerius Kunstforum,  Rathausmarkt 2, U Rathausmarkt/Jungfernstieg

Foto: Bucerius Kunst Forum, Wolfgang Neeb

Deichtorhallen

Fotografiefans raken niet snel uitgekeken in de Deichtorhallen. Het museum bestaat uit het Haus der Fotografie, de Halle für aktuelle Kunst en de Sammlung Falckenberg (in de dependance in Harburg). De oude markthallen (1911-1913) waarin het museum gevestigd is zijn trouwens een bezienswaardigheid op zichzelf. Elke drie jaar is het Haus der Fotografie de organisator van de Hamburger Fotografie Triennale.

Naast gave tentoonstellingen is er een goede boekhandel én een goed restaurant (Fillet of Soul). Tip voor een leuk souvenir uit Hamburg: posters van actuele en afgelopen tentoonstellingen, op de kop te tikken in de museumshop.

Deichtorhallen,  Deichtorstraße 1, U Steinstraße

Standort Hamburg_Kunstmeile
Smaken verschillen… Ik vond 100 Jahre Leica Fotografie een van de beste tentoonstellingen die ik in de Deichtorhallen gezien heb, maar als je 5 bent denk je daar misschien anders over…

Hamburger Kunstverein

Ook de Hamburger Kunstverein (opgericht in 1817 en daarmee een van de oudste van Duitsland) is gehuisvest in deel van de oude markthallen rond het Hauptbahnhof. De grote, lichte hallen lenen zich natuurlijk ook goed voor het tentoonstellen en bekijken van kunst. Je vindt hier gevestigde namen, maar ook tentoonstellingen van newbies. Soms een beetje té obscuur niche en modern naar mijn smaak, maar zeker interessant als je op zoek bent naar ‘iets anders’.

Kunstverein,  Klosterwall 23, U Steinstraße

Boemelen langs de Hamburger Kunstmeile

Je ticket voor de Hamburger Kunstmeilen kun je bij alle deelnemende musea kopen en kost € 36 (of € 28 als je een Hamburg Card hebt). De pas is 12 maanden geldig.

Een andere optie is de Art Flat Rate die je in alle deelnemende musea kunt kopen, of gewoon online. Deze pas kost € 25, en is drie dagen geldig. Ook met deze pas heb je tot alle Kunstmeile-musea toegang.

Meer info: kunstmeile-hamburg.de

Bekijk ook mijn museumoverzicht met nog veel meer prachtige musea in Hamburg! Nog niet uitgekeken in Hamburg? Reis dan door naar deze pagina’s en ontdek Hamburgs mooiste bezienswaardigheden en wat er hier allemaal nog meer te doen is. Viel Spaß!

Op naar Hamburg!

Kun je niet wachten om in Hamburg kunst te komen kijken, dan helpt deze pagina je op weg om je reis te plannen. Met de trein ben je er zo! Bekijk ook deze artikelen voor nog meer inspiratie:

Heb je deze artikelen al gelezen?

2 reacties

VIncent hendrikse 5 oktober 2016 - 21:29

Dag Fem,

Vrijdag vertrekken wij voor 4 dagen naar Hamburg. Uiteraard jouw nieuwe boek gekocht: time to momo. Prima tips, maar wat mij betreft te weinig over bezienswaardigheden en meer over shoppen en eten. Gelukkig geef je op je site wel uithebreid aandacht aan musea ( de Meile). Kan ik bij het Fremdenverkehrsamt info vinden over historie, en dan met name over Speicherstadt?
Maar….succes met je site en boek.

Vincent Hendrikse

Antwoorden
Fem 5 oktober 2016 - 22:02

Hallo Vincent, dankjewel! En ja, hier op mijn site zit je dan beter, want op de blog hoef ik geen rekening te houden met de beoogde doelgroep van de uitgever en kan ik meer aandacht geven aan mijn eigen hobby’s. Check bijv. mijn artikelen over geschiedenis, architectuur en musea. 🙂 Ik zou je ook zeker het Hamburg Museum aanraden. Daar is momenteel een tentoonstelling over bier te zien, die je meeneemt door de brouwerijgeschiedenis van Hamburg (met vanzelfsprekend daarin een grote rol voor de haven en Speicherstadt). Het Maritimes Museum is ook zeer de moeite waard, en ik vind ook het Kaffeemuseum (in de ‘Genussspeicher’) interessant, omdat je dan en door de geschiedenis van de koffiehandel wandelt, en in een oud pakhuis bent, én goede koffies kan uitproberen. En hier mijn artikel over de historische Speicherstadt. Veel plezier vast!

Antwoorden

Laat een reactie achter

Standort Hamburg is de enige Nederlandstalige blog die helemaal om Hamburg draait. Dé plek dus om tips te vinden voor je stedentrip Hamburg!

© 2012-2023 Standort Hamburg / femina docta. Alle rechten voorbehouden.  

Standort Hamburg gebruikt cookies om de site goed te laten draaien. OK Cookiebeleid